Quş Ailələri

Ümumi Tern Habitat | Zəng et | Miqrasiya | Pəhriz

Pin
Send
Share
Send
Send


Ümumi tern, elmi ad Sterna hirundo Laridae ailəsinə aid bir dəniz quşudur. Adi tern, sirkumpolar yayılmasına, Avropa, Asiya və Şimali Amerikanın mülayim və subarktika sahələrində yetişən 4 alt növünə malikdir.

Adi tern güclü miqrasiya edir, sahil tropik və subtropik ərazilərdə qışlayır. Yetişdirən yetkinlərin mülayim boz üst paltarları, ağdan çox mülayim boz alt paltarlara, qara şlyapa, narıncı-qırmızı ayaqları və incə sivri hesabı var.

Alt növlərə güvənərək, ümumi tern fakturası da əsasən qara uclu və ya tamamilə qara rəngli çəhrayı ola bilər.

Qısamüddətli simpatik Arktika tern ilə birlikdə müqayisə edilə bilən ümumi tern növləri vardır, bunlar lələk xüsusiyyətləri, ayaq və faktura rəngi və ya səs səsləri ilə ayrıla bilər.
Tern fəsiləsinin hər hansı bir ailəsindən daha geniş bir yaşayış mühitində böyümək, ümumi tern, dəniz sahilləri və adalarla birlikdə suyun yanında düz, zəif bitki örtüyündə olan hər bir zəmində yuva qurur və üzən sallara bənzər sintetik substratlara asanlıqla uyğunlaşır.

Ümumi tern yuvası da qum və ya çınqılda çılpaq bir qırıntı ola bilər, lakin orada hissəciklər olmadığı halda ümumiyyətlə astarlı və ya haşiyəlidir.

Üç yumurta da qoyula bilər, maraqsız rəngləri və ləkəli naxışları açıq dəniz sahilində kamuflyaj təklif edir.

Adi ternin inkubasiyası hər cinsə aiddir və koloniya yırtıcılar tərəfindən narahat edilərsə, yumurtalar 21-22 gün ərzində yumurtadan çıxır.

Tüylü cücələr 22-28 gündə ovlayırlar. Əksər ternler kimi, bu növ həm dənizdə, həm də şirin suda balıqlara dalma ilə qidalanır, lakin bəzi bölgələrdə mollyuskalar, xərçəngkimilər və fərqli onurğasızlar yırtıcılıq planının böyük bir hissəsi ola bilər.
Siçovullara və amerikan minkasına bənzəyən məməlilər və qağayılar, bayquşlar və balıqlar ilə birlikdə nəhəng quşlar tərəfindən yumurta və daha cavan heyvanlar zəifdir.

Qan parazitləri qeyri-adi görünsə də, tez-tez terns bitlər, parazitar qurdlar və gənələr tərəfindən çirklənə bilər.

Kütləvi sakinləri və böyük heyvandarlığı bu növün ən az narahatlıq doğuran bir növə aid edildiyini göstərir, baxmayaraq ki, Şimali Amerikadakı saylar son illərdə kəskin şəkildə azalmışdır.

Ümumdünya ternini müdafiə edən dünya qanunlarından asılı olmayaraq, bəzi bölgələrdə əhali yaşayış yerlərinin itirilməsi, havanın çirklənməsi və ya çoxalma koloniyalarının narahatlığı ilə təhdid olunur.

Təsvir

Adi ternin irəli sürülən alt növləri 31-35 sm (12-14 inç) uzunluqdadır, quyruğun içərisindəki 6-9 sm (2.4-3.5 inç) çəngəllə birlikdə 77-98 sm (30-39 in) qanadları. 110-141 g (3.9-5. Sıfır oz) ağırlığında.

Yetişdirən yetkinlərdə açıq alt üstlər, çox açıq boz alt paltarlar, qara qapaq, narıncı-qırmızı ayaqları və əsasən alt uclarına əsaslanaraq qara uclu çəhrayı və ya hamısı qara ola bilən incə sivri bir qanun var.

Adi ternin yuxarı qanadları solğun boz rəngdədir, lakin yay vaxtı bitdiyindən xarici uçuş lələklərinin qaranlıq lələk şaftları örtülü olur və qanadlarda boz bir paz görünür.

