Quş Ailələri

Bald Eagle Haliaeetus leucocephalus

Pin
Send
Share
Send
Send


Keçəl qartal (İngilis dilində belə deyilir) və ya keçəl qartal (daha yaxşı bir rus dilində tərcümədə belə), 200 ildən çoxdur - Amerika Birləşmiş Ştatlarının milli gerbi.

İl 1776-cı ildir. Qurtuluş müharibəsi yenicə zəfərlə başa çatdı və ABŞ-ın ilk 13 əyalətinin İstiqlal Bəyannaməsi elan edildi. Yeni ölkənin milli simvolunu seçmək üçün komissiya təyin edildi. Bu şərəfli rol üçün yalnız Amerikada yaşayan iki quş "vuruşdu" (məcburi şərt): keçəl qartal və vəhşi hinduşka. Komissiya sədri Benjamin Franklin (ABŞ Konstitusiyasının layihəsini hazırlayanlardan biri, ildırımın elektrik təbiətinin tədqiqatçısı, ildırım çubuğunun ixtiraçısı - 100 dollarlıq əskinasdakı portretə baxın) nədənsə "namussuz", qorxaq (?) Və pis "keçəl qartal. Demokratiya, onsuz da işlənmişdir: 6 il (!) Mübahisələrdən sonra hinduşka hələ də rədd edildi və 20 iyun 1782-ci ildə Konqres keçəl qartalı ABŞ-ın emblemi olaraq təsdiqlədi. ölkə tarixindəki iştirakını bitirmədi.


80 il sonra "Köhnə Abe" adlı gənc bir qartal iştirakçı kimi məşhur oldu. Şimali və Cənubi vətəndaş müharibəsi. 5 dollara qartal şimallılar tərəfindən alındı, lakin qısa müddətdə taburlardan birinin canlı maskotu oldu, bayrağın yanında bir qatqı üzərində taxıldı. Kölə sahibləri-cənublularla 42 döyüşdə iştirak edən qoca Abe heç vaxt yaralanmadı, yalnız düşmən güllələrindən bir neçə quyruq tükünü itirdi. Güneylilər məğlub oldu, köləlik ləğv edildi. Əfsanəvi qartal təqaüdə çıxdı və salamlarını, mükafatlarını və hədiyyələrini qəbul edərək sonsuza qədər xoşbəxt yaşadı. 1881-ci ildə çox yeməli olmayan bir şey yeyərək şöhrət zirvəsində öldü, doldurulmuş heyvanı sağ qalmadı - 1904-cü ildə muzey yanğında yandı.

Belə təsir edici "tarixi güc" ehtiyatı ilə keçəl qartal - sıralarında milli qəhrəmanı olan milli simvol - 20-ci əsrə qədəm qoydu. Qartallar Şimali Amerikanın çox hissəsində yaşayır. Görünür ki, təriflənmiş mənzərə yalnız sevilməyə və hər cür çətinlikdən qorunmağa davam edəcəkdir. Ancaq orada deyildi. Parlaq bir gələcək əvəzinə, qartalların və dəniz qartallarının üstünə qəddar repressiya düşdü. Kapitalın ilkin toplanmasının amansız dövrləri nə insanları, nə də heyvanları əsirgəmirdi. Geniş Qərbi əkinçilər geniş ərazi mülkiyyətini alaraq otlaqlarında tüklü və dörd ayaqlı yırtıcı heyvanları görməyə başladılar. Nə qidalandıqlarını - canlı və ya artıq ölmüş quzuları - nə tapmaq lazım olduğunu düşünmədən bütün yırtıcılar qoyun yetişdirmənin zərərli zərərvericiləri elan edildi. Peşəkar ovçular qurdlar, tülkülər, qızıl qartallar, qartallar vurduqları üçün cüzi bir mükafat aldılar: istehza ilə, öldürülən hər qartal üçün ən çox bir dollar ödəyirdilər və bu yırtıcı yalnız ölkənin gerbi kimi təsvir olunur. Qartallar və qartallar hər il minlərlə adam tərəfindən məhv edildi.

