Quş Ailələri

Jay bird: foto və təsvir (quşun oxuduğu səs)

Pin
Send
Share
Send
Send


Steller-in qara başlı mavi jayının uzunluğu 30 sm-dir, gaga daha uzundur və incədir, təpəsi mavi jaydankından daha böyükdür. Başdakı, boğazdakı, sinədəki və arxa hissədəki lələlər qara, qarın, bel, quyruq və qanadlar tünd göy rənglidir. Alnında ağ zolaqlar var və bəzi quşların ağ qaşları var.

Uçuş lələklərində və quyruqda tünd eninə zolaqlar var. Quşun görünüşü yayılma sahəsində dəyişir. Şimalda baş qəhvəyi-qara olduğu halda, cənuba doğru daha mavimsi rəng alır.

Steller'in qara başlı mavi jay, Amerika Qərbindəki Alyaskadan Kaliforniyaya və Mərkəzi Amerikaya qədər meşəlik olan dağ yamaclarında və solğun şam bağlarında yaşayır. Qışda düzənlikdə quşlara da rast gəlmək olar.

Jay ovunu axtarır - omurgasızlar, siçanlar, siçovullar, yumurta və cücələr yerdə və ya ağaclarda. Toxum, qoz-fındıq, giləmeyvə, meyvə və kaktusun gövdəsi, meşə palamudu və iynəyarpaqlı toxum kimi bitki qidaları qış üçün saxlanılır. Digər corvids kimi, jay da yeməyi ayağı ilə, gagası ilə də tuta bilər. Gaga, boş qabığı qazmaq və qoparmaq üçün də istifadə olunur. Quşlar cüt və ailədə yaşayır, 10-dan çox quşdan ibarət böyük sürülərdə yaxşı bir qida bazası varlığında birləşir.

Bir kasa şəklində bir yuva ağacın gövdəsi yaxınlığında üfüqi bir budaqda budaqlardan, yarpaqlardan, mamırdan və sızanaqdan tikilir. Debriyajda qəhvəyi və ya zeytun ləkələri olan açıq yaşıl-mavi rəngli 2-dən 6-dək yumurta var. Əsasən qadın 17 ilə 18 gün arasında inkubasiya edir. 3 həftə yaşında gənc quşlar müstəqil olurlar. Növlərin Koloradoda olduğu kimi, mavi cırtdanın üst-üstə düşdüyü yerlərdə hibrid formalar müşahidə edilə bilər.

Jay, quş

JAY (Garrulus glandarius) - təxminən bir jackdaw ölçüsündə kiçik bir quş, çəkisi 150-200 qr.Cey, gövdənin yuxarı və alt hissəsinin ümumi qırmızı rəngindən, qara haşiyəli parlaq mavi ləkələrindən asanlıqla tanınır. qanadın (güzgülərin) qatında, qara bığ, qanadların və quyruğun qara ucları və həyəcan siqnalı verildiyi zaman bir təpənin göründüyü ağımtıl, qırmızı və ya qara başın üstündə.

Bu quş demək olar ki, Avropada, Şimali Afrikada, Kiçik Asiyada, Qafqazda, Şimali İranda, Sibirin cənub yarısında, Saxalində, Koreyada, Mançuriyada, Monqolustanın şimal hissəsində, Çində və Yaponiyada yayılmışdır.

Jays hər şeyə bənzəyir, buna görə ilin bu vaxtında tapıla bilən şeylərlə qidalanırlar.Yayda əsasən həşərat yeyirlər, ancaq başqalarının yumurtaları və cücələrini rədd etmirlər.

Uçmağı yeni öyrənmiş cücələrə və hətta pəncələri ilə tutduqları və dimdikləri ilə öldürdükləri yetkin quşlara, uçan meşə quşlarının çağırışlarına əhəmiyyət vermədən hücum edə bilərlər. Almaniyadakı bu cür "cinayətkar" davranışlar üçün jaylar aktiv şəkildə ovlanır və hətta yeyilir (məsələn, jaylardan hazırlanmış markalı ov şorbası bilinir).

