Quş Ailələri

Alimlər pinqvinlərin niyə məhv olmaq təhlükəsi ilə üzləşdiyini izah etdilər

Pin
Send
Share
Send
Send


Tədqiqat tarixi

Magellanik pinqvin və ya Magellanik pinqvin (Latın Spheniscus magellanicus) gözlüklü pinqvinlərin pinqvin cinsinə aid bir növdür. Bu növ pinqvin yaşayış yerlərini kəşf edən Fernand Magellanın adını daşıyır.

Yaymaq

Əsas yuva sahəsi Patagonya sahilləri, Tierra del Fuego, Juan Fernandez adaları və Falklandsdır. Şəxslər Rio de Janeiro və cənub Peru qədər şimalda görüldü. ayrıca Coquimbo (Çili) və Rio de Janeiro'nun şimalındakı Cənubi Amerika sahillərində yaşayır.

Görünüş

Yetkinlər 70-80 sm hündürlüyə və 5-6 kq ağırlığa çatırlar. Pinqvinlərin arxa (yuxarı) hissəsi qara, ön hissəsi ağ, boynunda iki və ya bir qara zolaq var. Gaga və ayaqları çirkli boz rəngdədir, qırmızı və ya narıncı rəngə malikdir.

Çoxalma

Dişi cinslər 4 yaşında, kişilər isə ümumiyyətlə bir il sonra başlaya bilərlər. Yetkinlər yuva yerlərinə sentyabr ayında gəlir və çuxur qazdıqdan və ya köhnə çuxurları təmir etdikdən sonra oktyabr ayının ortalarında bir yerə yumurta qoymağa başlayırlar. Magellanik pinqvinlər debriyajını itirirsə, ikinci birini təxirə salmazlar. Debriyajda eyni ölçülü, təxminən 125 g ağırlığında iki yumurta var, ikincisi birincisindən 4 gün sonra qoyulur. İnkubasiya təxminən 40 gün davam edir və dişi əvvəlcə debriyajı inkubasiya edir, kişi dənizdə qidalanır. Koloniyadan 500 km-ə qədər bir məsafədə qidalanır və 15-20 gündən sonra geri dönərək qadını dəyişdirir. Sonra eyni müddətə yem üçün ayrılır. Quşlar ümumiyyətlə 50 m-dən az dərinlikdə qidalanır, lakin 100 m-ə qədər dala bilərlər.Magellan pinqvinləri təxminən bərabər miqdarda balıq, molyusk və xərçəngkimilər istehlak edirlər. Hər iki valideyn də civcivləri təxminən bir aylıq olana qədər növbə ilə qızdırırlar.

Həyatın ilk ayının sonunda cücələrdə mezoptil tüylü bir paltar yaranır və cücələr artıq yuvanın xaricində gəzməyə cəsarət edirlər. Çuxurda olarkən pinqvinlər həm yırtıcılardan, həm də pis hava şəraitindən qorunur. Bununla birlikdə, güclü yağışlar çuxurları basa bilər və civcivlər nadir hallarda batsa da, bu onlar üçün çox təhlükəlidir. Pinqvinlər nəmli bir mesoptile mükəmməl istilik izolyasiya xüsusiyyətlərini itirdiyindən hipotermiyadan ıslanır və ölürlər. Valideynlər, bəsləyən cücələr, ilk çıxarılanlara üstünlük verirlər, bu da tez-tez ikinci cücənin ölümünə səbəb olur. Bəslənmə şərtləri əlverişli olduqda, hər iki cücə uğurla böyüyür. Yeməyin bolluğundan asılı olaraq, mitinq 9-17 həftəlik yaşda olur. Qəfəslər yetkin quşlara bənzəyir, lakin lələkləri daha boz rəngdədir. Materik koloniyalarında yetkinlik yaşına çatmayanların çəkisi 3,3 kq, Falkland koloniyalarında isə cəmi 2,7 kq-dır. 3.0 kiloqramdan az ağırlığında koloniyanı tərk edən cücələr praktik olaraq sağ qalmırlar. Yetişdirmə müvəffəqiyyəti ümumiyyətlə materik koloniyalarında cütlük başına 1,0-1,6 civciv, Falkland bölgəsində isə yalnız 0,5 civarındadır. Sonuncu vəziyyətdə, yetkinlik yaşına çatmayan quşların həyatda qalması çox azdır və nəticədə ərazidə ticarət balıq ovu başlarkən quşların sayı 80% azalır.

