Pin
Send
Share
Send
Send


Petrels (Procellaria) - üzən qayda quşlarının bir növü, petrel ailəsi (Procellariidae). Petrels böyük bir baş, qısa boyun) və güclü inkişaf etmiş bir bədən ilə fərqlənir, gaga başdan daha qısadır, güclü və qalındır, yanlarında dərin yivlər var, böyük çəngəlinin sonunda ağız boşluğu çox geriyə gedir , burun delikləri gaga arxasında yerləşən sümük borulara qoyulur.

Bacaklar çox böyük deyil, güclü, yanlardan sıxılmış, üç ön ayaq üzmə membranı ilə birləşdirilmiş və arxa az inkişaf etmiş və siğilə bənzəyir. Qanadlar uzun və iti, ucları quyruğun ucuna uzanır. 12-14 quyruq tüklərindən ibarət quyruq yuvarlaqlaşdırılır.

Tüyü sıxdır, rəngi cinsinə, yaşına və fəsillərinə görə az fərqlənir. Petrels, hər iki yarımkürədə yalnız yüksək enliklərdə yaşayan və sürətli və uzun uçuş ilə xarakterizə olunan dəniz quşlarıdır. Mədələrindəki yağlı və qoxulu tərkibləri üzərlərinə vuraraq özlərini düşmənlərdən müdafiə edirlər. Bir fırtına yaxınlaşdıqda, dənizçilərin dediyi kimi, tez-tez gəmilərdə otururlar və deyildiyi kimi, bu quşların adı belədir. Məlum olan 40 növ petrel var, bunlardan aşağıdakılarını adlandıracağıq.

Arktik və ya şimal petrel (Procellaria glacialis) uzunluğu 50 sm-ə, qanad genişliyi isə 1,10 m-ə çatır. Arxa və çiyinlərin ön hissəsi kül boz, uçuş lələkləri qara, gaga sarı, dibində boz-yaşıl, ayaqları sarı, bədənin qalan hissəsi ağ rəngdədir. Bu petrel yayda Baffin Körfəzi, Davis Boğazı, Kuril və Aleut Adaları, Jan Mayen, Svalbard və İslandiyanın qərb sahillərində çox yaygındır və bəzən də Almaniya sahillərində baş verir. Mollusks, meduza, balıq, çürüyən balina və ət möhürü ilə qidalanır. Yeni Buludda petrelllər hər cür cod tullantılarını acgözlüklə yeyirlər və bu səbəbdən bu balığı yığan balıqçıların ətrafında çox sayda uçurlar. Petrels çox sayda toplaşaraq, ən dik və əlçatmaz qayalarda yuva qurur. Hər dişi yalnız bir yumurta qoyur. B. şimalın ən cənub yuva yeri Şotlandiya-nın qərb sahilindəki St Kilda adasındadır.

Uzaq Şimalın kasıb sakinləri üçün bu quş çox vacibdir, çünki onlara yaxşı təzə qida verir: yumşaq, ağ ətlidir, çox sərt qoxulu olmayan, hisə verildikdə və ya duzlandıqda qış rolunu oynayır. ehtiyat, əlavə olaraq bu petreldən, həm işıqlandırma, həm də yemək üçün daha çox yağ, yataqlar üçün çox aşağı və lələk. Avqust ayının sonunda İslandiyanın cənub sahillərindəki kiçik bir ada olan Westman Air-də hər il 20 mindən çox kök cavan quş qış üçün duzlanır. Balıqçılar, səbəbsiz deyil, havanı proqnozlaşdırmaq və bu quşun sahillərə yaxınlaşması və ya açıq dənizə uçması ilə uyğun olaraq dənizə çıxma qabiliyyətinə etibar edirlər.

Köhnə səyahətçilərin də Cape Göyərçin adlandırdıqları Cape Petrel (Procellaria capensis), 1.10 m qanadları ilə yalnız 38 sm uzunluqdadır, gövdənin başı və arxa hissəsi tünd boz, arxa, örtük tükləridir. qanadlar və quyruq tünd boz ləkələrlə ağ, bədənin alt tərəfi ağ, uçuş lələkləri ağ daxili pərəstişkarı ilə qara, quyruq lələkləri sonunda qara zolaqla ağ, gaga qara, ayaqları qəhvəyi-qara. Cənubi yarımkürədə, 25 ilə 50 ° S arasında tapılmışdır. ş.

Brockhaus F.A., Efron I.A. Ensiklopedik lüğət.

