Quş Ailələri

Sümbül Macaw Faktları və Təsviri

Pin
Send
Share
Send
Send


Sümbül Macaw (Anodorhynchus hyacinthus) və ya Sümbül Macaw Orta və Şərqi Cənubi Amerikanın bir tutuquşudur. Uzunluğu (başının yuxarı hissəsindən uzun ucunun ucuna qədər) təxminən 100 santimetr (1,5 fut) digər tutuquşu növlərindən daha yüksəkdir. Bu, ən böyük macaw və ən böyük uçan tutuquşu növüdür, buna baxmayaraq Yeni Zelandiyanın insansız kakapoları 3,5 kq-a qədər daşıya bilər.

Hazırlıqla tanınsa da, kiçik Learın makroları ilə qarışdırıla bilər. Yaşayış mühitinin itirilməsi və ev heyvanlarının ticarəti nəticəsində vəhşi heyvanların itirilməsi onların populyasiyalarında böyük itkiyə səbəb oldu, bu səbəbdən də növlər Beynəlxalq Təbiəti Qoruma Birliyinin Qırmızı Siyahısı tərəfindən qorunan kimi təsnif edilir və siyahıya alınaraq qorunur. Nəsli kəsilməkdə olan növ və bitkilərin beynəlxalq ticarəti (CITES). Əlaqəli Konvensiya.

Təsvir

Sümbül Makao quyruğunun dibindən başının zirvəsinə qədər dünyanın ən böyük tutuquşusu 100 santimetr (3.3 ft) uzunluqdadır və 1,2-1,7 kq (2-3 lb) ağırlığında. Hər qanad 388-425 mm (15.3-16.7 inç) boyundadır. Quyruq uzun və sivri. Lələkləri tamamilə mavi, üstü açıqdır. Bununla birlikdə, boyun lələkləri bəzən biraz boz ola bilər. Tokun gözünün ətrafındakı və petiole'nin altındakı halqa güclü, canlı bir sarı rəngdədir

Yemək və qidalanma

Sümbül Makao pəhrizinin əksər hissəsi Acuri və Bochiva xurma milli xurma kimi Braziliya qoz-fındıqlarından ibarətdir [sərt qoz-fındıq və toxum ləpələri yemək üçün çox güclü çevikliyə sahibdirlər. Onların güclü çeynəməsi hindistan cevizi, iri Braziliya qozu qabıqları və makadamiya qoz-fındıqlarını belə qırmağa qadirdir.

Quşlar quru, hamar bir dildə sümüklərlə öyünürlər ki, bu da onları meyvələrə vurmaq üçün təsirli bir vasitədir. Akrilik qoz-fındıqları o qədər güclüdür ki, tutuquşular həzm sistemindən keçməyincə onları yeyə bilmirlər. Digər tərəvəzləri yeyir. Sümbül macaws adətən meyvə, qoz-fındıq, nektarin və müxtəlif növ toxum yeyir. Həm də, müxtəlif sahələrdə qida axtarırlar.

Pantanalda, su macaws demək olar ki, yalnız Acrochomyia aculeata və Atalia falcon meşə palçıqları ilə qidalanır. Bu davranış İngilis təbiətşünası Henry Walter Bates tərəfindən 6363-cü ildə yazdığı "Amazonlar üzərində çayçı Amazonlar" kitabında yazılmışdır.

Cüt-cüt uçur və bir neçə xurmanın güclü qoz-fındıqlarında, xüsusən də mucusda (Acrochromia laciospatha) yeyilir. Ağır çəkiclə qırılması da o qədər çətin olan bu qoz-fındıqlar, bu Mac-un güclü bıçağı ilə xırdalanır.

Charles Darwin, yarasaların bu növü təsvir etməsini şərh etdi və xurma qoz-fındıqlarında yeməyə qadir olan “nəhəng gaga” olan “böyük quş” adlandırdı.

