Quş Ailələri

Ailə su çulluğu (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


Yapon snaypı (Gallinago hardwickii) - Rusiya Federasiyasının Uzaq Şərq bölgəsinin cənubunda yaşayan nadir bir snayper növü.

Görünüşünə görə, Yapon snayperi adi snayperə və ağac snayperinə bənzəyir, buna görə də bir çox ovçu təsadüfən onu vurur. Çəkiliş üçün icazə verilən digər snayper növlərindən bir qədər böyük ölçüdə, demək olar ki, göyərçin qədər böyükdür (bədən uzunluğu 20-30 sm). Yapon snayperinin rəngi böyük snayperdən daha açıqdır. Həddindən artıq quyruq lələklərinin eni 5-6 mm-ə çatır, arxanın lələyi qaralma rənglərə boyanır, qarında nəzərə çarpan bulanık zolaqlar olur. Qanadın aşağı hissəsinin lələyi boz rənglidir, üstündə ağ zolaqlar yoxdur. Bu növ uzun, nazik, düz gaga, olduqca yüksək ayaqları və nisbətən uzun qanadları ilə xarakterizə olunur. Uçuş zamanı, bir qayda olaraq, "Chuck!" Gizli bir həyat tərzinə rəhbərlik edir, bir insandan çəkinir. Bambuk kolluqlarında yuva. Bir snayper tapıldıqda əvvəlcə "piyada" ayrılmağa çalışır və yalnız sonra uçur.

Yaymaq

Köçəri quş: Avstraliyada, Tasmaniyada, Cənub-Şərqi Asiya ölkələrində qışlar.

RSFSR ərazisində, şırnaqın şimal yuva sahəsi nisbətən yaxınlarda, 40-50-ci illərdə ortaya çıxdı. XX əsr. Yaz aylarında Yapon snayperinin ilk cütləri ilk olaraq Kunashir və Iturup adalarında, Shikotan və Zeleny adalarında (Habomai) qeydə alındı.Çin, Koreya və Yaponiyanın sıx məskunlaşan əhalisindəki sürətli artım, göründüyü kimi, daha çox şimal ərazilərinin inkişafına yönəldi. Saxalində əkin. Yapon snayperinin sərhədi çayın vadisi boyunca qərb sahillərindən keçir. Uglegorka və Şaxterskin ətrafı, şərqdə. sahil quşları salona qədər irəlilədilər. Poronaysk şəhəri yaxınlığında səbr. Dəniz sahillərindən 20-30 km məsafədə yerləşən ərazilərdə məskunlaşırlar. Yüksək dərəcədə bir ehtimalla, növün təxminən on illərdir yuva qurduğu iddia edilə bilər. Moneron. Primorsky Krai'nin kontinental sahilinin və eləcə də Böyük Pyotr Körfəzi adalarının Yapon snayperi ilə aktiv müstəmləkəçilik, təxminən 1964-cü ildə başladı. Salona Böyük Pelis. Böyük Pyotr, ilk dəfə bir yuva cütü qeyd edildi.

Çoxalma

Kişilərin cütləşməsi olduqca xasdır. Yapon snayperinin cinsi yetkinliyi 2 yaşında olur. Debriyajda ümumiyyətlə 4 yumurta olur. Növlərin pəhrizinin əsasını torpaq və quru böcəkləri, qurdlar, az miqdarda ot toxumu və bitki tumurcuqları təşkil edir.

Qoruma statusu

Yapon snayperinin əsas düşmənləri tülkü və yenot köpəyidir, yuvaları qarğalar tərəfindən dağıdılır və insanlar da onları ovlayır.

Rusiya ərazisində nadir bir növ kimi qorunur. Rusiya, SSRİ-nin Qırmızı Kitablarına, IUCN-96 Qırmızı Siyahısına, Bonn Konvensiyasının 2 nömrəli Əlavəsinə, Rusiyanın köçəri quşların qorunmasına dair Yaponiya və Koreya Respublikası ilə bağladığı ikitərəfli müqavilələrin əlavələrinə və s. Asiya ölkələri. Bu mühafizə tədbirləri sayəsində ornitoloqlar 80-90-cı illərdə növlərin sayında bir qədər artım olduğunu qeyd etdilər.XX əsr, xüsusilə növlərin olduqca yaygınlaşdığı Saxalinin cənubunda. Bu uçuş yolundakı növlərin ümumi sayının təxminən 36 min fərd olduğu təxmin edilir.

Pin
Send
Share
Send
Send