Quş Ailələri

Quş quşu harada tapılıb və təbiətdə necə yaşayır?

Pin
Send
Share
Send
Send


Hind bustard Bustard ailəsinə aiddir. Qırmızı Kitaba daxil edilmişdir və nəsli kəsilməkdə olan bir növ hesab olunur. Quş çox böyükdür - bir metr hündürlüyə qədər. Qanadların açılışı 2,5 m-ə qədər təəccüblüdür.Quşun çəkisi təxminən 20 kq.Tüyləri qəhvəyi rəngə, bədənin qalan hissəsi boz-bej rəngə malikdir. Quşlar təhlükəni hiss etdikləri zaman yüksək səslər çıxarmağa başlayırlar.

Indian Great Bustard (Ardeotis nigriceps), Big Bustard cinsinə aid Bustard ailəsinə (Otididae) aiddir. Bu quş ölçüsü böyükdür, hündürlüyü 1 m-ə çata bilər, maksimum qanad genişliyi 2,5 m-dir.Bustard Hindistanda yaşayır, açıq yerlərdə - tarlalarda, çöldə yaşayır. Quş tükənmək üzrədir, lakin 1970-ci illərdə. növlərin sayını bərpa etmək üçün tədbirlər görməyə başladı.

Nə isə elə oldu ki, bəzi quşlar sırf meşələrdə yaşayır, bəziləri açıq tarlalara üstünlük verir, üçüncüsü, əksəriyyətinin hər yerdə, hətta insan şəhərlərində də ola biləcəyi digərləri. Məsələn, qırqovul ailəsinin bir çox nümayəndəsi sırf meşə sakinlərinə aid edilə bilər, məsələn, adi Teterev, çöl zonasında tapılarsa, meşələrə nisbətən daha az yaygındır.

Açıq məkanları ən böyük sevənlər arasında yüksəkliklərdə uçmaq və çöl və yarı səhrada ovlarına baxmaq rahat olan bir çox yırtıcı quş var. Bu cür quşların tipik bir nümayəndəsi aid edilməlidir Qartal.

Asiya ibisləri quşdur, leyləklərin ibislər sırasına daxil olan bir ailəsidir.Tropik, subtropik və mülayim enliklərdə tapıla bilər.İbis həm açıq ərazilərdə, həm də qaranlıq və meşələrdə insan məskənlərindən uzaqda yaşayır.

Bir çox qarğa növü demək olar ki, bütün dünyada yaşayır. Yeni Zelandiya, Cənubi Amerika və Antarktidada tapılmırlar.Bu quşlar nisbətən yüksək bir zəkaya,

mahnı quşları arasında ən böyüyüdür.Ən çox rast gəlinən qara və boz qarğalardır.Heybridlərin keçib çıxması ehtimalı var.

Quşlar tez-tez yuvalarını qalın budaqların çəngəlində, ağac taclarında və ya kol yığınlarında düzürlər. Yuva budaqların və gilin güclü bir quruluşudur və tepsi tez-tez tüklərlə örtülmüşdür, dişi 30 gün ərzində yumurtaları inkubasiya edir və kişi ona yemək verir.Hər iki valideyn də cücələri bəsləyir. Yuvadan uçub qarğalar ora qayıtmırlar. Qarğalar həzm edə bildikləri hər şeyi yeyirlər.Həm bitki, həm də heyvan yeyir, kiçik onurğalıları tutur, quş yuvalarını yıxırlar.Qarğanı ram edə bilərsiniz.

Bu məlumatın mənbəyi 1990-cı il tarixli "Quşların Təsvirli Ensiklopediyası" ndan olan qarğalar haqqında bir yazı idi.

Çox nadir bir quş, qanadsız sultanka üçün başqa bir ad, yerli əhali də buna myogo deyirlər. Yaşayış yeri Yeni Zelandiyanın Cənubi adasıdır. Quş qürurlu və dağlıdır. Uzun müddət tükənmiş sayılırdı. Yerli xalqın əfsanələrindən yalnız mifoloji bir quş sayıldığı bir dövr var idi. Sonra yenə də tapdılar, amma 1898-ci ildən sonra quşlar artıq qarşılanmadı və bu növ tükənmiş heyvanlar kitabına daxil edildi. Ancaq 20-ci əsrin 50-ci illərində quş yenidən kəşf edildi, yaşayış yeri bir qoruq elan edildi və quşun özü Beynəlxalq Qırmızı Kitaba daxil edildi. Digər maraqlı bir şey, quş təsvirinə Yeni Zelandiyanın milli valyutasında rast gəlinməsidir.

Quşun belə bir tikanlı taleyi.

Mən bu quşu tanıyıram. Şirin bir quş.Şəhərdə görmədim, amma tez-tez çay kənarındakı bağda gördüm.

Bir mahnı quşu, köçəri quş, suyun yanında yerləri sevirlər, orada sürülərdə, ailələrdə saxlayırlar.

Yerdə və ya boşluqlarda yuva qururlar.

