Quş Ailələri

Glaucous Gull (Larus hyperboreus) Təsviri

Pin
Send
Share
Send
Send


Glaucous qağayı, elmi adı Larus hiperboreus böyük bir qağayıdır, dünyada ikinci ən böyük qağayıdır. Soyuq bölgə quşu olduğu üçün, Şimali Yarımkürənin Arktik bölgələri

Glaucous qağayı, qışda Şimali Yarımkürənin Arktik bölgəsində və cənubda Holarctic dənizinin sahillərində böyüyür.

Cinsin adı Latın Larasdan gəlir, bu da martı və ya digər böyük dəniz quşuna bənzəyir.

Hyperboreus, qədim yunan Huperboroi-dən "şimal" mənasını verən Latın dilinin dəqiq adıdır, "glukus" Latın qlaukusundan və mavi-yaşıl və ya boz rəngdir.

Martıya köç edərək, bir neçə quşu qışlayaraq bəzən Cənubi Amerika və Şimali Meksikaya, Şimali Atlantik və Şimali Sakit okeanlardan İngilis adalarına cənubda və ABŞ-ın şimal-şərq əyalətlərindən Böyük Göllərə qədər çatır.

Təsvir

Glaucous qağayı, böyük və güclü bir martıdır, bütün qağayı növlərindən ikincisi və bütün lələklərdə çox solğun, nə qanadları, nə də quyruğu qara deyil.

Açıq boz, sıx, sarı qüsurları olan çəhrayı və qara rəngli qəhvəyi ilə çox açıq boz rəngli qlauklu qağayı.

Bu Glaucous qağayı növü eyni İslandiya yanaqlarından xeyli daha böyükdür, daha hündür və daha hündürdür və bəzən üst başlığın ən böyük bitki növü olan böyük qara belli qağayı ölçüsünə bərabər ola bilər.

Bəzi bölgələrdə, Glaucous martı, böyük qara belli martı ilə eyni ağırlıqdadır və ya daha ağırdır və ən böyük çəkiyə sahibdir.

Uzunluğu 960-2700 qram (2.12-5.95 funt) arasında dəyişə bilər, cinsiyyət əvvəl kişilərdə ortalama 1.55 kq (3.4 lirə), qadınlarda 1.35 kq (3.0 lirə) olaraq bildirilir.

Kanadanın Coates Island koloniyasında, martılar digər bilinən populyasiyalardan təxminən% 15 daha ağırdır, beş kişidə ortalama çəki 1.86 kq (4.1 lb), yeddi dişi isə 1.49 kq (3.3 lb).

Başqa bir tədqiqat, Range Adasında olduğu kimi şirli eynəklərdən daha çox çəki tələb etdi, 9 kişidən altı kişi ortalama 2.32 kq (5.1 lb) və 2.1 kq (4.6 lb), Glaucas'u doğru olduğu təqdirdə ən ağır martı etdi.

Dünyanın sahil quşu deyilsə (məlum olduğu qədər) orta uzunluğa görə ən böyüyüdür.

Glaucous martının uzunluğu 55 ilə 77 sm (22 ilə 30 inç) arasında və 132 ilə 170 sm (52 ​​ilə 67 inç) arasında dəyişə bilər, bəzi nümunələr qanadlar arasında 182 sm (72 inç) qazanır.

Standart ölçmələrdə, Glaucous qağayı akkordunun qanadı 40,8 - 50,1 santimetr (16,1 - 19,7 inç), hesabat 4,9 - 6,9 sm (1,9 - 2,7 inç) və tarsus 6 - 7,7 sm (2,4 - 3,0 inç) arasındadır.

Glaucous martının yetkinliyə çatması dörd il çəkir.

Çağırış bir siyənək yanağı kimi, ancaq daha dərindən “Gülərək” deyə fəryad edir.

Ekologiya

Glaucous qağayı növləri sahildə və zəncirlərdə müstəmləkə şəklində və ya təkbaşına müstəmləkə edərək yerə və ya samanın üstünə astarlı bir yuva qururlar. Tipik olaraq, iki-dörd açıq qəhvəyi yumurta, tünd qəhvəyi ləkələrlə verilir.

Glaucous qağayı əsasən larvalı yanaqlar kimi hər növ canlıdır və balıqlar, böcəklər, mollusks, dəniz ulduzu, sakatat, qırıntılar, yumurta, kiçik quşlar, kiçik məməlilər və leş, həmçinin toxum, giləmeyvə və dənli bitkilər yeyir.

Videoya baxın: Glaucous Gull - Larus hyperboreus (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send