Quş Ailələri

Rusiya quşları, şahin şahin

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Şahin şahin
    Butastur indicus
  • Qırmızı qanadlı şahin vızıltı
    Butastur canlandırıcı
  • Çəyirtkə vızıltı
    Butastur rufipennis
  • Ağ gözlü vızıltı [Hindistan] şahin
    Butastur teesa

Layihə haqqında

Apus Sürətdir, planetimizdə heç yerə birbaşa enməyən ən sürətli quşdur.

"Swift" in məqsədi vəhşi heyvanlar haqqında ən maraqlı məlumatları toplamaq və sizinlə bölüşməkdir.

Ölçü

Dişi şahinlər ümumiyyətlə kişilərdən daha böyükdür və bədən çəkisi 60 ilə 65 sm və qanadlarının uzunluğu 1 m-dən çox olan 2 kq-a qədərdirlər. Kişilərin çəkisi adətən müvafiq olaraq 650 ilə 1150 g arasındadır və bədən uzunluğu və qanadları daha azdır.

Necə görünür

Bütün şahinlər geniş və qısa yuvarlaq qanadlarla xarakterizə olunur. Ayrıca, quş, gözlərin üstündə yerləşən və başın arxasında birləşdirilmiş ağ "qaşlar" ilə xarakterizə olunur.

Rəng

Şahin lələklərində əsasən mavi, qəhvəyi, qara və ağ rənglərdə bir çox dəyişiklik var. Bəzən tamamilə kömür-qara şahinlərə rast gəlinir.

Şahinlərin gözləri qırmızı və ya tünd qəhvəyi bir iris ilə böyükdür, ayaqları sarıdır.

Şahin vahiməsi Botastur indicus

həmçinin bax 7.1.6. Cins Şahin-Şahin - Butastur

Şahin şahin Botastur indicus

Vızıltıya bənzər, lakin daha uzun bir quyruğu və quyruğu və uçuş lələklərində iti eninə zolaqları olan, qanadın qatının altındakı qaranlıq ləkələr olmayan böyük bir quş (qanadların uzunluğu təxminən bir metr).

Boğaz qaranlıq uzununa bir zolaqla ağ, qarın açıq eninə zolaqlar ilə qəhvəyi, qaş adətən ağ rəngdədir. Adətən sinə boyunca geniş tünd zolaq olur (şahinlərdən fərqli olaraq [148-152]). Gənc quşlarda ventral tərəf açıqdır və yanlarında və göğsündə tünd uzununa zolaqlar vardır. Uçuşda qanadın arxa kənarı düz görünür və yırtıcı bir qartal kimi yuvarlaq deyil. Uçuş əsasən uçur. Çox vaxt hündür ağacların quru budaqlarında oturur.

Primorye və Amur bölgəsinin cənubundakı qarışıq və yarpaqlı meşələrdə yaşayır. Yaşıl ot və yarpaqlarla örtülmüş ağaclardakı yuvalar; debriyajda qırmızı ləkəli 3-4 ağ yumurta var. Qurbağalar, ilanlar, gəmiricilər, böcəklərlə qidalanır. Səs bir cırtdanın fəryadına bənzəyir, ancaq iki hecalıdır.

Son illərdə nadir hala gəldi və Rusiyanın Qırmızı Kitabına salındı.

.
7. Cins Arı - Pernis
Nisbətən uzun, çox geniş olmayan quyruğu və dar qanadları olan böyük quşlar (bir yarım metrə qədər uzanır). Uçuşda boyun bir qədər uzanır. Aşağıdakı birincil uçuş lələkləri zolaqsız tamamilə qaranlıqdır, çox nadir hallarda qaranlıq uclarla işıqlanır. Boyama çox dəyişkəndir, belə ki, bu quşları bəzən cırtdan və şahin cırtdanından ayırmaq çətin olur [135-139]. Qısa dalğa ilə çırpınan uçuş, qanadlar bir az irəli əyilmiş.

Yüksək saplı qarışıq və yarpaqlı meşələrdə ağaclarda yuva qururlar. Yuva, yaşıl yarpaqları olan, ağ rəngli 1-2 qırmızı-qəhvəyi rəngli, qırmızı-qəhvəyi rəngli budaqlarla düzülmüşdür.

