Quş Ailələri

Yaxa Warbler / Curruca boehmi

Pin
Send
Share
Send
Send


Cape Tit Warbler'in ölçüləri kiçikdir və 14-16 santimetrə bərabərdir.

Görünüşdə, döşlərə bənzəyirlər, lələyin rəngi təvazökardır, bu da quşların çalılar arasında görünməz qalmasına imkan verir.

Cape Tit Warbler (Parisoma Subcaeruleum).

Cape Warbler paylanması

Cape Tit Warbler vətəni Ərəbistan və Cənubi Afrikadır. Paylanma sahəsi Cənubi Zambiya və Anqolaya qədər uzanır. Quşlar savanada yerləşən tikanlı kolluqlarda yaşayır.

Cape Warbler qidalanma

Cape Tit Warbler hörümçəklər, böcəklər, toxumlar və bitki meyvələri ilə qidalanır. Həşərat axtarışında quşlar səylə ağacların yarpaqlarını və budaqlarını araşdırırlar.

Parisoma cinsinə Afrika və Ərəbistanda olan 5 növ daxildir.

Cape Warbler yetişdirilməsi

Cape Warbler bir ağacın üstündə bir yuva qurur. Civcivlərin ziyarətgahı yırtıcıların cücələrə çatmasının qarşısını almaq üçün hazırlanmışdır. Bir quşun yuva qurduğu əsas material yapışqan bir torla bir araya gətirilən bitki lifləridir.

Yaşayış evinə iki giriş var, biri yalan və sərbəst giriş. Ancaq həqiqi giriş diqqətlə gizlənir və dərhal müəyyənləşdirilmir. Yuvaya qayıdan pelerin başlığı əvvəl saxta bir girişə dalır, sonra mümkün təqibçiləri taparaq baxır.

Cape Tit Warbler tək və ya cüt olaraq saxlayın.

Düşmən olmadığı təqdirdə, quş tumurcuqla çuxurun üstündən asılmış böyüməyi çəkir və evinin həqiqi girişini açır. Yumurtaların qoyulduğu daxili kameraya aparır. Döyüşçü də yuvanı saxta bir girişdən ətrafa diqqətlə baxaraq tərk edir. Sahibləri olmadıqda, həqiqi giriş qapağı yapışqan bir şəbəkə tərəfindən tutulur. Biri yalnız quşun bacarığına və hiyləgərliyinə təəccüblənməlidir, belə bir tədbir, nəslinizi yetişdirməyə və qorumağa imkan verir.

Bundan əlavə, Cape Warbler, efir yağları buraxan yuva otlarına toxuyur. Təxminən on növ bitki müəyyən edə bilərsiniz, onlar evə ləzzət verir: nanə, adaçayı, lavanta, civanperçemi, köri. Quşlar, yumurta qoyulmadan da otlar toplamağa başlayır. Belə bir tədbir qətiyyən artıq deyil, çünki efir yağları parazitləri, zərərli böcəkləri qorxudur və göbələklərin inkişafına mane olur. Buna görə cücələr görünməmişdən əvvəl ətirli otlar toxumalısınız.

Bu növün erkəklərinin cingiltili mahnısı tez-tez digər quşların səslərinin təqlidlərini ehtiva edir.

Dişi yuvada yaşıl-qəhvəyi ləkələri olan ağ bir qabıqla örtülmüş 2-3 yumurta qoyur.

Cape Warbler davranışının xüsusiyyətləri

Təbii yaşayış yerlərində Cape Warbler cüt və ya tək yaşayır. Kişilər digər quşların səsini təqlid etməkdə əladır.

Yuva ot üzərində, köklərdən və hörümçək torlarından düzəldilmiş nazik divarlı bir qabda bir ağac üzərində qurulur.

Bütün böcəkverən quşlar kimi, Cape Warbler faydalıdır, bitkilərə zərər verən zərərli həşəratları məhv edir və toxumların yayılmasında iştirak edir.

Bir səhv taparsanız, xahiş edirəm bir mətn parçası seçin və basın Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send