Quş Ailələri

Ailə Çoban Rallidae

Pin
Send
Share
Send
Send


Çoban

(lat. Rallidae) sifariş durnasına bənzər kiçik və orta ölçülü quşların böyük bir ailəsidir.

Ümumi xüsusiyyətlər

Ölçü və çəki ağ qanadlı köstebekdə 12-13 sm və 40 g arasında dəyişir (Porzana incəliyi

) 59-63 sm-ə qədər və nəhəng laxtada 2-3,2 kq (
Fulika nəhəngi
) və takahe (
Porfirio mantelli
).

Bu ailənin demək olar ki, bütün quşları su hövzələri yaxınlığında və bataqlıqlarda yaşayırlar, istisnalar arasında əkinçilik ərazilərində yuva quran qarğıdalı da var.

Bu ailənin tipik nümayəndələri göllər, çaylar və ya bataqlıqlar ərazisində aşağı təbəqənin sıx bitki örtüyü arasında məskunlaşırlar. Tropik yağış meşələrində az nisbi ibtidai növ yaşayır. Xüsusilə qamış, çəmənlik və ya qamış qalınlıqlarını sevimli yaşayış yerlərindən ayırmaq olar. Ümumiyyətlə, bu ailənin quşları olduqca gizli, tez-tez gecə və ya krepuskulyar həyat tərzi sürür, açıq yerlərdən çəkinir və onları görmək çətindir.

Əksər növlər yerdəki stresi azaldan uzun barmaqları olan güclü ayaqları sayəsində yumşaq, palçıqlı torpaqda sürətlə və inamla qaçırlar. Ayaq barmaqlarının yanlarında ayaqlarında taraklı üzgüçülük bıçaqları var və bu, əsasən suda yaşayan həyat tərzini göstərir. Çobanın qanadları, bir qayda olaraq, qısa və yuvarlaqdır; quşlar nadir hallarda uçur, lakin lazım olduqda xeyli məsafəni qət edə bilirlər. Adalarda yaşayan növlər tez-tez ümumiyyətlə uçmağı dayandırır və bu səbəblə pişiklər, siçovullar və donuzlar kimi torpaq düşmənlərinə qarşı müdafiə edə bilmədikləri üçün bir çoxu artıq tükənmişdir.

Bir qayda olaraq, çobanların cəsədi yanlardan bir qədər düzəldilmişdir - bu, digər quşlarla müqayisədə daha çevik bel, qamış və ya digər sıx sahil bitki örtüyündə daha yaxşı manevr etməyə imkan verir. Bütün quş növlərinin quyruqları qısa və yumşaqdır, ümumiyyətlə yuxarıya qaldırılır, demək olar ki, hamısının ağ altlığı var. Alnında quşun başını zədələnmədən qoruyan ağ, narıncı və ya qırmızı bir qalxan tez-tez görünə bilər. Tüylər yumşaq və boşdur, molting ildə iki dəfə baş verir - tam postnuptial dövrdə uçmaq qabiliyyəti müvəqqəti itirilir. Cinsi dimorfizm (cinslər arasındakı görünən fərqlər) əksəriyyətində (dörd istisna olmaqla), kişilərin qadınlardan bir qədər böyük olması ilə ifadə edilmir. Ailənin xarakterik bir xüsusiyyəti, gəzinti və üzgüçülük zamanı quyruğun bərabər seğirməsi və baş silkələməsidir.

Gecə aktivliyi və qaranlıq yerlərdə məhdud görmə qabiliyyəti bu quşların bir-biri ilə yaxşı inkişaf etmiş vokal ünsiyyətinə səbəb oldu. Bunlar olduqca səs-küylü quşlardır, müxtəlif və həmişə sevinməyən mahnıları yaşayış yerləri xaricində yaxşı eşidilir. Çobanlar həm bitki, həm də heyvan qidası ilə qidalanan, bəzən başqa quşları və onların yumurtalarını, sürünənləri, suda-quruda yaşayanları, balıqları və kiçik gəmiriciləri ovlayan hər şeyə bənzər quşlardır. Ümumiyyətlə, heyvan qidası kiçik növlər üçün, tərəvəz növləri isə böyük növlər üçün istisnalar olsa da tipikdir.

Çoban civcivləri - bala və ya yarı bala növü, yumurtadan çıxdıqları üçün yuvada uzun müddət qalmırlar. Bir-iki gündən sonra və 3-4 gündən sonra böyük növlərdə qadın cücələri gəzməyə aparır, hər dəfə geri qayıdır. Əvvəlcə cücələrə yalnız ana baxır və ata yemək istehsalı ilə məşğuldur. Sonradan, hər iki valideyn də cücələrin övladında iştirak edirlər.