Avadanlıqların istifadəsi

Məhdud avadanlıqların istifadəsi həm vəhşi, həm də əsir sümbül macaws-də müşahidə edilmişdir. Vəhşi tutuquşularda avadanlıqların istifadəsi barədə məlumatlar 1863-cü ilə aiddir. Alətlərin istifadəsinə müşahidə olunan nümunələrə ümumiyyətlə çeynənən yarpaq və ya taxta parçaları aiddir. Macaws tez-tez qatı qoz-fındıq bəsləyərkən bu maddələrə daxil olur.

Sümbül macawunun yediyi qoz-fındıqdan istifadəsi dayanarkən onları tuta bilər (geri çəkilmənin qarşısını alır). Sosial davranışı və ya fitri xüsusiyyətləri öyrəndiyi bilinmir, ancaq əsir macaws tərəfindən aparılan müşahidələr, əl ilə inkişaf etdirilən macawların da bu davranışı nümayiş etdirdiyini ortaya çıxardı. Müqayisələr göstərir ki, köhnə maquilər toxumları daha səmərəli aça bilmişlər.

Çoxalma

Ağac boşluğunun və ya ağızın yaşayış yerindən asılı olaraq yuva iyul-dekabr ayları arasında tikilə bilər. Pantanal bölgəsində yuvaların 90% -i Manduvi ağaclarından (Sterculia epitala) düzəldilmişdir. İqlim Sümbül macaw, dolanışığına görə simvoldan asılıdır. Tankan Manduvi, çoxalmaq üçün cücərən Manduvi ağacının toxumlarına əhəmiyyətli dərəcədə kömək edir.

Bununla birlikdə, tercan, Sterculia epitella toxumlarının% 83-nün dağılmasına cavabdehdir, halbuki yumurta% 53 ilə istehlak edilir. Yeterli ölçü boşluqları yalnız 60 yaş və üzəri bitkilərdə tapılır və rəqabət bir və ya iki yumurtanın ölümcül x debriyaj ölçüsüdür, baxmayaraq ki, ilk yumurtanın ilk bir neçə günündən sonra, ümumiyyətlə yumurta partlaması səbəbindən yalnız bir çöküntü qalır, və kiçik arabalı yem üçün. İlk oğlu ilə rəqabət edə bilməz.

Bu davranışın mümkün bir izahı, sığorta fərziyyəsinin, macawların ümumiyyətlə yumurta toplaya bilməməsi və ya sağ qalmayan ilk körpənin normal olaraq kompensasiya edilə biləcəyindən daha çox yumurta xərcləməsidir. İnkubasiya müddəti təxminən bir ay davam edir və kişi yumurtadan çıxdıqda yoldaşına doğru meyl edir. Blisterlər yuva qurur və ya yüngülləşdirir, təxminən 7 yaşındakı körpələri buraxır və altı aya qədər valideynlərindən asılıdır. Yeddi yaşında çevrilirlər və çoxalmağa başlayırlar.

Ümumi xüsusiyyətlər

Sümbül macaw ən böyük swatechain edir. Təbiət baxımından çox oxşardırlar və “incə nəhəng” kimi tanınırlar, digər makakalardan daha sakit ola bilərlər. İştirak edən bir baytar, onlarla işləyərkən xüsusi qidalanma ehtiyaclarını və farmakoloji həssaslığını bilməlidir. Bu növ, ehtimal ki, genetik səbəblərdən və ya əsir yetişdirilməsi səbəbindən nevrotik / fobik ola bilər.

Paylama və Yerləşdirmə

Braziliyanın Pantanal bölgəsi və Braziliyanın şərq daxili hissəsindəki Serado bölgəsi (Maranh প o, Pias, Bahia, Tokantins, Go সs, Mateo) keçmiş Boliviya və ona bitişik Boliviya şərqində və Paraqvayın şimal-şərqində, Sümbül Makao Bazilosu tərəfindən qalıb, bu gün: Grosso do Sul və Minas Gerais) və nisbətən açıq ərazilərdəki Tocantinas çayı, İngu çayı və ada ilə əlaqəli tapajasa maraja çayı.

