Quş Ailələri

Tristan Çoban - Çoban ailəsinin quşu, Əlçatmaz adaya endemik, Yer kürəsindəki ən kiçik uçuşsuz quş

Pin
Send
Share
Send
Send


Vinçin bu nümayəndəsi ən kiçik uçmayan quşdur. Və bu nadirliyə yalnız Tristan da Cunha arxipelağında, əlçatmaz adada rast gəlinir.

Adanın qayalıq sahillərinin əlçatmazlığı sayəsində bir çox endemik yaşayır və Tristan çoban oğlanı onların arasında ən yaxşı tanınıb. Adada, təbii şəraitdə, kolluqda gizlənməyə öyrəşmiş quşun az düşməni var. Adada bir çoban arzusunda olan heç bir yırtıcı yoxdur və böyük quşlardan gizlənməyi öyrəndi.

Kiçik quş kolları arasında vaxt keçirir, giləmeyvə, toxum və bəzən qurdlarla qidalanır. Bu quşun çəkisi 30 qramdan çox deyil və 17 santimetr uzunluğundadır. Dişi qadının iki yumurta atdığı məlumdur, lakin ümumiyyətlə bu nadir varlığın vərdişləri və həyat tərzi haqqında çox şey bilinmir.

Tristan çobanı Tristan da Cunha adalarının möhürlərində tez-tez təsvir olunur, miniatür quş çox dekorativdir: tünd qəhvəyi qısa lələklərin fonunda maraqlı qırmızı gözlər fərqlənir.

Bu kiçik möcüzəni daha geniş yaymaq üçün bioloqlar kiçik bir Tristan çoban qrupunun qonşu Tristan da Cunha adalarına necə köçürüləcəyi barədə düşünürlər.

Tristan çoban oğlan

Tristan Çoban, çoban ailəsinin quşudur, Yer üzündə ən kiçik uçuşsuz quş olan, Əlçatmaz Adaya endemikdir.

2004-cü ildə əhali təxminən 8 min fərdi idi.

Tristan çoban qadınları adanın kolluqlarında yaşayır və qurdlar, giləmeyvə və toxumlarla qidalanır.

Tristan çobanının uzunluğu 15 - 20 santimetrdir, gövdəsi tünd boz lələklərlə örtülmüşdür.

Dişi Tristan çobanı ümumiyyətlə oktyabr-yanvar aylarında iki yumurta qoyur.

Çobanların az sayda düşməni var; kolda olan quşlardan gizlənir. Tristan da Cunha adalarından gələ biləcək siçovulların vurması daha təhlükəlidir.

Əlçatmaz Çoban tez-tez Tristan da Cunha adaları üçün markalarda təsvir olunur.

Müəyyən bir çoban əhalisini qonşu Bülbül adasına köçürmək üçün də layihələr var.

Pin
Send
Share
Send
Send