Cırcırama daxil olmaqla böcəklərlə qidalanırlar.

İldə iki dəfə 5-6 yumurta qoyurlar.

Yerdə, sürətlə və sürətlə hərəkət edir, sanki qaçaraq sıçramır və dayandıqdan sonra quyruqlarını yellədirlər.Bundan sonra adlarını almışdılar.

Şəkildə quyruqBu quşlar həvəslə insan məskəninə yaxınlaşırlar.Quşun üstündə boz, aşağıda ağ, quyruq lələkləri qara.Çox zərif quşlar.

Növlərin mənşəyi və təsviri

Dovşan bustard ailənin üzvü və Otis cinsinin yeganə üzvüdür. Avropada tapılan ən ağır uçan quşlardan biridir. Nəhəng, möhkəm, lakin əzəmətli görünən yetkin kişilərdə şişmiş boyun və xarakterik olaraq yuxarıya doğru qaldırılmış quyruğu olan ağır sinə var.

Erkəklərin damazlıq tüyünə 20 sm uzunluğunda ağ bığcıq daxildir və bel və quyruq daha parlaq olur. Sinə və boynun aşağı hissəsində qırmızı rəngə boyanmış və yaşla daha parlaq və genişlənən bir lələk zolağı meydana gəlir. Bu quşlar dik gəzir və güclü və nizamlı qanad vuruşları ilə uçurlar.

Video: Bustard

Bustard ailəsində 11 cins və 25 növ var. Qızılca bustard, Ardeotis cinsinə aid 4 növdən biridir ki, burada da ərəb bustard, A. arabs, böyük hind bustard A. nigriceps və Avstraliya bustard A. australis var. Gruiformes seriyasında zurnaçılar və durnalar da daxil olmaqla bustardın bir çox qohumu var.

Afrika, Cənubi Avropa, Asiya, Avstraliya və Yeni Gine'nin bəzi hissələri ilə əlaqəli təxminən 23 bustard növü var. Tüyün qaçmağa uyğunlaşdırılmış uzun ayaqları var. Yalnız üç barmağı var və arxa barmağından məhrumdurlar. Bədən kompaktdır, kifayət qədər üfüqi vəziyyətdədir və boyun digər hündür qaçan quşlar kimi ayaqların qarşısında düzdür.

Populyar mesaj mövzuları

  • Datura (bitki)
    Datura, firuzə ailəsinin zəhərli bir bitkisidir. Buna görə kartof və pomidor ona çox yaxın qohumdur. Asiya bu çiçəyin vətəni sayılır, lakin iddiasızlığına görə müxtəlif qitələrdə tapıla bilər.
  • Uşaq səlib yürüşləri
    Səlib yürüşləri XI əsrin sonundan XII əsrə qədər davam etdi. Bütün bu uzun müddət ərzində on minlərlə insan Fələstin torpaqlarına getdi: cəngavərlər, dini avamlar və rahiblər. Yalnız bir məqsəd var idi - Qüdsü müsəlmanların əlindən qurtarmaq.
  • Milli Parkdakı Elk Adası
    Rusiyanın dünyaca məşhur milli parklarından biri haqqında məlumatlar, Dəhşətli İvanın dövründən dövrümüzə qədər gəlib çatdı. Ölkənin paytaxtı və Moskvanın bəzi ərazilərinin yanında şimal-şərq hissəsini işğal edən Losiny Parkı diqqəti cəlb etdi

Görünüşü və xüsusiyyətləri

Foto: Bir bustard necə görünür

Ən məşhur quş, ən böyük Avropa quru quşu, 14 kq-a qədər və 120 sm uzunluğundakı bir erkək və 240 sm qanadlarının uzunluğu olan böyük bustarddır (Otis tarda), Orta və Cənubi Avropadan tarlalarda və açıq çöllərdə tapılmışdır. Orta Asiyaya və Mancuriyaya.

Döşəmələr rənginə bənzər, yuxarıda bozumtul, qara və qəhvəyi zolaqlı, aşağıda ağımtıl. Erkək daha qalındır və gaga bazasında ağ, tüklü tüklər var. Ehtiyatlı quşa, böyük quşa yaxınlaşmaq çətindir; təhlükə olduqda sürətlə qaçır. Quruda, əzəmətli bir yeriş nümayiş etdirir. Qəhvəyi zeytun ləkələri olan iki və ya üç yumurta, az bitki örtüyü ilə qorunan dayaz çuxurlara qoyulur.

Maraqlı fakt: Bustard nisbətən yavaş, lakin güclü və davamlı bir uçuş göstərir. Yazda cütləşmə mərasimləri bunlar üçün xarakterikdir: kişinin başı arxaya söykənir, az qala qaldırılmış quyruğa toxunur və boğaz kisəsi şişir.