20-ci əsrin ilk yarım əsrində 200-300 min (!) Keçəl qartal məhv edildi. Onların sayı demək olar ki, hər yerdə sürətlə azaldı. Fəqət hərəkət müxalifətə səbəb olur: ornitoloqlar, qartalların qoyun sayına heç bir şəkildə təsir göstərmədiyini sübut etdilər, çünki bəslədikləri üçün, hətta nadir hallarda, yalnız ölü quzuların cəsədləri ilə qidalanırlar. Ətraf mühit cəmiyyəti həyəcan təbili çaldı və ABŞ-ın əsas ərazisindəki növləri qoruyan "keçəl qartal haqqında" federal qanunun 1940-cı ildə qəbul edilməsinə nail oldu (yalnız 1973-cü ildə bu qanun Alyaskaya da şamil edildi). Qartalların kütləvi məhvi dayandı, sayı yavaş-yavaş böyüməyə başladı. Növlərin müasir dünya populyasiyasının 20-25 min cüt olduğu təxmin edilir, bunlardan 10-15 min cütü Kanadada, təxminən 10 min Alyaskada və 1 min cütdən azı ABŞ-ın qalan hissəsində yaşayır.

Family Hawk - Accipitridae

Status. 0 kateqoriya. Kamçatka bölgəsi ərazisində 100 ildən çox əvvəl yuva qurmuşdu, indi yalnız avara kimi tapıldı.

Yaymaq. Keçən əsrdə Amerika faunasının bu növü Rusiya ərazisinə öz aralığının kənarında daxil oldu. Təxminən 1882-1884-cü ilə qədər. Bering adasında yuva, Komandan adaları (1). Daha sonra yuva qurulmasında müşahidə edilmədi, yalnız ara sıra uçuşlar məlumdur: 1920-ci illərdə. Lisinskaya Körfəzi yaxınlığında (2) Bering adasında qışda tək quşlar müşahidə edildi və 12 Avqust 1990-cı ildə Bering çayında qeydə alındı. Eyni adadakı Kamenka (3). Keçəl qartalın Komandan Adalarına uçuşlarında təəccüblü bir şey yoxdur, çünki növlərin ən yaxın yuva qurma yerləri Aleut adalarındadır (4). Bu növ qartalların Kamçatkaya çayın ağzına uçduğu bildirildi Karaga və hətta Kolymanın aşağı axınlarında (5). Ən son, Avachi vadisində (25 oktyabr 1977) və göldə görüldü. Kurilskoe yanvar 1992 və dekabr 1993 (6). Əsas sıra Amerikada şimalda Newfoundland və Yukon'dan cənubda Florida və New Mexico'ya qədərdir (4).

Xarici görünüş. Böyük yırtıcı quş (bədən uzunluğu 79 sm kişi, 94 sm dişi, qanadları 178-229 sm), lakin Steller dəniz qartalından nəzərəçarpacaq dərəcədə kiçikdir. Yetkin (son) geyim 4 və ya 5 yaşında olur. Ümumi rəng tünd qəhvəyi, parlaq ağ bir baş və boyun, eləcə də ağ, paz şəklində bir quyruqdur. Gözlər sarıdır. Faktura kütləvi (lakin Steller dəniz qartalınınki qədər deyil) sarıdır. Pəncələr sarıdır, tarus bütün qartallar kimi yalnız ortaya qədər tüklüdür. Keçid lələklərindəki yetkinlik yaşına çatmayan uşaqlar çoxsaylı açıq uzununa zolaqları olan tünd qəhvəyi, quyruqları aydın olmayan boz naxışla qəhvəyi, gaga isə qəhvəyi rəngdədir.