Jays kərtənkələlərə, qurbağalara, siçanlara və gürültələrə yeyir. Payızda bitki qidaları menyusunda üstünlük təşkil etməyə başlayır. Jays meşə kənarları boyunca taxıl yığır, noxud və lobya, hər cür giləmeyvə və hər şeydən əvvəl ağaclardan məharətlə qopardıqları və ya yerə yığdıqları meşə palçıqlarını yeyirlər. Yarım düz meşə palçığı xüsusi bir boğaz kisəsinə sığır, son palamutu quş gaga ilə daşıyır. Sonra bu meşə palçığını qoyur, gagası ilə yerdəki bir deliyi deşir və bir meşə palçığını itələyir, tamponlayır və birincisini qoyur.

Qayalardakı çuxurlarda, oyuqlarda və bənzər tənha yerlərdə qış üçün hazırlıq işləri görür. Bəzi anbarlarda bir neçə kiloqrama qədər meşə palçığı ola bilər.

Jay pişiyi ələ salır. Video (00:00:41)

Jay gözəl tüylü bir quşdur.

Qara qanadlarda parlaq mavi-qara "güzgülər" və ağ ləkələr var. Narahat olan quşun başında kiçik bir yamaq görünür. Bu quşa Avropada tez-tez rast gəlinir.

JAY NƏ YƏYİR

Mövsümdən asılı olaraq, jay quşu yerdə və ya ağaclarda qida axtarır.

Yerin səthində hörümçəklər, qurdlar və kiçik gəmiricilər axtarır. Ağaclarda quş həvəslə palamut, qoz-fındıq, həmçinin yumurta və digər quşların cücələrini yeyir.

Payızda, cayanın əsas qidası meşə palmasıdır.

Hər quş hər il bir neçə min nişan yığır, bəziləri də diqqətlə yerə basdırılır. Jays palamutları torpaqda dayazca gizlədir. Pəncələri ilə kiçik bir çuxur çıxarıb içərisinə meşə palatası qoydular və torpaqla, budaqlarla və yarpaqlarla örtdülər. Jays ayrıca qoz-fındıq, fıstıq konusları və giləmeyvə ehtiyatında saxlayır.

Yazda və yayda quşlar böcəklərlə qidalanır: böcəklər, barbel böcəkləri, sümüklər, yarpaq kəsicilər.

Kiçik heyvanlardan jey gəmiricilər, kərtənkələ, qurbağa, kiçik quş yeyir, yumurtalarında da ziyafət verir.

Həyat tərzi

Jay, meşədə görməkdən daha asan eşitmək asan olan utancaq bir quşdur. Bir meşə meşələrdə yaşayır.

Yuva dövrü xaricində bu quş palıd bağlarına üstünlük verir. Bəzi bölgələrdə jay köçəri quşdur. Uçuşda onu digər quşlarla qarışdırmaq çətindir. Quyruğun daxili tərəfindəki ağ lələkdən, qara quyruqdan, qara-mavi "güzgü" dən və qanadlardakı ağ ləkələrdən bir jay tanıya bilərsiniz. Qısa məsafələr üçün jay sürətlə uçur. Bu quşun maraqlı bir vərdişi var - qarışqa yuvasında oturur və qarışqaların lələklərində "gəzməsinə" imkan verir.

Eyni zamanda, qarışqalar quşun tüklərinə sızan qarışqa turşusu ifraz edir. Beləliklə, jay müxtəlif parazitlərdən xilas olmağı bacarır.

JAY DAYANMA

Jays üçün yuvalama dövrü aprel ayından iyun ayına qədər davam edir və kompleks bir mərasimlə müşayiət olunur. İlk bahar günlərinin başlaması ilə cütlər yaradırlar və tezliklə yuva qurmağa başlayırlar.

Yuva ümumiyyətlə quşların növün digər üzvlərindən qoruduğu kiçik bir ərazidə tikilir. Bir neçə ildir bu ərazidə yaşayırlar. Quşlar birlikdə bir ağacın budaqları arasında gizlənmiş kiçik bir düz yuva qururlar. Baqajdan çox uzaqda yerləşir. Yuva otların budaqları və gövdələrindən ibarətdir və quru otla örtülmüşdür.

Aprel ayının sonunda qadın 4-7 qəhvəyi ləkə ilə solğun yaşıl və ya sarımtıl yumurta qoyur.

Dişi və kişi onları növbə ilə inkübe edirlər. Cücələr 16-17 gündən sonra bala olur. 19-20 gün yuvada qalırlar, sonra valideynləri ilə birlikdə uçurlar və ya digər jaylarla birlikdə böyük sürülərdə birləşirlər.

