Quş Ailələri

Firuzəyi tutuquşu - Neophema pulchella Parrotlet

Pin
Send
Share
Send
Send


Firuzəyi tutuquşu və ya Neophema pulchella, şərqi Avstraliyada kiçik ölçülü tutuquşunun məşhur növüdür. Baxım rahatlığı, şəfqətli əhval-ruhiyyə və cəlbedici görünüşlər firuzəyi tutuquşuları, xüsusən də yaşınız çox olsa, bəsləmək üçün əla seçimdir.

Kişilərin tutuquşularla danışmağı öyrənmə şansı daha yüksəkdir, ancaq bir çox tutuquşunun cinsindən asılı olmayaraq danışmağı heç vaxt öyrənməyəcəyini unutmayın. Kişilər ümumiyyətlə daha aqressivdirlər, xüsusilə Sakit Okeanda. Kişi və dişi tutuquşular da fərqli rəng naxışlarına sahibdirlər.

Mükəmməl ev heyvanları düzəldirlər və tez bir zamanda ailə üzvü olacaqlar. Yüksək ağıllı heyvanlar, onlara tez-tez texnika və necə danışmağı öyrədə bilərlər. Tutuquşuların orta ömür müddəti 15 ilə 20 ildir. Tək quş kimi saxlanan tutuquşular ən yaxşı ev heyvanlarını yaradır.

Firuzəyi tutuquşu

Firuzə nəvəsi Tutuquşu (Nofimar palchela) Avstraliyanın şərqindəki şimal-şərq Avstraliyanın şimal-şərqindəki Queenslanddan Yeni Cənubi Uelsə qədər olan bir tutuquşu cinsidir. 1792-ci ildə George Shaw tərəfindən 20 santimetr (8 inç) boyunda və 40 qram ağırlığında (1-22 oz) kiçik bir yüngül tutuquşu cinsi saflığı göstərən bir təriflə təsvir edilmişdir. Kişi daha çox sarımtıl rəngli alt hissəsi və parlaq firuzəyi mavi üzü ilə əsasən yaşıl rəngdədir. Qanadları əsasən mavi, qırmızı çiyinlidir. Dişi ümumiyyətlə solğun yaşıl döşləri və sarı qarınları ilə daha solğun və solğun olur və qırmızı qanadlı yamaqları yoxdur.

Okaliptus və Calitris bitki örtüyündə otlaqlarda və açıq meşələrdə olur, firuzəyi tutuquşular əsasən ot və toxumlarla, bəzən çiçəklər, meyvələr və miqyaslı böcəklərlə qidalanır. Saqqız ağacının boşluğunda yuva qurur. Yaşayış yerlərinin əksəriyyəti dəyişdirilmiş və potensial yuva yerləri itirilmişdir. Əsasən asılılıq yaradan, firuzəyi tutuquşular yerli mənbələrdən əldə edilə bilər. Əhalinin iyirminci əsrin əvvəllərində qəzadan qurtulduğu görünür. Firuzəyi tutuquşu on doqquzuncu əsrdən bəri tutulub və bir neçə rəng variantına malikdir.

Təsvir

Uzunluğu 32 sm (12-12.2 düym) olan 20 ilə 22 santimetr (8-8.4 inç) arasında bir qanad genişliyi ilə boyanan firuzəyi tutuquşunun çəkisi təxminən 40 qramdır (11-2 oz), kiçik və yüngül tikilmiş bir gövdə). Hər iki cinsin də əsasən yaşıl hissəsi və sarı hissəsi rənglidir.

Kişinin tacı daha qaranlıq və lore, yanaqlar və örtükdə biraz yüngül olan parlaq firuzəyi mavi üzü var. Boyun və yuxarı hissələr çəmən yaşıl, quyruq sarı haşiyəli çəmən yaşıl rəngdədir. Çiyinlər qırmızı bantla qatlandıqda, qanadlar daha tünd bir qabaqcıl kənar ilə daha parlaq mavi görünür. Alt hissələr parlaq sarı, döşlərdə və boyunda bir az yaşıldır.

