Quş Ailələri

Ümumi qarışıqlıq

Pin
Send
Share
Send
Send


Antiller qarışığı Böyük Antillərdən Kayman Adalarına qədər yayılır və yaxınlıqdakı kiçik adacıqlarda da olur. Əsasən əhalinin sıx olduğu bölgələrdə yaşayır.

Anttil qırğınının yerli adları arasında "Kling-Kling" adı və Yamayka və Kayman Adalarındakı yaxın variantları bilinir. Kubada bu quş adətən "toti", Puerto Rikoda "chango", Dominik Respublikasında "chin-chilin" adlanır.

Bu nisbətən böyük bir məktəb quşudur. Kişi 27 sm uzunluğunda, parlaq qara, uzun quyruğu ilə, qadın 24 sm uzunluğunda, daha qısa quyruğu ilə, oxşar rəngli lələk, lakin kişininkindən daha az parlaqdır.

Yeddi alt növ məlumdur, hər biri paylanmasında bir ada və ya ada qrupu ilə məhdudlaşır. Nominativ alt növlərdən (Haiti Adası) ölçüsü, dimdik uzunluğu və rəngləmə xüsusiyyətləri ilə fərqlənirlər.

Wikiwand

Ümumi qarışıqlıq(Quiscalus quiscula) Şimali Amerikanın əksər hissələrində çox sayda olan böyük bir icteriddir.

Təsvir

Yetkinlərin ümumi qarışıqları uzunluqdan ölçülür, qanadlara yayılır və çəkilir. Ümumi qarışıqlıq, daha böyük qarışıq növlərindən daha az cinsi olaraq dimorfdur, lakin cinslər arasındakı fərqlər hələ də nəzərə çarpır. Orta hesabla kişi orta hesabla qadından böyükdür. Yetkinlər uzun, qaranlıq bir hesaba, solğun sarımtıl gözlərə və uzun bir quyruğa sahibdirlər, tükləri başında bənövşəyi, yaşıl və ya mavi iridescence ilə qara görünür və hər şeydən əvvəl bədənin şüalarında bürünc parıldayır. Yetkin bir qadın, daha kiçik olmaqdan başqa, ümumiyyətlə daha az iridescent olur, xüsusən də quyruğu daha qısadır və kişilərdən fərqli olaraq uçuş zamanı keel etmir (uzununa bir silsilə göstərir) və bənövşəyi və ya mavi parıltısı olmayan qəhvəyi olur. Yeniyetmələr tünd qəhvəyi gözləri ilə qarışıqdır.

Paylanması və yaşayış sahəsi

Yetişdirmə mühiti, Rocky Dağlarının Şimali Amerika şərqindəki açıq və yarı açıq sahələrdir. Yuva sıx ağaclarda (xüsusilə şamda) və ya kollarda, ümumiyyətlə suyun yanında yaxşı gizlənmiş bir fincandır, bəzən ümumi qırıntılar çökəkliklərdə və ya süni tikililərdə yuva quracaqdır. Bunlar tez-tez bir az böyük olan koloniyalardakı yuvalardır. Yuvalar da uyğun yuva yeridir. Dörd-yeddi yumurta var.

Bu quş çox sayda qalıcı sakindir. Şimali quşlar ABŞ-ın cənub-şərqinə sürülərə köç edirlər.

Ekologiya və davranış

Yerdəki, dayaz suda və ya kolluqlarda yayılmış qəhvəyi yem digər quşların yemini oğurlayacaqdır. Həşərat, minnow, qurbağa, yumurta, giləmeyvə, toxum, dənli bitkilər, hətta kiçik quşlar və siçanlar yeyən hər şeydir. Açıq havada yemək yerlərindəki qıcqırıqlar tez-tez səbirsizliklə birinin az miqdarda yeməyi qaçırmasını gözləyir. Onlar irəli tələsəcəklər və onu tutmağa çalışacaqlar, tez-tez başqa bir quşun dimdiyindən yemək götürəcəklər. Grackles, səpələnmiş toxumu onlar üçün əla bir yemək seçimi halına gətirən qidalandırıcılarda yerdən yeməyi üstün tutur. Alış-veriş mərkəzlərində müntəzəm olaraq, xüsusilə qazon düzəldildikdən sonra böcəklərin yeyildiyi görülə bilər.

Bəzi qəhvəyi növlərlə yanaşı, adi qırğının, həşəratları lələklərinə sürtərək "qarışdırma" tətbiq etməsi, ehtimal ki həşəratların gizlətdiyi qarışıq turşusu kimi mayelər tətbiq etməsi məlumdur.