Kiçik bustard (Otis tetrax) Qərbi Avropa və Mərakeşdən Əfqanıstana qədər uzanır. Cənubi Afrikadakı bustards pau olaraq bilinir, ən böyüyü böyük pau və ya qızılca bustard (Ardeotis kori). Ərəb bustard (A. arabs), digər bir növə aid bir sıra növlər olduğu kimi Mərakeşdə və Şimali tropik Afrika-Sahara Afrikasında da tapılmışdır. Avstraliyada bustard Choriotis australis hinduşka adlanır.

İndi bir bustardın necə olduğunu bilirsiniz. Bu qeyri-adi quşun harada olduğunu görək.

Bustard harada yaşayır?

Şəkil: Bustard bird

Bustards, ən böyük quş növü olduqları orta və Cənubi Avropada və mülayim Asiyada yayılmışdır. Avropada populyasiya daha çox qışda qalır, Asiya quşları qışda daha cənuba səyahət edir. Bu növ otlaq, çöl və açıq əkinçilik torpaqlarında yaşayır. İnsanın az olması və ya olmaması ilə çoxalma sahələrini seçirlər.

Hindistanda bustard ailənin dörd üzvü tapılmışdır:

  • Hind düzü Ardeotis nigriceps alçaq düzənliklərdən və səhralardan,
  • bustard MacQueen Chlamydotis macqueeni, Rajasthan və Gujarat səhra bölgələrinə qış miqrantı,
  • Hindistanın qərb və mərkəzi hissələrində qısa otlu düzənliklərdə olan Lesp Florican Sypheotides indica,
  • Terai və Brahmaputra vadisinin yüksək, rütubətli çəmənliklərindən Bengal florican Houbaropsis bengalensis.

Bütün yerli kələklər nəsli kəsilmək təhlükəsi altında olanlar kimi təsnif edilmişdir, lakin hind bustard kritik bir şəkildə yaxınlaşır. Mövcud aralığı, tarixi ərazisi ilə böyük ölçüdə üst-üstə düşsə də, əhali sayında əhəmiyyətli bir azalma olmuşdur. Bustard əvvəlki mənzilinin təxminən 90% -i ilə yoxa çıxdı və qəribə bir şəkildə, növü qorumaq üçün yaradılan iki qoruqdan itdi.

Digər ziyarətgahlarda növlər sürətlə azalır. Əvvəllər belə bir acınacaqlı vəziyyətə gətirib çıxaran əsasən brakonyerlik və yaşayış mühitinin məhv edilməsi idi, amma indi yaşayış mühitinin zəif idarə olunması, bəzi əziyyət çəkən heyvanların sentimental qorunması bustards üçün problemdir.

Dudak maraqlı bir quşdur

1940-cı il sentyabrın sonu. Günəş yeni doğdu və səhər dumanının son qırıntılarını dağıtdı. Nəfəs almaq asandır. Evin eyvanında dayanıram və atam qapıda özü kimi həvəskar bir ovçu kimi ehtiraslı bir qonşu ilə söhbət edir.

20 km qərbdə, dar bir dərənin arxasında, üstünə yarımçıq körpü atılmış Ukraynaya başladı.

Demək olar ki, yaşayış olmayan bu çöl bölgəsində yeganə düşməni həvəskar ovçular olan müxtəlif oyun növləri tapıldı, lakin bütün bölgə mərkəzi üçün bunlardan 15-20 nəfər var idi.

Atamla mən tez-tez ova gedirdik, amma əvvəlcə silahsız idim. Sonra azlığıma rəğmən, mənə 24 kalibrlik tək lüləli "İjevka" verdi.

Tamamilə sakitliyə və bəlkə də bu kimi yırtıcılığa qarşı laqeydliyə baxmayaraq, tanıdığım bütün ovçuların ehtiraslı bir arzusu var idi, demək olar ki, ovlamaq və almaq, yox, fil və ya ağ ayı deyil, dudak , elmdə bir bustard kimi tanınır. Ancaq çoxları bu quşu gördüklərini söyləyə bilmədi və yalnız bir neçəsi ovladıqları ilə öyünə bilər. Ovçular dudakın niyə böyük bir nadir hala gəldiyini çox düşünmədilər, hər halda bu mövzuda heç bir danışıq eşitmədim.

Ov dayanacaqlarında və qonaqlıqda, şənlik masasında tez-tez dudakdan danışırdılar.

Yalnız onun haqqında danışmadıqlarını. 20 kq ağırlığa çatan, çox böyük bir quş olduğunu, ailə qruplarında yaşadığını, 40-50 quş sürüsü ilə qarşılaşdıqlarını, çox və çox diqqətli olduğunu, düşməni uzaqlarda hiss etdiyini xatırladılar. çıxdı, ayrılmağı üstün tutdu, qidalanma zamanı gözətçinin gözə çarpdığını, lakin heyvanlardan qorxmadığını və yarı köçəri həyat tərzi sürünün sürüsünün yanında otladığını, çox sürətlə qaçdığını, tutmağın mümkün olmadığını söylədi hər hansı bir at, uçur, amma nisbətən sakit və çətindir, uzun məsafələrə uça bilmir, diqqətəlayiq gücə malikdir, düşmənlə aktiv şəkildə mübarizə aparır, həm güclü gaga və ayaqları ilə vurur, həm də bəzilərinə ölümcül ola biləcək çox ciddi yaralara səbəb olur. təcavüzkarlar.