JAY MÜŞAHİDƏLƏRİ

Jays qarışıq, yarpaqlı və iynəyarpaqlı meşələrdə və açıq ərazilərdə yalnız ayrı böyüyən ağacların çox olduğu yerlərdə yaşayır.

Onlara şəhərlərin yaxınlığında, ancaq həmişə yalnız ağacların, xüsusən də palıdların olduğu yerlərdə rast gəlmək olar. Yoğun bir meşədə, "ra-ah-rra-ah" səsli fəryadları bir qarışıqlığın varlığından xəbər verir. Lələklərin xarakterik rəngi və qara və mavi "güzgü" sayəsində digər quşlarla qarışdırmaq çətindir. Jay çox utancaq bir quşdur, buna görə ümumiyyətlə uçduqda yalnız quyruğunu görmək mümkündür.

MARAQLI FAKTLAR, MƏLUMAT

  • Bir çox ovçu, hər fürsətdə tırtılları atırlar, çünki onları yerə yuva quran quşların cücələrini və yumurtalarını yeyən zərərvericilər hesab edirlər.
  • Jay müxtəlif səsləri çox yaxşı təqlid edir. Repertuarında it hürən, keçi qanayan və s.
  • Jays qışda ehtiyatlarını tez-tez qar və ya yarpaq qatının altında tapır. Tapa bilmədikləri meşə palçıqları ağac böyüdür, buna görə də ceyms "meşə əkir" deyirlər.

JAY XÜSUSİYYƏTLƏRİ. JAY QUŞU NECƏ BAXIR

ŞƏKİL VƏ TƏSVİRİ

Uçuş: uçuş zamanı qanadlardakı ağ örtüklü quyruq lələkləri və ağ ləkələr görünür.

Baş: tacdakı lələklər qara zolaqlı ağ rəngdədir; həyəcan vəziyyətində kiçik bir bağ açılır.

Dimdik: güclü və kəskin, palçıq, qoz-fındıq və meyvələrin soyulması və parçalanması üçün əladır.

Yumurta: Qəhvəyi ləkələrlə 4-7 solğun yaşıl və ya sarımtıl rəng.

Qanadlar: qara ucları və qatında qara bir "güzgü" olan parlaq mavi.


- Jay yaşayış mühiti

JAY hara dalır

Jay, demək olar ki, Avropada, Şimali Afrikada, Kiçik Asiyada, Qafqazda, Şimali İran, Sibirin cənub yarısı, Saxalin, Koreya, Çin və Yaponiyada paylanır.

MÜHAFİZƏ VƏ QORUNMA

Jay istənilən şəraitə uyğunlaşır, indi onu heç bir şey təhdid etmir.

Onun üçün yeganə təhlükə insanlar tərəfindən pestisidlərin istifadəsidir.

Mavi jay (Cyanocitta cristata).

Mavi jay (Latın Cyanocitta cristata) Corvidae ailəsindən olan bir quş quşudur. Şimali Amerikada yaşayır.

Gülməli video istehza. Video (00:00:38)

Evdə bir meşə quşunun, bir jayenin uzandığı sərin bir video, bu çox gülməli bir heyvan

Jay qidalandırıcıda.

Jay soyğunçu.

Şelkunçik və ya qoz-fındıq .. (lat. Nucifraga caryocatactes)Şam qoz-fındıqları yetişən kimi quşlar sürü halında toplanıb fındıq ağaclarına uçurlar. Əsasən yetişmiş şam qoz-fındıqları ilə qidalanırlar, ancaq qoz-fındıqdan əlavə, palamut, fıstıq qoz-fındıqları, ladin və şam toxumları, giləmeyvə və həşəratlarla qidalanırlar. Rəngi ​​qəhvəyi, çox sayda damla şəklində ağ zolaq, alt hissəsi ağ, qapağı və qanadları metal bir parıldamaqla qara və ya tünd qəhvəyi, quyruğu ağ quyruq ucları ilə qara (orta cüt istisna olmaqla).