Həyat tərzi

Ömür uzunluğu təxminən 15 ildir, daha az - 20 ilə qədər, əsirlikdə 20-25 ilədək yaşamaq mümkündür.Yuvalar yumşaq torpaqda qazılmış çuxurlara düzülmüşdür.

Çili və Argentinada cücələr üçün qida almaq üçün yetkin quşlar 16-18 saat sərf edərkən Falklandlarda 35 saat ərzində eyni miqdarda qida əldə edilir. Qidalanma zamanı Magellanic pinqvinləri, yuva sahələrindən 30 km məsafədə qidalanırlar, yalnız Falkland adalarından quşlar ticarət balıq ovu ilə qarşıdurma səbəbiylə daha çox yem yeməyə məcbur olurlar.

Civcivlər koloniyanı tərk etdikdən sonra, valideynlər mart ayında başlayan illik tökülmədən əvvəl kökəlmək üçün dənizə yola düşürlər. Molting 3-4 həftə davam edir, bundan sonra quşlar yuva yerlərini tərk edir və növbəti yetişdirmə mövsümü başlayana qədər dənizdə qalırlar. Qışlama zamanı quşlar geniş miqrasiya edir və Braziliya sahillərinə 10-15 ° S enlikə çatırlar.Magellan pinqvinləri 20 ilə qədər yaşayır. Magellanik pinqvinlərin dənizdəki təbii yırtıcıları dəniz aslanları, bəbir möhürləri və qatil balinalardır, yırtıcı quşlar - qağayılar və skualar - cücələri və yumurtaları təhdid edirlər.

Yemək

Magellan pinqvinləri krill, mürekkepbalığı və xırda balıqlarla qidalanır.

Sayı

Dünya əhalisi 1,8 milyon cütdür, bunlardan 100.000-i Falkland, 900.000-i Argentinada və 800.000-i Çilidə yuva qurur.

Magellan pinqvin və insan

Magellan Boğazındakı Magdalena və Marta adalarındakı koloniyalar çoxdan az sayda quş tutan hindlilərin basqınlarına məruz qalmış, lakin növlərin sayı sabit qalmışdır. 18-19-cu əsrlərdə pinqvinlər burada çox sayda ekspedisiya təşkil edən avropalıların hücumuna məruz qalmağa başladılar. Yalnız Magdalena adasında avropalılar ildə 14 min quş yığırdılar. Növlərin sayı azalmağa başladı. Və bu gün Magdalena və Marta adalarında milli pinqvin parkı yaradılmasına baxmayaraq, bu növün sayı az qalır. Birincisi, yerli əhali tərəfindən yumurta toplanması davam edir, ikincisi, çox sayda turist quşları tez-tez narahat edir və yuvalarını məhv edir.

Sönmə səbəbləri və qorunması

Magellan Boğazındakı Magdalena və Marta adalarındakı koloniyalar çoxdan az sayda quş tutan hindlilərin basqınlarına məruz qalmış, lakin növlərin sayı sabit qalmışdır. 18-19-cu əsrlərdə pinqvinlər burada çox sayda ekspedisiya təşkil edən avropalıların hücumuna məruz qalmağa başladılar. Yalnız Magdalena adasında avropalılar ildə 14 min quş yığırdılar. Növlərin sayı azalmağa başladı. Və bu gün Magdalena və Marta adalarında milli pinqvin parkı yaradılmasına baxmayaraq, bu növün sayı az qalır. Birincisi, yerli əhali tərəfindən yumurta toplanması davam edir, ikincisi, çox sayda turist quşları tez-tez narahat edir və yuvalarını məhv edir.

