Quş Ailələri

Glaucous Macaw (Anodorhynchus glaucus) profili

Pin
Send
Share
Send
Send


Parlaq macaw, elmi ad Anodorhynchus glaucus ümumiyyətlə macaws olaraq bilinən nəhəng bir Neotropical tutuquşu qrupunun üzvü olan, mavi rəngli bir Cənubi Amerika tutuquşusudur.

Glaucous Macaw (Anodorhynchus glaucus) Profil

Ümumiyyətlə nəsli kəsildiyi düşünülən bu Glaucous macaw, Learın macaw A. leari və sümbül macaw A. hyacinthinus ilə diqqətlə əlaqələndirilir. Guaranída səslənməsindən sonra guaa-obi olaraq adlandırılır.

Glaucous macaw Təsviri

Bu növ nəhayət 1960-cı illər ərzində qeydə alındı ​​və təhlükə, alçaltma və məhv etmə ətrafı ilə yanaşı tutmaq və alqı-satqı hesabına qeyri-adi dərəcədə azalmağa borcludur.

Buna baxmayaraq, Glaucous Macaw, keçmişdə qazandığı bir müddətin böyük bir hissəsinin qənaətbəxş bir şəkildə araşdırılmadığına və təhlil yaxınlığında inadkar və inandırıcı olduğuna görə, sağ qalmağa davam edəcəkdi. Qalan hər hansı bir əhali kiçik olmağa borcludur və bununla da Critically Endangered kimi idarə olunur.
70 sm (27.5 inç) uzun, ehtimal ki, ən yarısı solğun firuzəyi-mavi üçün geniş bir boz başlıdır. Genişləndirilmiş quyruğu və xeyli bir fakturası var.

Sarı, üstü örtülməmiş bir göz halqası və alt çənəni dövrə vuran yarım ay şəklində lappetlər var. Onların həyat dövrü düzgün qaydada qeyd olunmur, bəziləri 14 - 20 il yaşadıqlarını söyləyirlər, lakin ən böyük tutuquşuların sadəcə 60+ il yaşadığına görə bu Glaucous Macawun uzun müddət yaşaya bilməməsinə heç bir səbəb yoxdur.
Glaucous macaw 70 sm (28 in) uzunluğundadır. Böyük, boz başlı, əsasən solğun firuzə-mavidir. Glaucous müddət onun rəngini təsvir edir.

Genişləndirilmiş quyruğu və böyük bir fakturası var. Sarı, çılpaq göz halqası və mandibula sərhəd olan yarım ay şəklində lappets var.

Dəyişiklik və azalma

Bu toyuq Şimali Argentina, Cənubi Paraqvay, Boliviyanın Chaco və llano bölgəsi, Uruguayın şimal-şərqindəki Santa Cruz de la Sierra qəsəbəsinə yaxın idi.

19-cu əsrdə tələyə düşmə və yaşayış mühiti olmaması səbəbindən nadir hala gəldi və 20-ci əsrdə yalnız evlənməmiş quşların iki əlçatan təhlili əldə edildi.

1990-cı illərədək ornitoloqların Paraqvayın cənub-qərbinə apardıqları ekspedisiyalar növlərin heç bir sübutunu göstərə bilmədi.

Üstəlik, ərazinin yalnız ən yaşlı sakinləri macaw məlumatlarına sahib idi və növlər son olaraq 1870-ci illərdə qeyd edildi.

Toyuğun yoxa çıxması böyük ehtimalla vəhşi toyuq ticarəti üçün yaşayan yetkinlərin tələyə salınması və yatay xurma, Butia yatay'ın fındıqları ən qabaqcıl yeməyi təşkil etdiyi görünür.

Müvafiq yaşayış sahəsi Braziliyanın cənubundakı Braziliyanın yanında, Argentinanın Entre Ríos əyalətindəki El Palmar Nationwide Parkında qalsa da, toyuğun əvvəllər uzun illər mövcud olduğu barədə heç bir şayiə etibarlı olduğunu təsdiqləməyib.

Joe Cuddy və Tony Pittman tərəfindən 1992-ci ildə aparılan axtarış quşların əvvəlki növlərinin nəsli kəsildiyi nəticəsinə gəldi.

Arjantinada və Boliviyada, Arjantinanın Rosario şəhərində bir yaşayış yeri olan bir satıcı ilə mavi macawların görüldüyünə dair şayiələr davam etdi.

Mərhum George Smith, macaws haqqında qoruma məlumatları ilə zəngin bir çox danışıq etdi və bu növ ilə birlikdə vəhşi təbiətdə tükənmədiyini, lakin Boliviyanın uzaq bölgələrində bu növü yarada bilən tələlərlə qarşılaşdığı yerlərdə mövcud olduğunu bildirdi.

Bundan əlavə, araşdırılmaq üçün olan dünya üzərində uçarkən təmiz xurma stendlərinin “diqqətin görəcəyi qədər” olduğunu qəbul etdi.
1980-ci illərdə bu növlərin Kritik Nəsildə - Yəqin ki, Sönmüş kimi siyahıya alınmasında həqiqətən köməkçi olduğu üçün toyuq nəsli kəsilmə qaydalarına, yaşayış yerinin ağır şəkildə məhv edilməsinə və təsdiqlənmiş görüntülərin azlığına istinad edərək 2018-ci ildə aparılan bir araşdırma.

Videoya baxın: The Spixs Macaw conservation project. #spixsAreComingHome (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send