Kiçik, parçalanmış əhali digər bölgələrdə də ola bilər. Palma bataqlıqlarına, meşəlik ərazilərə və digər yarı yarpaqlı, ağac yaşayış yerlərinə üstünlük verir. Ümumiyyətlə sıx, nəmli meşələrdən çəkinir və bu cür yaşayış yerlərinin yaşayış sahələrində adətən kənarları və ya nisbətən açıq ərazilərlə (məsələn, əsas çay boyunca) məhdudlaşır. Bu tutuquşular, mənzillərinin müxtəlif bölgələrində, savanna otlaqlarında, ketingata kimi tanınan quru tikanlı meşələrdə və xurma dayaqlarında, xüsusən də bibər xurma (Mauritia flexuosa) içərisindədir.

Sümbül macaws Florida Birləşmiş Ştatlarında qaçmış və ya qəsdən tərk edilmiş, lakin populyasiyanın çoxaldığına dair bir dəlil yoxdur və yalnız davamlı sərbəst buraxılması və ya qaçması səbəbiylə davam edə bilər.

Qoruma və təhlükə

Sümbül macaws, qəfəs quşlarının və yaşayış mühitinin azalmasına görə nəsli kəsilməkdə olan bir növdür. O on ildə təxminən 10.000 quş vəhşidən götürüldü və ən azı 50% -i Braziliya bazarına təyin edildi. Bütün Macaw aralığında, heyvandarlıq və mexaniki əkinçilik və hidroelektrik layihələrinin inkişafı səbəbindən yaşayış sahəsi itir və ya dəyişdirilir.

Fermerlərə təklif olunan illik ot yanğınları yuva quran bitkiləri məhv edə bilər və əvvəllər bu sümbül papağanının yaşadığı ərazilər əkinçilik və əkinçilik üzündən indi uyğunsuzdur. Yerli olaraq yemək üçün ovlanmışdı və Braziliyanın cənub-mərkəzindəki Gorotairin Kayapo hinduları tüklərini baş geyimləri və digər bəzək əşyaları etmək üçün istifadə edirdilər. Sayıların ümumi azalmasına baxmayaraq, bir çox təsərrüfat sahibinin öz torpaqlarında qarğıdalı qoruduğu Braziliya Pantanalında yerli olaraq yayılmışdır.

Braziliya və Boliviya sümbül makro qanunları ilə qorunur və CITES-in Əlavə I-də qeyd olunmaqla ticari ixrac qadağandır. Uzunmüddətli tədqiqat və qoruma təşəbbüsləri var; Braziliyanın Mato Grosso de Sul əyalətinin Sümbül macaw layihəsi ayrı-ayrı quşlar üzərində əhəmiyyətli araşdırmalar aparmış və bölgədəki az sayda sahəni kompensasiya etmək üçün bir neçə süni yuva yaratmışdır.

Biobracil, Minnesota zooparkının və Dünya Vəhşi Təbiət Fondunun Hyacinth Macaw-un qorunmasında iştirak edir.

Təhlükənin səbəbi

Ümumiyyətlə, tutuquşular ailənin peptidlərinə görə dünyada ən çox təhlükə altında olan quşdur. Bu ailə, 145 quş növündən 46-nın qlobal məhv olma təhlükəsi ilə üzləşdiyi sümbül macawunun təbii evi olan neytropiklər daxil olmaqla bütün quş ailələrinin ən çox nəsli kəsilməkdə olan növlərini ehtiva edir. Bu növ IUCN Qırmızı Siyahısında 'qorunmayan' kateqoriyasına aiddir, çünki populyasiyalar qəfəs ticarəti və yaşayış yerlərinin itirilməsi üçün qanunsuz olaraq tələyə düşmək təhlükəsi ilə sürətlə azalır.

