Quş Ailələri

Arı yeyən

Pin
Send
Share
Send
Send


Brahmin Uçurtma, Cakartanın milli simvolu olaraq tanınan yırtıcı bir quşdur. Hindistanda bu növ müqəddəs Vishnu quşu hesab olunur. Malayziyanın Langkawi adasına Kawi Brahmin uçurtmasının adı verilmişdir ki, bu da daşa bənzəyən quş deməkdir. Quş lələyinin əsas rəngləri keramika bəzəmək üçün istifadə olunur.

Bougainville adasında, ananın uşağını bağdakı bir banan ağacının altına qoyması, uşağın göyə baxıb ağladığı və Brahmin uçurtmasına çevrildiyi barədə bir əfsanə var.

Brahmin Uçurtma (Haliastur indus).

Brahmin Uçurtma görünüşü

Brahmin Uçurtma şahin ailəsində orta ölçülü bir yırtıcı quşdur. Bu növ 1760-cı ildə Fransız ornitoloq Maturin Jacques Brisson tərəfindən təsvir edilmişdir.

Brahmin uçurtmasının başqa adları var - şabalıd-ağ uçurtma, qırmızı qartal, qırmızı arxa uçurtma, keç uçurtma, keçəl dəniz qartalı.

Brahmin Uçurtmasının yayılması

Brahmin Uçurtması quru şimal-qərb bölgəsi xaricində Avstraliya, cənub-şərqi Asiya, Hindistan yarımadasında yayılmışdır. Bangladeş, Bruney, Kamboca, Çin, Hindistan, İndoneziyada tapılmışdır. Laos, Vyetnam, Makao, Malayziya, Myanmar, Nepal, Pakistanda yaşayır. Papua Yeni Qvineya. Filippinlər, Sinqapur, Solomon Adaları, Şri Lanka, Tayvan, Tayland, Şərqi Timorda cinslər.

Brahman uçurtmasının xarici əlamətləri

Brahmin uçurtması qara uçurtma ilə eyni ölçüdədir.

Bucaqlı qanadları olan bir uçurtma tipik uçuşuna malikdir, lakin quyruğu çəngəl quyruğu olan digər uçurtma növlərindən fərqli olaraq yuvarlaqlaşdırılmışdır.

Yetkin quşların tüyü, bədənin qırmızı-qəhvəyi lələk örtüyü ilə ziddiyyətli bir ağ baş və sinədir. Bu əsasda Brahmin uçurtmalarını digər yırtıcı quşlardan ayırmaq asandır. Gənc quşlar rənglidir. Fırça sahəsindəki qanadların altındakı yüngül nöqtə bir kvadrat şəklindədir.

Brahmin Uçurtma yaşayış yerləri

Brahmin uçurtma sahil bölgələrində və daxili sulak ərazilərdədir. Çaylarda, çaylarda, bataqlıqlarda, təmizlənmələrdə məskunlaşırlar, tez-tez meşə örtüyünün üstündə ov edirlər. Ancaq meşə çəmənliklərində, meşə kənarlarında, bağlarda və savanlarda suya yaxın olmağınızdan əmin olun. Əsasən düzənliklərə üstünlük verirlər, lakin bəzən Himalayanın 5000 metrdən yuxarı dağlıq bölgələrində görünürlər.

Brahmin uçurtmaları sahildə və ya bataqlıqlarda yaşayırlar, burada balıq və digər ovlarla qidalanırlar.

Brahmin uçurtmasının davranış xüsusiyyətləri

Brahmin Uçurtmalar adətən tək və ya cüt olaraq tapılır, lakin həmişə kiçik ailə qruplarında olur. Quşlar sahil şeridləri, yollar və çaylar boyunca üç nəfərlik kiçik sürülərdə keşik çəkirlər. Brahmin uçurtmaları ov etmədikdə, ağaclarda açıq yerlərdə otururlar. Gənc quşlar ağacların yarpaqları ilə oynaya bilər, onları atır və havada tutmağa çalışırlar. Su üzərində balıq ovu edərkən bəzən suya düşə bilərlər, ancaq bu prosedur heç bir problem olmadan keçir.

Brahmin Uçurtma gecəni birlikdə böyük, təcrid olunmuş ağaclarda keçirir.

Gecə ərzində təxminən 600 quş bir yerdə toplanır. Ancaq bu cür qruplar çox nadirdir.

Brahmin uçurtmaları bir sürüdə hücum edə bilir
çöl qartalları kimi daha böyük yırtıcılarda. Bəzi hallarda belə əzəmətli quşlar da Brahmin uçurtmalarının ovuna çevrildi.