Belə görünür ki, bu cür güclə, uçmaq və sürətlə qaçmaq bacarığı ilə dudak xüsusilə hər kəsdən qorxur, amma çox zəif tərəfi olduğu ortaya çıxır, çox həssasdır.Beləliklə, lələklər ördək və ya qaz kimi yağla bulaşmırlar, buna görə quru və nisbətən isti havalarda güclü və çevik olur, çiskin yağışda, yağış demirəm, sıx yaş sisdə belə tüklər olur. yaş, düşün və uçma qabiliyyətini tamamilə itirir.

Ölçüləri ilə çöllərdə yağıntılardan sığınacaq tapmaq çox çətindir, dudak hər bir hamağın yaş havada bir evə çevrildiyi bir bildirçin və ya digər kiçik quş deyil, dudak da bu anda isabət edirsə, dudak buz qabığı ilə örtülür və soyumaqdan tamamilə gücsüz olur ... Tez-tez bütün ailələr çöllərdə donmuş vəziyyətdə tapılırdı.

Dudakın nəmlənərək və donaraq özünü müdafiə etmə qabiliyyətini itirməsi, insanlar, adi insanlar, hətta ovçular tərəfindən istifadə olunmurdu: çöllərdə zəifləmiş dudakları görsələr, zəifləyənləri çubuqlarla öldürürlər və köçə bilənləri eyni məqsədlə həyətlərinə qovdular ... Əlbətdə ki, ət yığılmışdı və bunun təmiz brakonyerlik olduğunu başa düşdüklərini düşünmürəm, bunun belə edilməməsi lazım olduğunu da bilmirdilər və kim bu dudakların çöldə donub qalması ilə maraqlanırdı. və bunlardan neçəsi vəhşicəsinə öldürüldü və nə qədər ovçu bunu aldı, çünki mühasibat olmadığı və lisenziyalar verilmədiyi üçün bu şübhəsizdir.

Ovçularımız belə bir "quş" tutmağı xəyal edirdilər, amma zəif və müdafiəsiz bir çubuqla öldürməyi deyil, bir sözlə ovlamağı xəyal etdilər və ovçularımızın bir növ "şərəf kodu" var idi.

... Zövq aldığım sükutu qəfildən xırıltı ilə pozdu. Kuzmiçin rəhbərlik etdiyi bir cüt öküz tərəfindən çəkilən köhnə bir araba küçə boyu sürürdü. Kişilərin danışdığını görüb arabasını saxladı və dedi:

- Eh, sizə ovçular deyilir, hasarın kənarında dayanırsınız, saçaqlarınızı itiləyirsiniz və burnunuzun altında dostlar otlayır.

- Nə? - qonşu fikirləşdi. - Harada, Kuzmiç?

- Bəli, körpünün üstündə, köhnə qarğıdalı tarlasında iyirmi nəfər olacaq.

- Hadi, Kuzmiç, daha tez dön, - qonşu əmr etdi. - Bizi oraya aparın.

- Sən nə var, elə oradadır, amma mən yoldayam, gecikəcəyəm, sədr dərini üzərimdən çəkəcək.

- Onu aşağı salmaz, ona tapşırığımı yerinə yetirdiyini söyləyəcəyəm, - və atama:

- Niyə durursan, silah üçün qaç.

- Hadi, - atam mənə dedi - heç olmasa dostlara bax.

Özümü inandırmağa məcbur etmədim. Bir araya gəlmək bir dəqiqə məsələsi idi.

Evdən çıxanda Kuzmiç dönüşü yenicə başa vurmuşdu. Qonşu onsuz da hərəkətdə olan arabaya mindi və 15-20 dəqiqədən sonra qarğıdalı tarlasına getdik. Dudakovu dərhal gördük, təxminən üç yüz metr aralıda otladılar. Görünür, Kuzmiç bu anlaşmanı bilirdi. O, öküzləri sürüdən keçmiş kimi yönləndirdi və tədricən bir qövs içində onlara yaxınlaşmağa başladı. İndi əlli, qırx və nəhayət otuz metr qalıb.

Əvvəlcə quşlar bizə əhəmiyyət vermədisə, təxminən qırx metr qalanda narahat oldular, otlamağı dayandırdılar, başlarını qaldırdılar və daha yaxın olanlar uzaqlaşmağa başladılar, amma xoşbəxtlikdən qaçmadılar , amma dayandı və bizə baxdı ... Həddindən artıq 5-6 dudak demək olar ki, düz bir xətt meydana gətirdi.