Bu quşun mahnısı xüsusilə sərtdir, xüsusən bu quşlar sürüdə səslənəndə. Mahnılar il boyu dəyişir çeynəmək çeynəmək daha çətin bir yetişdirmə mövsümünə ooo hmm, hmm, hmm, hmm, hmm daha sürətli və daha sürətli olan və yüksək səslə bitən zəng ekipaj Həm də bəzən elektrik xəttinin zümzüməsi kimi səslənir. Qarışıqlıq həm də digər quşların və ya hətta insanların səslərini təqlid edə bilər, baxmayaraq ki, Amerika Birləşmiş Ştatlarının Cənub-Şərqindəki yaşayış yerlərini paylaşdığı bilinən istehza quşu qədər yaxından deyil.

Yetişdirmə mövsümü zamanı kişilər başlarını biraz arxaya əyərək lələkləri havaya qaldıraraq digər kişiləri göstərmək və ayırmaq üçün. Eyni davranış, yırtıcıları sınamaq və qorxutmaq üçün müdafiə mövqeyi olaraq istifadə olunur. Ümumi kişi qəhvəyi, bir-birinə qarşı daha az aqressivdir və daha böyük daralmış quyruqlu qırpıntı növlərindən daha kooperativ və sosialdır.

Grackles, ümumiyyətlə vəba və ya qəzəb olaraq adlandırılan böyük qruplarda toplanmağa meyllidir. Bu, ərazilərinə basqın edən quşları və sıxışdırılan yırtıcıları aşkar etməyə imkan verir. kütləvibasqın edənlərin qarşısını almaq üçün.

İnsanlarla münasibətlər

Meşələr təmizləndikcə bu quşun çeşidi qərbə doğru genişləndi. Bəzi ərazilərdə, çox miqdarda və taxıl sevgisinə görə fermerlər tərəfindən bir zərərvericidir. Hal-hazırda sağlam populyasiyaya baxmayaraq, Milli Audubon Cəmiyyətinin Milad Saqqalı Qraflığından əldə etdiyi məlumata görə, populyasiyanın 190 milyondan çox quşun tarixi zirvələrindən 73 milyon əhaliyə% 61 azaldığını göstərdi.

Bir çox quşdan fərqli olaraq, qarmaqarışıq bacarıqlı və fürsətçi təbiəti sayəsində populyasiyanın genişlənməsindən faydalanır. Adi Grackles, bəziləri tərəfindən məhsullar üçün ciddi bir təhlükə olaraq qəbul edilir və məhv edilməsi məlum olduğu qədər çətindir və ümumiyyətlə şahin və ya oxşar böyük yırtıcı quşların istifadəsini tələb edir.

Foto qalereya

Grackle Image: Ümumi - jpg işarələri | Iridescent back

Şəkil: Common_Grackle - Iridescence jpg | Doğrudan günəş işığı altında iridescence

Şəkil: Baby grackle - Quiscalus quiscula.jpg | Civciv

Şəkil: Peterborough Ontario 2012.jpg-də çəkilən ağ qəhqəhə | Peterborough Ontario 2012-də çəkilən ağ qəhqəhə

Şəkil: Grackle IMG 3972.jpg | Kişi Ot Yem

Şəkil: Common_Grackle_ (Quiscalus_quiscula) .jpg | Ontario, Kanada

08.07.2020

Ümumi qarışıq (Latın Quiscalus quiscula) Passeriformes sırasına daxil olan Icteridae ailəsinə aiddir. Şimali Amerikada ən çox yayılmış quşlardan biridir. Əhalisi 95 ilə 105 milyon arasındadır.

ABŞ-ın bir sıra əyalətlərində mövsümi miqrasiya dövründə məhsul və meyvələri fəal şəkildə məhv edən davamlı kənd təsərrüfatı zərərvericisi hesab olunur.

Payızda quşlar böyük sürülərə yığılır. Bir neçə min quş eyni vaxtda tarlalarda peyda olur və kiçik təsərrüfatları bir neçə saat ərzində məhv edir. Xüsusilə qarğıdalı ləpələrinin yetişməsini sevirlər.

Ümumi qarışıqlıqlar insan sağlamlığı üçün təhlükəli ola bilər. Yuvalarında patogen mikrofloralar tez-tez inkişaf edir, xüsusən də histoplasma capsulatum göbələyi. Sporları histoplazmoza, ağciyər zədələnməsinə, bədənin ümumi intoksikasiyasına və bədən istiliyinin 40 ° -41 ° C-yə qədər artmasına səbəb olan yoluxucu bir xəstəlikdir.