Yaşayış yeri və həyat tərzi. Bering adasında, qızıl balıqların yumurtlama yerləri yaxınlığında qayalıq bir sahildə yuva qurdu. Somon qartalları dəniz sahilində və ya somon balığı ilə zəngin çay və göllərdə də yaşayır. Son vaxtlara qədər Kamçatkada köçəri keçəl qartallarla qarşılaşmaların çoxu payız (oktyabr) və qışda olmuşdu. 1994–1997-ci illərdə keçəl qartalların təkrar yay (və qış) tapıntıları barədə məlumat. çayın çay vadiləri boyunca taiga meşələrində. Kamçatka minalanmış nümunələr də daxil olmaqla bir sıra hallarda təsdiqlənmişdir (7). O vaxtdan bəri yeni etibarlı yay tapıntıları və yuvalama haqqında məlumat yoxdur. Bəlkə də bu vəziyyətdə bir neçə quş bir neçə ildir burada saxlayan Kamçatkaya uçdu. Əsirlikdə ömür ən azı 47 ildir, 20-30 ilə qədər böyüyür (8). Kamçatka ərazisindəki həyat tərzi öyrənilməyib. Berinq adasındakı yuvada 2 cücə var idi (1). Aralığın əsas hissəsində debriyajlar 1-3, ortalama 1.9-2.0 yumurtadan ibarətdir və yuva müvəffəqiyyəti 0.41-1.17, işğal edilmiş bir yuva başına ortalama 0.92 baladır (4). Amerika qitəsində qartal ölümlərinin% 80-i insan fəaliyyəti ilə əlaqədardır. Ölümün müxtəlif səbəbləri arasında ilk növbədə quşların birbaşa məhv olması, həmçinin nəqliyyat vasitələrinin, elektrik xətlərinin, zəhərlənmələrin, xəstəliklərin təsiri 15-16% təşkil edir (4). Əsasən balıqlarla (pəhrizin% 56), eyni zamanda quşlarla (% 28), məməlilərlə (14%) və digər cisimlərlə (2%) qidalanır.

Sayı və məhdudlaşdırıcı amillər. 18-ci əsrin ortalarında. Keçəl qartal, göründüyü kimi, Komandir Adalarında yaygındır; dağılmış və orada qışlamaq məcburiyyətində qalan V. Berinqin ekspedisiyasının üzvləri onu yedilər (9). 1880-ci illərin əvvəllərində. artıq nadir hala gəldi və yalnız Berinq adasının cənub dağ hissəsində tapıldı (1). Sayıların sürətlə azalması, quşların, o cümlədən toplama məqsədləri üçün ovlarının məhv edilməsi ilə izah edilə bilər. Həqiqətən, L. Steineger (1) 1880-ci illərin əvvəllərində Komandir Adalarında tutulan bu növdən 11 quş nümunəsinə sahib idi və 9 nümunə yuva tüyündə olan gənc quşlar idi. Müxtəlif təxminlərə görə, Şimali Amerikada dünya əhalisi 1980-ci ildə 70 min (10) və ya 80 min fərd (4) idi. Sərt quşlar bir-bir saxlayır. 1994-1997-ci illərdə Kamçatka hövzəsindəki çoxsaylı tapıntılar. yalnız tək quşlara da aiddir (bir neçə halda bir-birindən 2-5 km məsafədə iki quş görüldü).

Qəbul edilmiş və lazımi təhlükəsizlik tədbirləri. Rusiya Federasiyasının Qırmızı Kitablarına və Rusiyanın Uzaq Şərqinin Şimalına, CITES-in Əlavəsi 2-də, Rusiya ilə ABŞ arasında köçəri quşların qorunmasına dair bağlanmış ikitərəfli müqavilənin Əlavəsində qeyd edilmişdir. Komandir adalarında bir qoruq yaradıldı. Keçəl qartallar dünyanın bir çox zooparklarında və uşaq bağçalarında uğurla çoxalır (4, 8). Komandir adalarındakı yuva qrupunu bərpa etmək üçün xüsusi bir araşdırma və bir proqram hazırlamaq lazımdır. Köçəri quşların vurulmasının qarşısını almaq üçün Kamçatka vadisində yaşayan yerli əhali arasında ekoloji təhsil çərçivəsində maarifləndirmə işini gücləndirmək lazımdır.

Məlumat mənbələri:1. Stejneger, 1885. 2. Johansen, 1934. 3. Artyukhin, 1995. 4. Stalmaster, 1987. 5. Dement'ev, 1951b. 6. Lobkov, 1998a. 7. Lobkov, nəşr olunmayıb. məlumat. 8. Hancock, 1973. 9. Waxel, 1940. 10. Gerard et al., 1983.

Tərtib edən:Lobkov E.G.