Qalereya

  • eni = "190px"
  • Magellanic-penguin02.jpg

Magellanic Penguin, Patagonia, Chili

Folkland Adaları Magellanic Penguins 01.jpg

Falklandlardakı bir cüt Magellan pinqvin

135 - Cap Virgenes - Manchot de Magellan - Janvier 2010.JPG

Patagoniyada magellan pinqvin ailəsi

149 - Cap Virgenes - Manchot de Magellan - Janvier 2010.JPG

Patagoniyada Magellanik Pinqvin Koloniyası

Təcavüzkar Magellanic pinqvinlərin "solaxay" olduğu ortaya çıxdı


Ronald Woan / flickr
Ən aqressiv Magellan pinqvinləri (Spheniscus magellanicus

) qohumları ilə döyüşdə başlarının sağ tərəfinə dimdikləri ilə hücum edirlər - bu, döyüşü planlaşdırmaq üçün sol gözlərindən istifadə etmələri deməkdir. Bunu, Amerika yarımadalarından birinin ərazisində yaşayan 300 pinqvindən ibarət kiçik bir əhalinin üzgəcləri və pəncələrinin yanallığını araşdıran ABŞ, Braziliya və Argentinadan olan elm adamları tapdı. Jurnalda dərc olunan bir məqaləyə görə, bədənin bir hissəsi üçün yanal tərəfdən başqa mümkün bir seçim barədə məlumat əldə edə bilmədi.
PeerJ
.

Bədənin yarısının digərinə nisbətən anatomik, funksional və ya fizioloji üstünlük təşkil etməsi tez-tez beynin bəzi hissələrinin yanallığı ilə əlaqələndirilir. Məsələn, insanlar arasında nitq bölmələri əsasən solda, solda - ikitərəfli, yəni sağda və solda, çiklid balığında isə çənənin çənə tərəfə əyilməsi. sağ və sol vizual məlumatların işlənməsindən məsul olan şöbənin sağ və sol hissəsinin anatomik olaraq necə inkişaf etdiyinə bağlıdır.

Eyni zamanda, bəzi növlərdə bədən hissələri və duyğu orqanlarının yanallığı həyatda qalmağa təsir göstərə bilər - məsələn, qırqovullarda "sol əllər" və "sağ əllər" dominant pəncə olmayan qohumlara nisbətən daha az sağ qalırlar. . Pernambuko Federal Universitetindən (Braziliya) Tay Storun rəhbərlik etdiyi elm adamları, Magellan pinqvinlərində yanallığın olub olmadığını yoxlamaq qərarına gəldilər. Bunu etmək üçün Argentinanın Punta Tombo yarımadasındakı kiçik bir (təxminən 300 nəfərlik) pinqvin qrupunu tədqiq etdilər (bu adada dünyanın ən böyük magellan pinqvinləri yaşayır).

Pinqvin pəncələri və üzgəclərin yanallığı yoxlanıldı.Bunu etmək üçün tədqiqatçılar yaşayış yerlərinin ortasında pinqvinlərin keçməli olduqları kiçik bir platforma şəklində bir maneə yaratdılar. Alimlər pinqvinlərin yüzdə 53-ün sağ pəncəsi ilə, yüzdə 47-ni sol pəncəsi ilə maneəyə qalxdığını təxmin edərək populyasiyada üstünlük verilən pəncənin olmadığını göstərir. Eyni zamanda, hər bir pinqvin yalnız bir dəfə müşahidə olunduğunu aydınlaşdırmaq lazımdır; bu səbəbdən quşların funksional yanallıqla ifadə olunan fərdi bir üstünlükə sahib olduğunu söyləmək də mümkün deyil. Alimlər pinqvinlərin daha çox ehtimal etdiklərini də təsbit etdilər (s

