Quş Ailələri

Alp jackdaw Pyrrhocorax graculusun sinantropizasiyası haqqında

Pin
Send
Share
Send
Send


Yuxarı dağ kəmərlərinin açıq sahələrində, burada qayalar, talus və çəmənliklər boyunca meydana gəlir. Qışda giləmeyvə kolları ilə çay vadilərinə enir. Sürülərdə, koloniyalarda yuvalar saxlayır. Ümumiyyətlə yerdə və ya kollarda qidalanır. Ümumi bir quş.

Yuvalar qayaların çatlarında və yuvalarında düzülmüşdür. Rusiya ərazisində heç bir hörgü tapılmadı. Səs incə bir "kiri-kiri" və səs-küylü "kria" dır. Çörəkdən sarı bir gaga və daha uzun bir quyruq ilə fərqlənir.

Tövsiyə olunan və istinad olunan ədəbiyyat

Coğrafiyaçı və səyyahın bələdçiləri-bələdçiləri V.E. Flint, R.L. Boehme, Yu.V. Kostin, A.A. Kuznetsov. SSRİ Quşları. "Mysl" Moskva nəşriyyatı, redaktoru prof. G.P. Dementieva.

Alp jackdaw

  • Alp jackdaw (lat. Pirrhocorax graculus) korvida ailəsinə aid bir quşdur. Avrasiya və Şimali Afrikanın dağlıq bölgələrində dəniz səviyyəsindən 1260 - 5000 m yüksəkliklərdə alp çəmənliklərində və açıq daşlarda yaşayır. Bu quşlar sürüsünün Everest zirvəsi yaxınlığında bir araya gəlməsi, lazım olduqda quşun daha da yüksəkdə uça biləcəyini göstərir, eyni zamanda bunun dünyanın ən yüksək onurğalı orqanizmi olduğu tezisini təsdiqləyir.

Jackdaw ölçüsündə bu quş çoxdan yaxın qohumu sayılırdı, lakin 21-ci əsrin əvvəllərindəki molekulyar tədqiqatlar bu fərziyyəni təkzib etdi. Alp jackdawuna ən yaxın olan çörekdir. Hər iki quşun parlaq qara lələkləri və qırmızı ayaqları var, lakin Alp jackdaw sarı və demək olar ki, düz bir gaga və boğanın qırmızı və aypara formalı gaga sahibdir. Hər iki quşun səs verməsi də nəzərə çarpacaq dərəcədə fərqlidir. Jackdaw çox sürətli və manevr olunan uçuşu ilə seçilir; ömrünün çox hissəsini yüzlərlə və ya daha çox quş sürüsündə keçirir.

Yayda həşəratlar və digər onurğasızlar, qışda müxtəlif bitkilərin meyvələri ilə qidalanır. Yemək axtarışı üçün tez-tez xizək mərkəzlərini ziyarət edir, burada otelləri və zibil qutularını gəzdirir. Bir insandan qorxmuram. Qayalıq kornişlərdə çatmaq çətin olan yerlərdə, yarıqlarda və dik çökəkliklərdə, bəzən istifadəsiz binaların fasad nişlərində yuva qurur. Budaqlar, ot və yun parçaları yuvası. Debriyajda kremli ağ, krem ​​və ya yaşıl rəngli 3-5 yumurta və səthi ləkələr var.

Beynəlxalq Təbiəti Qoruma Birliyi növlərin ümumiyyətlə təhlükəsiz olduğunu düşünür, Avropanın bir sıra bölgələrində antropogen amillər səbəbiylə sayı əhəmiyyətli dərəcədə azalmışdır. Varlıq üçün ən ciddi potensial təhlükə qlobal istiləşmə hesab olunur.

Əlaqəli anlayışlar (davamı)

Adi filin (Latınca Bubo bubo, Old Rus. Pugach) bayquş ailəsinin ov quşu, bayquş sırasının ən böyük nümayəndələrindən biridir. Ən xarakterik xüsusiyyətlər arasında kütləvi "barel şəklində" bir quruluş, qırmızı və oxra çalarlarının üstünlük təşkil etdiyi boş tüylər, parlaq narıncı gözlər və yuxarıdakı uzanmış tük tükləri (sözdə "lələk qulaqları") yer alır. Avrasiyanın mövcud olduğu ən müxtəlif biotoplara uyğunlaşdığı meşə və çöl bölgələrində yayılmışdır.