Yaymaq

Çobanlar bütün dünyada yayılmışdır, yalnız arktik və subarktika bölgələrində, Antarktida və böyük səhralarda yoxdur. Ən çox bioloji müxtəliflik tropik və subtropiklərdə, şimal yarımkürənin taiga zonasında və subarctic adalarında müşahidə olunur, yalnız bir neçə növ görülür.Çobanların fərqli bir xüsusiyyəti, nadir hallarda və pis uçmalarına baxmayaraq ən ucqar adalara belə nüfuz etmək qabiliyyətləridir.

Rusiya ərazisində çobanlar 11-i yuva quran 9 cinsdən 14 növ ilə təmsil olunur. Şimali Amerika ərazisindən Carolina təqibinin tək uçuşları barədə məlumatlar var (Porzana carolina

). Buynuzlu moorhen yuvalama halları (
Gallicrex cinerea
) və ağ göğüslü pogonus hələ sübut edilməmiş hesab olunur. Rusiyanın Qırmızı Kitabına buynuzlu moorhen, sultanka (
Porfirio porfirio
) və qırmızı ayaqlı təqib (
Porzana fusca
).

Təsvir

Sifarişin fərdi nümayəndələrinin ölçüləri ulduzdan qaza qədərdir. Bədənləri yanlardan sıxılır və sıx bitki örtüyü arasında hərəkət etmək üçün uyğunlaşdırılır, qanadları və quyruğu çox qısadır. Bəzilərinin görünüşünün ən yaddaqalan tərəfi çobanlar - quşların bataqlıq yerlərində dolaşmasına və qamış saplarına dırmaşmasına imkan verən qeyri-adi uzun barmaqlar. Çoban qadınlar pis və istəksiz uçurlar. Maraqlıdır ki, adalarda yaşayan bir çox növ uçma qabiliyyətini tamamilə itirdi və çox həssas oldu. Avropalılar tərəfindən gətirilən yırtıcılara və digər heyvanlara qarşı tamamilə müdafiəsiz olduqları ortaya çıxdı, tez bir zamanda nadir hala gəldilər və ya tamamilə yox oldular.

Bataqlıq quşları

Tarix: 1 Avqust 2013, 904

Həyat forması su quşları Charadriiformes növlərindən olan növlər daxildir (waders), kranlar, ayaq biləkləri və çobanlar... Onları nəm yaşayış yerlərinə bağlamaq birləşdirir: su anbarları, bataqlıqlar, nəm çəmənliklər. Bir çoxu dayaz suda, sıçrayış zonasında, dayazlıqda gəzərək qidalandırır. Bir qayda olaraq, bu quşlar üzmürlər. Hamısı uzun ayaqlıdır və bir çoxunun hələ uzun gagaları, boyunları və barmaqları var.

Bu qrupun ən çox sayda quşu bunlardır waders. Bunlar əsasən uzun, iti qanadlı zəif, olduqca hərəkətli quşlardır. Uçan sandpiper oturandan daha böyük görünür. Waders uçuşu sürətli və manevrlidir. Tezliklə tez-tez melodik qışqırırlar. Qidalandırmaq waders heyvan qidası - kiçik onurğasızlar, qurdlar, sürfələr, xərçəngkimilər, böcəklər. Onların əsas "aləti" toxunma reseptorları ilə zəngin, uzun yumşaq bir gaga. Onların yanında, zondbalığı, bir zond kimi, torpağı deşir və qida axtarır. Keçmiş Sovet İttifaqının ərazilərində əksəriyyəti ovçuluq obyektləri olan 75 növ gəmiçiyə ev sahibliyi edir. Waders - çox ehtiyatlı quşlar və onları təbiətdə göstərmək çətindir.

İstisna belədir lapwing - kifayət qədər qısa bir gaga və başında bir yamaq olan böyük bir qara-ağ sandpiper. Cırtdanlar şumlanmış tarlalarda, nəm çəmənliklərdə yuva qurur. İnsanlardan az qorxusu var və qışqıraraq birbaşa yuxarıdan, xüsusən yuvaların yaxınlığında uçurlar. Çayların sahillərində bəzən rast gəlinir daşıyıcı - kiçik bir boz kulich"sip-sip-sip-sip" xarakterik bir tez-tez yüksək düdüklə suyun altından sahildən sahilə uçmaq. Bahar axşamlarında, örtüklü şəhər parklarında belə, istəkləri müşahidə etmək olar ağac arabaları.

Çoban sərəncamından olan quşlar müəyyən dərəcədə səpənləri xatırladır. Yan tərəfdən düzəldilmiş bir gövdə və waders ilə müqayisədə çox uzun barmaqları ilə fərqlənirlər. Onların bir çoxu yalnız palçıqlı torpaqda yaxşı gəzir və ot gövdəsi arasında qaçmır, həm də su bitkilərinin üzən yarpaqları boyunca hərəkət edirlər. Gaga süzənlərdən daha qısadır və yanlardan sıxılmışdır.