  • Geriyə
  • İrəli
div> .uk-panel '> "data-uk-grid-margin>

Görünüş

Adından aydın olur ki, bu quşların başlarında ağ lələk var. Bu, onların digər qartallardan əsas fərqləndirici xüsusiyyətidir (qışqıran, ağ quyruqlu qartal). Lakin, yalnız quşların 5 yaşında olduqda ortaya çıxır. Bundan əvvəl onların lələkləri vahid boz-qəhvəyi rəngdədir. Gənc keçəl qartallar qızıl qartallara bənzəyir, lakin ölçüsü biraz daha böyükdür. Digər fərqlər tarsusun tüyləri (qartallarda çılpaqdır) və boyun uzunluğu (qızıl qartallarda daha qısadır).

Keçəl bir qartalın necə göründüyündən danışarkən qeyd etmək lazımdır ki, qitənin şimalında (əsasən Alyaska əyalətində) yaşayan yetkinlər cənub bölgələrində (Meksikaya yaxın) yaşayanlardan daha böyükdür. Bəzi mütəxəssislər bunu bir növ fərqi hesab edir, digərləri ölçünün yalnız ətraf mühit şərtlərindən asılı olduğunu söyləyirlər.

Keçəl bir qartalın (yetkin) bir fotoşəkili bizə ideal bədən nisbətlərinə sahib zərif bir quş göstərir. Yalnız başında deyil, quyruğunda da ağ lələklər var. Dişi dişilər kişilərdən daha böyük olmaları ilə fərqlənir. Bu növ qartalların bədən uzunluğu 70 ilə 120 sm arasında (dimdikdən quyruğun ucuna qədər) və çəki - 6,3 kq-a qədər (şimalda) və 3,27-ə qədər (cənubda). ).

Keçəl qartalın qanadları 1,8 ilə 2,3 metr arasında ola bilər.

Gaga çəngəldir, çox güclü, qızıl sarı rənglidir. Quşun gözünün üstündə bir böyümə var. Bu üzdən bizə elə gəlir ki, qartal hər zaman qaşlarını çırpır.

Pəncələri möhkəmdir, ayaq barmaqlarının uzunluğu 15 sm-ə qədərdir.Hər birinin iti əyri pençəsi var. Pəncələrdəki tarsa ​​qapılır, gözlərin irisi sarıdır.

Növlərin tarixi

Keçəl qartal Şahin ailəsinin üzvüdür. Ən yaxın qohumu ağ quyruqlu qartaldır. Alimlər tərəfindən aparılan araşdırmalar bu iki növün təxminən 28 milyon il əvvəl digər qartallardan ayrıldığını göstərir. Sonradan ərazi bölgüsü baş verdi. Ağ quyruq Avropanın şimal hissəsinə yayıldı və ağ saçlılar xaricdə bir ev seçdi. Bu quşların ən qədim qalıqlarına Kolorado mağaralarında rast gəlinir. Alimlər təxminən 780 min yaşlarında olduqlarını təyin etdilər. Amerikalı hindular bu quşu hələ də tanrıların elçisi hesab edirlər. Əvvəllər kahinlərin ritual baş geyimində keçəl qartalın tükləri həmişə mövcud idi. Bu quşlara hörmət göstərildiyi və praktiki olaraq məhv olmadığı üçün populyasiyaları yüz minlərlə fərd idi. Ancaq Amerika torpaqlarına ağ bir adam gəldi və hər şey dəyişdi.

Məhv olmaq ərəfəsindədir

Qartallar ət xatirinə və köçkünlərin həyatına müdaxilə etməmələri üçün məhv olmağa başladılar. Qitədə, əkinçiliklə fəal məşğul olan torpaqları inkişaf etdirməyə başladılar. Meşələrin qırılması və şəhərlərin salınması qartalın yaşayış yerlərini xeyli azaldıb və kənd təsərrüfatında istifadə olunan kimyəvi maddələr yumurtaları çox kövrək hala gələn quşların sağlamlığını mənfi təsir edib. İndi onları inkubasiya edən qadının ağırlığına belə dözə bilmədilər və partladılar.

