Quş Ailələri

Kiçik Ləkəli Qartal

Pin
Send
Share
Send
Send


Qartallara bənzər, lakin daha geniş qanadlı, güclü, çox hündür, ümumiyyətlə açıq sarı gaga, ağır çırpıntılı uçuş (nadir hallarda uçur) çox böyük quşlar (iki yarım metrə qədər). Uçan bir quşda boyun bir qədər uzanır, qanadlar aşağıya doğru əyilir və bütün siluet bir qədər bucaqlı, “köklü” bir görünüşə sahibdir. Tarsus yalnız yarısına qədər tüklüdür.

Hündür ağaclarda və qayalarda, ümumiyyətlə böyük su hövzələrinin yanında yuva qururlar. Yuvalar nəhəng, qalın budaqlıdır, bəziləri üst-üstə uzun illərdir istifadə olunur. Debriyajda 1-3 ağ yumurta var.

Balıq, quş və kiçik heyvanlarla, leşlə qidalanırlar. Yırtıcı aşağı səviyyəli uçuşdan yaxalanır və ya bir ağacın və ya qayanın üstündə oturaraq baxılır.

Səs ucadan hürən bir qışqırıqdır.

Rusiyada nadir dörd növ var: ağ quyruqlu qartal, Stellerin dəniz qartalı, uzun quyruqlu qartal, keçəl qartal, bunlardan yalnız ağ quyruqlu qartal geniş yayılmışdır.

Qartallar qartal bənzər, geniş qanadlı, ağ quyruqlu, tez-tez keçəl və ya ağ çiyinli böyük yırtıcı quşlardır. Dəniz kənarında və ya böyük çay və göllərin kənarında yuvalar. Balıqları ovlayır, dırnaqları ilə sudan qoparırlar və dəniz quşları axtarırlar.

Dünyadakı ölkələrdə təxminən on növ.

Ağ quyruqlu qartal (Haliaeetus albicilla)

Tundradan Yaponiya, Çin, Monqolustan, Qazaxıstan, Şimali İran və Türkiyəyə (Kiçik Asiya), Avropada Şimali İskandinaviyadan Rumıniyaya, Macarıstana, Balkanlara və Baltik dənizi sahillərinə, Korsika və Sardiniya.Hebridlər və Shetlan Adalarında, İslandiya və Qrenlandiyada. Qışda bəzi quşlar, xüsusən də gənc quşlar, cənubda Pakistan, Çin və Şimali Afrikaya köç edirlər.

Ümumi uzunluq 77-100 sm, qanad uzunluğu 57.5-69 sm, çəki 3-6.5 kq. Dişi kişilərdən daha böyükdür.

Ağ quyruqlu quş su hövzələri yaxınlığında - həm dəniz sahillərində, həm də göllər və çaylar yaxınlığında üzməyə üstünlük verir. Ümumiyyətlə ağaclarda, daha az qayalarda yuva qurur. Debriyajda ümumiyyətlə 2, bəzən 3 ağ, bəzən bufet ləkələri olan xallı yumurta olur.

Balıq ağ quyruqluların pəhrizində əhəmiyyətli bir yer tutur. Əlavə olaraq, qartal qazlar, dəzgahlar və böyük ördəklər də daxil olmaqla su quşları ilə qidalanır. Həm də məməlilərlə - dovşan, marmot, torpaq sincabları və s. Bəzən leşlə, xüsusilə də qışda qidalanır.

Ağ başlı qartal (Haliaeetus leucocephalus)

Şimali Amerikada yaşayır, Bering adasında, Kolymanın aşağı axınında və Kamçatkanın şərq sahilində Rusiyaya uçur. ...

Bu quşun ümumi bədən uzunluğu 86-110 santimetr, qanadlarının uzunluğu isə 1.8-2.2 metrdir.