Gözlər, dimdik, qaranlıq ayaqlar. Himalay quşlarında bədənin ağ ləkəsi praktik olaraq azaldıla bilər və ya əksinə qəhvəyi fonu əhatə edir. Dəyişkən rəngli, bir sıra ərazilərdə sempatik bir şəkildə yaşayan bu cür quşlar bəzən müstəqil növlər N. hemispila və N. multipunctata kimi seçilir. Gaga şəkli də dəyişkəndir, üstünlük təşkil edən bitki qidasının tərkibi ilə əlaqələndirilir. Fındıqla qidalanan Avropa quşları (fındıqqıran) daha qısa və qalın gaga, şam qoz-fındıqları ilə qidalanan Sibir quşları (fındıqqıran) isə daha uzun və nazik gaga sahibdirlər. Şelkunçik səs-küylü bir quşdur, ümumiyyətlə səsli, kəskin xırıltılı "carrrr" trilləri yayır, lakin daha çox yumşaq və daha fərqli siqnallara malikdir.

Növlər Skandinaviyadan Çukotka, Kamchatka, Saxalin, Kuriles, Manchuria'ya qədər Avrasiyanın boreal meşələri zonasında yayılmışdır. Şimalda meşə-tundraya, cənubda meşə çölünə, dağlarda çəmənlik və cırtdan sidr kəmərinə qalxır. Avropanın dağlıq iynəyarpaqlı meşələrində (Alp, Balkanlar, Karpat), Himalayalar, Tien Şan, Tibet, Qərbi Çin, Şimali Birma və Hindistan, Çin, Yaponiya, Tayvan.

Bird jay

Hərəkətlərinin təbiəti toxum və qoz-fındıq məhsulundan asılıdır; quşlar həm məhdud müntəzəm (şaquli daxil olmaqla) köçlər edir, həm də qida axtararaq uzun köçəri köçlərini həyata keçirirlər.

Bəzi illərdə qeyri-adi biotoplarda və yuva yerlərindən çox uzaq ərazilərdə kütləvi şəkildə görünürlər.

Rusiyada taiga tipli meşələrə üstünlük verir, yayda heyvan yemi payızda və qışda yüksək kalorili toxumlarda qidalanmada vacib rol oynayır. Güclü qoz-fındıq qabığını gaga ilə asanlıqla əzir, böyük bir məhsul ilə toxum ehtiyatları artır (hər biri ümumilikdə 60-90 kq qoz-fındıq olan 20-50 min "kiler"), bunlara qədər yeməyə imkan verir. yayın əvvəlində. Sidr şamı toxumlarının təbiətdəki əsas distribyutorlarından biridir. ... Şam konusunu deşən quş, bir dəfəyə 100-ə qədər şam qozunu götürə bilər və onları həcmli bir hiyoid kisəsi ilə doldurur.

Zəif məhsul olması halında, sidr iynəyarpaqlı və yarpaqlı ağacların, giləmeyvələrin daha kiçik toxumlarını yeməyə gedir. Jay və jaydan biraz daha az dərəcədə meşə daxmalarından zibil yeyir, leşlə qidalanır.

15.07.2015

Mavi jay (Latın Ceanocitta cristyata), Passeriformes ordenli Corvidae ailəsindən olan çox parlaq, möhtəşəm bir görünüşü olan bir quşdur. Mark Tven bir vaxtlar qeyd edib ki, jaylara quş deyilir, çünki tükləri var və kilsəyə getmirlər.

Əks təqdirdə, insanlar kimi eyni şeyləri edirlər. Hər addımda söyüş söyürlər, aldadırlar və yalan danışırlar.

Davranış

Mavi jay səs-küylü və nadinc olduğu üçün məşhurdur. Yüksək səsli qışqırıqları və şahinlərin yüksək fəryadlarını təqlid etmə qabiliyyəti ilə tanınır. Quş tez-tez rəqiblərini yemdən uzaqlaşdırmaq üçün bundan istifadə edir. Bu hiylə uzun müddət işə yaramır.

Ümumiyyətlə, bir müddət sonra aldadılmış quşlar geri qayıdır. Bəzən jay yumşaq və səssiz bir mahnı və ya mahnı quşlarının səslərinin təqlidi ilə başqalarını sevindirir.

Parlaq tüylərinə baxmayaraq, hər şey qarla örtülsə də, asanlıqla ağacların budaqlarında gizlənir. bu növün nümayəndələri əla təqlidçilərdir.

Əsirlikdə olduqları zaman asanlıqla insan nitqini təqlid edirlər.

Ceys bir sapı istifadə edərək bir-biri ilə əlaqə qurur. Həyəcan və ya mənfi duyğuların axını zamanı təpə şaquli olaraq yuxarı qalxır. Təəccüblü bir quşda irəli yönəldilir və qorxulu bir tutamda şüşələri təmizləmək üçün yumşaq bir fırçaya bənzəyir.