Vaxt gəldi ki, quş gözətçiləri qitədə yalnız 487 cüt saydılar. Alimlər həyəcan təbili qaldırdılar. Nəticədə, kənd təsərrüfatında DDT-nin istifadəsi qadağan edildi - quşların ən çox əziyyət çəkdiyi bir kimyəvi maddə.1940-cı ildə ABŞ-da bir qanun qəbul edildi, ona görə yalnız keçəl qartalları vurmaq (hər hansı bir məqsəd üçün) deyil, həm də onları əsirlikdə saxlamaq (ehtiyatlar xaricində) və həmçinin hər hansı bir hissədən istifadə etmək mümkün deyildi. tükləri də daxil olmaqla bədənlərinin. İstisna yalnız hindlilərin ritual mərasimləri üçün edilir, ancaq hər qartalı vurmaq üçün bir lisenziya almalısınız. İndi dünyada bu quşların sayı 115 mindən çoxdur.

Yaşayış yeri

Təəssüf ki, ölkəmizdə bu gözəl quşlar yalnız "uçuş" dur. Bəzən bunları Uzaq Şərqdə görmək olar. Keçəl qartalların ətraflı təsviri 18-ci əsrin sonunda Berinqin ekspedisiyasında iştirak edən Sven Waxel tərəfindən edilmişdir. Zabit qışda bu quşları yeməli olduqlarını yazdı. 19-cu əsrin sonunda bir amerikalı tədqiqatçı Berinq adasında quşların da yetişdirdiyi keçəl qartalları kəşf etdi. Ancaq onsuz da iyirminci əsrdə, təsadüfən Alyaskadan buraya uçduqlarında, yalnız bəzən fərqləndilər. Rusiyada keçəl qartallardan son söz 1993-cü ilə təsadüf edir. Sonra Kuril gölündə göründülər. Əsirlikdə bu quşlar Moskva və İvanovoda zooparklarda yaşayırlar.

Təbiətdə bu qartal növü Alyaskadan Meksikanın şimal əyalətlərinə qədər olan ərazilərdə yaşayır. Baja California və Rhode Island-da kiçik qruplar görülür. Miqrasiya zamanı Bermuda, Qrenlandiya, Virgin Adaları, Beliz və Puerto Rikoda nadir uçuşlar müşahidə olunur.

Qışda keçəl qartallar yaşadıqları yerdən isti bölgələrə köç edə bilərlər. Bu yalnız su hövzələri buzla örtülmüş olduqda baş verir. Su açıq qalsa, yəni balıqlara giriş olarsa, quşlar qış yuxusundadır. Dondan qorxmurlar, amma aclıq perspektivi onlara yaraşmır.

Həyat tərzi

Keçəl qartallar əlverişli şəraitdə 15-20 ilədək yaşayır. 5 yaşında cinsi olaraq yetkinləşirlər. Eyni zamanda, quşlar xarakterik bir tük materialı əldə edirlər. Həyat üçün cütlər yaradırlar. Yalnız bir həyat yoldaşının / həyat yoldaşının ölümü yeni ailə xoşbəxtliyi axtarmağa səbəb ola bilər. Buxarlanan quşların oyunlarını izləmək maraqlıdır. Budaqlarda oturub dimdikleriyle bir-birlerine nazikçe sığal verirler. Uçuşda ən çox sevdikləri əyləncə, pəncələrini tutub yıxılmağa başlamaq və yerdən biraz əvvəl ayrılıb müxtəlif istiqamətlərə uçmaqdır. Bir tərəfdaş seçərək quşlar yuva qurmağa başlayırlar.

İnsanlar boş yerə toyuq oğurladıqlarına görə keçəl qartalları öldürdülər. Bir insandan qorxmaq və ondan uzaqlaşmaq, ehtimal ki, qartallara genetik səviyyədə ötürülür. Yaşayış binalarından 1,2-1,5 km məsafədə yuvalarına son dərəcə nadir rast gəlinir. Daha tez-tez insanlarla 2-3 km, həm də su anbarından 3-5 km məsafədə yerləşməyi üstün tuturlar.

Yuvalar

Keçəl qartallar əsrlər boyu özləri üçün bir ev tikirlər. Bir yuva 30 ildən çox quşlara xidmət edə bilər. Eyni zamanda, yaxınlıqda bir neçə "mənzil" tikirlər (əsas mənzil ilə gözlənilməz vəziyyətlərdə).