Teterev və ya teterev-kosach və ya tarla teterevi (Latın Lyrurus tetrix), Rusiya ərazisi daxil olmaqla Avrasiyanın meşə, meşə çöl və qismən çöl zonalarında yaşayan qırqovul ailəsinin adi bir quşudur. Mənzil boyunca bir sakin və ya köçəri quş meşənin kənarında, meşənin kənarında, böyük çayların vadilərində məskunlaşır. Ovçuluq obyekti.

Qara başlı və ya bataqlıq gadgetı (Latın Poecile palustris, başqa adı Parus palustris) titmouse ailəsindən (Paridae) gələn quş növüdür. Əvvəlki rusdilli mənbələrdə buna sadəcə bir gaichka deyilir.

"Alp jackdaw Pyrrhocorax graculusun sinantropizasiyası haqqında" mövzusunda elmi işin mətni

Russian Ornithological Journal 2009, Cild 18, Ekspres Sayı 491: 1026-1029

alp jackdaw Pyrrhocorax graculus

A. G. Rezanov, A. A. Rezanov

Moskva Şəhər Pedaqoji Universiteti, Heyvan və Bitki Biologiyası Bölümü, st. Çeçulina 1, Moskva, 119004, Rusiya. E-poçt: [email protected]

30 May 2009-cu il tarixində alınıb

Yuvalama dövründə Alp jackdaw Pyrrhocorax graculus ciddi şəkildə alp qurşağında, 2000 m a.s.l-dən yüksəkliklərdə məhdudlaşır. (Kov-Shar 1966, Tkachenko 1966, Lanovenko 1995, vs.), Qafqazda - 3600 m (Rüstəmov 1954), Tien Shan - 3300-3500 m (Gavrin 1974, Mitropol'skiy 2007), Pamir- Alai - 4200 m-ə qədər (İvanov 1969), İsveçrə Alpları - 3000 m-ə qədər, Atlas - 3900 m-ə qədər (Cramp və s. 1994), Himalayalar - 5000 m-ə qədər (Ali, Ripley 1995). Aşağı ərazilərlə müqayisədə yaşayış mənzərəsi dağlıq ərazilərdə daha az yaygındır. Bu səbəblə, alp jackdawunun fərdi populyasiyalarının davam edən sinantroplaşması xüsusi maraq doğurur. Quşların sinantroplaşmasının əsas meyarı olaraq, insan bina və tikililərində və ya içərisində yuva qurmağı, həmçinin antropogen yemlərdən istifadəsini nəzərdən keçiririk (Rezanov, Rezanov 2009). Quşların antropogen mənşəli yemlə qidalanmağa keçməsi hər yerdə yaşamaq və müəyyən dərəcədə antropotolerans əsasında baş verə bilər.

19 aprel 2009-cu ildə Dombai bölgəsində (Qafqaz, Qaraçay-Çərkəz), təxminən 3000 m hündürlükdə, bir qrup 15-20 alp cekavisi daim (bir neçə saat müşahidə) ayrı-ayrılıqda qarla örtülü dağ yamacında saxladılar yuxarıda bir barbekü kafesi olan qayalı yerlər. Quşlar vaxtaşırı iri daşların üstünə oturdu, gəzdi və qar olmayan ərazilərdə bir şey çırpdı, bəzi quşlar qarları dimdiklərinin bütün uzunluğuna qədər araşdırdılar (fotoşəkil çəkdi). Jackdaws ilə qar səsləndirmək-kəsmək məlumdur (Kholodkovsky, Silant'ev 1901, Cramp et al. 1994). Kafenin altındakı yamacda zibil dağılmışdı, aralarında quşlar da yeriyirdi, açıq-aşkar qida tullantıları axtarırdı. Daşların arasında hərəkət etdilər, nəsə çırpdılar. Kafe işçilərinin dediklərinə görə, burada Alp cəldləri çox yaygındır. Qərbi Avropanın dağlarında olduğu kimi Qafqazda da nominativ alt növlər P. g. graculus (Linnaeus, 1766) (Rüstəmov 1954, Tkachenko 1966, Stepanyan 2003).

