Quş Ailələri

Humboldt pinqvin, təsvir, yaşayış sahəsi, maraqlı faktlar

Pin
Send
Share
Send
Send


VLADIVOSTOK, 26 yanvar. / TASS /. Çərşənbə axşamı akvariumun mətbuat xidmətindən verilən məlumata görə, Beynəlxalq Qırmızı Kitaba düşmüş nadir Humboldt pinqvinlərinin cücələri Primorsky Akvariumunda doğulub.

"Primorsky Akvariumunun pinqvin ailəsi böyük bir ehtiyata sahibdir - altı cüt Humboldt pinqvinində cücələr var. Bir qayda olaraq, pinqvinlərin yalnız bir yumurtası döllənmişdir ki, bir cütün iki cücəsi olsun - bu nadir haldır. Primorsky Akvariumu şanslı idi" iki dəfə. Cücələr sanki sıçrayışlarla böyüyürlər və saatda - doğulduqda pinqvinlər 70-80 qram ağırlığında olurlar, ömrünün ilk ayında çəkiləri iki kiloqrama çatır "deyilir.

İndi pinqvinlər qrafit boz ilə örtülmüşdür və bu rəng üç-dörd aya qədər davam edəcəkdir. "Üç-dörd aya qədər pinqvinlər valideynləri ilə yuvalarda yaşayırlar. Tüklər daha sıx bir lələyə çevrildikdə, körpələr quşxananın böyük hovuzunda üzməyi öyrənməyə başlayacaqlar. İlk ərimədən sonra cücələr müstəqil olmaq və artıq davamlı qayğıya ehtiyacı olan körpələr deyil, böyük bir sürünün tam hüquqlu bir hissəsi olacaq ", - mesajında ​​qeyd edildi.

Humboldt pinqvinlərinin ilk altı balası 2018-ci ildə Təbii Resurs Şəbəkələri uşaq bağçasından Primorsky Akvariumuna gəldi. r. o. Praqa, heyvanları dünyanın ən böyük zooparklarına və akvariumlarına təmin edir.Sonra onlara Slovakiyadan daha səkkiz cücə qatıldı.

Beynəlxalq Qırmızı Kitab Humboldt pinqvinlərini həssas növlər kateqoriyasına aid edir. Quşlar əsirlikdə böyüdülsə də, hərəkətləri diqqətlə izlənilir. Humboldt Pinqvin və ya Perulu Pinqvin (Spheniscus humboldti) Alman alimi Alexander Humboldt-un adını daşıyır. Bir yetkinin böyüməsi 70 sm-ə, çəkisi 5 kq-a qədərdir.

Yaşayış yeri

Bu növün quşları ömrünün çox hissəsini ovçuluqla keçirir və suda keçirtmə vaxtı çoxalma dövrünün nə vaxt başlayacağına bağlıdır. Məsələn, quruya çıxmadan əvvəl yuva qurmaq üçün hələ bir cüt yaratmamış növlərin nümayəndələri ən azı 60 saat suda qalırlar. Bir pinqvinin su mühitində qalma müddətinin maksimumu 164 saata çatır (uzun səyahətlər və yeni ərazilərin araşdırılması).

Suda yuva qurarkən, bu su quşları daha az vaxt sərf edirlər (bir gündən çox deyil, maksimum göstəricilər təxminən 36 saatdır). Əksər qohumları kimi, pinqvinlər kimi su quşları da qayalıq Pasifik sahillərində istirahət edir. Nəsillərin yetişdirilməsi qurulmuş yuvalarda həyata keçirilir. Quşlar yuva yerləri üçün tez-tez təbii mağaralardan istifadə edirlər.

Görünüş

Pinqvinin başı qara rənglidir, xarakterik işıq zolaqları gözlərin altında yerləşir və bütün baş boyunca uzanan və çənəyə birləşən bir forma şəklində at nalı kimi bir döngə meydana gətirir.

Qohumlarından fərqləndirən bu növün xarakterik xüsusiyyətlərindən biri də sinədə möhkəm qaranlıq bir zolağın olmasıdır. Dərhal Humboldt pinqvinini Magellanikindən ayırmağa kömək edir.

Güc xüsusiyyətləri

Bu pinqvin növünün əsas pəhrizi pelagik balıqlardır (böyük hamsi, garfish, sardalya və kalamar). Pinqvinlərin qidalanma sahələrinin xüsusiyyətləri pəhrizdə müəyyən növ dəniz sakinlərinin üstünlük təşkil etdiyini təyin edir. Ayrıca, bu quşlar tez-tez siyənək və aterinada ziyafət verirlər.

