Quş Ailələri

"Zambezi çayı" nda bir cüt kafir qarğa çıxdı

Pin
Send
Share
Send
Send


Şimal buynuzlu qarğa heyranedici bir quşdur. 4 kiloqram ağırlığında və 1,3 metr uzunluğundadır (dimdikdən quyruğun ucuna qədər) yerə tullanmır, əksinə çox sürətlə yeriyir və qaçır: saatda 30 kilometr! Biraz daha sürətli uçur. Buynuzlu qarğalar 10-12 il və ya daha çox müddətdə monoqamiyada yaşayırlar. Dişi yuva qurduğu baobab boşluğunun girişini örtmür.

Buynuzlu quşlar ailəsində yalnız dişi buynuzlu qarğa (Afrikadakı iki növ) divarla örtülməmişdir və bu quşların həyat yolu fərqlidir - ağac deyil, quru. Qara rənglidirlər, mavi bir "üz" ilə (və ya başqa bir növdə qırmızı), hərtərəfli uzanan qırmızı boğaz kisəsi ilə. Savannanın adi quşları. Böcəkləri, xüsusilə də bir çox çəyirtkəni, kərtənkələni, kiçik gəmiriciləri, hətta ilanları tuturlar. Bununla birlikdə, digər buynuzlu ilanlar ilanlarla yaxşı davranır. Bir ilan görəcəklər, qohumlarını bir fəryad ilə çağıracaqlar, ətrafını əhatə edəcəklər, dimdikləri ilə cıracaqlar, qalxan kimi ilan sancması yerinə qanad əvəz edəcəklər.

Buynuzlu qarğalar quru yerlərdə yaşayan bütün buynuzlu heyvanlar kimi yağış mövsümündə çoxalırlar. Bu zaman uzaq aslanın nərildəməsini xatırladan bas səsləri eşidilir. Yuvalar əsasən baobabların boşluğundadır: bu ağacların böyüdüyü yerdə çoxlu buynuzlu qarğa var. Dişi bir ay ərzində iki yumurtanı inkübe edir. Civcivlər üç ay daha yuvadan ayrılmırlar. Sonra doqquz ay valideynləri ilə yaşayırlar.

Alfred Bram. Heyvan Həyatı, II cild, Quşlar

Hornbills (Bucerotidae) qəribə bitkilərlə təchiz edilmiş uzun, qalın bir gaga ilə xarakterizə olunur; bu fərqli xüsusiyyət kərgədan kimi asanlıqla tanınır. Bu quşların vətəni Yuzhnadır. Asiya, Orta və cənub. Afrika. Bu ailəyə aid 50 növün hamısı konstitusiya, rəng və həyat tərzinə görə bir-birinə çox oxşayır. Dəniz sahilindən 3000 metr yüksəkliyə, ümumiyyətlə sıx meşələrdə yaşayırlar və kolda yalnız kiçik növlər yuva qururlar. Onların əksəriyyəti son dərəcə yöndəmsiz bir yerişə sahibdirlər, lakin ağacların budaqlarında böyük bir çevikliklə hərəkət edirlər, uçuşları da olduqca bacarıqlıdır və elə yüksək bir səs-küylə müşayiət olunur ki, uçduğunuz kərgədanı eşitdiyinizdən çox sonra görürsünüz. Bunlar ehtiyatlı, utancaq, olduqca ağıllı quşlardır. Onların səsi quşların tez-tez söylədikləri və meşəni əhəmiyyətli dərəcədə canlandıran darıxdırıcı bir fəryaddır.

Buynuz bağlarının yeməyi qarışıqdır. Onların əksəriyyəti kiçik onurğalıları və böcəkləri tutur və eyni qəfəsdə yaşadıqları kiçik quşlar üçün olduqca təhlükəlidir, əlavə olaraq hamısı istisnasız olaraq giləmeyvə, meyvə və dənli bitkilər yeyirlər. Bu quşların yetişdirmə üsulu son dərəcə diqqətəlayiqdir: yumurtaların üstündə oturan dişi boşluqda möhkəm bir şəkildə divarlanmışdır, yalnız kiçik bir çuxur qalır ki, erkək də rəfiqəsi üçün bol yemək atır. Dişi cücələr çıxana qədər hər zaman bu həbsxanada qalmalı və uçmağı öyrənməlidir. Əsirlikdə buynuz quşları sürətlə əhliləşir.