Döş və quyruq ağ rəngdədir və dayanan bir quşda uzun quyruq, quyruqun qanadların arasından çıxdığı Arktika və roseate ternləri kimi deyil, qatlanmış qanad uclarından əlavə bir uzanır. Cinslər arasında həyati bir dəyişiklik yoxdur.

Yetişdirilməyən yetkinlərdə qaş və alt hissələr ağ rəngə çevrilir, faktura hamısı qara və ya çəhrayı bir bazaya sahibdir və ayaqları tünd çəhrayı və ya qara rəngdədir.

Üst qanadlarda qanadın giriş saçağında, karpal çubuğunda aydın bir qaranlıq boşluq var.

Səmərəli bir şəkildə yetişməmiş terns, iyun ayından etibarən yetişməmiş böyüyən lələklərə qarışmağa başlaya bilər, lakin iyul ayının sonu tökmə tökülməsi miqrasiya müddətində dayandırılmışdır.

Əlavə olaraq bəzi coğrafi dəyişikliklər də mövcuddur, Kaliforniya quşları köç zamanı ümumiyyətlə damazlıq olmayan lələklərdə olurlar.
Yetkinlik yaşına çatmayan tern, qaranlıq bir carpal çubuğu ilə solğun boz yuxarı üst qanadlara malikdir. Tac və ətək qəhvəyi, qaş zəncəfildir və payıza kimi ağ rəngə çatır.

Üst hissələr qəhvəyi və ağ rəngli zəncəfildir və quyruq böyüyənlərin uzun xarici lələklərindən məhrumdur.

Yetkinlik yaşına çatmayan ilk tüylərindən, ümumiyyətlə qışlama yerlərindən kənarda qalan quşlar, yetişməyən böyüyənə bənzəyir, lakin daha qaranlıq bir tac, qaranlıq bir karpal çubuq və bəzən çox aşınmış lələk var.

İkinci yaşına görə, ən gənc terns həm böyüklərdən fərqlənmir, ya da daha qaranlıq bir qanun və ya ağ qaya bənzəyən kiçik dəyişikliklər göstərir.
Ortaq tern çevik bir flayerdir, sürətli dönmə və sürüşmə, dalğalanma və şaquli qalxma qabiliyyətinə malikdir.

Balıqlarla yola çıxarkən, güclü bir küləklə döşəmənin yaxınlığında uçur, lakin sonrakı küləkdə suyun üstündə 10-30 m (33-98 ft).

Köçmək xaricində, ümumiyyətlə, 100 m (330 ft) altında qalır və bir külək olmadığı təqdirdə orta hesabla 30 km / s (19 mph) təşkil edir.

Gecə köçəri uçuş zamanı ümumi uçuş sürəti 43-34 km / saatdır (27-34 mil / saat) [21] 1.000-3.000 m (3.300-9.800 ft) zirvəsində.

Moult

Yetkinlik yaşına çatmayan şəxs ilk oktyabr ayında yetkin tüylərə qarışmağa başlayır; zirvə, quyruq və fiziki lələklər əvvəlcə fevral ayına, sonra qanad lələklərinə dəyişdirilir.

İlkin seçimlər mərhələlərlə dəyişdirilir; əvvəlcə daxili tüklər tökülür, sonra əvəz cənub qış dövründə dayandırılır (bu yaşdakı quşlar qışlama yerlərində qalır) və payızda tövsiyələr.

İkinci ilin mayından iyun ayınadək bənzər bir moult ardıcıllığı başlayır, lakin qışda qalanlar üçün deyil, şimala dönən quşlar üçün böyük moult boyunca fasilə verilir.

Yetkin yetişdirici lələk üçün əhəmiyyətli bir tüy, sonrakı fevral-iyun aylarında, lələklərin% 40-90 arasında dəyişdirilir. Əvvəlki əsas lələklər altındakı qara rəngli dikənləri açıqlamaq üçün qoyuldu.

