Quş Ailələri

Qara başlı Grosbeak Təsviri və Faktlar

Pin
Send
Share
Send
Send


Qara başlı qəhvəyi, elmi ad Pheucticus melanocephalus şimal kardinal Cardinalidae olduğu üçün eyni ailədə orta boy, toxum yeyən bir quşdur.

Qara başlı qəhvəyi

Ümumiyyətlə Amerika Nice Düzənliyində hibridləşdiyi gül göğüslü qoz balığı (P. ludovicianus) ilə xarakterikdir.
Qara başlı Grosbeak, sürətli, qalın ödəmələrə sahib orta ölçülü bir mahnı quşudur. Kişi qara nöqtə, paslı-narıncı döş, enə və bud, yenidən qara, qanadlar və quyruq və qanadlarına ağ ləkələr qoyur.

Qanad altı astarlar sarı, xarici quyruq lələkləri ağ; bunların hər biri uçuşda görülə bilərdi.

Qadına doymamış və zolaqlıdır, lakin əlavə olaraq qanad altındakı sarı astarlara malikdir. Qaranlıq tacı, diqqətinin üstündə və yanağının altındakı ağ bir xətt və hər qanadında iki ağ qanad çubuğu var.

Birinci il kişiləri dişilər kimi zolaqlıdır, lakin əlavə portağal alt hissələrinə sahibdir.
19 sm (7,5 inç) uzun, 47 g (1,7 oz) qara başlı qarğıdalı, köçərili bir toyuqdur, British Columbia'nın cənub-qərbindən, Amerikanın qərb yarısından keçərək Mərkəzi Meksikaya yuva qoyur.

Orta Amerikada avara bir cənub kimi olur.
Qara başlı Grosbeak, Kanadanın cənub-qərbindən şərqdən qərbi Şimali Dakota və Nebraska'ya, cənubdan Meksika dağlarına qədər yetişir.

Meksikada qış keçirir. Ən çox bəyənilən yaşayış yerləri, ağacların və kolların birləşməsiylə çayın dibinə, göl sahillərinə və bataqlıq yerlərinə bənzəyən suya yaxın açıq, yarpaqlı meşəlik sahələri təcəssüm etdirir.

Qara başlı qarğıdalı təsviri

Qara başlı grosbeak'ın təxmini ölçüsü 18-19 sm (7.1-7.5 inç); standart bir starling ilə ölçüdə əlaqəlidir.

Başlığına görə, kişinin qara nöqtəsi və qara qanadları və üstün ağ yamaqları olan quyruğu var. Döşü qaranlıqdan toxunuşa qədər narıncı rəngdədir və mədəsi sarıdır.

Qadın, qəhvəyi bir baş, boyun və yenidən sərçə bənzər qara zolaqları var. Əlavə olaraq başının ortasında, gözlərinin üstündə və yanaqlarında ağ zolaqlar var.

Döşü ağ, qanadları və quyruğu iki ağ qanad çubuğu və sarımtıl qanad kənarları ilə boz-qəhvəyi rəngdədir.

Qara başlı grosbeak Habitat

Qara başlı qarğıdalı yarpaqlı və qarışıq meşəlik ərazilərdə qalmağa üstünlük verir.

Dəhliz, çay dibi, göl sahilləri, bataqlıq və şəhərətrafı ərazilərlə birlikdə iynəyarpaqlı meşələrin içərisindəki enli yarpaqlı ağac və kol kollarına bənzər nəhəng taxta və qalın kollu ərazilərdə olmağı sevir.

Qara başlı Grosbeaks bəzən geniş yarpaqlı və ya kombinə edilmiş meşələrdə, xüsusən də fırçalı, sahilyanı ərazilərdə mövcuddur.

Onlar ümumiyyətlə iynəyarpaqlı bitki örtüyündə deyillər, lakin iynəyarpaqlı meşələrin içərisində enli dəhlizlər, sulak ərazilər və şəhərətrafı ərazilərlə birlikdə geniş yarpaqlı ağac və kol kollarında məskunlaşacaqlar.

Qara başlı nəhəng yuva

Dişi döşəmədən 3-35 fut (0,91-10,67 m) yüksək hündür yarpaqlı ağac və ya kol bitkilərinin xarici şöbəsində çoxsaylı bitkilər arasında yuva qurur.

Bəzən böyürtkən kimi sıx kollarda tikirlər. Yuva, təsirli ot, kök otu, budaq, qabıq və iynəyarpaq iynələrinin məhsulu olan açıq nəlbəki şəklindədir. Ümumiyyətlə kök, saç və təsirli bitki materialları ilə örtülmüşdür.