Magellan pinqvinləri maneələri dəf edir

Thaís Stor et al. / PeerJ, 2019

Magellan pinqvin ayağını isti olmamaq üçün uzadıb

Thaís Stor et al. / PeerJ, 2019

Üzgəclərə gəldikdə, elm adamları pinqvinlərdə anatomik yanallığı aşkar edə bildilər: Magellan pinqvinlərinin 76 skeletini tədqiq edərək, kilin (göğüs əzələlərinin bağlandığı sternumun böyüməsi) halların yüzdə 60,5-də bir az olduğunu aşkar etdilər. sağa və ya sol tərəfə meylli və tədqiq edilən pinqvinlərin yüzdə 11-inin qanadlarından birində daha çox tük var idi. Bu vəziyyətdə sağ və sol anatomik yanallığın lobları təxminən bərabər idi, bu da yanallığın mövcudluğunun populyasiyaya əsaslanmadığını göstərir.

Magellan pinqvinlərinin dəri nümunələri

Thaís Stor et al. / PeerJ, 2019

Sağ və sol qanadlarda lələklər

Thaís Stor et al. / PeerJ, 2019

Nəhayət, elm adamları döyüşlərdə pinqvinlərin davranışını və üstünlük strategiyasını araşdırdılar. Mübarizə edən pinqvinlərin sol tərəfdən fərqli olaraq sağ tərəfdə qan və yara ehtimalının iki qat daha çox olduğunu tapdılar və hücum edən rəqibin böyük ehtimalla öz sol tərəflərindən bir hücum planlaşdırdığını düşündülər. Eyni zamanda, yaralı pinqvinlərin başının sağ tərəfində hər zaman daha çox qan var idi: bundan irəli gələrək elm adamları döyüşdə planlaşdırma üçün sol gözlərindən istifadə edən və buna görə düşmənin başının sağ tərəfinə hücum edən pinqvinlərin nəticəsinə gəldilər. daha aqressivdirlər.

Beləliklə, əsərin müəllifləri Magellan pinqvinlərində qanadların və pəncələrin anatomik və fizioloji yanallığının olmadığı qənaətinə gəldilər - heç olmasa əhali səviyyəsində deyil. Eyni zamanda, yanallıq, çox güman ki, sosial davranışda, yəni döyüşdə bir strategiya seçərkən mövcuddur. Elm adamlarına görə, daha aqressiv quşların sol gözlərini döyüş planlaması üçün istifadə etməsi, beynin sağ tərəfinin aqressiv müdafiə davranışının başlanğıcından, sol tərəfin isə inhibisyondan məsul olduğu məlumatları ilə əlaqələndirir. görmə ziddiyyətlə beyinlə əlaqəlidir).

Duyğu orqanlarının yanallığı, əzaların yanallığı qədər aydın deyil. Qarışqalarda isə həm anatomik, həm də funksional səviyyədə izlənilə bilər: növ qarışqalarının gözlərindəki ommatidiya sayından Temnothorax albipennis

labirentdə sağa və ya sola qatlandıqlarından asılıdır.