Təsvir

Bu quşun ölçüləri 40 ilə 50 sm arasındadır və qanadları 95 ilə 110 sm arasındadır, tünd lələklidir və pis hava şəraitində demək olar ki, qara görünür.günəş işığı tünd boz və ya tünd qəhvəyi bir rəng və qanadların altındakı gümüşü kənarları göstərir. Uçuşda, boz petrel, ailənin digər üzvləri kimi, bir tərəfdən digərinə tərəf əyilir və yalnız ara sıra qanadlarını çırpır. Güclü və düz uçuş nümunəsi ilə kiçik bir albatrosu xatırladır.

Xarakterik

Digər petrelllər kimi, bu ailənin də dənizin duzunu və mədə şirələrini xaric etdikləri dimdiklərin üstündə iki boruya bənzər açıqlıqlar var. Gaga uzun və kəskin ucu və çox iti kənarları ilə qarmaqlıdır. Bu, balıq kimi sürüşkən ovu daha yaxşı tutmağa kömək edir.

Petrelllərin ölçüsü çox dəyişir. Ən kiçik növlər, 25 sm uzunluğunda, 60 sm qanadlarının uzunluğunda və yalnız 170 g ağırlığında olan petreldir.Çox növ ondan daha böyük deyil. Yalnız istisna kiçik albatroslara bənzəyən nəhəng petrellərdir. 1 m-ə qədər bir ölçüyə, 2 m-ə qədər qanad genişliyinə və 5 kq-a qədər bir ağırlığa çata bilərlər.

Petrellərin lələyi ağ, boz, qəhvəyi və ya qara rəngdədir. Bütün növlər gözə çarpmayan görünür və bəziləri bir-birinə o qədər bənzəyir ki, onları ayırmaq çox çətindir. Dişi heyvanlarda biraz daha kiçik bir dəyər istisna olmaqla, petrellərdə görünən cinsi dimorfizm yoxdur.

Bütün petrelllər çox yaxşı uça bilər, lakin növlərə görə fərqli uçuş üslublarına sahibdirlər. Pəncələri çox zəif inkişaf etmiş və çox geridədir. Ayaqda durmağınıza icazə vermirlər və quruda petrel əlavə olaraq sinəsinə və qanadlarına söykənməlidir. [mənbə 1785 gün göstərilməyib

Yaymaq

Suya endikdən sonra boz petrel
Bu növün yetişdirmə sahələri Cənubi Pasifik və Atlantik okeanlarının kiçik adalarında, ilk növbədə Yeni Zelandiya, Falkland adaları və Tierra del Fuego yaxınlığında yerləşir. Boz petrel sayının hazırda 20 milyon olduğu təxmin edilir, lakin əhəmiyyətli dərəcədə azalır.

Boz petrel, hər il çox uzaq gəzən bir köçəri quşdur. Bəzi fərdlərin ildə 64 min km uçuş həyata keçirdiyi müşahidə edildi. Martdan May aylarına qədər davam edən yuva müddətindən sonra bu quşlar qərb Sakit okean və Atlantik okeanından şimala uçurlar. İyun və iyul aylarında subarktika sularına çatırlar və qərbdən şərqə okeanı keçirlər. Sentyabr-oktyabr aylarında okeanın şərq hissəsi boyunca yuva sahələrinə qayıdırlar və noyabrda gəlirlər. Məsələn, Atlantik okeanındakı Folkland adalarından Norveç yaxınlığındakı Şimali Atlantikə qədər olan seqment 14 min kilometrdir. Bəzən bu quş Baltik dənizində müşahidə olunur. Yeni Zelandiya əhalisi üçün qışlama yerləri Aleut adaları yaxınlığında yerləşir.

Boz petrel

Sinif: Quşlar Sifariş: Petrels Ailə: Petrels Cins: Puffin petrels Növlər: Boz petrels
Boz petrel - Puffinus griseus (Gmelin, 1789) Sooty Shearwater, Yeni Zelandiya Mutten-Bird (ingilis.) S və n. (las.): Procellaria grisea Gmelin. S və n. (Rus): qaranlıq petrel.

Təxminən 1 m və ya bir qədər çox qanad aralığında olan orta ölçülü tünd bir petrel, tarlada oxşar ölçülü digər tünd ləçəklərdən gümüşü boz alt qanadları ilə fərqlənir.

Quruda tarsa ​​söykənərək sürətlə hərəkət edir. Həm uçuşdan, həm də su səthindən yaxşı üzür və dalır. Sudan asanlıqla qalxır, tez-tez qanadları ilə işləyir. Uçuş sürətli və sadədir.

Küləkli havada uçuş sürətlidir və dəyişkən sürüşmə və biləkdə əyilməz vəziyyətdə qanadların tez-tez çırpılması ilə yüksək növbələrdən ibarətdir. Sakit havada, dəniz səthindən aşağı uçur, qanadlarının tez-tez çırpılması ilə qısa sürüşmə dövrləri arasında dəyişir.

Çoxalma.