Debriyajlarda ümumiyyətlə 1-3 yumurta olur. Əsirlikdə ömür 47 ildir, 20-30 ilə qədərdir. Cənubi qartal populyasiyasının bəzi üzvləri cücələr qaçdıqdan sonra şimala köç edirlər. Şimal əhalisindən olan bir çox qartal açıq su hövzələrinin donmasından sonra cənuba uçur.

Keçəl qartal, ilk növbədə, sahil ərazilərində və ya daxili göllər və çaylar sahillərində yaşayan balıq yeyən bir quşdur. Ördək ovlamasına baxmayaraq, əsasən balıqlarla qidalanır.

Uzun quyruqlu qartal (Haliaeetus leucoryphus)

Qərbdə Aşağı Volqa bölgəsindən Monqolustana, şərqdə Qərbi Çin və Tibetə, cənubda Birma və Pakistana qədər olan cinslər. Su hövzələrinin sahillərinə yapışaraq çöllərdə və yarı səhralarda yaşayır. Köçəri quş, kütləvi qışlama yerləri Hindistandadır.

Yuvalarını ağaclarda, qamış yığınlarında qurur. 2-4, adətən təmiz ağ rəngli 2 yumurta debriyaj.

Əsasən suda yaşayan balıq, kiçik məməlilər, quşlarla qidalanır.

BELOBYUKHIY QARTAL (Haliaeetus leucogaster)

Hindistan, Cənub-Şərqi Asiya və Avstraliyanın sahil bölgələrində yayılmışdır.

Balıq və dəniz ilanlarını tutur.

Dələ Qartalı (Haliaeetus pelagicus)

Kamçatka, Amurun aşağı axınında, Saxalində və Koreyada paylanmışdır. Şimal-qərbi Amerikaya, Yaponiyaya və Şimali Çinə uçan oturaq və köçəri bir növ.

Çox böyük bir quşdur: ümumi uzunluğu 105-112 sm, qanad uzunluğu 57-68 sm, çəkisi 7,5-9 kq.

Uzun illər eyni yerdə, yerdən yüksək olan ağaclarda yuva qurur. Debriyajda 1-3, ümumiyyətlə 2 ağımtıl yumurta.

Böyük və orta ölçülü balıqlar (xüsusən də qızıl balıq), məməlilər (dovşanlar, cavan arktik tülkülər, cavan suitilər), leş və bəlkə də onurğasızlar ilə qidalanır.

EAGLE-KRIKUN (Haliaeetus vocifer)

Afrikada yaşayır. Nil boyunca, çayların başından çayın ağzına qədərdir.

Su hövzələrinin yaxınlığında yuvalar. Bir debriyajda ümumiyyətlə 2 yumurta var.

Ümumi uzunluq 65-75 sm.

Əsas qida balıqdır, bəzən orta ölçülü quşlara hücum edir.

EAGLE-SCREAM (Haliaeetus vociferoides)

Şahin sifarişinin ən nadir nümayəndələrindən biridir. İtən növlər. 19-cu əsrin sonunda Madaqaskarda yaygındır, lakin 80-ci illərin əvvəllərində. keçən əsrdə, növlərin çeşidi adanın qərb sahilindəki kiçik bir "yamaya", sayı isə on cütə endirildi.

Qartal balığı (Ichthyophaga ichthyaetus)

Hindistan, Cənub-Şərqi Asiya, Malay adaları və Filippin adalarında yayılmışdır.

Bədən uzunluğu 50-70 sm, qanad uzunluğu - 40-50 sm, çəki - 1,5-2,7 kq.

Meşə çayları və su hövzələri yaxınlığında yaşayır. Sahil meşələrində cinslər. Ağaclarda hündür, yaşıl budaqlarla örtülmüş böyük yuvalar qurur. Bir debriyajda mavi kobud qabığı olan 2-3 ağ yumurta var. Yalnız səbirlə suyun üstündə asılı olan ağaclardan axtardığı balıqlarla qidalanır.