Ən ümumi çoban quşu quru yolu... Rütubətli çəmənliklərdə və çay vadilərində yaşayır. Onun ikiqat cırıltılı fəryadı tez-tez may - iyun aylarında sübh saatlarında eşidilir. Çox gizli bir quşdur və onu görmək demək olar ki, mümkün deyil. Qarğıdalı qarğıdalı nadir hallarda və könülsüz çıxır. Bacarıqla otların sapı arasında yol açaraq qaçmağa üstünlük verir. Yəqin ki, qarğıdalı dırnağının qışa və geri piyada gedərək yalnız dəniz üzərində uçuş həyata keçirməsi əfsanəsinin mənşəyi budur. Əlbətdə bu belə deyil. Çobanların yeməyi, gəzənlər kimi, kiçik onurğasızlardır, daha az bitki.

Böyük su quşları - balıqlar, kranlar, flaminqolar - uzun ayaqları və uzun boynu var, nisbətən dərin yerlərdə hərəkət edə bilər.

Yırtıcı axtarır, suda "dizə qədər" gəzirlər, kiçik balıqlar suyun üstündəki budaqlarda oturaraq yırtıcılığa baxırlar. Yırtıcıları olduqca böyükdür - qurbağalar, ilanlar, kərtənkələ, balıq. "Xırdavat" lar (xərçəngkimilər) yalnız anseriformes kimi qidalanma tərzinə sahib olan flaminqolar tərəfindən tutulur - suyun dimdiklərindən süzülməsi və qida hissəciklərinin süzülməsi.

Boz balıq orta zonanın su anbarlarında hələ də olduqca yaygındır. Uçuşda, bir vinç və ya leyləkdən fərqli olaraq, S şəklində qatlanmış bir boyun ilə xarakterizə olunur.... Vinçlər - bir çoxu Beynəlxalq Regional Kitabda qeyd olunan qədim quş qrupu. Onların demək olar ki, hamısı boş bataqlıq sakinləridir və yalnız Demoiselle vinç quru çöllərə üstünlük verir. Vinçlər, orijinal yaşayış yerlərinin insan inkişafına alışmır.

Ağ leylək hamıya tanışdır. Sayı ildən-ilə çox dəyişir.

Çoxalma

Ailənin quruluşu bəzi növlərdə çox xasdır. çobanlar: bir dişi bir neçə kişinin yuvalarına yumurta qoya bilər. Çobanların cücələri tamamilə müstəqil olaraq doğulur və kiçik növlərdə yumurtadan çıxdıqdan sonra dərhal yuvadan ayrılırlar. Civcivlərin rəngi monoxromatik, qaranlıqdır, lakin bəzi bölgələr (baş, boyun, gaga üstü) həmişə sarı, qırmızı və ya narıncı rənglərdə parlaq rəngdə olur. Bu rəng ləkələri çox vacibdir, ilk günlərdə balalarını kiçik onurğasızlarla bəsləyən valideynlərin diqqətini çəkir. Maraqlıdır ki, bir çox növdə bala biri qrupa, digəri qadın rəhbərlik edən iki qrupa bölünür.

Moorhenin təbiəti və həyat tərzi

Əksər sahələrdə moorhen oturaq həyat tərzi sürür, lakin şimal bölgələrdə hava onları köç etməyə məcbur edir. MDB ölkələrinin ərazilərində əsasən qismən və ya tamamilə köçəri fərdlər yaşayır. Yuvalarını qohumlarından və digər quşlardan uzaq, sakit bir tənha ərazidə düzəldirlər.

Qorxmuş bir "xarakter" var, lakin bataqlıq ərazilərdə hərəkət etmək üçün mükəmməl uyğunlaşdırılmış ayaqları, sürətlə qaçmasına imkan yaradır. Bunlar uzun və güclü əzalardır, uzun barmaqları ilə, digər su quşları kimi aralarında heç bir membran yoxdur.

Qanadlar qaranlıqda gizlənməyə də kömək edir. Quş suyun üstünə qaçır, qalxır və sığınacağa çatdıqdan sonra oturur. Bahar uçuşları ilə yaxşı hərəkət edir, məqsədyönlü və sürətlə məsafələri aşır.

Qarşı cinsin fərdləri zahirən praktik olaraq bir-birlərindən fərqlənmirlər, yalnız kişilər daha böyükdür və qadınlar biraz yüngül qarın sahibdirlər. Maraqlı bir həqiqət cütləşmə prinsipidir, qadın cinsi bir kişiyə sahib olmaq hüququ üçün mübarizə aparır. Fərdlər bir neçə il qalan ailələri təşkil edirlər.

Təsnifat

| ]

Çoban ailəsində (Rallidae) son 4 əsrdə 34 müasir nəsil və 6 daha nəsli kəsilmişdir:

Pin
Send
Share
Send
Send