Elizaveta İvtuşok

Magellan Pinqvinindən bir parça

"Bonjour, əmiuşağım" dedi Pierre. - Vous ne me gesonnaissez pas? [Salam əmiuşağı. Məni tanımırsan?] - Səni çox yaxşı tanıyıram. - Qrafın səhhəti necədir? Onu görə bilərəm? - hər zaman olduğu kimi yöndəmsiz şəkildə Pierre soruşdu, amma utanmadı. “Sayım həm fiziki, həm də ruhi cəhətdən əziyyət çəkir və deyəsən ona daha çox mənəvi əzab verməyə çalışmısan. - Qrafı görə bilərəmmi? - Pierre təkrarladı. - Hm. Onu öldürmək istəyirsinizsə, tamamilə öldürün, görə bilərsiniz. Olga, gedin və bulyonun əminiz üçün hazır olub olmadığını görün, vaxtı yaxındır '' dedi və əlavə olaraq Pierre'yi məşğul olduqlarını və atalarını sakitləşdirməklə məşğul olduqlarını, ancaq açıq-aşkar yalnız narahat etməklə məşğul olduqlarını göstərdi. Olga getdi. Pierre bir müddət durdu, bacılara baxdı və əyilib dedi: - Beləliklə, otağıma gedəcəyəm. Mümkün olanda mənə deyərsən. Çölə çıxdı və arxasında köstəliklə bacısının səsli, lakin səssiz gülüşü eşidildi. Ertəsi gün Şahzadə Vasily gəldi və qrafın evində yerləşdi.Pierre yanına çağırdı və ona dedi: - Mon cher, si vous vous conduisez ici, Petersbourg, vous finirez tres mal, c’est tout ce que je vous dis. [Əzizim, əgər burada özünü Peterburqdakı kimi aparırsansa, sonu çox pis olacaq, sənə deyəcək başqa heç bir sözüm yoxdur.] Saymaq çox xəstədir: onu qətiyyən görmək lazım deyil. O vaxtdan bəri Pierre narahat olmadı və bütün günü otağında yuxarı mərtəbədə tək keçirdi. Boris onun yanına girərkən, Pierre otağını gəzdi, ara sıra künclərdə dayanaraq görünməyən düşməni qılıncla deşmiş kimi divara təhdid edən hərəkətlər etdi və eynəyinin üstünə sərt baxaraq yenidən yeriməyə başladı, qeyri-müəyyən sözlər söylədi , çiyinlərini silkələyib qollarını uzadıb. - L'Angleterre a vecu, [İngiltərə bitdi] - dedi qaşlarını qıraraq barmağını kiməsə tərəf göstərərək. - M. Pitt comme traitre a la nation et au droit des gens est condamiene a ... [Pitt, millətə və xalq qanunlarına xain olaraq cəzalandırılır ...] - cümləsini bitirməyi bacarmadı. Pitt, özünü bu an Napoleon tərəfindən təsəvvür edir və Pas de Calais üzərindən təhlükəli səyahətə çıxdığını və Londona qəhrəman olaraq fəth etdiyini, içərisinə gənc, incə və yaraşıqlı bir zabit gördüyünü gördü. Dayandı. Pierre, Boris'i on dörd yaşında bir oğlan kimi tərk etdi və qətiyyətlə onu xatırlamadı, amma baxmayaraq, xarakterik sürətli və səmimi davranışı ilə əlini tutdu və mehribanlıqla gülümsündü. - Məni xatırlayırsan? - Boris xoş bir təbəssümlə sakitcə dedi. “Anamla mən saymağa gəldik, amma deyəsən o o qədər də yaxşı deyil. - Bəli, pis görünür. Hər şey onu narahat edir, - cavab verdi Pierre, bu gəncin kim olduğunu xatırlamağa çalışdı. Boris, Pyerin onu tanımadığını hiss etdi, ancaq özünü tanımağı lazım bilmədi və ən kiçik bir xəcalət hiss etmədən onun gözlərinə düz baxdı. "Kont Rostov bu gün gəlib onunla nahar etməyinizi istədi" dedi, Pierre üçün olduqca uzun və yöndəmsiz bir sükutdan sonra dedi. - Və! Kont Rostov! - deyə Pierre məmnuniyyətlə dedi. - Deməli, sən onun oğlusan, İlya. Təsəvvür edirsən, ilk dəqiqədə səni tanımadım. Sparrow Hills-ə m me Jacquot ilə necə getdiyimizi xatırlayın ... [Madam Jaco ...] çoxdan əvvəl. "Səhv edirsən," Boris yavaş-yavaş, cəsarətli və bir qədər istehza edən bir təbəssümlə dedi. - Mən Boris, Şahzadə Anna Mixaylovna Drubetskayanın oğluyam. Rostovun atasının adı İlya, oğlunun adı Nikolay. Və mən Jacquot tanımıram.