Brahmin Uçurtma Qidalanma

Brahmin uçurtmalarında kiçik quşlar, balıqlar, böcəklər olan müxtəlif bir pəhriz var. Quş yırtıcısı su və ya bitki örtüyündən yığılır.

Hər iki valideyn yuva qurur və cücələri bəsləyir, ancaq yəqin ki, yalnız dişi inkubasiya edir.

Quşlar aşağı uçur, dəniz sahilini, çimərlikləri və limanları dalğanın atdığı kiçik yırtıcı heyvanların və ya leşin varlığına görə tarayır. Tapılan yırtıcılıq dərhal götürür və tez-tez dərhal yeyir. Brahmin Uçurtmaları mütəmadi olaraq limanlar və zibil yerləri ətrafında zibil axtarır.

Tüylü ətyeyənlər oğurluğa meyllidirlər və digər yırtıcı quşlardan tutulan ovu götürə bilərlər.

Bir Brahmin uçurtmasının Mekong çayında bir delfinin ağzından tutulmuş bir balığı qopartması ilə bağlı məlum bir hadisə var. Və bir bacarıqlı uçurtma, qəzəbli arılara baxmayaraq, pətəkdəki bütün balları yedi.

Çaxnaşmaya düşən yırtıcı quşların dırnaqlarına asanlıqla düşəndə ​​quşlar çöl yanğınlarına da cəlb olunur. Kiçik quşlar, dovşanlar, yarasalar, suda-quruda yaşayanlar, quruya atılan balıq və ilanlar da daxil olmaqla leş götürürlər. Yeni Qvineyada Brahmin Uçurtma mütəmadi olaraq meşədə ov edir. Dəniz sahilində xərçənglərə rast gəlinir.

Brahmin Uçurtma yetişdirilməsi

Avstraliyanın cənub və şərqində iki çoxalma dövrü mövcuddur: avqust-oktyabr və aralığın şimalında və qərbində aprel-iyun.

Asiyanın cənubundakı Brahmin Uçurtmalarının yetişdirmə mövsümü dekabrdan aprelə qədər davam edir.

Quşlar üst-üstə bir neçə il eyni yerdə yuva qurur. Yuvalar digər quşlardan təcrid olunmuş şəkildə tikilir. Qonşu cütlər bir-birindən ən az yüz metr məsafədə, ən çox manqrda yerləşirlər. Yuvanın birbaşa yerdə yerləşməsi son dərəcə nadirdir. Yuva kiçik budaqlardan, yarpaqlardan, qabıqdan və gübrədən düzəldilmiş böyük bir platformaya bənzəyir. Hündür bir ağacın budaqlarında bir çəngəldə yerin səthindən 2 ilə 30 metr yüksəklikdədir. Quru yarpaqlar bir astar kimi xidmət edir.

Malayziyada tapılan brahmin uçurtmaları yuvanın dibini quru palçıqla uzadır.

Bəlkə quşlar balalarını gənələrdən qoruyar. Quşlar yuvaları bir neçə ildir yetişdirmək üçün istifadə edir, yalnız bir az budaq əlavə edirlər. Bir debriyajda 52 x 41 millimetr ölçüsündə kiçik qəhvəyi ləkələri olan iki-üç açıq-ağ və ya mavi-ağ oval yumurta var.

Kişi və dişi yuva qurur, hər iki valideyn də nəsli bəsləyir, ancaq yalnız dişi debriyajı inkubasiya etdiyi düşünülür. Civcivin inkişafı 26-27 gün davam edir. Bütün yuvalama dövrü 50-56 günə qədər uzanır. Bir qayda olaraq, bir cücə lələkdən sağ qalır, lakin bəzən iki və ya üç gənc quşun uğurlu damazlıqları var. Brahmin uçurtma balaları iki aylıqda müstəqil olurlar.

Quşlar qalıcı bir yaşayış mühitinə riayət edirlər.

Brahmin Uçurtmasının qorunma vəziyyəti

Brahmin Uçurtma qlobal olaraq ən az narahatlıq olaraq sıralanır. IUCN Qırmızı Siyahısında yoxdur.

Brahmin Uçurtma sayının azalmasının səbəbləri

Java adasında quşların sayı kəskin şəkildə azalır. Yaşayış yerlərinin itirilməsi, təqiblər və pestisidlərin həddindən artıq istifadəsi səbəbindən xüsusilə Cənub-Şərqi Asiyada quşların sayı azalır. Səbəblərdən biri də insanların həyat səviyyəsindəki artım və zibil və tullantıların atılmasıdır, bu da Brahmin uçurtmalarının bəslədiyi ölü heyvanların sayının azalmasına səbəb olur.

Bir səhv taparsanız, xahiş edirəm bir mətn parçası seçin və basın Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send