Quş Ailələri

Lear's Macaw (Anodorhynchus leari) | Indigo Macaw Profili

Pin
Send
Share
Send
Send


Lear'ın macaw, elmi adı Anodorhynchus leariindigo macaw adlanan, ümumiyyətlə macaws olaraq bilinən nəhəng bir Neotropical tutuquşu qrupunun üzvü olan, böyük bir mavi Braziliya tutuquşusudur. İlk dəfə Charles Lucien Bonaparte tərəfindən 1856-cı ildə təsvir edilmişdir.

Lirin macawası 70-75 sm (28-30 in) uzunluğundadır və 950 g (2.09 lb) ağırlığında. Zəif, ümumiyyətlə azca görünən, təcrübəsiz bir çalar və ağır, qara fakturanın əsasında sarı məsamələr və dəri olan metal mavidir.
Learın macawası, uzanan bir quyruğu olan böyük, təəccüblü bir mavi tutuquşudur. Napoleonun qardaşı oğlu Lucien Bonaparte, ilk dəfə 1858-ci ildə tanınmış İngilis cəfəngiyat şairi Edward Lirin təsvirindən təsvir etdi.

Buna baxmayaraq, bu macaw vəhşi təbiətdə əlçatmaz qaldı və son 1978-ci ildə təbiətşünas Helmut Sick vəhşi sakinləri yerləşdiyi zaman yalnız müəyyən bir növ olaraq qəbul edildi. Başı, boyunu və alt hissələri yaşıl-mavidir, bədənin qalan hissəsi bənövşəyi / indigo.

Gözlərinin ətrafında çılpaq məsamələr və dəri var və azalma gagasının dibi açıq sarı rəngdədir.
Nice Təcrübəsiz, Ordu və Mavi Boğazlı Pələnglər kimi, bu təəccüblü tutuquşular, qanuni olmayan brakonyerlər tərəfindən son dərəcə axtarıla bilən qəfəs quşlarıdır.

ABC tərəfindən dəstəklənən bir ehtiyat - Canudos Organic Station - indi Lear's Macaw üçün qorunan bir sığınacaq təmin edir və növlərin sayı 1980-ci illərin sonlarında bir neçə ondan 1300-ə qədər danışdı.
Bu macaw olduqca məhdud bir dəyişikliyə sahibdir. Ömrü 30-50 ili keçə bilər.

Ətraflı məlumat

Hər günün əvvəlində iki və ya üç kişidən ibarət dəstə potensial roosting və ya qidalanma veb saytlarını "kəşf edəcək".

Gün batanda qürur məkanına qayıdan ilk onlar olacaqdı. “Kəşfiyyatçılar” ən hündür ağacın içərisində təxminən on dəqiqə sakitcə oturacaqlar və heç bir təhlükədən xoşbəxt olan kimi ucadan səslərini qarşıdakı quşlara verirlər, sonra da onları yerlərini müəyyənləşdirirlər.

Təhlükə olarsa, əvvəlcədən sosial toplantı qrupa xəbərdarlıq edərək yüksək imza çağırışları ilə səslənəcəkdir.

Lear'ın macaws-ın əlaqə zəngləri gurultu kimi gəlir və həyəcan və ya keşikçi zəngləri sərt bir xırıltıdır.

Lirin macawası, kimliyini macaws boyayan və cəfəng qafiyələr yaratmış 1800-cü illərin ortalarında tanınmış bir sənətkar-şair Edward Leardan alır.

Macaws maraqlandırıcı və oynaqdır və insan səsləndirmələrini təqlid etməkdə yaxşıdır.
Hər Lirin macawası hər gün 350 qoz-fındıq yeyir və təxminlərə görə bir macaw 450 bəsləməli meyvəli xurma istəyir.

Macaws zəhmətkeş qoz-fındıq qabıqlarını içərisindəki toyuğa çatmaq üçün kütləvi, möhkəm dimdikləri ilə açır.

Normalda təxminən 10-20 qoz-fındıqdan ibarət bir dəstəni götürürlər və vasitələrini yeyirlər. Bir dəstəni yaxınlıqdakı bir ağaca aparıb oradakı qoz-fındıqları yeyə bilərdilər.

Təsvir

Learın qaraciyəri 70-75 sm (27.5-29.5 inç) uzunluqdadır və 950 g (2.09 lb) civarındadır.