Arabada rahatca yerləşdik, tüfəngim çarpayının üstündə uzandı və dudaklara qırx metr qalanda silahı əlimə alaraq sonuncunu aldım. Yaraşıqlı kişi hərəkətsiz durdu, başı yuxarı qalxdı və mən nişan nöqtəsinə çevrilən gözünü açıqca görə bildim. Qəribədir, amma qətiyyən narahat deyildim və bu qürurla ucaldılmış başımda, bir oğlan, sonra yalnız vurmaq lazım olan bir hədəfi, hədəfi gördüm. Və yalnız uzun illərdən sonra zaman prizmasından gözəl bir quş gördüm və düşündüm - yaxşı, onda niyə darıxmadım ... Otuz metr qalanda Kuzmiç pıçıldadı: "Dayanıram" və araba dayandı.

Ön mənzərə qurbanın gözünün mərkəzindədir, böyük bir həyəcan və vuruşun taleyinin bir saniyə içində həll edildiyi hissi. Hal-hazırda, indi atam və ya qonşum güllələyəcək və dostların girişində verilən təlimatları pozaraq dözə bilmirəm və bir miss üçün söz ola bilməyəcəyini hiss edərək tətiyi basıram.

Rəhbərlərimin dubletlərinin ilk atışları praktik olaraq mənimlə birləşir, ikinci atışları bir saniyə sonra eşidilir, yalnız dudakımın başının qıvrıldığını və əyildiyini, tüstünün nə baş verdiyini gizlədiyini hiss etdim və sonra ağsaqqallar ovuna qaçdım. Yenidən onu gördüm dudakım, hələ dururdu, amma başı onsuz da aşağı idi və bir saniyədən sonra yanına yıxıldı, qaçmaq istəyən kimi ayaqlarını bir neçə dəfə salladı və susdu.

Atanın və qonşunun dudaki, atışa tutulduqları yerdən üç-beş metr aralıda uzandı. Sürünün qalan hissəsi yoxa çıxdı, fərq etmədim.

Onları arabaya yüklədilər ki, başları və ayaqları asılıb az qala yerə çatsınlar.

- Oğlunun bu dudakı dolduracağını düşünmürdüm, - sanki qonşuya təsadüfən irad tutdu. - Bir-iki çəkdiniz?

- Birində, - ata cavab verdi. - Belə bir quşu mütləq döymək daha yaxşıdır, niyə riskə getmək, yaralı bir heyvan etmək.

- Mən də, bir, niyə xəsis olmaq lazımdır.

Dovşan iyirmi metr qaçaraq öküzlərin altından sıçrayıb dirəyə çevrildiyi zaman yüzlərlə metr keçilmədi.

"Ovçulara qarşı hörmətsizlik, yaxşı ki, yaşlılarına hörmətsizlik etdiyinə görə onu cəzalandırın" dedi qonşu və mənim uğurlu atışımdan sonra əlavə etdi: "Budur get, Kuzmiç, yeməyə qənimət.

Kəndə gəldik, mağazada dayandıq, yaxınlıqdakı hər kəs yaxınlaşdı və təəccüblə baxdı, ovumuzun çox təsir edici qanadlarını oxşadı və geri çəkdi (dovşana heç kim əhəmiyyət vermədi), şiddətli mübahisələr olmadı zarafatlar, yırtıcı ondalık mağaza tərəzilərində çəkildi, biri az qala 16 kq, digəri 13, üçüncüsü 12 kq, ikincisi bir ad gününə hədiyyə olaraq bir dostuna hədiyyə edildi.

Tezliklə ərazidən ayrıldıq və yalnız bir neçə il sonra həmin bölgələrə qayıtdıq, ancaq eyni əraziyə deyil, ondan əlli kilometr aralıdakı qonşuya.

Təzə yerdəki ov şəraiti, demək olar ki, eyni idi və dudak özüm əldə etmək istəyim var idi. Ancaq ovçuluq cəmiyyətində mənə çoxdan bəri burada görünmədikləri və ən əsası onlar üçün ov edilməsinin qadağan olunduğu (dudak Qırmızı Kitaba salınmışdır) məlumat verildi.

Sonra bir quşun şəklini çəkmək üçün bir dudak ovunda çox səyahət etdim, amma hər şey faydasız oldu ...

Bir neçə il keçdi və bir gün Saratov vilayətinə ezamiyyətə getdim.

Kiçiklər haqqında danışdıq, amma Saratovlular cənubun dudaklarına dair hekayəmi sakitcə qəbul etdilər.

- Bəli, bustalsımız var, istəsəniz də ov təşkil edə bilərik.

Mənim tərəfimdən, əlbəttə ki, heç bir etiraz yox idi, ov təşkil edildi, bustard ovlandı, amma baxdığımda kədərləndi. Bəli, böyük, gözəl bir quş var idi, amma o dudakla bu bustardı müqayisə etmək üçün bir çay köynəyini atəşlə, eyni atışı qazla müqayisə etmək dudak deyildi. Sadəcə deməliydim:

- Bəli, uşaqlar, ov yaxşı təşkil edildi, təşəkkürlər, ancaq bu bir dudak deyil, bir bustard.