Bu xəstəlikdən əziyyət çəkən insanlarda şiddətli baş ağrısı, qızdırma, xora və selikli qişada və dəridə səfeh var. Bir çoxunda qaraciyər, limfa düyünləri böyümüş, mədə-bağırsaq traktının zədələnməsi və qismən görmə itkisi var.

Kuluçka dövrü təxminən 20 gün davam edir. İnfeksiya insandan insana yayılmır. İnfeksiya əsasən göbələk sporlarının tənəffüs yolu ilə baş verir.

Bu növ ilk dəfə 1758-ci ildə İsveçli zooloq Karl Linnaeus tərəfindən təsvir edilmişdir.

Yaymaq

Yaşayış yeri Şimali Amerikadır. Qərb sərhədi Qayalı Dağların ətəyindən, şimal sərhədi Kanadanın cənub əyalətlərindən keçir.

Ümumi qarğıdalıların yuva yerlərinin əksəriyyəti ABŞ-ın şərq və mərkəzi əyalətlərindədir. Mülayim zonada yuva quran quşlar ümumiyyətlə hərəkətsizdir. Kanadada yuva quranlar payızda cənubda Florida, Kaliforniya və Meksikaya uçurlar.

Quşlar ən çox iynəyarpaqlı meşələrin və bataqlıqların kənarında, yarı açıq yerlərdə məskunlaşırlar. Bir insanın yaxınlığından qorxmurlar və son zamanlar onun evlərinin yaxınlığında yuvalar qururlar.

3 alt növ var. Nominativ alt növlər aralığın cənub-şərqində paylanır.

Quiscalus quiscula stonei alt növlərinə ABŞ-ın şərqi-mərkəzi, Quiscalus quiscula versicolor isə mərkəzi Amerika Birləşmiş Ştatları, cənub-mərkəzi və cənub-şərqi Kanadada rast gəlinir.

Davranış

Ümumi qarğıdalılar çox ünsiyyətcil quşlardır. Yetişdirmə mövsümündə belə, evli bir cütlük yaratmaq şansına sahib olmayan şəxslər bir gecədə ortaq qalmaq üçün toplanırlar. Çox vaxt bir neçə yüz subay quş eyni gecədə gecələyir.

Adi starlings (Sturnus vulgaris), qırmızı çiyinli (Agelaius phoeniceus) və qəhvəyi başlı inək cəsədləri (Molothrus ater) ilə sürülərə toplana bilərlər. Bu, münaqişə vəziyyətində digər quş növlərinə qarşı aqressiv davranmalarına mane olmur.

Grackles düşmənə ağrılı dişləmələr verir, dırnaqları ilə gəzir və cızır. Kiçik mahnı quşlarını öldürə və yeməyə qadirdirlər. Evlərini müdafiə edərək, evli bir cüt, ortaq səylərlə orta ölçülü bir yırtıcıdan uzaqlaşdıra bilər. Yoldan keçən və ya balalarına çox yaxınlaşmağa qərar verən insanlar da hirslərini yaşaya bilərlər.

Ümumi qarışıqlıqlar uzun mövsümi miqrasiyaya qadirdir. Uçuşlar zamanı dünyanın geomaqnit sahəsi ilə idarə olunurlar.

Bu növün nümayəndələri səs siqnallarından istifadə edərək ünsiyyət qururlar. Çiftleşmə dövründə kişilər qadınlara nisbətən daha çox mahnı oxuyurlar. Onların oxumaları kobud səslənir və bir qədər paslı bir qapının xırıltılarını xatırladır. Hər müğənninin bir növ şəxsiyyət identifikasiyası rolunu oynayan öz fərdi oxuma xüsusiyyətləri var.

Quşlar insanlar da daxil olmaqla başqalarının səsini təqlid edə bilir. Bununla birlikdə, bu mövzuda istehza quşlarından (Mimidae) daha aşağıdırlar.

Yetkin quşlar nadir hallarda yırtıcıların qurbanına çevrilir. Yetkinlik yaşına çatmayanlara və cücələrə qısa qulaqlı bayquşlar (Asio flammeus), Şərqi Amerika chipmunks (Tamias striatus), qırmızı quyruqlu cırtdanlar (Buteo jamaicensis), tarla balıqlar (Circus cyaneus), qara sincaplar (Sciurus niger) və Caroline sincapları (Sciurus) hücum edir. karolinensis). Çox vaxt yuvaları vəhşi ev pişikləri tərəfindən məhv edilir.