Evin tikintisində həm qadın, həm də kişi iştirak edir. Budaqlar, qarğıdalı yarpaqları, yosun, ot istifadə olunur. Həyat yoldaşı əsasən tikinti materialı gətirir və sahibə onu ot bıçaqları ilə diqqətlə düzəldir. Keçəl qartallar uzun illər evlərini tikdirə bilər. Nəticədə, onların strukturları təsir edici ölçülərə çatır. Beləliklə, diametri 2,9 metr və hündürlüyü 6 metr olan bir yuva tapıldı. Təxminən təxminlərə görə, onun çəkisi iki ton ola bilər. Bu quruluş sayəsində keçəl qartallar Ginnesin Rekordlar Kitabına düşdü.

Əlbəttə, cücələrin bu cür yuvalarda böyüməsi rahatdır, lakin ağac budaqları çox vaxt binaların ağırlığını dəstəkləmir və qopur.

Çoxalma

Dişi bir-üç yumurta qoyur. Çox nadir hallarda bunlardan dördü var. Debriyaj ölürsə, eyni ildə başqa birini edə bilər. Keçəl qartalların yumurtaları xalis və zolaqsız, təmiz ağ rəngdədir. Onların maksimum ölçüsü 63x85 mm-dir. İnkubasiya 35 gün davam edir. Dişi onları fasilələrlə qoyduğu üçün cücələr eyni gündə balamır. Çox vaxt yaşlılar gənclərdən yemək götürürlər, nəticədə aclıqdan ölürlər.

Nəhəng keçəl qartal cücələri çox aciz doğulur. Fotoşəkil onları bütün şöhrətində göstərir. Körpələrin bədəni bozumtul aşağı örtülüdür, başı yuvarlaq, gözləri və dimdiyi boz rəngdədir. 3 aylıq olana qədər valideynlərdən biri daim yuvada olur, baxmayaraq ki, körpələri inkubasiya edən qadın əsasən qadındır. Sonra ata və ana balalarını bir müddət tək qoymağa başlayırlar. Beş həftədə körpələr onsuz da yuvadan çıxır. Bu müddət ərzində yerə yıxıla bilərlər. Yaxınlıqda heç bir yırtıcı yoxdursa, bir neçə həftə otların içində sakitcə yaşayırlar, bundan sonra bir ağacın üstünə uçurlar. Uçmağı öyrənən gənc qartallar, 11 həftəyə qədər valideynlərinə yaxındır və sonra özləri yaşamağa başlamaq üçün uçurlar.

Balıq menyusu

Keçəl qartalın yaşadığı yerdə böyük bir su hövzəsi olmalıdır, çünki onların əsas yeməyi balıqdır. Bu quşlar ovları üçün dalmırlar. Qurbanın hündürlükdən fərqinə vararaq daş kimi yıxılır, dırnaqları ilə balıqları tuturlar və dərhal yuxarı qalxırlar. Eyni zamanda, yalnız bir neçə qartal tükü ıslana bilər. Düşərkən, 160 km / saata qədər inkişaf edirlər, belə ki, balıqların qaçma şansı yoxdur. Keçəl qartalların pəhrizində, sockeye somon, çəhrayı qızılbalıq, chinook somon, siyənək, alabalıq, kefal - yetişdirə bildikləri və yemək yerinə daşıya biləcəkləri hər hansı bir balıq. Barmaqları arasında sürüşdüyü üçün xırda şeylər üçün ov etmirlər. 3-4 kq-dan böyük canlı balıqlar da ağ başlı yırtıcılarla maraqlanmırlar.

Dayaz suda qızartmaq olar. Böyük balıqları dalğaları sahilə atıldıqda leş şəklində yeyilir.

Tez-tez bu quşlar ovu ovlamaqdan əziyyət çəkmir, ancaq onu kiçik quşlardan - qarğa, osprey, qırmızı quyruqlu vızıltılardan götürür. "Reketçilik" zamanı bədbəxt ovçunun qaçmağa vaxtı yoxdursa və ya müqavimət göstərməyə çalışarsa, o da tüklü quldurun yeməyinə çevrilə bilər.

