Quş Ailələri

Avrasiya jay

Pin
Send
Share
Send
Send


30-dan çox tanınmış alt növ ilə Avrasiya səməninin tam rəng nümunələri və lələləri coğrafi aralıklarda əhəmiyyətli dərəcədə dəyişə bilər. Ən parlaq hunilardan biridir və fərqli rəngləri olan populyasiyalarda belə fərqli xüsusiyyətləri ilə dərhal tanınır.

Ümumi ad: Avrasiya jay, jay, adi jay, Avropa jay, meşə palçığı
Elmi adı:Garrulus glandarius
Elmi ailə:Corvidae

Görünüş və şəxsiyyət

Bu tuluqlar bir-birindən fərqlənir, lakin geniş ərazilərdə əhali arasında böyük fərqlər ola biləcəyi üçün tarantulaların Avrasiya jaylarını düzgün müəyyənləşdirmələrini təmin etmək üçün əsas işarələri bilməlidirlər.

  • Bill: nisbətən qısa, lakin qalın, qara, azca yuvarlaqlaşdırılmış, qılınclı tüklərlə bəzədilmişdir
  • Ölçü: 21-23 düym qanadları ilə 14 düym uzunluğunda, ağır quruluşlu, uzun quyruqlu, tac lələkləri qısa bir tarağa qaldırıla bilər
  • Rənglər: qara, ağ, mavi, qəhvəyi, gül qəhvəyi, boz, pas
  • NişanlarA: Cinslər bir-birinə bənzəyir, lakin lələlərin rəngi və baş işarələrində coğrafi fərqlər çoxdur. Tipik olaraq, gövdənin yuxarı hissəsi çəhrayı qəhvəyi ilə qaranlıq və ya paslı rəngə qədər dəyişir, arxa isə daha açıq boz və ya taupe olur. Qanadlar geniş ləkə və əsas lələklərdə ağ kənarları olan qara, yuxarı qanadlarında isə nazik qara zolaqlı açıq mavi rənglidir. Bədənin alt hissəsi daha solğun, boğazı isə ağ və ya solğun, qalın qara boya zolağı ilə. Etək və alt örtük ağ rəngdədir. Tac və üz populyasiyalar arasında çox fərqlidir və tacdakı qara damarlarla qəhvəyi və ya möhkəm qara tacla ağ ola bilər. Alın solğun və ya qaranlıq ola bilər. Quyruq bərk qara rənglidir və uzandıqda çox yumşaq yuvarlaqlaşdırılır. Ayaqları və ayaqları solğun, gözlərində sarıdan açıq mavi rəngli iris var.
    Yetkinlik yaşına çatmayanlar yetkinlərə bənzəyir, lakin tünd tüyləri və başında daha az ifadə olunan işarələri var.

Yemək, pəhriz və yem

Bu mahnı quşları hər yerdə yaşayır və qoz-fındıq, meyvə, həşərat, yumurta, körpə quşlar, suda-quruda yaşayanlar və hətta kiçik məməlilər də daxil olmaqla müxtəlif qidalardan nümunə götürəcəkdir. Avrasiya jayları ən çox yayılan və tapmaq asan olan hər hansı qidaya uyğunlaşdığından, pəhrizləri fəsillərə və qidanın fərqli olduğu bölgələrə görə dəyişir. Avrasiya jayları qida axtararkən, bitkilərdən böcəklər götürür və ya qoz üçün saxlayaraq qoz-fındıq üçün torpağı tarayırlar. Bu gizli qoz-fındıqlar bir çox ərazidə meşələrin bərpasına kömək edir.