5-7 yaşında cinsi olaraq yetkinləşir. Monoqlar. Yetkin fərdlər yuva sahələrinə sentyabr ayının son həftəsində gəlirlər. Yuva quru bitki örtüyü ilə örtülü olduğu halda, yuvaya düzülmüşdür.

1-3 m uzunluğunda bir çuxur otlarla basılmış yumşaq torpaqda hazırlanır.İldən-ilə eyni yuva və ya yuva yaxınlıqda yerləşir. Debriyaj təxminən üç həftə davam edir - noyabrın son iki həftəsi və dekabrın əvvəlində.

Bir ədəd ağ, hamar, biraz parıldayan yumurta (72) 72-88X44-52 mm (77X48) qoyulur. Hər iki valideyn inkubasiya edir. Dəyişmənin müddəti iki həftəyə qədər ola bilər, ancaq ümumiyyətlə tərəfdaşlar yuvada 1-5 gündə dəyişir.

İnkubasiya təxminən 56 gün davam edir. Civcivlərin çıxması yanvarın ikinci yarısında və fevralın ilk günlərində baş verir. Cücələr 97 (86-106) gün ərzində yuvalarda qalırlar. Orta hesabla, gənclərin dənizə getməsindən 12 gün əvvəl (0-dan 27-dək), valideynləri onları tərk edərək şimal yarımkürəsinə uçurlar.

Cücə sürətlə böyüyür və təxminən əlli günündə valideynlərini kütləvi şəkildə üstələyir. Dekabr-yanvar aylarında bir yetkin quşun orta çəkisi 787 q, cücənin isə mart ayının sonuna 876 qr [Richdale, 1963].

Gündəlik fəaliyyət, davranış. Dəniz həyatı zamanı boz petrel günün istənilən vaxtında aktivdir. Yuvalama mövsümündə koloniyalar gecədir. Müxtəlif ölçülü koloniyalar əmələ gətirərək yalnız müstəmləkə ilə cins olur. Dənizdə həm dağınıq, həm də kiçik qruplardan on minlərlə sürüdə qalır.

Yemək. Kalamar, kiçik balıq, xərçəngkimilərlə qidalanır. Yeməyini suyun yuxarı qatında alır. Yaydan və ya yerdən istəklə dalır. Bəslənmə zamanı tez-tez nəhəng sürülərə yığılır və digər dəniz quşları ilə birlikdə qida qəbul edirlər.

Yuvalama yerlərində yerli əhali çox miqdarda qida üçün istifadə olunan boz petrellərin yağlı cücələrini yığır.

Tövsiyə olunan və istinad olunan ədəbiyyat

Heyvanların həyatı. Professorlar N.A. Gladkov, A.V. Mixeev tərəfindən redaktə edilən quşlar. Şəkil: https://www.arkive.org/sooty-shearwater/puffinus-griseus/image-G28301.html

AOF | 25.12.2015 21:30:35

Skuas

Uzun quyruqlu Skua

Qısa quyruqlu Skua

Pomarine Skua

Cənub qütbü Skua

Antarktika Skua

Böyük Skua

İstifadə məlumatları

"Boz petrel" fotoşəkili satın alınan Telifsiz lisenziyanın şərtlərinə görə şəxsi və ticari məqsədlər üçün istifadə edilə bilər. Şəkil 3712x3044-ə qədər yüksək qətnamə keyfiyyətində yükləmək mümkündür.

  • Ölkə: İtaliya
  • Əllə çəkilmiş illüstrasiyanın xüsusiyyətləri: Suluboya, Rəsmlər
  • Şəkil yönəldilməsi: Yatay
  • Təsvir xüsusiyyətləri: Səhmdarsız görüntü
  • Günün vaxtları: Gün
Depositphotos
  • Foto stok haqqında
  • Planlarımız və qiymətlərimiz
  • Biznes həlləri
  • Bloq
  • İstiqamət proqramı
  • tərəfdaşlıq proqramı
  • API proqramı
  • Vakansiyalar
  • Yeni şəkillər
  • Pulsuz Şəkillər
  • Təchizatçı qeydiyyatı
  • Stok fotolarını satın
  • İngilis dili
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rus
  • İtalyan
  • Portuqaliya
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Cesur
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksika)
  • Κάικά
  • 한국어
  • Português (Brasil)
  • Magyar
  • Ukrayna
  • Bahasa İndoneziya
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Əlaqə
    +7-495-283-98-24
  • Canlı söhbət
  • Bizimlə əlaqə saxlayın
  • Depositphotos haqqında rəylər
Bizi oxuyun
  • Facebook
  • Twitter
  • VK
Mövcuddur mövcuddur

© 2009-2021. Depositphotos Korporasiya, ABŞ. Bütün hüquqlar qorunur.

Pin
Send
Share
Send
Send