"İndi nədən danışdığınızı anladım" dedi onlardan biri, "nəyi nəzərdə tutduğumuz bizim üçün ümumi deyil və heç nə olduğunu da bilmirəm.

Bu bustard hansı məqsədlə əldə edildi, bu günə qədər bir elm qurbanına çevrildiyini, ya da bir muzey eksponatı olduğunu bilmirəm, amma bir neçə nəfər bizə açıq şəkildə ov və ya brakonyerlik növü deyil yaxınlaşdı, onlardan biri bir şey söylədi ovçu, bustardı qaldırdı, yaydı və qanadlarını qatladı, diqqətlə torbaya qoydu. Mən onu bir daha görmədim.

Təəssüf ki, təbii şəraitdə dudak, göründüyü kimi, sağ qalmadı, ancaq yalnız bəzi zooparklarda və Ukraynada Askania-Nova qoruğunda yaşayır.

K. Lopatin 12 fevral 2014-cü il, saat 00: 00-da

Bustard nə yeyir?

Foto: Uçuşda Bustard

Bustard hər yerdə yaşayır və otlar, paxlalılar, çarmıxlar, taxıllar, çiçəklər və üzüm kimi bitki örtüyü ilə qidalanır. Həm də gəmiricilər, digər növlərin cücələri, qurdlar, kəpənəklər, böyük böcəklər və sürfələr ilə qidalanır. Kərtənkələ və suda-quruda yaşayanları da fəsildən asılı olaraq bustards yeyir.

Beləliklə:

  • müxtəlif artropodlar,
  • qurdlar
  • kiçik məməlilər,
  • kiçik amfibiyalar.

Hindistanın yağışlı zirvələri və quşların yetişdirilməsi mövsümü əsas olduğu yay mussonunda yeməyinin əsas hissəsini çəyirtkə, cırcır və böcək kimi böcəklər təşkil edir. Toxumlar (buğda və fıstıq daxil olmaqla), əksinə, ilin ən soyuq, ən quraq aylarında pəhrizin ən böyük hissələrini təşkil edir.

Avstraliyalı bustards vaxtilə geniş ovlanmış və yemlənmiş və dovşan, iribuynuzlu mal-qara və qoyun kimi gətirilən məməlilər tərəfindən yaşayış mühiti dəyişikliyi ilə, indi onlar daxili bölgələrdədirlər. Bu növ Yeni Cənubi Uelsdə nəsli kəsilməkdə olan növlər siyahısına daxil edilmişdir. Köçəri yaşayırlar, yemək axtararkən bəzən ardıra (tez bir yerə yığa) bilirlər və sonra yenidən dağılırlar. Queensland kimi bəzi ərazilərdə, müntəzəm olaraq mövsümdə bir bustard hərəkəti var.

Xarakter və həyat tərzinin xüsusiyyətləri

Şəkil: Qadın bustard

Bu quşlar gündəlikdir və onurğalılar arasında cinslər arasındakı ölçüdə ən böyük fərqlərdən biri var. Bu səbəblə, erkəklər və qadınlar cütləşmə mövsümü xaricində demək olar ki, bütün il ayrı-ayrı qruplarda yaşayırlar. Bu ölçü fərqi, qida ehtiyaclarını, həmçinin yetişdirmə, dağılma və miqrasiya davranışını da təsir edir.

Qadınlar qohumları ilə axın edirlər. Onlar kişilərə nisbətən daha çox filopatrik və açıqdırlar və ümumiyyətlə ömür boyu təbii aləmlərində qalacaqlar. Qışda kişilər şiddətli, uzun müddət davam edən davalar edərək, digər kişilərin baş və boynuna zərbələr endirərək qrup iyerarxiyalarını qururlar, bəzən də bustards üçün tipik davranışlara səbəb olurlar. Bustardların bəzi populyasiyaları köç edir.

Maraqlı fakt: Möhtəşəm bustards 50 ilə 100 km radiusda yerli hərəkətlər edir. Kişi quşların çoxalma dövründə tək olduğu bilinir, ancaq qışda kiçik sürülər meydana gətirir.

Kişinin "partladı" və ya "dağınıq" adlanan bir cütləşmə sistemindən istifadə edərək çoxarvadlı olduğuna inanılır. Quş hər yerdə yaşayır və böcəklər, böcəklər, gəmiricilər, kərtənkələlər və hətta bəzən kiçik ilanlarla qidalanır. Ot, toxum, giləmeyvə və s. İlə qidalandıqları da bilinir. Dişi quşlar təhlükə altına alındıqda qanadları altına gənc balalarını aparırlar.

Bustard bird necə oxuyur (video)

Daha böyük bir təhlükə insandan gəlir. Bu növün yox olmasına səbəb olan o idi. 3 əsas amil var:

  1. Quşların yuva qurduğu və bəslədiyi yerlərin hər cür ehtiyac üçün (yollar, quraq bataqlıqlar, elektrik xətləri və s.) İşğalı.
  2. Əkin sahələrinin işğal etdiyi ərazidə artım.
  3. Yumurta və civcivli debriyajlar tarlaların becərilməsi zamanı sadəcə məhv edilir.
  4. Kütləvi ovçuluq.

