Quş Ailələri

Purple Heron - Profil | Faktlar | Zəng et | Habitat | Menzil | Pəhriz

Pin
Send
Share
Send
Send


Bənövşəyi tuluq, elmi adı Ardea purpurea, balıqlar ailəsi, Ardeidae içərisində geniş yayılmış quş növüdür. Elmi adı Latın dilindən gəlir ardea “Heron” və purpureus, “Rəngli bənövşəyi”. Afrikada, orta və cənub Avropada və cənub və şərqi Asiyada yetişir.

Purple heron profili

Bu yazıda Purple Heron profili, təsviri, uçuş, zəng, faktlar, sıra, çoxalma və s. Haqqında danışacağam.

Qərbi Palearktika populyasiyaları çoxalma və qışlama yerləri arasında köç edir, Afrika və tropik-asiya populyasiyaları isə nadir hallarda yayılmış hərəkətlərdən əlavə, əsasən oturaqdırlar.
Görünüşünə görə daha geniş yayılan boz balığa bənzəyir, lakin daha kiçik, əlavə incə və tünd tüyləri var.

Bənövşəyi bir tuluq, suya yaxın sıx bitki örtüklü yaşayış yerlərini, əhəmiyyətli dərəcədə qamış yataqlarını seçərək daha qaçqın bir quş ola bilər.

Bənövşəyi bir ovçuluq balıqları, gəmiriciləri, qurbağaları və böcəkləri ilə birlikdə müxtəlif ovları ovlayır; hər ikisi də onları təqib edir və ya pusquda durur.
Bənövşəyi balıqlar müstəmləkə yetişdiricilər və qamışlar arasında və ya sıx bitki örtüyündə suyun kənarında cansız qamışlardan və ya çubuqlardan çətin bir yuva qururlar. Təxminən 5 mavi-yaşıl yumurta qoyulur və hər quş tərəfindən inkübe edilir.

Təxminən 4 həftə sonra daha kiçik bənövşəyi balıq ovu çıxır və ondan altı həftə sonra uçur.

Beynəlxalq Təbiəti Qoruma Birliyi, qlobal əhali trendinin əsasən bataqlıqların qurudulması ilə əlaqədar olaraq aşağıya doğru getdiyini qeyd edir, lakin bənövşəyi balığın qorunma səviyyəsini “ən az narahatlıq” olaraq qiymətləndirir.

Purple heron Təsviri

Bənövşəyi balıq, 78-97 sm (31-38 inç) ölçüsündə, 70-94 sm (28 - 37 in) arasında duran zirvəsi və 120-152 sm (47-60 in) qanadları olan böyük bir quşdur.

Bununla birlikdə, ölçüsü üçün incədir, yalnız 0,5 - 1,35 kq (1,1 - 3,0 lb) ağırlığında.

Bənövşəyi bir tuluq, boz tuluqdan xeyli kiçikdir, buradan tünd qırmızı-qəhvəyi lələyi ilə seçilə bilər və yetkinlərdə yenidən tünd boz olur.

Yetkinlərdə qaş və üst qara tac var, boynun yenə aşağı hissəsində tünd rəngli bir zolaq var, incə, asılmış bir təpədə bitir.

Bu, boz balığın təpəsindən daha qısadır və 140 mm-dən (5,5 düym) keçmir.

Üst və boyun tərəfləri qaranlıq zolaqlı və bütün boynun hər iki tərəfinə bənzəyən cılız şabalıddır.

Mantiya yağlı qəhvəyi və daha yüksək skapulyar lələklər uzanır, azalma deyil. Yüksək elementlərin qalan hissəsi və quyruğu qəhvəyi boz rənglidir.

Boyun girişi kənarlardan daha solğundur və boyun bazasında ağ, şabalıd və qara rənglərlə zolaqlı uzanmış lələklər vardır.

Döş şabalıdı qəhvəyi, üzü biraz qaralır, mədə və quyruq altındakı örtüklər qara rəngdədir.