Görünüş

Adına baxmayaraq, daha az xallı qartal olduqca böyük bir təmsilçidir. Bədəninin ölçüsü uzunluğu təxminən 65 santimetrdir. 44 ilə 51 santimetr arasında olan qanadlar. Ağırlıq 1500 ilə 1800 qram arasındadır. Bu növün lələsinin rəngi monoxromatik, qəhvəyi rəngdədir. Heç bir rəsm və ya naxış yoxdur. Yalnız cavan heyvanların bellərində tünd narıncı ləkələr var.

Yaşayış yeri

Bu nümayəndənin paylanma ərazisi iki ayrı ərazidə yerləşir. Əhalinin bir hissəsi qərbdə, yəni Mərkəzi Avropa ərazisində, Elbədən başlayaraq Sankt-Peterburqun şərqinə qədərdir. Cənubda bu növ Yunanıstanda və Bolqarıstanda Qara dəniz sahillərində tapıla bilər. Kiçik Asiyalı qartallar Kiçik Asiyanın bəzi bölgələrində yaşayır. Bunlara az miqdarda Türkiyənin şimal-şərqində və İranın şimal-qərbində rast gəlinir. Şərq bölgəsinin özü Hindustanla məhdudlaşır.

Daha az xallı qartallar yaşayış yeri olaraq yarpaqlı meşələri seçirlər. Meşə meşələri ilə alternativ olan quru çöllərdə yerləşməyə üstünlük verirlər. Bəzi növlər köhnə təmizliklərdə yaşayır. Davamlı meşələrin və bataqlıqların ərazilərində daha az xallı bir qartal tapa bilərsiniz.

Həyat tərzi və qidalanma

Bu nümayəndələrin fəaliyyəti gündüzə düşür. Təhsilli cütlüklər ərazi həyat tərzinə sahibdirlər və yaşadıqları ərazidə başqalarının quşlarını müdafiə etmirlər. Ancaq qadınların başqa bir qadın yuvasını ziyarət etməsi normaldır. Yaz aylarında ya cüt-cüt, ya da tək tutun.

Soyuq havalarda digər qartalların yanında yaşaya bilərlər. Bu vəziyyətdə fərdlər arasında ziddiyyətlər yaranmaz. Görmə qabiliyyətləri yüksək olduğundan yerdən ov etməyi üstün tuturlar. Havadan potensial bir qurban axtarırlar.

Pəhrizləri kiçik məməlilər və kiçik quşlardan ibarətdir. Daha az xallı qartallar da böcəklərlə qidalana bilər. Qışda termitlər onların əsas qidasıdır.

Yetişdirmə dövrü

Daha az xallı qartallar uzun müddət cütlüklər təşkil edir. Hündür ağacların kənarındakı yuvaları təchiz etməyi üstün tuturlar. Yuvalama müddətinin sonunda qadın yumurtlayır. Bir qayda olaraq, bu, aprel ayının sonuna düşür. Orta hesabla bir debriyaj 2 yumurtadan ibarətdir. Çox vaxt yalnız bir nəfər sağ qalır. Bunun səbəbi, daha güclü cücələrin zəif olanları zülm edə bilməsi. İnkubasiya müddəti 41 günə qədər davam edir.

8 həftəlikdə cücələr aktiv şəkildə ovlamağa başlayır.Bundan sonra, gənc heyvanlar valideyn ərazilərində bir neçə ay daha qalırlar. Quşlar cinsi cəhətdən yalnız 3-4 yaşlarında yetkinləşirlər. Xallı qartallar təbiətdə 25 ilə qədər yaşayır. Bununla birlikdə, yüzdə 25 ölüm nisbətini nəzərə alaraq, yetkin quşların sayı yalnız% 5-dir. Daha az ləkəli qartalın orta ömrü 9 ildir.

Yuvada daha az xallı qartal cücəsini gördü

Əhali

Bu növün nümayəndələri həssas olaraq təsnif edilmir. Onların sayı son dərəcə yavaş azalır. Əsas səbəb yaşayış yerlərinin azalmasıdır. Digər bir problem isə cənuba köç zamanı onları ovlamaqdır.

Pin
Send
Share
Send
Send