Bütün Afrika buynuzlu heyvanlarının ən məşhuru bu ailənin ən böyük növlərindən biri olan abbagamba və ya erkum - Tmetoceros abyssinicus (indi buynuzlu qarğa Bucorvus abyssinicus). Çox böyük, yan tərəfdən sıxılmış gaga kifayət qədər yüksək böyümə ilə bəzədilib, qanadları və quyruğu qısadır, lakin ayaqları xeyli uzunluqdadır. Abbagamba Afrikanın meşəlik çöllərində və dağlarında yaşayır. Bu quş o qədər diqqət çəkir ki, hər bir yerli onu bilir və hər yerdə müəyyən bir hörmətə malikdir. Həyəcanlı vəziyyətdə çox qəribə davranır, hindistanlı xoruzlar kimi quyruğunu yayır və qatlayır, boğaz kisəsini şişirir, qanadlarını yerə sürükləyir və ümumiyyətlə qorxunc bir görünüş əldə edir. Uçuşu yüngül və gözəldir və quş müəyyən bir hündürlüyə qalxdıqda uçur. Bu utancaq və diqqətli quşa yaxınlaşmaq çox çətindi.

Öldürülmüş bir abbagamba nümunəsinin mədəsində, peyin böceği və çəyirtkə ilə yanaşı, bir neçə qurd və kifayət qədər böyük bir buqələmun tapıldı. Gürney, abbagamba'nın ilbizlər, kərtənkələlər, qurbağalar, siçovullar, böcəklər və digər böcəklərlə bəsləndiyinə inanır, Myoteiro isə sürünənlər, quşlar, yumurta, böcəklər, kassava kökləri və yer fındığı yediyini iddia edir. Bu quşlar iri ilanları belə bir şəkildə öldürürlər: bənzər bir sürünən tapdıqda, abbagamba başqa 3-4 yoldaşı ilə gəlir, tüklərini yayır, ilana sataşır və qəfildən güclü bir dimdiklə vurur, bu cür hücumlar ilana qədər təkrarlanır öldürülür. Markiz Antinori bu quşdan bir cücə alıb yuvadan çıxardı, ət parçaları və siçanlarla bəslədi və qısa müddətdə onu həmişə özünə öyrətdi ki, həmişə "abbagamba" klikinə müraciət etsin. Antinoriyə görə onun saxlanılması və əhliləşdirilməsinin asanlığı, onu evdə layiqli bir dost hesab etmək üçün kifayətdir, siçanları və digər zərərli heyvanları tutarkən, əlbəttə ki, böyük bir xidmət göstərir.

Afrikanın ən maraqlı quşlarından biri olan buynuzlu qarğa, əksər hallarda baobabın gövdəsindəki boşluğu yuvalamaq üçün istifadə olunmur və digər kərgədanlardan fərqli olaraq, qadın özünü batırmır. 30 gün inkübasiya edirlər və kişi bəzən dişi əvəz edir, sonra valideynlər cücələri yuvada 3 ay daha bəsləyir və uçuşdan sonra 8-9 ay bəslənməyə davam edirlər. Təbii olaraq bir cüt buynuzlu qarğa hər il yeni cücələr doğurmur. Yetkin cücələr (ümumiyyətlə 2) öz ailələrini qurana qədər valideynlərinin yanında qalırlar. Buynuzlu qarğalar mürəkkəb davranışlara sahib quşlardır və bütün ailə qrupu quşları və hər yerdə yaşayan heyvanlar kimi onlar da quş ziyalıları arasındadır.

Stanislav Talalay. Dünyanın ən heyranedici heyvanları

Bucorvus leadbeateri kimi buynuzlu qarğalar qayda istisna təşkil edir. Bu quşların qadınların uzanma vərdişi yoxdur: koloniyalarında yaşayırlar və birlikdə qurduqları normal bir yuvada balalarını bala edirlər. Qəribədir, lakin ümumiyyətlə təxminən səkkiz fərddən ibarət olan koloniyanı kişi deyil, qadınlardan biri idarə edir. Bütün qadınlar tərəfindən qoyulmuş yumurtaları inkubasiya edir və koloniyanın digər üzvləri ona qida verirlər.