Teberda Təbiət Qoruğunun quşları üzərində işdə, alp cekavlarının bu cür davranışları barədə məlumat yoxdur (Tkachenko 1966). Əlbəttə

Qafqaz alp ceketlərinin o illərdə belə bir vərdişə sahib olmadığını söyləmək məcburiyyətində deyiləm, amma təəssüf ki, istinad edilən nəşrdə bu barədə bir kəlmə də yoxdur. Qafqazdan alp jackdawlarının sinantropik davranışına dair ilk hesabatlar yalnız 198G ^ -də ortaya çıxdı. Məsələn, Şimali Osetiyada, alp jackdaws bəzən yüksək dağlıq təsərrüfatlardan dağınıq qarışıq yem toplayır və Tseyskiy dərəsində alpinistlərin yeməyinin qalıqları ilə qidalanır, çadırların yanında nümayiş olunan məhsulları daşıyırlar (Komarov 2GG9, ilk dəfə 1989-cu ildə nəşr olunmuşdur) . 2GG5-in yayında, Dombay kəndində (25GG-3GGG m a.s.l.), ictimai iaşə məntəqələrində bəslənən alp jackdaws (Malovichko, Fedosov 2GG5).

Qərbi Avropanın dağlarında (Alplər, Pireneler və s.) Alp dağları, xüsusən qışda, yemək tullantılarını yedikləri xizək mərkəzlərini və kurortlarını, alpinist sığınacaqlarını və otellərini ziyarət edirlər (Schifferli 1952 - istinad: Rolando, Patterson 1993 , Holyoak 1972, Coombs 1978 - Rolando, Patterson 1993, Delestrade 1995, Sauer 1998, Brichetti 2GG4). Jackdawlar əllərindən yemək götürür və havaya atılan parçaları götürürlər (Murr 1957, Strahm 1958, Lovari 1978, Mattes, Bürkl 1979, Büchel 1983 - Cramp et al. 1994). İsveçrədə alp jackdaws dağ kəndlərindəki və qəsəbələrdəki zibil yerləri ilə qidalanır (Strahm 1961, Voisin 1963 - Delestrade 1995-də istinad edilir). Göründüyü kimi, alp jackdaws-ın bu davranışı 195G-nin əvvəlindən bəri müşahidə olunur ^. Alp turpunun Avropa populyasiyalarının artmasına səbəb olan dağ turizminin böyüməsi olduğuna inanılır.

Himalayalarda P. g. forsythi Stoliczka 1874 alpinist 81GG m hündürlüyə qədər insan qalıqları ilə qidalanma (Goodwin 1976). Bəlkə də quşların yaşayış yeri olmayan dağlıq ərazilərdəki alpinistlərə "bağlılığı" Tibet və Himalayadakı orta əsrlər (V-XV əsrlər) yüksək dağ monastırlarında meydana gələn alp cekavlarının yerli sinantrop populyasiyalarının ehtimala uyğun mövcudluğu ilə izah edilə bilər.Ancaq bu yalnız bir fərziyyədir - bu mövzuda konkret məlumatımız yoxdur. Ancaq bu, bəzi digər corvid quş növləri üçün bilinir. Beləliklə, 17-19-cu əsrlərdə Solovetsky Manastırında, qışda qidalanma sayəsində Corvus corax qarğasının sinantropik bir əhalisi mövcud idi (Konstantinov 1993). Jay Garrulus glandarius glaszneri (Madarász, 19G2) Kipr alt növlərinə Troodos dağ silsiləsində, xüsusən orta əsr dağ monastırı Kykkos (11GG, 114G m-də qurulmuş) yaxınlığında Pinus çam ağacı bağında rast gəlinir. Buradakı Ceyzlər son dərəcə maraqlıdır və turistləri görəndə həvəslə aşağı uçurlar (Rezanov, Rezanov 2GG4).