Tökmə nümunəsi, ən köhnə lələklərin qanadın mərkəzinə ən yaxın olduqlarını, şimal yayının irəliləməsi üçün qanadda tünd rəngli bir pazın bu lələk yaşlanmasının nəticəsi olaraq göründüyünü göstərir.

Səs

Ümumi tern, Arktika ternsinin bərabər çağırışlarına nisbətən azalma səsi olan böyük bir zəng repertuarına sahibdir.

Yəqin ki, ən fərqli səs, Arktika terninin ikinci heca gərginliyindən fərqli olaraq, birincil heca üzərində işlənmiş KEE-yah siqnalıdır.

Siqnalı adı müdaxilə edənlərə xəbərdarlıq olaraq artır, baxmayaraq ki, şiddətli təhdidlər bir uçuruma uçan kimi verilmiş bir kyara səbəb olur və normal səs-küylü koloniyanı sakitləşdirir, sakinləri isə təhlükəni qiymətləndirirlər.

Bir böyüyən yuvaya yaxınlaşdıqda, bir balıq tutarkən və ehtimal ki, müəyyən bir şəxsin tanınması üçün istifadə edildikdə aşağı cılız verilir (cücələr analarını və atalarını bu adı verdiklərini eşitdikdən sonra gizlənərək ortaya çıxırlar).

Digər ümumi bir tern adı, sosial əlaqə boyunca səslənən bir kipdir. Fərqli səslər, basqınçılara hücum edərkən bir kakakakakaya və bir stakato kek-kek-kekə kişilərin qarşısını alır.
Baba və ana və cücələr bir-birlərini adlarına görə tapa bilirlər və bacı-qardaşlar əlavə olaraq bala balalarını qorumağa kömək edən on ikinci gününə qədər bir-birlərinin səslərini tanıyırlar.

Paylanması və yaşayış sahəsi

Adi tern populyasiyalarının əksəriyyəti mülayim və subarctic Şimali Yarımkürə yetişdirmə aralığının cənubunda qışlayaraq güclü miqrasiya edir.

İlk yay quşları normal olaraq qışlaq yerlərində qalırlar, baxmayaraq ki, yetkinlərin gəlişindən bir müddət sonra yetişmə koloniyalarına qayıdırlar.

Şimali Amerikada, adi tern, Atlantik sahilləri ilə birlikdə Labradordan Şimali Karolinaya qədər və Rocky Dağlarının şərqindəki bir çox Kanadadan daxili ərazilərə çıxır.

ABŞ-da, Böyük Göllərlə həmsərhəd əyalətlər daxilində və Körfəz sahillərində regional olaraq bəzi damazlıq populyasiyalar aşkar edilə bilər.

Karib dənizində kiçik, tamamilə qismən köçəri müstəmləkələr var; bunlar Bahamalar və Kubada, Venesuela xaricində isə Los Roques və Las Aves adaları içərisindədir.
Avropanın əksər hissəsində ümumi tern cinsləri, qitənin şimalında və şərqində ən yaxşı sayda.

Şimal Afrika sahillərində və Azor adaları, Kanar adaları və Madeyrada kiçik əhali var.

Afrikanın qərb və ya cənub hissələrindən çoxu, Avropanın cənubundan və qərbindən gələn quşlar ekvatorun şimalında qalmağa meyllidir və fərqli Avropa quşları əlavə cənuba köçür.

Yetişdirmə, Asiyanın mülayim və taiga zonalarında, Fars körfəzində və İran sahillərində səpələnmiş forpostlarla davam edir.

Ərazi

Koloniyalarda ümumiyyətlə 2.000 cütü keçməyən ümumi tern cinsləri [44], lakin çox vaxt 20.000 cütdən çox ola bilər.

Daxili koloniyalar adətən sahildən daha kiçikdir. Tez-tez ternler, ümumiyyətlə Arktika, roseate və Sandwich terns, qara başlı qağayılar və qara üzənlərə bənzəyən müxtəlif sahil növlərinin yanında yuva qurur.