Bədəni, quyruğu və qanadları tünd göy rəngdədir və zirvə çətin bir solğun kölgədir. Solğun sarı məsamələr və dimdiyinin dibinə bitişik dəri boşluğu və narıncı-sarı göz halqaları var. Böyük, qara rəngli gaga və tünd boz boz barmaqları var.
Lirin qarışığı, daha böyük sümbül macawası və cüzi kiçik olan qlaukus macaw kimidir.

Sümbül macaw, tünd tüyləri, yaşıl rəngli rəng çatışmazlığı və fərqli bir şəkildə sarı gözenekler və fakturanın altına bitişik bir dəri meydana gətirdi. Gloucous macaw daha solğun və əlavə bir boz başlıdır.
Lear's Macaw (İndigo Macaw da deyilir), ornitoloq Helmut Sick'in 1978-ci ildə bir damazlıq veb saytını tapmasından daha əvvəl ticarət quşlarından 150 ildir elmə tanındı.

Yaşayış yeri itkisi, ev heyvanları ticarəti üçün tələ, sayları sürətlə azaldı və 1980-ci illərin sonlarında vəhşi təbiətdə yalnız 70 tanınmış quş qaldı.

Vərdişlər və həyat tərzi

Learın macawsları sosial, gündəlik, ərazi və səs-küylü quşlardır. Lear-ın macaws normalda Səkkizdən 30-a qədər quş növü komandalarıdır və az miqdarda ailələr cüt və ya daha kiçik qruplar var.

Gözə çarpan yüksək səsli zənglər etdikləri və normalda kolların və ya ovucların ən kənar hissələrində uçduqları və ya tündləşdikləri müşahidə olunur. Ümumiyyətlə, dörd nəfər həddindən artıq qumdaşı kanyonlarında 30 - 60 m (100 - 200 ft) bir yarıqda və ya bir çuxurda oturur.

Gündüzlər bu quşlar kölgəli kollarda və ya likur xurmalarında rahatlayırlar, əlavə olaraq xurma meyvələri ilə bəsləyəcəkləri yer.

Tez-tez bir-birlərini dinlədikləri, zaman zaman xırıldaydıqları müşahidə olunur. Learın macawsları utancaq quşlardır və həyəcanlandıqda ucadan səslənərək yuxarı uçur. Sonra bir dəfə daha bir ağacın üstünə düşdükdən qısa bir müddət əvvəl dövrə edə bilərdilər (bir dəfə onu qorumalı olduğunu düşünsələr), yoxsa uçacaqlar.

Davranış

Bir qrup macaws yemək və ya yeni bir yuva döşəməsi axtararkən, kişilərin kiçik bir əvvəlcədən sosial bir araya gəlməsi yaxınlaşan ərazini "kəşfiyyatçılar" edir.

Həm də, yeni ərazilər üçün bu ovlarda təhlükə aşkar edildikdə, macaws, kilometrlərlə eşidilən imza adını itirməyə imkan verir.

Macaw yırtıcılardan və ya brakonyerlərdən qaçmaq üçün saatda 35 mil uçuş sürətinə çata bilər.

Yemək

Lear's macaw-un ilk qida planı likuru xurma qoz-fındığıdır (gündə 350-yə qədər), lakin bunlara əlavə olaraq Melanoxylon, Atropha pohliana, Dioclea, Spondias tuberosa, Zea mays, Schinopsis brasiliensis və Agave çiçəkləri.

Cütləşmə vərdişləri

Learın macawsları monogamdır, cütlər hər zaman kollektiv olaraq qalırlar. Yetişdirmə fevral və aprel ayları arasında baş verir. Cütlər yuvalarını qumdaşı uçurumun üzlərinə tikəcəklər. Qadın, 1 - 2 yumurta qoyur və təxminən 26-28 gün inkubasiya edir.

Yuvalanan qadın, yuvası yalnız qısa fasilələrlə yemək üçün ayrılır, çünki cavanlığı qidalanma və istilik baxımından ondan asılıdır. Kiçiklər qoruyan lələk böyüdükdən sonra ana daha uzun fasilələrlə yuvadan uzaqlaşacaq.

Axşam hər ana və ata yuva quran məkanın içində oturur. Təxminən üç aya qədər sağ qalan cücələr, ovladıqdan sonra yuvasından ayrıldıqdan sonra bir müddət anaları və ataları ilə qalacaqlar. Cinsi yetkinliyi təxminən 2 ilə dörd yaşlarında əldə edirlər.