Qəhvəyi-sarı gaga uzun, düz və olduqca effektivdir və yetişən yetkinlərdə daha parlaq rəngdədir. Iris sarı, ayaqları girişdə qəhvəyi, arxada isə sarımtıl rəngdədir.

Adı sərt bir "frannk" dır, lakin boz balığa nisbətən daha səssiz və daha yüksək səslidir.

Bağışlanan guttural səslər, heronriyadan çıxdığına baxmayaraq, daha çox səs-küylü bir quşdur. Çox az sağlam ola bilər və xeyli boş göğüslü görünür.

Başı və boynu boz balığa və ayaq barmaqlarına nisbətən daha uzun müddətə nisbətən daha incə və ilana bənzəyir.

Bu quşdan fərqli olaraq, tipik olaraq boynu meylli şəkildə uzanan bir duruş qəbul edir və hətta yuva balaları da bu mövqedən istifadə etməyə meyllidirlər.

Dağıtım və köç

Bənövşəyi balığın Avropada, Asiyada və Afrikada əsasən Palaearktik yayılması və cinsləri var.

Qərb irqinin mənzili cənub İspaniya və Şimali Afrikadan şərqə doğru cənubda və Avropada Qazaxıstanın Balxaş gölünə qədər uzanır.

Afrikada, quş Afrikanın şərq sahillərində Seneqalda və Madaqaskarda yetişir.

Şərq yarışı Hindistan yarımadasından, şərqə doğru Çin və Filippinləri keçmək üçün, şimaldan təxminən 49 ° şimalda Amur çayı və Ussuri çayı hövzələrinə qədər uzanır.

Cənub irqi Madaqaskarla məhdudlaşır və Cape Verde adalarındakı bənövşəyi balıqlar kiçik bir sakininin bəzi səlahiyyətlilər tərəfindən ayrı bir yarış olduğu düşünülür.
Avqust-oktyabr ayları arasında qərb sakinlərinin quşları mart ayında şimala dönərək tropik Afrikaya cənub istiqamətində köç edir.

Bənövşəyi balıqlar adətən qayıdarkən nizamlı sıra səviyyələrini aşır və İngiltərə ilə birlikdə Şimali Avropaya avara olurlar.

Şərq sakinləri əsasən sakinlərdir, baxmayaraq ki, silsilənin şimal hissəsindən bəzi quşlar cənub istiqamətində Koreya, Tayland və Malayziyaya uçur. Afrika quşları sakindir.

Purple heron Qida Vərdişləri

Bənövşəyi balıqlar, ümumiyyətlə gün ərzində, ilk növbədə, alaqaranlıqda və sübhdə qidalanırlar. Yaxından bitki örtüyündə dayaz suda tək ov etməyə meyllidirlər.

Buna baxmayaraq ayaq üstə duraraq və ya çox yavaş-yavaş dalğalanaraq ov edirlər, sonra sürətlə yırtıcı qoyub ödənişlərinin içərisinə tuturlar.

Kilo vermə planları olduqca böyük dərəcədə dəyişir, lakin ilk növbədə balıq əsaslıdır.

Pike (Esox), on iplikli sticklebacks (Pungitius pungitius), sazan (Cyrprinus carpio), gudgeon (Gobio gobio) və tench (Tinca tinca) ilə birlikdə uzunluğu 15 sm-dən aşağı olan kiçik balıqları tuturlar.

Bunlar böcəklər, çəyirtkələr, cırcırama və həqiqi böcəklərlə qidalanan böcəkverənlər də ola bilər.

Tez-tez İberiya qabırğalı tulumu (Pleurodeles walti) xatırladan amfibilər, üstəlik mollusks və xərçəngkimilər yeyirlər. Əlavə olaraq su quşlarını xatırladan kiçik məməlilər yeyirlər.