Xüsusilə çoxalma mövsümünün başlanğıc hissəsində, müəyyən bir məqsəd üçün, bütün quşquşular səssizcə alçaq və sürətlə dənizə uçacaqlar. Bu fenomen “qorxu” adlanır.
Massachusettsdəki bu payız yetkinlik yaşı olmayan quşların zəncəfil rəngini özündə cəmləşdirən ağ bir qaş var.
Yetişdirmə veb saytlarına qayıtdıqda, terns bir əraziyə yerləşmədən bir neçə gün əvvəl daha yavaş ola bilər və yuva qoymağın dəqiq başlaması da həddindən artıq balıq mövcudluğu ilə əlaqələndirilə bilər.

Terns yalnız kiçik bir sahəni qoruyur, yuvalar arasındakı məsafələr ümumiyyətlə 50 sm (20 in) qədərdir, baxmayaraq ki 150-350 sm (59-138 in) daha tipikdir.

Bir çox quşda olduğu kimi, eyni veb sayt, ardıcıl 17 yetişdirmə mövsümü üçün qayıdan 1 cüt sənəd ilə ildən sonra yenidən istifadə olunur. Bacarıqlı quşların 90% -i əvvəlki ərazilərini yenidən istifadə edirlər, buna görə də gənc quşlar ətrafda yuva qurmalı, rəhmətə getmiş bir həyat yoldaşını tapmalı və ya fərqli bir koloniyaya köçməlidir.

Bir kişi, baharda gəlişindən bir neçə gün sonra yuva quran bir ərazi seçir və 5 gündən gecikənə qədər əvvəlki yoldaşı ilə birləşir və bu müddətdə cütlük ayrıla bilər.
Ərazinin müdafiəsi, xüsusən də hər iki ünsiyyətin təcavüzkarını dəf edən kişi tərəfindən aparılır. Zəngli bir ad təklif edir, qanadlarını açır, quyruğunu qaldırır və başını aşağı salıb qara qapağı göstərir.

Sərhəd pozucusu davam edərsə, kişi zəng etməyi dayandırır və girov qoyuncaya qədər boğazını açmaq üçün başını qaldıraraq təqdim edənə qədər döyüşür.

Hava sərhəd pozucularına, ümumiyyətlə, yuxarıya doğru spiral uçuşdan sonra hücum edilir.

Yetkinlərə sübut edilmiş təcavüzkarlıqdan asılı olmayaraq, gəzən cücələrə normal olaraq tolere edilir, qağayı koloniyalarında isə hücum edilərək öldürülə bilər.

Civcivlər uçana qədər yuva qorunur və koloniyada olan bütün yetkinlər potensial yırtıcıları kollektiv şəkildə dəf edəcəklər.

Yetişdirmə

Cütlər, bir kişi və bir qadının geniş dairələrdə 200 m (660 ft) və ya daha çox geniş dairələrdə uçduqları hava görüşləri şousu ilə qurulur və ya təsdiqlənir, halbuki 2 quşun ziqzaq sürüşmələrində kollektiv olaraq enməsindən əvvəl. .

Əgər kişi balıq daşıyırsa, fərqli kişilərin də gözünü aldada bilər. Dibində, kişi, quyruğu və boynu qaldırılmış, başı aşağıya baxan və qanadları qismən açıq olan bir şəkildə onu ətrafında dövr edərək qadına baxır.

Cavab verərsə, hər biri zirvəyə tərəf yönəldilmiş bir duruş göstərə bilər.

Kişi, bir qadını balığa sataşdıra bilər, ona kifayət qədər sərgiləməyincə, yemi ilə ayrılmaz.

Bir məhəbbət dolu olan kimi, kişi qum içərisində sığ bir melankoliya edər və eyni yerdə qadın cızıqları.

Cüt dəqiq yuva üçün bir veb sayt seçənə qədər bir sıra sınaqlar ola bilər. Yumurtalar çılpaq qumun, çınqılın və ya torpağın üstünə də qoyula bilər, ancaq orada hissəciklər və ya bitki örtüyü əlavə olunur və ya yuva dəniz yosunu, daş və ya mərmi ilə haşiyələnə bilər.

Nəlbəki şəkilli qırıntılar ümumiyyətlə Dörd sm (1.6 inç) dərinlikdə və boyu 10 sm (3.9 inç) olur, lakin əhatə edən bəzək materialları ilə birlikdə 24 sm (9.Four in) genişliyə qədər uzana bilər.