Quş gözətçiləri və heyvan hüquqları müdafiəçiləri, bu gözəl quşların populyasiyasının bərpasına yönəlmiş bir sıra fəaliyyətlər həyata keçirirlər.

Sosial quruluş və çoxalma

Bustardların bəzi reproduktiv davranışları məlum olsa da, yuva qurma və cütləşmənin incə təfərrüatları, həmçinin yuvalama və cütləşmə ilə əlaqəli köçəri hərəkətlərin populyasiyalar və fərdlər arasında çox fərqli olduğuna inanılır. Məsələn, onlar il boyu çoxalma qabiliyyətinə sahibdirlər, lakin əksər populyasiyalar üçün çoxalma mövsümü mart ayından sentyabr ayına qədər davam edir ki, bu da əsasən yay musson mövsümünü əhatə edir.

Eynilə, ildən-ilə eyni yuvalara qayıtmasa da, əvəzində yenisini yaratmağa meylli olsalar da, bəzən əvvəlki illərdə başqa bustards tərəfindən düzəldilən yuvalardan istifadə edirlər. Yuvaların özləri sadədir və tez-tez əkin sahələrinin və çəmənliklərin ovalıqlarında torpaqda əmələ gələn çökəkliklərdə və ya açıq qayalıq torpaqlarda yerləşirlər.

Növlərin müəyyən bir cütləşmə strategiyasından istifadə edib-etmədiyi məlum deyil, həm də (hər iki cinsin bir çox tərəfdaşla cütləşdiyi yerdə) və çox cinsli (kişilərin çox qadınla cütləşdiyi yerdə) elementləri müşahidə edilmişdir. Növlərin cütləşdiyi görünmür.Kişilərin qadınları göstərmək və onlara qulluq etmək üçün ümumi nümayiş sahələrində toplandıqları çatışmazlıq bəzi əhali qruplarında meydana gəlir.

Bununla yanaşı, digər hallarda, yalnız erkəklər ən azı 0,5 km məsafədə eşidilən yüksək səsli zənglərlə qadınları yerlərinə cəlb edə bilər. Kişinin əyani görünüşü başı və quyruğu qaldırılmış, tüklü ağ lələklər və hava ilə doldurulmuş güzgü kisəsi (boynundakı kisə) ilə açıq yerdə dayanmaqdır.

Yetişdirdikdən sonra, kişi yarpaqları və dişi balaları üçün müstəsna baxıcı olur. Çox qadın bir yumurta qoyur, ancaq iki yumurtanın debriyajları bilinmir. Yumurtanın çıxmasından təxminən bir ay əvvəl inkubasiya edir.

Civcivlər bir həftədən sonra təkbaşına qidalanmağı bacarır və 30-35 günlük olduqda tox olurlar. Balaların çoxu növbəti nəsil mövsümünün başlanğıcında analarından tamamilə azad olur. Dişi qadınlar iki-üç yaşında çoxalır, kişilər isə beş-altı yaşlarında cinsi olaraq yetkinləşirlər.

Əyləncəli Fakt: Yetişdirmə mövsümü xaricində kəpənəklər arasında fərqli bir miqrasiya nümunəsi görülmüşdür. Bəziləri bölgə daxilində qısa yerli köçlər edə bilər, digərləri isə qitələrarası uzun məsafələrə uçurlar.

Həyat tərzi

Böyük bustards gündüz aktivdir. Ümumiyyətlə yer üzündə yavaş-yavaş gəzirlər, təzə göyərti yeyir, böcək və çəyirtkələrə toxunurlar. Bəzən quş ovu tutmaq üçün bir neçə sıçrayış edə bilər. Yaz aylarında kişi bustards qadınların diqqətini çəkmək üçün xüsusi "konsertlər" təşkil edir. Bunu etmək üçün, quşlar ümumiyyətlə mövcud balıqlarını seçirlər - təpənin yuxarı və ya dik yamacında deyil. Tamaşa ümumiyyətlə səhər tezdən və ya axşam olur. Kişi seçilən sahənin mərkəzində dayanır və tüylərini nümayiş etdirir, qanadlarını aşağı salır, quyruğunu qaldırır, başını geri atır və solğun səslər çıxarır. Dişi rəqs edən kişini görməyə gəlir. Bunlardan sonra kişi özünə bir həyat yoldaşı seçir.

Baharın sonunda qadın yuvanı yerə düzəldir. Ümumiyyətlə bu, quşun diqqətlə tamping etdiyi dayaz bir çuxurdur. Üç-dörd həftə çıxan yuvada bir və ya iki yumurta qoyur. Əvvəlcə dişi onları qarışqa yumurtaları ilə bəsləyir, amma çox keçmədən cücələr özləri qida axtarmağa başlayırlar. Ümumiyyətlə cücələr qışa qədər analarının yanında qalırlar, amma bəzən yaza qədər onu tərk etmirlər. Kişi inkubasiya və bakımda qadına kömək etmir.