Yuri Dmitriev. Planetdəki Qonşular: Quşlar

Yeri gəlmişkən, ilanlar müəyyən dərəcədə bu sıradakı bütün quşların həyatında, xüsusən də kərgədan ailəsinin nümayəndələrində bir iz buraxdı. Bu quşlar ləqəblidirlər, çünki hamısının dimdiklərində böyük bir böyümə var (bəzilərində başlarının üstündən keçər). Ümumiyyətlə içəridən gözeneklidir və bu səbəbdən yüngüldür. Yalnız dəbilqə kərgədanında bir sümük kimi görünür. (Bu böyümə təxminən üç kiloqram ağırlığında bir quşla birlikdə 300-350 qram ağırlığında olur.) Yəni bu quşlar ilanlardan o qədər qorxurlar ki, yumurtaların inkubasiyası zamanı sözün əsl mənasında divarlarını örtdülər. Bu ailənin 44 növünün hamısı. Yalnız bir növ - buynuzlu qarğa - bunu etmir, çünki ilan qorxmur. Üstəlik, cəsarətlə onlarla döyüşə girərək ilanları özü yeyir. Eyni zamanda, bir qalxan kimi, böyük qanadlarını da istifadə edir. Buynuzlu qarğalar (görünür qara kimi ləqəblidirlər, yalnız bəzi yerlərdə ağ və qırmızı "trim" lələkləri var) ümumiyyətlə ailənin qalan quşlarından fərqlənir. Meşələrdə deyil, savanlarda yaşayırlar, yer üzündə bir həyat tərzi sürürlər, lakin tez-tez ağaclarda yuva düzəldirlər (baobabların boşluqları ən sevimli yeridir). Ancaq qaya yarıqlarında yuva da qura bilərlər.

Qalan kərgədanlar yalnız yuvalarda yuva qururlar. Uyğun bir boşluq seçərək, qadın onu kərpiclə örtməyə başlayır. Hər şeyi özü edir. Kişi yalnız ona inşaat materialını gətirir: meyvə sellülozları, torpaq parçaları, dallar. Bütün bunlar çöplə bir yerdə tutulur və quruyaraq çox möhkəm bir "beton" divara çevrilir. Sonra dəlik kifayət qədər azaldıqda, qadın boşluğa sıxılır və içəridən çuxur çox kiçik olana qədər işləməyə davam edir. İndi sakitdir - ilanlar yuvaya nüfuz etməyəcək.Aclığa gəldikdə, bu da quşu təhdid etmir - vəhşi təbiətdə sadiq bir həyat yoldaşı qalır, yorulmadan yumurta üzərində oturan qadına, sonra nəslinə qayğı göstərəcəkdir. Ailəsini o qədər sədaqətlə bəsləyəcək ki, cücələr ayrılana qədər çəkisinin yarısını itirəcək. (L. Brown yazır ki, bəzi növlərdə bu cür bəslənmə altı ay davam edir). Cücələr böyüdükdə dişi onu xarici aləmdən ayıran divarı qırır və nəsli ilə birlikdə oyuqdan çıxır.

Çox kərgədanın bir debriyajda iki yumurtası var. Bir cücə ümumiyyətlə tək yaşayır, ancaq iki kiçik kərgədanın yuvasını tərk etməsi olur. Bəzi dişilərdə yalnız bir yumurta var - bu nisbətən kiçik Toko kərgədanlarında. Yalnız həşəratlarla qidalanırlar və buna görə də Tokonun həyat tərzi bir qədər fərqlidir. Toko dişi də özünü boşluqda batırır, ancaq bütün qidalanma dövrü üçün deyil. Civciv bir az böyüdükdə divarı qırır, çölə çıxır, sonra erkəklə birlikdə materialları gətirir və cücə içəridəki boşluğu bağlayır. Dişi də, kişi kimi, onun üçün yemək daşımağa başlayır. Beləliklə yuvadan təkbaşına uça biləcəyi vaxta qədər "oturur". (Doğrudur, B. Grzimek Tokoda iki cücə müşahidə etdiyini söyləyir. Biri iki gün böyük idi və oyuqdan əvvəl çıxmağa çalışdı. İkincisi dərhal birincinin yaratdığı boşluğu örtməyə başladı - “pozğunluğu” . ”Ancaq göründüyü kimi bu tez-tez baş vermir.) Valideynlərin yüksək səslə cücələrin yuvadan çıxmasına təşviq etmələri maraqlıdır, lakin divarları qırmağa kömək etmirlər. Digər kərgədanlar hər yerdə yaşayan heyvanlardır. Bəzilərində, məsələn, buynuzlu qarğa, heyvan qidası üstünlük təşkil etsə də: kərtənkələ, ilan, quş yumurtası. Digərləri, məsələn, kərgədanlar arasında ən böyüyü - kalao (uzunluğu 120 santimetrə qədərdir) və ya böyük Hindistan kərgədanları - tərəvəz, əsasən meyvələr. Eyni zamanda, olduqca orijinal bir şəkildə yeyirlər - meyvələri milçəkdən qoparır, uçarkən yüksək yerə atırlar və tutduqdan sonra yeyirlər. Bütün kərgədanlar Cənubi Asiya və Afrikanın sakinləridir.

Pin
Send
Share
Send
Send