Daşqına məruz qalan ərazilərdə yetişdirmə müvəffəqiyyəti, yabanı otlardan yaradılan sintetik paspasların tədarükü ilə gücləndirilmişdir, bu da çoxları qum aşkar etmək üçün döşəkləri seçdiyindən daha az zəif ərazilərdə gövdələrin yuvalanmasına təşviq edir.

Adi tern, roseate və ya Arctic terns-dən daha çox yuva materialından istifadə etməyə meyllidir, baxmayaraq ki, roseate, adətən, artan bitki örtüyü olan ərazilərdə yuva qurur.
Terns böyük bir koloniyada yuva tapmaqda peşəkardır. Yumurtalar plastilinlə və ya sarı rəngdə (lakin çəhrayı və ya mavi deyilsə) yenidən şəkilləndirildikdə qəbul edilir.

Yumurtaları tapmaq üçün bu qabiliyyət qeyri-sabit, külək əsən və gelgit şəraitində həyata uyğunlaşmaqdır.
Yumurta istehsalı üçün hündürlüyün müddəti erkəndir, bəzi quşlar, əhəmiyyətli dərəcədə ilk dəfə yetişdirənlər, daha sonra ayda və ya iyun ayında yumurtlayırlar.

Debriyaj ölçüsü ümumiyyətlə üç yumurtadır; daha böyük debriyajlar, çox güman ki, eyni yuvada yatan iki dişi ilə nəticələnir.

Yumurta ölçümü ortalama 41 mm × 31 mm (1,6 in × 1,2 inç) olsa da, bir debriyajdakı bir-birinin ardınca gələn yumurtanın qoyulduğundan azdır.

Ümumi yumurta çəkisi 20,2 g (0,71 oz), bunun 5% -i qabıqdır.

Yumurta ağırlığı, debriyajdakı yerindən əlavə, qadının nə qədər yaxşı bəsləndiyindən də asılı olacaqdır.

Yumurtalar qayıqlar, ləkələr və ya qara, qəhvəyi və ya boz rəngli ləkələr, onların kamuflyajına kömək edən ləkələr ilə işarələnmiş krem, buff və ya açıq qəhvəyi rənglidir.

İnkubasiya hər cinsdən olur, baxmayaraq ki, ümumiyyətlə qadın cinsindəndir və 21-22 gün davam edir. Bundan əlavə koloniyada bir fəlakət yaşandıqda, yumurtaların 90% -i çıxır.

Preokosial tüklü cücə, qara və ya qəhvəyi işarələrlə sarımtıl rəngdədir, [70] və yumurtalar kimi, Arktika terninin bərabər mərhələsinə oxşayır.

Civcivlər 22-28 gündə, normalda 25-26 gündə ovlanır. Qaçaq yetkinlik yaşına çatmayan uşaqlar yuvada təxminən 5 gün bəslənirlər, bundan sonra balıq ovu səyahətlərində böyükləri müşayiət edirlər.

Kiçik quşlar, ana və atadan çoxalma mövsümünün sonuna qədər və keçmişə qədər əlavə yem ala bilər.

Tez-tez ternerlər nəsillərini miqrasiya və qışlama yerləri ilə qidalandırdıqları qeyd edildi, ən azı təxminən dekabr ayında böyüklər əlavə cənuba köçənə qədər.
Bir çox quşquşu kimi, bu növ də yuvasını və cavanlarını çox müdafiə edə bilər və insanları, itləri, muskratları və ən çox gündəlik quşları təqib edə bilər, lakin həddindən artıq aqressiv Arktika ternini sevmir, normalda finala dönərək müdaxilə etmir. ikinci. Yetkinlər, tanış insanlara yadlardan daha sıx bir şəkildə hücum edərək, xüsusi insanları ayırd edə bilər.

Gecə yırtıcıları müqayisə edilə bilən hücumlar yaratmırlar; koloniyalar siçovulların köhnəlmiş ola bilər və böyüklər buynuzlu bayquşlar mövcud olduqda səkkiz saat ərzində koloniyası tərk.
Tez-tez terns normal olaraq hər il çoxalır. Birincil səhv yerləşdirildiyi təqdirdə ikinci debriyajlara nail olmaq mümkündür.

