Quş Ailələri

Cənubi Amerika harpy Harpia harpyja

Pin
Send
Share
Send
Send


Ən böyük müasir quş Afrika dəvəquşusudur (lat. Struthio dəvə) - hündürlüyü 270 sm-ə çata bilər. Casuarius). Qanadların açılışı baxımından dünyada albatroslar təxminən 350 sm liderdir.Bunun fonunda Cənubi Amerika harpy (Harpy qartalı) (lat. Harpia harpyja) 110 sm-ə qədər bədən uzunluğu və 224 sm-ə qədər bir qanad genişliyi ilə o qədər də böyük görünmür, ancaq yuxarıdakıların hamısından daha çox təsir edər.

Təsvir

Cənubi Amerika Harpy (Harpia harpyja) ən güclü yırtıcı quşlardan biri hesab olunur. Bu qartalın bədən uzunluğu 90-110 sm-ə çatır, qanadlarının uzunluğu təxminən 2 metrdir, dişi 7,5-9 kq, kişi - 4-4,8 kq. Bu quşun başında açıq qəhvəyi lələklər, dimdikləri eyni rəngdədir və sarı ayaqları çox güclü dırnaqları var. Harpy başının arxasındakı uzun lələklər qalxa bilər və sonra bir "başlıq" meydana gəldiyi görünür və quşun başı çox böyük və qorxuducu görünür.

Həyat tərzi və qidalanma

Harpilər, gün ərzində ən fəaldırlar, sayıqlığı və əla eşitmə qabiliyyəti sayəsində qida axtararkən və sıx qalınlıqlarda tapırlar. Böyük ölçüsünə baxmayaraq, bu quş, hətta sıx bitki örtüyündə asanlıqla hərəkət edə bilər. Harpilər əsasən tənbəllər və primatlar ovlayır, buna görə yerli əhali arasında ləqəb aldılar - "Meymun yeyənlər".

Həm də quşlar, kərtənkələlər, gəmiricilərlə qidalana bilərlər və onları tutmaq üçün bir fürsət olsa gənc marallardan belə vaz keçməzlər. Harpilər qurbanlarını uzunluğu on santimetrə çatan dırnaqları olan güclü pəncələrin köməyi ilə tuturlar.

Təbii şəraitdə harpilərin düşməni yoxdur, çünki qida ekosisteminin zirvəsidir.

Çoxalma

Harpy, yerdən 50-75 m yüksəklikdə, tez-tez suyun yanında hündür ağacların tacında yuva qurur. Diametri 1,5 metrə qədər olan geniş bir yuva qalın budaqlardan tikilir və yarpaqları və yosunlarla örtülür və eyni yuva bir neçə ildir bir cüt tərəfindən istifadə olunur. Bu quşlar hər il yox, 2 ildə bir yuva qururlar. Aprel-may aylarında yağış mövsümünün başlaması ilə qadın ümumiyyətlə bir sarımtıl yumurta qoyur. Kuluçka dövrü təxminən 56 gün davam edir.

Cücələr çox yavaş inkişaf edir və uzun müddət valideynlərinin himayəsindədirlər. 8-10 aylıq olduqda, artıq yaxşı uçurlar, lakin hələ də özləri qidalandıra bilmirlər və valideynlərinin yuva yerindən kənara uçmurlar. Bu yırtıcılar özlərinə zərər vermədən 10-14 günə qədər ac qala bilərlər. Harpilər cinsi yetkinliyə yalnız 5-6 yaşında çatır və daha sonra çoxalmağa başlayırlar.

Varlığa təhdidlər

Hal-hazırda bu böyük Cənubi Amerika qartallarının sayı durmadan azalır. Bunun əsas səbəbi harpy yuvalama sahələrindəki meşələrin məhv olması, həmçinin çox aşağı damazlıq dərəcələridir.

Bu ecazkar quşun sağ qalmasını və tamamilə məhv edilmiş heyvanlar arasında olmamasını çox istəyirəm.

Pin
Send
Share
Send
Send