Qadın, qırmızı və tünd qəhvəyi ilə fərqlənən, təcrübəsiz, mavi və ya boz rəngli iki-beş yumurta qoyur. Yumurtalar 12-14 gün ərzində dişi və kişi tərəfindən inkübe edilir.

Yumurtalar çıxdıqdan sonra, balalar yuvanı təxminən 11 və ya 12 gündə tərk edirlər, lakin əlavə iki həftə uça bilmirlər.

Kiçiklər hər yetkin tərəfindən qidalanır. Qara başlı grosbeakın monoqamiyası tədqiqatın altındadır, lakin cüt istiqrazlar ümumiyyətlə yalnız bir yetişdirmə mövsümü üçün sona çatır.

Kaliforniyada Sacramento Vadisi ətəklərində iki damazlıq sənədləşdirilməsinə baxmayaraq bəzən mövsümdə bir bala olur.

Səs

Bu növün qadınsı, gül göğüslü qəhvəyi dişinin qadınsı kimi görünür və coğrafi dəyişikliyə görə ən çox ayrılır.
Grosbeakın trası, Amerikalı bir robininki kimi zəngin bir döyüşdür, daha çox axıcı, tez, daha yumşaq, daha şirin və yumşaq, parçanı robindən daha uzun müddətə qaldıran və enən pasajlarla.

Müşahidələr bir ik və ya eekdir. Hər qadın və kişi oxuyur, lakin tamamilə fərqli mahnıları var.

Qara başlı qarğıdalı pəhrizi

Qara başlı qarğıdalı çam və müxtəlif toxumları, giləmeyvələri, böcəkləri və hörümçəkləri və meyvələri yeyir. Yaz mövsümü boyu hörümçəkləri, ilbizləri və böcəkləri böyük ölçüdə yeyir.

Çox güman ki, zəhərli monarx kəpənəyini etibarlı şəkildə yeyə biləcək bir neçə quşdan biridir. Qışlama sahələrindən bu qarışıq bir çox monarxları və çoxlu toxumları istehlak edir.

Günəbaxan və müxtəlif növ toxum və meyvələr üçün toyuq qidalandırıcıları əhatə edir və əlavə olaraq üzüm jeli ilə qidalandırıcılarda şimal oriolları birləşdirir.

Qışlama yerlərində Qara başlı Grosbeaks çox toxum yeyir. Yaz mövsümü boyunca böcək, hörümçək, ilbiz və giləmeyvə yeyirlər.

Qara başlı Grosbeak, monarxların südlü çəki azaltma planından yığdıqları zərərli kimyəvi birləşmələrdən asılı olmayaraq, monarx kəpənəklərini yeyə biləcəyi az quşlardan biridir. Qara başlı Grosbeaks qışlaq yerlərində bir çox monarxları yeyir.

Qara başlı grosbeak Faktlar

Qara başlı Grosbeak, ehtimal ki, zəhərli monarx kəpənəyini təhlükəsiz yeyə bilən az quşlardan biridir.

Yuvaları o qədər incə qurulub ki, alt tərəfdən yumurta görünə bilər. Buna baxmayaraq, Kaliforniyanın şimalında yuvalar daha az cılızdır. Zərif yuvalar hava axını verə bilər və sərinləməsinə kömək edə bilər.

Qarşılıqlı sərhədlərinin yanında şərq həmkarı Gül göğslü Grosbeak ilə hibridləşirlər.

Bu vəziyyət, 2 arasında bir sədd yaradan qısa müddətdə hər növ üçün uyğun yaşayış yerləri təklif edən şəhərlər və ev bağçaları ilə nöqtələnməyə başladıqda ortaya çıxdı.

Bir qarmaqarışıqlıq, ümumiyyətlə, ümumi qırıntıların "ümumi" adlanır.

Qara başlı grosbeak Dəyişiklik və köç

Qara başlı qarğıdalılar Pasifik sahillərindən ABŞ-ın Nice düzənliklərinin mərkəzinə və Kanadanın cənub-qərbindən Meksika dağlarına qədər dəyişir.

ABŞ və Kanada quşları son dərəcə köçəridir, Meksikada qışlayır. Nice düzənliklərində qara başlı qəhvəyi çiçək və gül göğüslü grosbeak müxtəlifliyi ilə üst-üstə düşür və buna görə də xeyli qarışıblar.

Yetişdirmə mövsümündən sonra giləmeyvə ilə zəngin sahələri ovlamaq meyli var. Payızda erkən cənuba köçürlər və baharın sonlarında şimala qayıdırlar və sürülərdə hərəkətə keçəcəkləri müəyyən edilmişdir.

Qara başlı qəhvəyi davranış

Qara başlı grosbeaks tez-tez görkəmli perchesdən mahnı oxuyur. Hər qadın və kişi oxuyan hər birinin tamamilə fərqli mahnıları var və hər birinin yuvadan oxuduğu, inkubasiya edərkən olduğu təyin olundu.