Yetişdirmə

Lirin macawanın surət haqqı dekabrdan may ayınadək cütləşmə mövsümü boyunca 12 ayda bir və ya iki yumurta.

Buna baxmayaraq, bütün cüt quşlar ümumiyyətlə və ya hər hansı bir şəkildə cütləşmir. Yetkinlik yaşına çatmayanlar təxminən 2-4 yaş arasında cinsi yetkinliyə çatırlar.

Paylanması və yaşayış sahəsi

Təsvir edildikdən bir əsrdən çox müddət ərzində vəhşi sakinlərin olduğu yer məlum deyildi. Nəhayət 1978-ci ildə Braziliyanın daxili şimal-şərqində Bahia'da ornitoloq Helmut Sick tərəfindən yenidən kəşf edildi.

Bəziləri, qarışıqlığın eyni sümbül macawunu əhatə edən bir hibrid və ya variant olduğunu düşünürdülər, lakin Lear'ın macawunun lələsi, ölçülməsi və nisbətləri, qapalı ailəsindən fərqli olduğundan bu konsepsiya tez tərk edildi.

Bahia-Şimaldakı Raso da Catarina yaylasının cənubundakı Toca Velha və Serra Branca'daki iki koloniyadan tanınır. 1995-ci ildə, 22 quş tutan bir roosting veb saytı, qərbdə 200 km (120 mil) məsafədə Sento Sé / Campo Formoso'da yerləşmişdir.


Lirin macawu, likur xurma stendlərində yaşayır. Bu yaşayış sahəsi, heç bir halda çox olmadığı halda, bu günümüzdə orijinal sığır örtüyünün təxminən 1.6% -ni təşkil edir.

Yuvaladığı əraziyə yaxın məskunlaşan mal-qara, ümumiyyətlə daha kiçik likur xurma köklərində dayanır, onları öldürür, bu quşlar üçün çox yemək çatışmazlığı yaradır.

Əslində, bu ovucların ömrü 30-150 il ola bilər, əksər kollar bunu 8-10 il ərzində vermir. Learın macawası əlavə olaraq yuva qoyacağı bir qumdaşı uçurumuna ehtiyac duyur.

Orada yuva qurmaq üçün tüpürcəklərini yumşaldan qumdaşına tətbiq edirlər, sonra dimdiklərindən istifadə edərək kiçik yarıqları qazırlar və tezliklə gələcək yuvalarındakı palçıqları barmaqları ilə qırırlar.

Qoruma ayaqda

1983-cü ildə dünya sakinlərinin yalnız 60 quş olduğu təxmin edildi. 2010-cu ildə sakinlərin 1100 ilə 1200 nəfər arasında olduğu təxmin edildi. Hal hazırda nəsli kəsilməkdə olan növlər siyahısına daxil edilmişdir (CITES I).

Yaşayış itkisinə əlavə olaraq, Learın macawu ənənəvi olaraq quş ticarəti üçün tələ qurmaqdan və əlavə görünüşdən əziyyət çəkir.

ICMBio-nun altındakı müxtəlif mühafizə təşkilatları, yerli fermerlər və fərqli qərəzsiz təşkilatlarla birlikdə növlərin qorunmasına kömək etmək üçün çalışırlar.

Fundação Biodiversitas, macaws tərəfindən yuva üçün istifadə edilən qumdaşı uçurumları qorumaq üçün 1993-cü ildə Canudos Üzvi Stansiyasını yaratdı.
İndiki Learın macaw qorunması təşəbbüsləri Braziliya Ətraf və Yenilənə bilən Saf Mənbələr İnstitutunun səlahiyyətləri altında idarə olunur.

Lear Macaw-un Qoruma və İdarəetmə Komitəsi, instituta Lear macaw-un qorunması barədə məsləhət verir.

Komitə Braziliya və dünya miqyasında təşkilatlardan və insanlardan ibarətdir. 2009-cu ildə, növlərin qorunma vəziyyəti, IUCN tərəfindən kritik olaraq təhlükədə olanlardan təhlükə altında olan səviyyəyə endirildi.

Buna, ilk növbədə Toca Velha və Serra Branca veb saytlarında 1000 nəfər olduğu təxmin edilən illik 2009 sayımlarına əsaslanan sakinlərdəki bir artım səbəb oldu.

Videoya baxın: Rare bird, Blue-and-yellow Macaw, Genetic mutation, Ara ararauna, (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send