Bəzi kişilərin qarnında döşünə uzana biləcək narıncı ləkələr var. Dartıldıqda, qanadlar yuxarı səthin yuxarı səthində qırmızı ilə tünd mavi, altındakı tünd göy qabıq örtükləri ilə tünd olur. Beelin üst hissəsi regional qara rəngdədir və bazasında boz ola bilər və ya olmaya bilər, alt barmağı ağzında boz haşiyəsi olan bir kremdir. Siri və orbital göz halqası boz, iris qəhvəyi qəhvəyi qəhvəyi ayaq və ayaq bozudur.

Adətən daha zərif və paleo, qadının gözləri arasında olduqca ziddiyyətli qaymaqlı dəri ilə eyni və açıq mavi üzlər çoxdur. Qırmızı çiyin bandı yoxdur və mavi çiyin işarələri daha qaranlıq və daha az fərqlənir. Boğaz və sinə solğun yaşıl və qarın sarıdır. Üst çənə yuva qurarkən qəhvəyi boz və qara rəngli daha tünd uçlu bir oyunçu kimi qeyd olunur. Ən aşağı çənə demək olar ki, ağdan solğun boz rəngə qədərdir. Uçarkən, qadının geniş ağ çubuğu yarpağın altında görünür

Hər iki cinsin gənc quşlarının üzlərində daha az mavi rəng var, rəng gözlərə uzanmır. Üst hissələr yetkin qadınlara bənzəyir. Hər iki cinsin də ağ qanad zolaqları var, kişilərdə yetkinləşdikcə yox olurlar. Yetkin olmayan kişilərin qanadlarında qırmızı bir ləkə var və mədəsində narıncı bir yuma ola bilər.

Paylama və Yerləşdirmə

Firuzəyi tutuquşular Böyük Bölmə Aralığının ətəyində və ətraf ərazilərdədir. Silsilənin şimal sərhədi Kvinslenddən 26 ° cənub-cənub-şərqə, qərbdə Müqəddəs Georgi yaxınlığında, Cullula, Blackbutt və Chinchilla yaxınlığında uzanır. 1945-ci ildən əvvəl Sutton çayı və Mackay qədər şimalda qeyd edildi.

Yeni Cənubi Uelsdə əyalətin mərkəzi və şərq hissəsində geniş bir zolaqda yerləşir, qərb sərhədi More, Cambon, Hilston, Narandera və Deniliquin tərəfindən təsvir edilir. Dövlətin qərbində sübut olunmamış fikirlər var. Viktoriyada, Wangaratta yaxınlığında, həmçinin East Gippsland və Mallcutter məhəllələrində tapılmışdır. Cənubi Avstraliyanı gəzmək, böyük ehtimalla qırmızı rəngli qırmızı bir tutuquşu olaraq görülür və bu da qızlara oxşar bir qarışıqlıq və səhv tanıma görünüşü verir.

Davranış

Çəmən çəmən Ot toxumu pəhrizin vacib bir hissəsini təşkil edir

Valideynlər, cütlüklərdəki tutuquşularda və ya kiçik qruplarda valideynləri və bir neçə uşağı ilə üz-üzə gəlirlər, baxmayaraq ki, 75 yetkinlik yaşına çatmayan quşların böyük sürülərində böyümək mövsümü xaricində toplana bilər. Yetişdirmə mövsümü yaxınlaşdıqca əkizlər bu zərbələrdən ayrılır. Firuzəyi tutuquşular payız və qışda ümumiyyətlə yandırılır.

Gecə boyunca yerdən 1 ilə 8 metr (3-25 fut) yüksəkliklərdə kol və ya iskele ağaclarında əyilirlər. Gündüz yem yerlərinin yaxınlığında ağacları qovurlar. Firuzəyi tutuquşu qələmləri az tədqiq edilmişdir; Quşlar qidalanarkən və ya uçuş edərkən yüksək səsli bir yumşaq əlaqə çağırışı edərkən, həyəcan siqnalı yüksək səsli bir çağırış olaraq xarakterizə edildi. Firuzəyi tutuquşular da axşam qovurmağa yerləşərkən söhbət etdilər.

Yetişdirmə

Firuzəyi Parrot Monoxrom. Kişi bir ağac kötükdə dik oturur və arvadını ələ keçirərkən qırmızı və mavi işarələrini göstərmək üçün qanadlarını uzadır. Cütlük qurulduqda, hər iki cins də nəticədə qadın tərəfindən seçilən yuva yerlərini axtarır. Şimal Yeni Cənubi Uels-Kvinslend sərhədindəki Girrwen Milli Parkından Viktorianın Wangaratta və Viktoriyasına qədər damazlıq bildirildi.