Bustardın təbii düşmənləri

Şəkil: Çöl quş bustard

Yırtıcılıq ilk növbədə yumurta, yetkinlik yaşına çatmayanlar və yetişməmiş bustards üçün bir təhdiddir. Əsas yırtıcılar qırmızı tülkülər, porsuq, siçan və qaban kimi digər ətyeyən məməlilər, həmçinin qarğa və yırtıcı quşlardır.

Yetkin bustardların təbii düşmənləri azdır, lakin qartallar və qartallar (Neophron percnopterus) kimi yırtıcı quşlar ətrafında xeyli həyəcan göstərirlər. Onları müşahidə edən yeganə heyvanlar boz qurdlardır (Canis lupus). Digər tərəfdən, cücələri pişiklər, çaqqallar və vəhşi itlər ovlaya bilər. Yumurtalar bəzən yuvalardan tülkülər, monqozlar, kərtənkələlər, eləcə də akbaba və digər quşlar tərəfindən oğurlanır. Bununla birlikdə, yumurta üçün ən böyük təhlükə, tez-tez onları tapdaladığı üçün otlayan inəklərdən qaynaqlanır.

Bu növ parçalanma və yaşayış mühitinin itirilməsindən əziyyət çəkir. Artan ərazi özəlləşdirməsinin və insan təlaşının şumlama, meşə salınması, intensiv əkinçilik, suvarma sxemlərindən istifadənin artırılması və elektrik xətləri, yollar, çəpərlər və xəndəklər çəkilərək yaşayış yerlərinin daha çox itirilməsi ilə nəticələnəcəyi gözlənilir. Kimyəvi gübrələr və pestisidlər, mexanizasiya, yanğınlar və yırtıcılıq cücələr və yetkinlik yaşına çatmayanlar üçün əsas təhdiddir, yetkin quşlara ov etmək isə yaşadıqları bəzi ölkələrdə yüksək ölümlərə səbəb olur.

Bustards tez-tez uçduğundan və manevr qabiliyyətləri ağırlıqları və geniş qanadları ilə məhdud olduğundan, elektrik xətləri ilə toqquşmalar, silsilələr içərisində, bitişik ərazilərdə və ya müxtəlif aralar arasında uçuş yollarında çoxsaylı hava elektrik xətləri olduğu yerlərdə meydana gəlir.

Yaşayış yeri

Bustard əsasən çöl quşudur. Polislər, çəmənliklər və tarlalar olmadan açıq düzənliklərdə yaşayır. Bu, quşların ehtiyatlılığı ilə əlaqədardır, çünki boş yer orada çox görünür.

Yuvalama zamanı insanlar yüksək bitki örtüyü olan ərazilərdə dayanırlar. Toxumların taxıl, günəbaxan və digər məhsullar arasında yuva qurduğu hallar da mövcuddur.

Bustardın yaşayış yeri Şimali Afrika və Avrasiya ərazisini əhatə edir, Pireneydən Monqolustana qədər çöl bölgələrini əhatə edir.

Quşlar Türkmənistanda, Tacikistanda, Şimali İranda qışa gedir.

Növlərin populyasiyası və vəziyyəti

Foto: Bir bustard necə görünür

Bustardların ümumi əhalisi təqribən 44.000-57.000 nəfərdir. Bu növ hazırda həssas olaraq təsnif edilir və bu gün sayı azalır. 1994-cü ildə bustards Beynəlxalq Təbiəti Mühafizə Birliyinin (IUCN) Nəsli kəsilməkdə olan Növlərin Qırmızı Siyahısına düşmək təhlükəsi altında olanlar kimi siyahıya alındı. Ancaq 2011-ci ilə qədər populyasiyanın azalması o qədər şiddətli idi ki, IUCN növləri kritik təhlükə altında olan növlər kateqoriyasına əlavə etdi.

Yaşayış yerlərinin itməsi və deqradasiyası bustard populyasiyasının azalmasının əsas səbəbləri kimi görünür. Ətrafçılar, bir vaxtlar Hindistanın şimal-qərb və qərb mərkəzi hissəsinin çox hissəsini əhatə edən növlərin təbii coğrafi aralığının təqribən 90% -nin itirildiyini, yol tikintisi və mədən işləri nəticəsində parçalandığını və suvarma və mexanikləşdirilmiş əkinçiliklə çevrildiyini təxmin edirlər.

Vaxtilə tumurcuq və darı toxumları istehsal edən əkin sahələrinin bir çoxunun çiçəkləndiyi şəkər qamışı və pambıq və ya üzüm bağlarına çevrilmişdir. Ov və brakonyerlik də əhalinin azalmasına səbəb olmuşdur. Bu hərəkətlər, növlərin aşağı məhsuldarlığı və təbii yırtıcıların təzyiqi ilə birləşərək, kovanı təhlükəli vəziyyətə gətirdi.

Pin
Send
Share
Send
Send