Mavi jayların yaşayış yeri Şimali Amerikanın bütün sahillərindədir. Bir qayda olaraq, kiçik sürülərdə yaşayırlar. Jey, qismən köçəri bir quşa aiddir, çünki yalnız şimal populyasiyaları cənuba səyahət edir.

Uçuşda, gün ərzində 5 - 3000 nəfərlik bir sürü ayrılır. Qışda tez-tez şəhərətrafı ərazilərə, parklara və əkin sahələrinə uçurlar.

Mavi jay pəhriz müxtəlif qoz-fındıq, toxum, böcək, giləmeyvə və kiçik heyvanlardan ibarətdir. Tez-tez başqalarının yuvalarını pozur. Quş köhnə ağacların oyuqlarında, qabıq arasındakı boşluqlarda qış üçün ehtiyatlar yaradır, toxumları düşmüş yarpaqlara basdırır və beləliklə kol və ağacların çoxalmasına kömək edir. Z

və gündə 5000-ə qədər meşə palçığını gizlədə bilir. Bir vaxt quş dimdiyində təxminən 5 meşə palçığı daşıyır. Mavi jay ağıllı və hiyləgərdir. Təhlükəni görən qadın dərhal ətrafdakı bütün quşlara və heyvanlara xəbərdarlıq edərək qışqırmağa başlayır.

Təcavüzkar görünəndə quşlar sürüdə birləşərək ona hücum edirlər.

Çoxalma

Mavi jay həyat yoldaşları. Cütlük paslı pompanı xatırladan səslərdən istifadə edərək ünsiyyət qurur.

Quşlar bir kolun və ya ağacın budaqlarında 3 ilə 10 metr hündürlükdə səliqəli bir yuva qururlar. Onu təzə qırılmış budaqlardan tikirlər.

Yuvanın dibi köklərlə örtülmüşdür. Bütün bunlar yaxşı döşənir və bəzən nəm gil ilə düzəldilir. Dişi bəsləmək bir növ ritualdır. Yemək istəyən bir cücənin pozasını alaraq, qadın, kişinin onu bəsləməsini gözləyir. Dişi cücələrin inkubasiyası ilə məşğuldur.

İldə iki dəfə üç-altı yumurta qoyur. Bir yırtıcının bir yuva tapması halında, quşlar onu əbədi tərk edirlər. Bir debriyajda yaşıl-sarı rəngli və ya qaranlıq ləkələri olan mavi qədər 7 yumurta var. 8 gündən sonra cücələr dünyaya gəlir.

Hər iki valideyn körpələri bəsləyir və onlara qulluq edir. Tüylərini təmizləyir, isidir və təhlükədən qoruyurlar.

5 gündən sonra cücələr gözlərini açır və bir həftə sonra lələk böyüməyə başlayır. İlk uçuşdan bir neçə gün əvvəl körpələr yuvadan çıxmağa və ağacın budaqları boyunca gəzməyə başlayırlar. Ondan 5 metrdən çox uzaqlaşmırlar.

Civcivlər doğulduqdan 20 gün sonra uça bilər, ancaq yuvalarından 20 metrdən çox uçmazlar. Payız boyunca yetkinlik yaşına çatmayanlar valideynlərinin yanında qalır və qışa qədər müstəqil olurlar.

Yetkinlik yaşına çatmayanlarda ilk ərimə avqustun sonunda baş verir. Yetkin quşlar iyul ayında əriməyə başlayır və sentyabrda bitir. Kiçikləşdirmə zamanı, jaylar qarışqa hamamlarını alır, bəzən böcəkləri tüklərinin altına doldurur.

Mavi jay qara-ağ zolaqlı quyruğu, mavi arxası, qısa mavi tutamağı, qanadlarda yerləşən naxışı, boynundakı boyunbağı və qara-ağ və mavi naxışı ilə asanlıqla digər quşlardan fərqlənir.

Kiçik bir quşun çəkisi təxminən 100 qramdır. Bədənin uzunluğu 30 sm-dən çox deyil və qanadların uzunluğu 40 sm-ə çatır.

Mavi jayenin ətraf mühit şərtlərindən asılı olaraq ömrü 10 ilə 18 il arasındadır.

Pin
Send
Share
Send
Send