Purple heron Habitat

Bənövşəyi balıqlar dəniz səhnəsindən və 1800 metr yüksəkliklərdə qalırlar. Bəzi çay kənarlarına, gölməçələrə və bataqlıqlara əlavə olaraq, qışlarını və çoxalma mövsümlərini dayaz şirin su bataqlıqlarında keçirirlər.

Bütün yaşayış yerləri nəzərə çarpan qamışlıqlara malikdir, Phragmites növləri və cattails (Typha) kimi yer qamış otları mövcuddur.

Bunlar əlavə olaraq düyü tarlalarında, duzlu su lagunalarında və yuvarlaq əncir ağaclarında mövcuddur.

Bənövşəyi balığın davranışı

Açıq bir gündə gəzintini boz balığa nisbətən daha az keçirən və qamış yataqlarında sürünməyə meylli olan gizli bir quşdur.

Uzun barmaqları ehtimal ki, üzən bitki örtüyündə gəzə bilər və ümumiyyətlə eyni vasitələrlə kolların üstündə gəzir, heç bir cəhd göstərmədən və budaqları tutmaz. Nadir hallarda taxtada tündləşir, əlavə üstünlük verir

Gündüz və axşam ən enerjili olur, gündüz və axşam müxtəlif quşlarla çimərləşir, bununla yanaşı gündəlik fəaliyyətini artırır, cavanlaşır.

Bənövşəyi bir tuluq dayaz suda qidalanır, yüksək effektiv gaga ilə ovunu tutur.

Tipik olaraq yırtıcı üçün hərəkətsiz gözləyəcək və ya əziyyət çəkəni yavaş-yavaş sapacaq.
Bənövşəyi balıqlar tez-tez koloniyalarda yetişir, lakin ümumiyyətlə yuvalar təkdir.

Seçilən yer əsasən nəhəng göllərin və ya fərqli intensiv sulak sahələrin yaxınlığında qamış yataqlarında, kamus əyləclərində və ya alçaq kollarda olur.

Bənövşəyi bir ovçuluq cansız qamışlardan, çubuqlardan çətin bir yuva qurur və ya bazarda nə olursa olsun, ehtiyatsızlıqla parçanı toplu şəkildə çəkir.

Bənövşəyi heron Yumurta

Yumurtalar mavi-yaşıl, ortalama 56 x 45 mm (2,20 x 1,77 inç).

Debriyaj tez-tez 4 və ya 5 yumurtadır, tez-tez yeddi və ya səkkiz yumurta qoyulur, baxmayaraq ki, bu nəhəng debriyajlar eyni yuvada iki dişinin qoyulması ilə nəticələnə bilərdi.

Yumurtalar üç gün aralıqlarla qoyulur və inkubasiya əsas yumurtadan başlaya bilər və ya debriyaj dolduqda başlaya bilər.

İnkubasiya

Həm baba, həm də ana 24 ilə 28 gün arasında davam edən inkubasiyanı və gəncin qayğısını bölüşürlər.

Bir yetkin yemək gətirəndə, civcivlər gagasını aşağıya sürükləyir və məhsulu yemədən yuvaya qaytarır, ya da cavan anında gagadan yemək yeyə bilər.

Təxminən altı həftədə kiçik ovlanır və iki ayda qərəzsiz olur. Sonra geniş şəkildə dağılışırlar.

Uçuşda bənövşəyi balıq

Purple Heron geri çəkilən boyun və uzanan ayaqları və barmaqları ilə yavaşca uçur. Uçuşu tədricən qanad vuruşları ilə yüksək dərəcədə təsirli və yaygındır.

Uçuş tədricən aparılır, boyun geri çəkilir və bacaklar quyruğun arxasında böyük bir məsafəyə uzanır.

Bu, balıqlar və acıların bir atributudur və onları boyunlarını uçuşda uzadan leyləklərdən, durnalardan və qaşıq qablarından fərqləndirir.