Yemək

Yetişdirmə dövründə pəhrizdə böcəklər və müxtəlif onurğasızlar üstünlük təşkil edir. Onlara əlavə olaraq kiçik balıqlar, xərçəngkimilər, qurbağalar, salamandrlar və gəmiricilər yeyilir. Bacarıqlı ovçular, qarmaqarışıqlar havadakı kiçik yarasaları tutmağı bacarıqlıdır.

Payızda menyularına bitki toxumları və meyvələri daxildir. Xüsusilə qarğıdalı və palamutları sevirlər.

Quşlar tez-tez qorxudan canlı varlıqları ovlayaraq biçənləri və traktorları izləyirlər. Torpaqdan qurdları dimdikləri ilə götürə və ya başqa quşlardan götürə bilərlər. Tez-tez ağaclarda və kollarda qida axtarırlar.

Yemək çatışmazlığında ümumi qarışıq leşdən imtina etmir. Yaşayış məntəqələrində həvəslə qida tullantılarının olduğu zibil yerlərini ziyarət edir.

Çoxalma

Cinsi yetkinlik 2-3 yaşında olur. Aralığın çox hissəsində cütləşmə mövsümü mart və aprel aylarında başlayır. May ayında yalnız şimal bölgələrində quşlar yuva qurmağa başlayır.

Evli cütlüklərin yaranması böyük sürülərdə cütləşmə uçuşları zamanı baş verir.

Bir neçə kişi bir qadının ətrafında uçur. Onlardan birini seçir, bundan sonra sürüsünü seçdiyi ilə tərk edir. Qabağa uçur və yeni yaranan ər sevincli fəryadlarla ətrafı kar edir.

Dişi özü gələcək yuva üçün yer seçir. Kişi arvadına ayrılmaz bir şəkildə yaxındır və sözün əsl mənasında onu dabanında izləyir. Buna görə ikinci yarısını nikahdan kənar seksdən qorumağa çalışır. İnkubasiya başladıqdan sonra onunla olan diqqəti tədricən zəifləyir.

Bəzən yetkinlik yaşına çatmamış könüllü cütlüyə qoşulur. Yumurtadan çıxan cücələri bəsləməyə kömək edir.

Çox vaxt dişilər iynəyarpaqlı ağacların budaqlarının çəngəllərində yuva qururlar. Bəzən tərk edilmiş ağaçkakan oyuqlarından və ya cattail (Typha) çalılardan istifadə edirlər. Bəzi insanlar quş yuvalarında və qeyri-yaşayış binalarının damlarının altında yuva qururlar.

Bitkilərin yarpaqları və sapları tikinti materialları kimi istifadə olunur. Çox vaxt parça qırıntıları, iplər, balıqçılıq xətti, lələklər, yun və hətta peyin istifadə olunur. Yuva qabının içi palçıq, xırda otlar və uzun heyvan tükləri ilə örtülmüşdür.

Ümumi Grackles yuva inşaatı başa çatdıqdan dərhal sonra cütləşir. Dişi 3 ilə 7 arasında yumurta qoyur. Hamar bir toxuma var. Yumurtaların rəngi açıq mavi ilə boz, tünd qəhvəyi və ya az qala ağ rənglərə qədər dəyişir. Bəzilərində qara-qəhvəyi ləkələr var.

İnkubasiya 12-14 gün davam edir. Bu dövrdə kişilərin təxminən yarısı atalıqla əlaqəli sinir gərginliyinə tab gətirə bilmir və qadını tərk edir. Ailənin qalan ataları, əksinə, fitri ata instinktləri ilə seçilir və nəsillərinin tərbiyəsində fəal iştirak edirlər.

Cücələr kor, çılpaq və çarəsizdir. Onların arasında açıq bir rəqabət var, buna görə ən güclü körpələr daha çox qida əldə edirlər. Zəif əmioğluları aclıqdan ölür və ya yuvadan sıxışdırılır.

Hər iki valideyn də cücələri bəsləyir, ancaq dişilər onlara daha çox yemək gətirirlər. Kişilər yalnız inkişaflarını və qidalanmalarını izləməyi daha çox sevirlər.

Civcivlər doğulduqdan 12-15 gün sonra yuvadan ayrılırlar, ancaq 1-2 gün yaxınlıqda qalırlar. Sonra qanadda dayanırlar, təxminən iki həftədir valideynlərindən yemək istəməyə davam edirlər.

Aralığın cənubunda, adi qəhvəyi mövsümdə iki dəfə nəsil yetişdirməyə vaxtı var.

Pin
Send
Share
Send
Send