Əlavə menyu

Keçəl qartalın nə yediyi sualını cavablandırarkən digər balıq növlərini də qeyd etmək lazımdır, çünki yalnız balıqları sevmir. Bu qanadlı yırtıcılar yemlərinə başqa quşlar əlavə edirlər - qazlar, qağayılar, mallard, qozlar, pelikanlar, durnalar və başqaları. Onları ovda tuturlar və ya özləri ovla məşğul olduqda və sayıqlıqlarını itirirlər. Keçəl qartallar cücələri və yumurtaları gözdən salmırlar. Xüsusilə koloniyalarda yaşayan quşlar onlardan əziyyət çəkir. Qartalın hündürlükdən yuvaya sürətlə düşməsi, bir qayda olaraq, ovçu üçün uğurla başa çatır.

Bu yırtıcılar nadir hallarda heyvanları ovlayırlar, buna görə də bu cür qidalar pəhrizlərinin az bir hissəsini təşkil edir. Dovşan, yenot, dələ, gopher, siçovul, qunduz, tısbağa onların ovuna çevrilir. Keçəl qartalların dəniz aslanları, suitilər və dəniz samuru balalarını ovlamaq halları qeydə alınıb.

Həm də leşə xor baxmazlar. Hər hansı bir qida axtararkən zibilxanalarda tapılması çox nadirdir.

Yetkin quşlar qurdları, tülküləri, leşləri cəmdəklərdən uzaqlaşdıra bilər. Gənc ağ başlı yırtıcılar, bir qayda olaraq, bu heyvanlarla atışmalara girmirlər.

Təbii düşmənlər

Keçəl qartal çox ehtiyatlı bir quşdur. Digər yırtıcılar üçün əlçatmaz yerlərdə yerləşməyə çalışır. Çox vaxt yayılmış tacı olan hündür bir canlı ağacdır. Yaxınlıqda yoxdursa, alınmaz qayalara yerləşərlər. Ayrı-ayrı hallarda, yüksək gərginlikli şəbəkənin dirəklərində qartal yuvaları görüldü. Bu quşlar evlərini yalnız yaxşı bir mənzərə olduğu bir yerdə qururlar, buna görə onlara yaxınlaşmaq çətindir.

Çox nadir hallarda, debriyajları Virginia qartal bayquşu, yenot və ya arktik tülkü tərəfindən məhv edilir. Quru yırtıcıları yalnız yuva yerdə qurulduqda təhlükəlidir.

Quş simvolu

Keçəl qartal, 1782-ci ildə Kontinental Konqresin Böyük Möhürü təsvir etmək üçün səs verdiyi zaman ABŞ-ın milli simvolu oldu. Üzərində lələkli yaraşıqlı bir kişi dimdiklərinə “Çoxdan - bir” yazısı olan bir lent tutur. Sol pəncəsində bir zeytun ağacı, sağ pəncəsində - 13 ox var. ABŞ prezidentlərinin hamısı keçəl qartalları dəstəkləmir. Beləliklə, Franklin onu çox bəyənmədi.1953-cü ilə qədər Alyaskada öldürülmüş lələkli yırtıcı üçün belə bir mükafat verdilər.

Nəhayət, John F. Kennedy bir çox ağıllı fikirləri həyata keçirərək prezident oldu. Keçəl qartallar bir növ olaraq yox olsaydı, dünyanın Amerikalıları bağışlamayacağını söyləyən o idi.

İndi bu quşların şəkli möhür və pankartlarda, emblem və əsginaslarda görünə bilər. Keçəl qartal Amerikan Hava Yolları emblemində, 25 sentlik sikkədə, Apollon 11 emblemində, Nümayəndələr Palatasının Çubuğunda və bir çox digər dövlət atributlarında yer alıb.

Əlaqəli anlayışlar

Adi filin (Latınca Bubo bubo, Old Rus. Pugach) bayquş ailəsinin ov quşu, bayquş sırasının ən böyük nümayəndələrindən biridir. Ən xarakterik xüsusiyyətlər arasında kütləvi "barel şəklində" bir quruluş, qırmızı və oxra çalarlarının üstünlük təşkil etdiyi boş tüylər, parlaq narıncı gözlər və yuxarıdakı uzanmış tük tükləri (sözdə "lələk qulaqları") yer alır. Avrasiyanın mövcud olduğu ən müxtəlif biotoplara uyğunlaşdığı meşə və çöl bölgələrində yayılmışdır.

Pin
Send
Share
Send
Send