Purple heron Ömür / Uzun Ömür

Bənövşəyi balıqlar vəhşi təbiətdə ən çox 25.4 il qala bilər. İlk köçlərində, yetkinlik yaşına çatmayanların bir neçə yarısı (% 62) sağ qalmayacaq.

İlk yaşlarından sağ qalanlar üçün ölümün ən vacib izahı ovlanmaqdır. Ümumiyyətlə əsirlikdə saxlanmırlar.

Ünsiyyət və qavrayış

Bənövşəyi balıqlar, bir-birləri ilə danışmaq üçün hərəkət istifadə etdikləri geniş bir şouya sahibdirlər.

Təcavüzkar şoular düşməni qığılcımla qucaqlamağa və ya heronri üstündə bir-birinə hücum etməyə qucaqlayır.

İşğalçıya quraşdırılmış gözlərlə hərəkətsiz olduqları üçün həyəcan vəziyyətləri göstərdikləri sübut edilmişdir.

Onların salamlama və damazlıq şouları, eyni olmasa da, kifayət qədər əlaqəlidir. Bənövşəyi balıqlar yuvaya qayıdarkən alçaq bir bağırsaq salamlama adı, ayrılarkən daha yüksək bir model də göstərə bilər.

Çağırışları qığılcım kimi təsvir edilir və ən çox səslənən səs "krek!" Bu çağırışlar, boz balıqlar kimi xarakterizə edilmişdir.

Yırtıcılıq

Bənövşəyi cırtdan civcivlər və yumurtaların sənədləşdirilmiş quş yırtıcıları Afrika bataqlıqlarını (Circus ranivorus), bəzən də qara tırmanışları (Amaurornis flavirostra) əhatə edir.

Bənövşəyi balıqlar, yuvaları əhatə edən su çox sürətlə buxarlanarsa, clawless samurunu (Aonyx capensis) xatırladan məməli yırtıcılar tərəfindən ovlanır. Əlavə yırtıcılar ilanları, siçovulları və tülküləri əhatə edə bilər.

Yuvalama mövsümündə bənövşəyi balıqlar, ətrafdakı su səviyyələrinə güvənərək yuvalarının zirvəsini dəyişdirəcəklər.

Bu texnika yuva yırtma ehtimalını azaltmaq üçün hazırlanmışdır. Yumurtadan çıxan bala və böyüklərin rənglənməsi sirrlidir.

Çoxalma

Bənövşəyi Heron tipik olaraq kiçik koloniyalarda, dayaz sularda sıx qamışlıqlarda, suyun bir metr yüksəkliyində yuva qurur. Taxta daha böyük yuva qura bilərlər.

Həcmli yuva qamış və ya budaqlarla düzəldilmiş bir platformadır. Kişi, yuva quran qadına xassələr gətirir.

Digər əlavə yuvalar da birincinin yaxınlığında tikilə bilər, digər yetişkinlər tərəfindən istifadə olunur, biri inkubasiya edilir, cavanlar isə yuvadan ayrıldıqda, az qala budaqların içərisində qalmaqdan əvvəl. Yuva çox nəhəng ola bilər.

Dişi 2-5 dənə solğun mavi-yaşıl yumurta qoyur. İnkubasiya hər valideyn tərəfindən təxminən 25 ilə 30 gün davam edir.

Gənclər yeməkləri dərhal hesaba və ya yuva içərisinə qaytaran hər yetkin tərəfindən qorunur və bəslənir.

Ən gənc quş ümumiyyətlə cücələr arasındakı sıx rəqabətə aid olan ölür.

Yumurtadan çıxdıqdan sonra yuvadan yola düşürlər, budaqların yaxınlığında və ya sıx qamışda gizlənirlər.

Yumurtadan çıxdıqdan sonra təxminən üç ayda gənc ovlar, ümumiyyətlə bir il ərzində cinsi yetkinliyə çatırlar.

Videoya baxın: Black Crowned Night Heron (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send