Tez-tez deyil, ikinci bir debriyaj da qoyula bilər və inkubasiya edilə bilər, halbuki birincil debriyajdan olan bəzi civcivlər bəslənir.

Əsas heyvandarlıq sınağı normal olaraq 4 yaşında, ümumiyyətlə üç yaşındadır. Balıq ovuna davam edən cütlük başına gələn gənclərin çoxluğu, koloniyanın su basması münasibətilə sıfırdan üstün bir ildə 2.5-dən çox ola bilər.

Vəhşi təbiətdə ən çox sənədləşdirilmiş ömür Şimali Amerikada 23 il, Avropada 33 ildir, bununla birlikdə 12 il əlavə tipik bir ömürdür.

Yemək və qidalanma

Bütün Sterna tırtılları kimi, adi tern də 1-6 m (3,3-19,7 ft) zirvəsindən həm dənizin içərisində, həm də şirin su göllərində və nəhəng çaylarda balıqlara dalmaqla qidalanır.

Çömçə bir saniyə və ya bir qədər suya qərq ola bilər, bununla birlikdə döşəmənin altındakı 50 sm-dən çox olmamalıdır.

Balıq axtararkən, bu tern başı aşağı uçur və hesabı şaquli olaraq tutulur.

Dalğıcdan daha əvvəl dairəvi və ya hover edə bilər, bundan sonra dərhal suya qərq olur, Arktik tern isə “pilləli-hover” metoduna üstünlük verir və roseate tern daha yüksək zirvədən sürətlə dalır və daha uzun müddət batır.
Terns gözlərinin retinalarının konus hüceyrələri içərisində çəhrayı yağ damlaları var. Bu, xüsusən dumanlı vəziyyətlərdə fərqi yaxşılaşdırır və xəyali və təxmini məsafəni kəskinləşdirir.
Adi tern, tercihen 5-15 sm (2.0-5.9 inç) uzunluqdakı balıqları ovlayır.

Tutulan növlər oradakılara bağlıdır, ancaq bir seçim olduqda, bir çox cücəni bəsləyən terns kiçik balalarından daha çox yırtıcı heyvan alacaq.

Civcivlərə bəslənən balıqların nisbəti bəzi bölgələrdə% 95-dən çox ola bilər, lakin onurğasız yırtıcı kilo vermək planının başqa bir yerində böyük bir hissə ola bilər.

Bu getdikcə qurdları, sülükləri, kiçik kalamarlara bənzər molluskları və xərçəngkimiləri (karides, karides və köstük xərçəngi) əhatə edə bilər.

Şirin su sahələrində böcəklər, xoruzlar və güvələrə bənzəyən kütləvi böcəklər də tutula bilər. Yetişən böcəklər də havada tutula bilər və sürfələr altdan və ya su zəminindən götürülə bilər.

Yırtıcılar hesabın içində tutulur və hər ikisi başla uddu və ya təkrar cücələrə aparıldı. Bəzən iki və ya əlavə kiçik balıq da eyni vaxtda daşına bilər.

Yetkinlər yenidən yuvaya yemək aparanda, görünən şəxsiyyətdən daha kiçiklərini adları ilə tanıyırlar.
Balıq sümükləri və xərçəngkimilər və ya böcəklərin tükəndirici ekzoskeletləri qranullar şəklində təkrarlanır.

Yetkinlər nəcis etmək üçün yuvadan uçur və hətta balaca cücələr də nəcislərini qoymaq üçün qırxıntıdan qısa bir məsafədə gəzirlər.

Heyvanlara və ya insanlara hücum edən böyüklər, dalış etdikdə, ümumiyyətlə, müdaxiləni səmərəli şəkildə pisləşdirərək nəcis edərlər.

Yırtıcılar və parazitlər

Siçovullar tern yumurtalarını alacaq və hətta qablarda çox sayda pərakəndə satış olmalıdır və Amerika minkası, hər biri Şimali Amerikada və Şotlandiya-da başladıldığı yerdən çıxarılan cücələrin vacib bir yırtıcısıdır.