Şərq quşları bəzən canlı və ölü ağacların şaquli və ya az qala şaquli hissəciklərini, ümumiyyətlə yuva yeri kimi yerləşdirmək üçün istifadə edilmişdir. Firuzəyi tutuquşu, uyğun yetişdirmə sahələri üçün şərq rozella (Platysarchus aximius), qırmızı ləkəli tutuquşu (Sifotus hematonotus) və qəhvəyi trichoper (Climacteris picnamus) ilə rəqabət aparır və onları üstələyə bilər.

Taxta ağacı tez-tez açıq meşəlik ərazidə olur və taxta adətən yerdən ən azı 1 metr yüksəklikdədir. Şimali Viktoriyada boşluğun dərinliyi üçün 6 ölçülü (4 x 3 inç) 10 ölçü və təxminən 50 sm (20 inç) uzunluqda olduğu təsbit edildi. Başqa yerlərdə orta dərinlik təxminən 76 sm (30 inç) -dir.

İsti aylarda, avqust-yanvar ayları arasında yumurta qoyulması ilə. Debriyaj taxta bir yataqda və ya yarpaq yatağında qurudulur və hər biri ümumiyyətlə 21 mm uzunluqda 18 mm (0,8 x 0,7 inç) genişlikdə iki ilə beş arasında (ya da ən azı səkkizədək) qədər dəyirmi və ya oval parlaq ağ yumurtalara malikdir. Topaqlar sonradan qılınclardan daha çox yumurtaya sahibdirlər və üzgüçülük mərtəbəsindən daha çox yuvada yaşayırlar. Yumurtalar iki ilə üç gün aralığında qoyulur. İnkubasiya 18 ilə 21 gün çəkir.

Dişi qadınlar yumurtadan və bala balasından çıxır və kişilər kömək etməyə başlamazdan əvvəl ilk günlərdə onları bəsləyirlər. Yemək və içmək məqsədi ilə gündə bir, səhər, günortadan sonra bir dəfə yola çıxdı. Hər iki valideyn də uşaqların əsasən meyvələrdən ibarət pəhrizlə qidalanmasında iştirak etdi. Sandıqlar kortəbii və əyləncəlidir; Bunun səbəbi onlar çarəsiz və kor olaraq dünyaya gəldikləri və ev üçün bir evdə yaşadıqlarıdır.

Altında gümüşü-ağ oval, çəhrayı rəngli dəri və göz ətrafında tünd mavi-boz dəri var. Yeddi gündən sonra gözlərini açacaqlar və altıncı gündə qanadlarından sancaq lələkləri ilə yavaş-yavaş örtüləcəklər. 21 günə qədər lələklərlə örtülür və təxminən 23 gün və 30 ilədək əsirlikdə vəhşi həyatda qalırlar (evdən çıxın).

Şimal-şərq Victoria-da, gənc uşaqların müvəffəqiyyətlə qaçmasına səbəb olan yumurta sarısının təxminən 5% müvəffəq olduğu, ortalama sağ qalma nisbəti 2.7777 gəncdir. Krujeva monitorları (Varanus varius) və qırmızı tülkülər (Vulpes vulpes) evdə ovçulardır. Körpə quşlar çox isti havalarda və ya güclü yağışdan sonra həddindən artıq istidən ölə bilər.

Yemək

Firuzəyi tutuquşular ilk növbədə yerdəki toxum qidalanması üçün, [24] açıq meşəlik ərazidə, meşəlik ərazilərdə və otlaqlar kimi daha açıq ərazilərdə ağacların yaxınlığını təmizləmək üçündür. Bəzən yol kənarında qidalanır və nadir hallarda çəmənliyə girir. Quşlarda cüt-cüt və ya otuz, hətta əlli fərddən ibarət olan kiçik qılınclarla sürünən Viktoriya şefinin üzərində apardığı müşahidələr, lələk, qışda firuzəyi tutuquşu, yazda və yazda - 3 qol şəklində dəyişiklik göstərir. Yemək səhərdən günortaya qədər başlayır. Quşlar çəmənlikdə daha yaxşı kamuflyaj edildikləri kölgəli ərazilərdə yeməyi sevirlər.

Videoya baxın: Talking Green Parrot (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send