Quşların sinantroplaşmasının əsas meyarlarından biri də insan bina və tikililərinə yuva qurma qabiliyyətidir. Alplərdə, alt cırtdanların altına yuva qoyma halları tək-tək olub

yerdən 2-9,5 m yüksəklikdəki binaların damları (Tintori 1964, Codourey 1966, 1968, Voisin 1968, Blaser 1970, Beaud, Manuel 1983 - Cramp və digərləri 1994). Qafqaz üçün belə bir məlumat tapmaq mümkün deyildi. Göründüyü kimi, qərb populyasiyalarından (Pireneylər, Alplər) şərqə (Qafqaz) gedən növlərin ilkin sinantroplaşma dalğasından danışırıq. İnanırıq ki, indiyə qədər yalnız P. g Sinantropizasiyanın ilkin mərhələlərindən danışa bilərik. graculus.

Ədəbiyyat Brichetti P. 2004. Quşlar: Əl kitabçası. M.: 1-318.

Gavrin V.F. 1974. Quzğun ailəsi - Corvidae // Qazaxıstan quşları. Alma-Ata, 5: 41-120.

Rüstəmov A.K. 1954. Raven family Corvidae // Sovet İttifaqının Quşları.

M.: 13-104. Sauer F. 1998. Quşlar. M.: 1-288. İvanov A.I. 1969. Pamir-Alay Quşları. L.: 1-448. A.F.Kovşar 1966. Talas Alatau quşları. Alma-Ata: 1-435. Komarov Yu.E. 2009. Koridlərin dağlıq ərazilərdə paylanması və biologiyası

Osetiya // Rus. ornitol. zurn. 18 (490): 1005-1007. Konstantinov V.M. 1993. Korvidlərin öyrənilməsi və sonrakı tədqiqatların əsas istiqamətləri // Antropogen landşaftdakı korvidlər. Lipetsk, 1: 4-15.

Lanovenko E.N. 1995. Alp jackdaw // Özbəkistan Quşları. Daşkənd, 3: 138-140.

Maloviçko L.V., Fedosov V.N. 2005. Mərkəzi Kəskafqaziyada koridlərin paylanması // Rusiyanın təbii və antropogen mənzərələrində koridlərin ekologiyası. Kazan: 106-111. Mitropol'skiy M.G. 2007. Qərbi Tyan Şanda (Özbəkistan) qara dallar Pirrokoraks pirokoraks və alp jackdawları Pirrhocorax graculus bolluğu // Təbii və antropogen mənzərələrdə koridor ekologiyası. M., Stavropol: 74-77.

Rezanov A.G., Rezanov A.A. 2004. Avqust 2002-ci ildə Kiprdə ornitoloji müşahidələr // Rus. ornitol. zurn. 13 (254): 189-198. A.A. Rezanov, A.G. Rezanov 2009. Quşların sinantroplaşma meyarları haqqında // Təkamül biologiyasının müasir problemləri. Bryansk, 1: 214-220. Stepanyan L.S. 2003. Rusiya və bitişik ornitoloji faunasının xülasəsi

ərazilər (tarixi bir bölgə olaraq SSRİ sərhədləri daxilində). M.: 1-807. Tkachenko V.I. 1966. Teberda Təbiət Qoruğunun Quşları // Tr. Teberda Reserve 4: 147-230 Kholodkovsky N.A., Silantyev A.A. 1901. Avropa Quşları. SPb: 1-636. Ali S., Ripley S.D. 1995. Hindistan Yarımadası quşları üçün şəkilli bir bələdçi.

Oxford Univ. Basın: 1-165. Cramp S., Perrins CM, Brooks D.J. 1994. Avropa, Yaxın Şərq və Şimali Afrika Quşlarının El Kitabı. Qərbi Palearktikanın Quşları. Cild VIII. Qarğalar Finchesə. Oxford Univ. Mətbuat: 1-899. Delestrade A. 1995. İnsan fəaliyyətinin, Alp Dağları Pyrrhocorax graculus'a baxmayaraq sürülərə və populyasiyalara yem verməyə təsiri // Avocetta 19: 189-193.

Goodwin D. 1976. Dünyanın qarğaları. London: 1-354.

Holyoak D. 1972. Düşüncə və Alp Düşüncəsinin Davranışı və Ekologiyası //

Quşlar Çalışması 19: 215-227. Rolando A., Patterson I.J. 1993. Yayda İtalyan Alplarında insan inkişafı ilə əlaqədar olaraq Alp Dağları'nın Pirrokoraks graculusunun sıra və hərəkətləri // J. Ornithol. 134, 5: 338-344.