Yaşayış yeri və köç

Bu alçaqlar ideal şəkildə qoz-fındıq üçün bol palıd və fıstıq ağacları olan sıx, yarpaqlı meşələrə üstünlük verirlər, eyni zamanda iynəyarpaqlı və ya qarışıq meşələrdə, çox sayda yetkin ağac olan parklarda, bağlarda və həyətlərdə də ola bilərlər. Bütün il boyunca İngiltərədən İberiya Yarımadasına və Afrika boyunca, Cənubi İskandinaviya və Orta Şərqin bəzi hissələri, şərqdə Rusiyadan keçərək Çin, Yaponiya və Şimali Hindistana qədər yayılmışdır. Avrasiya jayları qışda daha yaxşı qida mənbələri axtarmaq üçün köçəri vəziyyətə gələ bilsə də, ümumiyyətlə əhəmiyyətli məsafələr qət etmirlər. Dağ əhalisi qışda aşağı hündürlüklərə çəkilə bilər.

Vokalizasiya

Bu jaylar səs-küylüdür və müxtəlif qışqırıqlar və xırıltılar çıxara bilər. Ən çox görülən çağırış, həyəcan keçirəndə, həyəcanlandıqda və ya uçuş zamanı, ümumiyyətlə bərabər uzunluqda 2-3 təkrar ilə edilən sərt "ahhhh-ahhhh" dir. Bəzi təqlidçilər, xüsusən də şahin və bayquş kimi ətyeyənlər də bu jayların repertuarının bir hissəsidir.

Davranış

Onlar tək quşlardır, lakin çoxalma mövsümündə cüt-cüt tapıla bilər və payız və qışda bəslənmək üçün çox vaxt kiçik sürülər əmələ gətirirlər. Utancaq və asanlıqla qorxurlar, lakin dalğalı bir trayektoriya ilə yavaş, kəskin uçuşlarını tanımaq asandır. Oyun oynamaq və ya digər bənzərsiz fəaliyyətlərlə məşğul olmaq üçün kifayət qədər ağıllıdırlar.

Çoxalma

Ömürlük cütləşdiklərinə inandıqları monoqam quşlardır, baxmayaraq ki, Avrasiya jayları qışda çox vaxt birlikdə qalmır və əvəzinə hər bahar cütləşmə bağlarını təzələyirlər. Cüt cüt yerdən 12-20 fut yüksəklikdə bir ağacın içərisində olan mamır, ot, lələk, xəz və ya digər yumşaq materialla örtülmüş budaqlardan qab şəklində bir yuva qurmaq üçün birlikdə çalışırlar.

Yumurta oval şəklindədir və ağımtıl sarıdan boz-yaşıl rəngə qədər dəyişir və bərabər xallıdır. Bir bala 4-7 yumurta var, lakin hər il yalnız bir cins cütləşir. Dişi 16-19 gün ərzində yumurtaları inkübe edir və cücələr yumurtadan çıxdıqdan sonra əlavə 21-23 gün ərzində hər iki valideynlə qidalanır.

Özlərini bəsləyə bilsələr də, gənc Avrasiya jayları növbəti nəsil mövsümü başlamazdan əvvəl ərazilərini tapmaq üçün qovulana qədər bir neçə ay valideynlərinin yanında olurlar.

Avrasiya Jays-ı cəlb etmək

Utancaq təbiətlərinə baxmayaraq, bu tulaqlar mütəmadi olaraq yetkin ağacları olan bağçaları və bağları, xüsusilə palıd və ya fıstıq ağaclarını cəlb edə bilər. Meyvə verən kolların verilməsi, qidalanmaq üçün düşmüş yarpaqların saxlanılması və qabda və ya platformada qidalandırıcılarda yer fıstığı təqdim edilməsi də Avrasiya jaylarını ziyarətə cəlb edə bilər.

Qorunma

Geniş çeşidi, ümumi uyğunlaşma qabiliyyəti və yüksək, dayanıqlı saylarına görə Avrasiya jayı nəsli kəsilməkdə olan və ya nəsli kəsilməkdə olan sayılmır. Bəzi yerli alt növlər böyük təhdidlərlə qarşılaşa bilər və bu quşların təhlükəsizliyini təmin etmək üçün qoruma səyləri lazımdır.

Pin
Send
Share
Send
Send