Çəhrayı tülkü bir mənfi tərəf ola bilər. Adalarda yayılmış terns yuvası nəticəsində ən yaygın yırtıcı heyvanlar ümumiyyətlə məməlilərdən fərqli olaraq fərqli quşlardır.

Tünd qırmızı daş, nəzarətsiz yuvalardan yumurta götürəcək, qağayılar da cücələr ala bilər.

Böyük buynuzlu bayquşlar və qısa qulaqlı bayquşlar hər yetkin və cücəni öldürəcək və qara taclı gecə balıqlar da kiçik cücələr yeyə bilər.

Merlinlər və peregrine şahinlər uçan quşlara hücum edə bilər; fərqli quşlarda olduğu kimi, axın davranışının bir faydasının sürətli uçan yırtıcıları qarışdırmaq olduğu görünür.

Ayaqda

Ümumi tern IUCN Crimson Listing-də ən az narahatlıq kimi təsnif edilir.

1.600.000-4.600.000 yetkin insandan ibarət böyük bir sakin və 29.200.000 km2 (11.300.000 sq mi) qiymətləndirilən nəhəng bir damazlığa sahibdir.

Damazlıq sayının Asiyada toplu yetişdirilməsi 250.000-500.000 cüt olaraq qiymətləndirilmişdir. Avropada 140.000 cütlük yetişir.

Şimali Amerikada 80.000 cütdən daha az cüt yetişir, əksəriyyəti şimal-şərq Atlantik sahillərində böyüyür və 10.000 cütdən aşağı sakinlərin sayı Böyük Göllər bölgəsində böyüyür.
Təhlükələr yaşayış yerlərinin qurulması, havanın çirklənməsi və ya bitki örtüyünün inkişafı yolu ilə itməsi və ya insanların, avtomobillərin, qayıqların və ya köpəklər tərəfindən damazlıq quşların narahatlığından qaynaqlanır.

Yerli təmiz daşqın yuva itkiləri ilə nəticələnə bilər və bir neçə koloniya siçovulların və nəhəng qağayıların yırtıcılığına zəifdir.

Qağayılar əlavə olaraq yuva veb saytları üçün terns ilə rəqabət aparırlar. Bəzi quşlar Karib dənizində yemək olaraq satılması üçün ovlanır.

Yetişdirmə uğuru, üzən yuva salları, süni adalar və ya fərqli sintetik yuva veb saytları yolu ilə və insan narahatlığını dayandırmaqla da artırıla bilər.

Böyüyən bitki örtüyü də dibini təmizləmək üçün yandırıla bilər və qağayılar qəsdən pozulmaqla öldürülə bilər və ya ruhdan düşə bilər.

Polixlorlu bifenillər (PCB) ilə çirklənmə, əvvəl əmələ gələn yoxa çıxan və embrionlarda koloniyanın məhsuldarlığına təsir göstərməyən qadın embrionlarında genişlənmiş qadınlaşma diapazonları ilə nəticələndi, lakin DDT parçalanmasından sona çatan diklorodifenildikloroetilen (DDE) ABŞ-ın bəzi yerlərində gəlirli damazlıq dərəcələrinin aşağı olması.
Adi quyruq, ehtimal ki, Afrika-Avrasiya Köçəri Su Quşlarının Qoruma Qəsəbəsinin (AEWA) və 1918-ci il tarixli ABŞ-Kanada Köçəri Quşlar Müqaviləsi Qanununun tətbiq olunduğu növlərdən biridir.

AWEA məskunlaşması ilə bağlı hadisələrin dərin hərəkət planında təsvir olunan müxtəlif qoruma metodlarında qarşılıqlı əlaqəyə sahib olması tələb olunur.

Plan, növlərə və yaşayış mühitinin qorunmasına, insan hərəkətlərinin idarə edilməsinə, təhlilinə, təliminə və tətbiqinə bənzər əsas məqamlarla məşğul olmaq üçündür.

Şimali Amerika qanunları buna bənzəyir, lakin təhlükəsizliyə daha çox vurğu var.

Videoya baxın: ağ rəngli pomidor nəzəriyyəsi və dad testi (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send