Russian Ornithological Journal 2009, Cild 18, Ekspres Sayı 491: 1029-1030

Şərqi Balxaş bölgəsində elektrik xətti ilə toqquşma zamanı gözəllik bustard Chlamydotis undulata'nın ölümü haqqında

N.N.Berezovikov

Təhsil və Elm Nazirliyinin Bioloji Tədqiqatlar Mərkəzinin Zoologiya İnstitutu, Ornitologiya və Herpetologiya Laboratoriyası, Qazaxıstan, Almatı, Akademgorodok, El-Farabi prospekti, 93. E-poçt: [email protected]

16 iyul 2009-cu ildə qəbul edilmişdir

Şərqi Balxaş bölgəsində, Sarıku-ma və Karakum təpəli qumlarına bitişik olan Saikan və Aktogay stansiyaları arasındakı dəmir yolu boyunca, 16 aprel 2001-ci il tarixdə 10 km-lik elektrik ötürücü xəttinin (PTL) altında 50 km, qalıqları 4 növdən ibarət 6 yırtıcı quş tapıldı: qara uçurtma Milvus migrans (2), goshawk Accipiter gentilis (1), çovğun Buteo lagopus (1), çöl qartalı Aquila nipalensis (2 nümunə). Hamısı bir-birindən aralanmış tellərin qısa qapanması nəticəsində sütunların dirəklərindəki elektrik cərəyanından öldü. Saikan stansiyasından 27-ci km-də, elektrik ötürmə xəttinin altındakı qumda, tellərlə toqquşması nəticəsində uçuş zamanı ölən 1832-ci il təvəllüdlü gözəl Chlamydotis undulata macqueenii JE Gray-in cəsədi, da tapıldı. Ölüm 2-3 gün əvvəl baş verib.

Qazaxıstanın səhra bölgələrində uzun illər aparılan sahə tədqiqatları üçün bu, gözəllik bustarının elektrik xətləri ilə toqquşması nəticəsində ölümünün qeydə alınması ilə bağlı ilk hadisədir.Orta Asiya üçün bu növ haqqında ədəbiyyatda oxşar məlumatlar yoxdur (Gavrin 1962, Alekseev 1980, Meklenburtsev 1990, Gubin 1996, 2004, 2007).

Alekseev A.F. 1980. Northwestern Kyzyl Kum dağlarında gözəllik bustard (Chlamydotis undulata macqueenii) // Zool. zurn. 59, 8: 1263-1266. Gavrin V.F. 1962. Bustard dəstəsi - Otidae // Qazaxıstan quşları. Alma-Ata, 2: 5-39.

Krım quşları

  • Teqlər
  • G hərfi olan quşlar
Latın adı:Corvus monedula
İngilis dili adı:Konkretləşdirilməlidir
Krallıq:Heyvanlar
Bir növü:Akkordatlar
Sinif:Quşlar
Heyət:Passerine
Ailə:Corvids
Cins:Coloeus
Bədən uzunluğu:34-39 sm
Qanadın uzunluğu:Konkretləşdirilməlidir
Wingspan:65-74 sm
Çəki:136-265 q
  • 1 Quşun təsviri
  • 2 Daw güc xüsusiyyətləri
  • 3 Quş paylanması
  • 4 Ümumi növlər
    • 4.1 Alp Jackdaw (Pyrrhocorax graculus)
    • 4.2 Daurian jackdaw və ya piebald jackdaw (Coloeus dauuricus)
  • 5 Kişi və qadın jackdaws: əsas fərqlər
  • 6 damızlıq
  • 7 Jackdaw səsi
  • Quş haqqında 8 maraqlı fakt

Quşun təsviri

Jackdaw, sıx bir quruluşa sahib bir qarğadan daha kiçikdir. Quşun bədən uzunluğu 34 ilə 39 sm arasındadır, çəkisi 136-265 q aralığındadır, qanadlarının uzunluğu 65-74 sm-dir. Uzaqdan tamamilə qara görünür, buna görə quş tez-tez qarışdırılır bir qarğa. Gaga qısa və cılızdır. Quyruq orta uzunluqdadır, yuvarlaqlaşdırılmışdır. Həyəcanlandıqda, quşun başının arxasında kiçik bir təpə görünür.