Məhkəməyə qadına bənzətməyə cəhd göstərdikdə, kişilər qanadları və quyruqları açılaraq uçur.

Bitkilərin içərisində, dibində və ya az bitki örtüyündə yem verirlər və görkəmli giləmeyvə yeyənlərdir. Civcivləri qidalandırarkən analarına xışıltı qanadlarını oxuyur və sarı lələklərini göstərir.
Qara başlı Grosbeaks, robin bənzər bir parçasını bitkilər içərisində gözə çarpan perches və yemdən oxuyur.

Bundan əlavə, dibində və ya az bitki örtüyündə yem yeyirlər. Görüş zamanı kişilər qanadları və quyruqları açılaraq uçur. Hər cinsin oxuduğu, lakin tamamilə fərqli mahnıları var.
Bird çağırışı sadəcə xoşdur. Civciv anasına yemək çağıraraq mahnı oxuyur; toxumları açıldı və qabıqlandı.

Qara başlı nəhəng yuva

Qara başlı Grosbeak monoqamdır, lakin cüt istiqrazlar yalnız bir damazlıq mövsümü üçün finaldır.

Qadın, yuvanı kiçik bir söyüd, qızılağac, böyük yarpaqlı ağcaqayın, pambıq ağacının və ya fərqli enli yarpaqlı ağacın və ya kolun xarici şöbəsi üzərində qurur.

Yuva, kök, saç və təsirli bitki materialları ilə örtülmüş budaqlar, alaq otları, kök və iynələrdən əziyyət çəkən, açıq bir fincan məhsuludur. Hər cinsiyyət 12-5 gün ərzində 2-5 yumurta inkubasiya edir.

Hər biri bir neçə həftə cavanlaşır və hər biri yeməyi yuvaya çatdırır. Kiçiklər yuvanı 10-14 gündə tərk edirlər, lakin əlavə iki həftə uça bilmirlər.

Yetkinlər kiçikləri uçub uçana qədər bəsləməyə davam edirlər və 12 ay ərzində yalnız bir bala qaldırırlar.

Miqrasiya daimi

Qara başlı Grosbeaks Meksikada son dərəcə köçəri və qışlıdır. Yetişdirmə mövsümündən sonra giləmeyvə ilə zəngin ərazilərdə gəzirlər və hazırda köçəri sürülər yazmalıdırlar. Payızda erkən köç edirlər və yazda gec qayıdırlar.

Qara başlı nəhəng qoruma ayaqda

Breeding Chook Anketinə uyğun olaraq, Vaşinqtonda Qara başlı Grosbeaks sakinləri 1966-cı ildən bəri xeyli dərəcədə artmışdır. İnsanlar yetişdirmə zəminində bəzi fiziki məşqlərdən qazanc əldə edirlər.

Şəhərətrafı abadlıq və ağac kəsmə, ümumiyyətlə iynəyarpaqlıların üstünlük təşkil etdiyi Pasifik Şimal-qərbindəki geniş yarpaqlı bitki örtüyünün miqdarını artırır və şərq Vaşinqtonda artan meyvə bağları lazımi dərəcədə əlavə yaşayış sahəsi təklif etmişdir. Böyümə müəyyən dərəcədə yaşayış mühiti yaradır, lakin böyüməkdə olan urbanizasiya orada yaşayış mühitini azaldır.

Qara başlı Grosbeaks tipik şəhərətrafı ərazilərdə olmamalıdır, lakin buna baxmayaraq yarı kənd olan əlavə kənar ərazilərdə. Bu quşlar nəhəng yarpaqlı ağacın mütləq sıxlığını istəyirlər.
Qara başlı Grosbeak, cənub-qərbi British Columbia'dan Amerikanın qərb yarısına, Meksikanın ortasına və ancaq Mərkəzi Amerikaya qədər uzanan, müxtəlif növ yaşayan kiçik bir köçəri toyuqdur.

Qış aylarında bu növ bəzən toksik Monarch kəpənəyi və giləmeyvələrində yemək üçün Meksikaya uçur. Bu növ, yarpaqlı və kombinə edilmiş meşə sahələrinə yaxınlıq göstərir, nəhəng taxta və kifayət qədər az kol olan ərazilərə üstünlük verir.

Mütəmadi olaraq çəki azaltma planı şam ağacları və müxtəlif toxumlardan, giləmeyvələrdən, hörümçəklərdən, böcəklərdən və meyvələrdən ibarətdir.

Qara başlı Grosbeak, təqribən 14 milyon əhalisi və ən az narahat olan bir qoruma vəziyyətinə sahibdir.

Videoya baxın: This rare bird, rose-breasted grosbeak, is male on one side and female on the other (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send