Kral pinqvinlərinin dramatik şəkildə məhv olması səbəbi açıqlanmayan hesab edildi

Subantarktik bölgədəki Crozet arxipelağındakı Cauchon adasında yerləşən dünyanın ən böyük kral pinqvinləri koloniyası sürətlə azalır.

1980-ci illərdə əhalinin sayı 500.000 damazlıq cütü də daxil olmaqla iki milyona yaxın idi. İndi yalnız 60.000 quş yetişdirməyə hazırdır.

Shize Bioloji Araşdırmalar Mərkəzinin (CNRS) tədqiqatçıları 1982 və 1988-ci illərdə çəkilən şəkilləri, 2005-ci ildəki peyk şəkilləri ilə müqayisə edərək koloniyanın həyatının necə dəyişdiyini anladılar. Son 35 ildə əhalinin 88% azaldığı ortaya çıxdı - bu, bütün kral pinqvinlərinin ümumi sayının üçdə biri.

Ancaq təəccüblüdür ki, oxşar vəziyyət yalnız Cauchon adasında müşahidə olunur. Posessiya adasındakı pinqvin koloniyası 1960-cı illərdən bəri sabit qalır və Marion Adası və Kerguelen arxipelaqındakı qruplar hətta artmışdır.

Alimlər pinqvinlərin məhv olmasının bəzi yerli səbəblərinin olduğu, ancaq bunların birinin hələ də sirr olduğu qənaətinə gəldilər.

Mütəxəssislər bir neçə nəzəriyyə irəli sürdülər. Bunlardan biri, 1997-ci ildə qeyd edilən Hind Okeanının səth qatının istiliyindəki dalğalanmalardır. Fenomen pinqvinlərin qida bazasını zədələyə bilər və qismən yoxa səbəb ola bilər, lakin bundan sonra bir koloniya uğurla bərpa olunur, digəri isə daha uzun çəkir.

İkinci nəzəriyyə köçürmədir. Peyk şəkillərindən göründüyü kimi kiçik bir quş qrupu əsas populyasiyadan uzaqlaşaraq yeni bir koloniya meydana gətirdi. Ancaq bütün itkiləri izah etmək üçün çox azdır.

Alimlər Cauchon adasında digər heyvan növlərinin də - çöl pişikləri və siçanların yaşadıqlarını qeyd etdilər.Pinqvinlərə parazit və ya ciddi xəstəliklər yoluxdura bilməsi mümkündür.

Gənələrin sözün əsl mənasında pinqvinlərə hücum etdiyi bilinən bir vəziyyət var - bu, 1990-cı illərdə Marion Adasında baş verdi. Ancaq bu, əhalinin belə böyük bir hissəsinə təsir göstərmədi və epidemiyadan sonra quşların sayı sürətlə bərpa olundu.

Təbii fəlakətin də ehtimalı azdır. Tədqiqatçılar adanın sunami və ya vulkanik fəaliyyətə məruz qaldığına dair bir dəlil tapmadılar.

Qeyd edək ki, son elmi ekspedisiya 1982-ci ildə Cauchon Adasından ayrıldı. O vaxtdan bəri onun haqqında bütün məlumatlar yalnız peyk şəkillərindən gəlirdi. Alimlər koloniyanın yox olma sirrini açmağın ən yaxşı yolunun hadisə yerinə getmək və bütün faktorları şəxsən araşdırmaq olduğunu qeyd edirlər. Göründüyü kimi, say azalması təxminən 20 il əvvəl başlamış və bu günə qədər davam edir. Tədbir görməsəniz, ada yaxın on ildə boş qala bilər.

Bundan əvvəl Antarktidada təsadüfən 1,5 milyon nəfərlik bir pinqvin populyasiyasının aşkar edildiyi bildirilmişdi. Təhlükəli adada yaşayırlar.

Pin
Send
Share
Send
Send