Baş, döş və bel tünd boz rəngdədir, oksiputda və yanaqlarda açıq gümüşü ləkələr var. Qanadları və quyruğu qara, bənövşəyi və ya mavi rənglidir. Gaga və ayaqları da qaradır. Iris mavi-ağ rənglidir. Kişilərdə böyüdükcə başın tüyü daha az doymuş olur, lakin ümumiyyətlə cinsi dimorfizm quş üçün tipik deyil. Gənc quşlar parıldamadan qəhvəyi, solğun lələyə malikdir.

Daw qidalanma xüsusiyyətləri

Jackdaw hər yerdə yaşayan bir quşdur. Yuvalama dövründə heyvan qidasını, qalan vaxtı tərəvəz yeməyi üstün tutur.

Yaz aylarında cırtdanlar onurğasızları tutur və pəhrizləri böcək, çəyirtkə, milçək və kəpənək sürfələri, qarışqa, ilbiz, torpaq qurdu və hörümçəkdən ibarətdir. Bəzən quşlar kiçik gəmiricilər, kərtənkələ və yarasalar yeyirlər. Quş həm canlı yırtıcılığı tuta bilər, həm də maşınlara dəyən heyvanları götürə bilər. Ancaq jackdaw praktik olaraq leşlə maraqlanmır. Digər quş növlərinin yumurtaları və civcivləri jackdaws üçün qida ola bilər.

Jackdawun bitki pəhrizi bitki toxumları (buğda, arpa, yulaf, mərcimək, noxud), palamut və giləmeyvə ilə təmsil olunur.

Jackdaw qida tullantılarını yem kimi də istehlak edə bilər.

Quşlar yerdəki açıq ərazilərdə, bəzən ağaclarda yemək alır. Jackdaw dimdiyini yerə batırır, peyin yığınlarını parçalayır. Qoyun və digər ev heyvanlarının belində parazit böcəklər tapır. Yaşayış yerlərində meydanlarda, bağlarda, yolların yaxınlığında, zibil qutularında, çəmənliklərdə, tarlalarda, tərəvəz bağlarında yeyir.

Quş yayıldı

Jackdawların yaşayış sahəsi Avropanın Atlantik sahillərindən və Afrikanın şimal-qərbindəki dağlardan başlayaraq şərqdə Yenisey vadisinə, Biryusa, Qərbi Sayan, Altay, Tien Şan və Himalaya qədər davam edir. Avropada bu quşlara Skandinaviya və Finlandiya xaricində rast gəlinir. Vəhşi təbiətdə, cekovlar qayalarla çayların sahillərində, dənizlərin qayalıq sahillərində, dağlarda yaşayırlar. Quşlar yalnız bataqlıqlarda və tamamilə açıq yerlərdə piylənmədən çəkinirlər; bütün digər mənzərələrdə asanlıqla yerləşirlər. Ən çox cırtdanlar açıq yerlərin evlərə bitişik olduğu kiçik yaşayış məntəqələrində müşahidə olunur.

12-ci əsrdən bəri, cekəslərin şəhərlərdə yuva qurduğu bilinir. Bu gün jackdaw sinantrop bir orqanizm hesab olunur: şəhərlərdə xaricində olduğundan daha çox şey var. Köhnə və ya xarab olan binalar, zəng qüllələri, ibadətgahlar, qatar stansiyaları, körpülər, su qüllələri, kərpic borular, beton dirəklər bu quşların həyatı üçün mükəmməldir, yəni quşların yuva qurmaq üçün tənha bir yer tapdıqları hər yerdə. Budur, şəhərlərdə, cekubların yemək alması asandır.

Şimal və şərq quş populyasiyaları köçəri, digərləri hava şəraitindən asılı olaraq qida axtararaq dolaşır.

Daurian jackdaw və ya piebald jackdaw (Coloeus dauuricus)

Növlərin bədən uzunluğu təqribən 32 sm-dir, zahiri olaraq quş bir Avropa cakdavına bənzəyir, ancaq tüyləri ilə bədənin Avropa cekavalarında boz, Daurian cırtdanlarında ağ olan hissələrinin ağ olması ilə fərqlənir. Radujina, əksinə, qaranlıqdır.