Bu, yanan və qanunsuz torların nəticəsidir, növlərin müstəsna səs-küyündən başqa, qorxmaz, maraqsız, oturaq və təbiətdə proqnozlaşdırıla bilən, yalnız bir və ya iki xurma növü izasiya üçündür, xüsusən onları tutmaq üçün həssas edir. , atəş və yaşayış mühitinin məhv edilməsi. Bitirildi Yetkinlərin təbii yırtıcıları yoxdur

Bir hidravlik macaw sahibi ola bilərsiniz?
Müvafiq şəraitdə yaxşı ev heyvanları edə bilərlər, lippy ola bilər və daha yüksək böyüyürlər. Sümbülün dırmaşmaq və çeynəmək üçün böyük, möhkəm yuva və çoxlu oyuncaq və budağa ehtiyac var, çünki toxum böyümək riski var.

Sümbül macaw nə qədərdir?
Birdson ayrıca 850 ilə 15.000 dollar arasında başlayan müxtəlif seçim təklifləri təqdim edir. Sümbül macaw-a mal olmayan digər seçimlər də var, ancaq axtarış etmək üçün yuxarıda göstərilən veb saytına daxil ola bilərsiniz. Başqa seçimlər etmək istəsəniz, fərdi yetişdiricilər, sümbül Macosunu hoobly.com saytı ilə 500 ilə 15.000 dollar arasında satırlar.

Dünyada neçə sümbül macaw var?
"Təxminən beş min pantanalda yaşayan 6,6 sümbül macaw." Dərindən nəfəs alıram. Lakin çoxdan, dünyanın ən böyük tutuquşusu Hyachind Macao böyük təhlükə ilə üzləşmişdi.

Sümbül macaw tükənirmi?
Təsirləndi (əhali azalır)

Sümbül macaw ısırması?
Sümbül macawunun ısırığı çəkmək üzrədir və sağalmağa vaxt ayırdıqlarında bölgə bir müddət yumşalacaq. Bir macaw barmağınızı dişləsə, dərinizə zərər verə və qanın laxtalanmasına səbəb ola bilər, ancaq barmağınız qədər güclü deyil. Bir macaw ısırığından tikmək son dərəcə mümkündür, ancaq daha çox aktyor heyətinə ehtiyacınız olmayacaq.

Sümbül macaw qara?
Sümbül macaws lələkləri əslində mavi deyil! Mavi lələklər misilsizdir, çünki birbaşa piqment tərəfindən istehsal olunmur. Bunun əvəzinə mavi rənglərin işığın, bir tükün mikroyapısının, hava boşluğunun və altındakı melanin boyaları (melaninlərin tünd qəhvəyi ilə qaranlıq arasında) arasındakı qarşılıqlı əlaqədən gəldiyini görürük.

Sümbül macaw niyə vacibdir?
Sümbül macaw, yaşayış yerlərində toxum və qoz-fındıqların bəslənməsində mühüm rol oynayır. Toxumları cücə bilər və bitkilərin mənzillərində böyüməsinə imkan yaradır və qida zəncirinin qalan hissəsi üçün əsas yaradır.

Sümbül macaw kobalt-mavi boyama və nəhəng ölçüsü sayəsində hər kəs fasilə verə bilər və diqqət çəkə bilər. Sümbül macaw, ya da sümbül macaw və ya mavi macaw olaraq bilinir, Macaw ailəsindəki ən böyük quş və uçan tutuquşunun ən böyük növüdür. Vəhşi ovlanan hexacinth macaws satmaq qanunsuzdur.

Əsirlikdə anadan olmasına baxmayaraq, sümbül macaw ticarəti qanuni olsa da, quşlar məlum deyil. Ən böyük macaw növü olan parlaq-mavi rəngli sümbül 40 santimetr (1 metr) uzunluğa qədər böyüyür. Hibrid macaws bu gün üç ayrı yerdə yaşayır.

Videoya baxın: 5 Pet Macaw Parrots In Free Flight. The Cotswolds (Oktyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send