Yuvalama və yetişdirmə

Humboldt pinqvinləri kimi bir quş növü, monoqamlığı ilə seçilir. Kişilər yuva qurduğu ərazini dəvət edilməmiş qonaqlardan qısqanclıqla qoruyur və təhlükə yarandıqda dərhal düşmənə və ya rəqibinə hücum edirlər. Eyni zamanda, kifayət qədər ciddi bir atışmanın nəticəsi, dəvət edilməmiş bir qonağın ölümüdür.

Bu növün pinqvinləri əlverişli iqlim şəraitində demək olar ki, bütün il boylana bilər. Yetişdirmə dövrü özü baharın başlanğıcı ilə başlayır və qışın gəlməsi ilə başa çatır. Bahar ortalarında və yay ortalarında quş yetişdirmə zirvələri. Həm də qeyd etmək lazımdır ki, çoxalma dövrü quşların əriməsinin başlanğıcına təsadüf edir. Bir pinqvin əridildikdə, iki həftə boyunca quruda qalır və bu müddətdə sözün əsl mənasında aclıq çəkir. Sümüyün bitməsindən sonra quş dənizə gedir və nəhayət kökəlir, tük lələyinin dəyişməsi zamanı itirdiyi gücü və kiloqramları artırır.Bundan sonra, bu növün nümayəndələri gələcək nəsillərini yetişdirmək üçün quruya qayıdırlar.

Pinqvinlər yuvalarını düzəltmək üçün birbaşa günəş işığından yaxşı qorunan yerləri və həm qurudan, həm də dənizdən gələ biləcək yırtıcıları seçirlər. Ən çox yayılmış yuva sahələri sahil xətti boyunca yerləşən guano çöküntülərindədir. Yuva, dişinin yumurta qoyduğu kiçik bir yuvada yerləşir.

Bir debriyajdakı yumurta sayı - 2 ədədə qədər. Yumurtaların inkubasiya edilməsi prosesi, öz növbəsində, cütlüyün hər iki nümayəndəsi tərəfindən həyata keçirilir. Cücələr çıxdıqdan sonra, yetkinlər də nəsillərini qidalandırmaq üçün məsuliyyətləri bölüşürlər, bu da müəyyən aralıqlarla həyata keçirilən qida almaq üçün quşların suya qısa müddətli batırılmasını nəzərdə tutur. Gənc civcivlər ilk ərimədən sonra müstəqil olurlar. Təbii yaşayış yerlərindəki pinqvinlərin ömrü təxminən 20 ildir.

Növlərin davranışı


Pinqvinlər insan irqinin nümayəndələrinə, tədqiqatçıların və ya turistlərin bu quş növlərinin yuva yerlərində meydana çıxmasına olduqca həssasdırlar, bir qayda olaraq, təbii çoxalma prosesini pozur. Nə qədər qəribə səslənsə də, kifayət qədər böyük bir məsafədə (150 metrdən az olmayan) bir insanın varlığı da pinqvinlərin ürək döyüntüsünün artmasına səbəb olur. Sakitləşmək üçün quşa emosional fonu bərpa etmək və sürətli ürək dərəcəsini sakitləşdirmək üçün ən azı yarım saat vaxt lazımdır.

Yuvalamayan pinqvinlər qidalanmaq, ərazini araşdırmaq və uzun müddət məskunlaşma yerinə qayıtmamaq üçün kifayət qədər uzağa üzürlər. Nəsillərin bəslənməsi və böyüməsi ilə məşğul olan pinqvinlər, bir qayda olaraq, çox nadir hallarda gecə gəzintilərinə çıxırlar və suda daha az vaxt keçirirlər, bütün güclərini və diqqətlərini cücələrinə verirlər.

Son tədqiqatlar göstərir ki, Humboldt pinqvinləri kifayət qədər kəskin bir qoxu duyğusuna malikdirlər ki, bu da həm yuvalarını, həm də nəsillərini tez tapmağa kömək edir.

Diqqətinizi bu pinqvin növlərinin nümayəndələrinin işıqlandırma səviyyəsindən çox asılı olduğuna yönəltmək istəyirəm. Məsələn, alacakaranlıqda və qaranlıqda bəsləməli olduqları ovu tapa bilmirlər. Lakin bu su quşları həm suda, həm də quruda yaxşı görürlər.

Pin
Send
Share
Send
Send