Daurian jackdaw, Asiyanın şərqində geniş yayılmışdır (Rusiyanın Uzaq Şərqi və Transbaikalia, Çin, Koreya). Açıq meşələrdə, çay vadilərində, açıq təpələrdə və dağ mənzərələrində yaşayır.

Kişi və qadın jackdaws: əsas fərqlər

Cinsi dimorfizm praktik olaraq cəldlərdə görünmür. Bəzi hallarda, kişilər qadınlardan daha böyükdür.

Cəld damazlıq

Bir cırtdan cinsi yetkinlik iki yaşında başlayır, bəzən bu monoqam quş həyatın ilk ilində bir tərəfdaş tapır. Yaradılan cüt bəzən ilk altı ayda dağılır, lakin sonra əbədi qalır.

Jackdaw, ayrı-ayrı cütlərdə və ya bir neçə on cüt cütlükdə, bəzən digər quşlarla, məsələn, qaraqabaq, göyərçin, qırçın, kestrel ilə birlikdə yuva qurur. Yetişdirmə dövrü hava şəraitindən asılıdır: bahar erkəndirsə, cəldlər aprelin birinci yarısında uzanır və soyuq hava sürünəndə May ayını gözləyirlər.

Quşlar yuva olaraq təbii və süni nişlərdən istifadə edirlər: qayalardakı qumlu çuxurlar, qayalıq çatlar və oyuqlar, çardaqlar, bacalar. Digər quşların köhnə yuvaları da tuta bilər. Hər iki tərəfdaş bu məqsədlə nazik budaqlardan, ot saplarından, at gübrəsindən istifadə edərək yuva tikməklə məşğuldurlar. Zibil yun qırıntılarından, bitkilərdən, lələklərdən, kağızdan, cır-cındırdan ibarətdir.

Bir debriyajda ümumiyyətlə 4-6 olan 3 ilə 8 arası yumurta olur. Debriyaj öldükdə, qadın onu yenidən düzəldir. Jackdaw yumurtaları yüngül, mavimsi-yaşıl, kiçik ləkələri var. Dişi 19 günə qədər inkubasiya ilə məşğul olur və kişi bu müddətdə onu qida ilə təmin edir. Civcivlər dumanlı boz, kor kimi doğulur. Hər iki valideyn də onları bəsləyir. Civcivlər 28 ilə 32 gün arasında yuvadan ayrılır və təxminən bir həftə sonra uçmağa başlayırlar. Valideynlər nəsillərini təxminən dörd həftə bəsləyirlər.

Jackdawun ömrü 14 ilə qədərdir.

Jackdawun sesi

Jackdaws çox səs-küylü quşlardır. Onların fəryadı ardıcıl olaraq 7-8 dəfə təkrarlanan enerjili melodik "kai" və ya "kyaa" kimi səslənir. Civcivlər kəskin köpürən chia səsləri çıxarır.

Quş haqqında maraqlı faktlar

  • Rus dilindəki "jackdaw" köhnə Slavyan dilindən gəlir və "qara" kimi tərcümə olunur. Bu sözə tez-tez qarğa və ya digər qara quşlar, hətta qara toyuqlar deyilir. Bundan əlavə, əvvəlcə bir ceketə qara saçlı insanlar və sönməmiş bir marka deyilirdi. "Cekdav" sözünün quş səsinin səsinin təqlidi ilə əlaqəli olduğu bir versiyası da var.
  • Jackdaw "monedula" nın Latınca adı "moneta" (pul, sikkə) və "edo" (yeyirəm) sözləri ilə əlaqələndirilir. "Metamorfozlar" şeirindəki Ovid, ölkəyə pul müqabilində Girit kralı Minos'a xəyanət edən və bunun üçün parlaq və parlaq şeylərə olan sevgisi ilə tanınan bir quşa - bir çaqqala çevrilən Yunan şahzadəsi Arne Sifnusdan bəhs edir.
  • Dünyadakı cırtdanların ümumi əhalisi, əksəriyyəti Avrasiyada yaşayan 21,1 ilə 90 milyon fərd arasındadır.

Pin
Send
Share
Send
Send