Yuvaları uçan böcəklərə baxaraq tapılan arı və yaban arılarının sürfələri ilə qidalanırlar. Çox həssas bir eşitmə qabiliyyətinə sahibdirlər və ovu ilə yuvasına qayıdan bir yabanı eşidən səsləri bir uçan işığdan səhvsiz ayırırlar. Yerdəki arı yuvaları qazılır, xarakterik qazıntılar buraxır. Bəslənmə xüsusiyyətlərinə görə, digər yırtıcılardan daha gec yumurta qoymağa başlayırlar (arı və sürfələri yalnız yayda kütləvi qidaya çevrilir). Gaga və göz ətrafındakı dəri arı sancmalarından qorunmaq üçün kiçik, miqyaslı lələklərlə örtülmüşdür. Qurbağalar və gəmiricilər bəzən tutulur. Səs - qəfil qısa səs.

Rusiyada köçəri növləri ayırd etmək üçün iki çətin növ var.

Cədvəl 11

qara uçurtma, 147 - qırmızı uçurtma, 153 - ilan yeyən.

Cədvəl 14

Cədvəl 14 Uçan yırtıcı quşlar: 127 - osprey, 134 - yamaclı qartal, 135 - vızıltı (135a - yüngül forma, 135b - tünd forma), 136 - uzun ayaqlı vızıltı, 137 - yoxuşlu vızıltı, 138 - cırtdan, 139 - şahin buzzard, 140 - yaban arısı yeyən, 141 - yaban arısı yeyən, 146 - qara uçurtma, 147 - qırmızı uçurtma, 153 - ilan yeyən (153a - yüngül forma, 153b - tünd forma).

Rusiya təbiətinin ensiklopediyası. - M.: ABF.

R.L. Boehme, V.L. Dinets, V.E. Flint, A.E. Çerenkov.

Nə yeyir

Şahinlər əsasən heyvan qidası ilə qidalanan yırtıcı quşlardır. Cücələr və yetkinlik yaşına çatmayanlar sürfələri, böcəkləri, qurbağaları və kiçik gəmiriciləri yeyirlər. Yaşlandıqca şahinlər qırqovul, fındıq, dələ, dovşan, dovşan kimi böyük bir ovu ovlamağa başlayır.

Qarınlarında tutulmuş və yeyilmiş ovun bir hissəsini saxlayan xüsusi bir "torba" olduğu üçün şahinlər, gündə iki dəfə bir dəfə ov edirlər və oradan tədricən mədəyə daxil olurlar.

Şahinlər mükəmməl görmə qabiliyyəti ilə tanınır, göydə uçarkən bir neçə kilometrə qədər məsafədə ov axtarırlar. Qurbanın izinə düşən quş ildırım sürəti ilə aşağıya doğru qaçır və güclü əziyyətli pəncələri ilə onu tutur. Kovalamaca əsnasında şahin ovuna o qədər cəmləşir ki, bəzən yolundakı maneələri, məsələn, bir ağac, bir ev, hətta qatar kimi hiss etmir.

Şahin lobunun bəslənməsi

Şahin vızıltıları əsasən qurbağalar, kərtənkələlər və böyük böcəklərlə qidalanır. Quşlar sulu və quraq ərazilərdə ov edir. Kiçik ilanlar, xərçənglər və gəmiricilərlə qidalanırlar. Quru ağacda və ya teleqraf dirəyində düzülmüş, günəş şüaları ilə yaxşı işıqlandırılmış müşahidə göyərtəsindən yırtıcı heyvanlara baxın. Qurbanı yaxalamaq üçün pusqudan yerə dalırlar. Əsasən səhər və axşam aktivdirlər.


Şahin vahşi avı axtarır

Cütləşmə mövsümü

Şahinlər həyat üçün bir cüt yaradan monoqam quşlardır. Cinsi yetkinliyə 1 yaşında çatır. Çiftleşmə mövsümü yaşayış bölgəsindən asılı olaraq baharın ortalarında və ya yazın əvvəlində başlayır.

Yuva

Şahin cütü üç min hektara qədər ərazisini tutur. Quşlar yerdən 10 ilə 20 m hündür ağaclarda, köhnə meşələrin çalılıqlarında yuva qururlar.

Daşyonma

Dişi ildə 2-8 yumurtadan ibarət olan bir debriyaj hazırlayır. İnkubasiya müddəti 30 gün davam edir, hər iki tərəf inkubasiyada iştirak edirlər.

Cücələr

Həyatın ikinci ayında gənc quşlar tamamilə müstəqil olur və valideyn yuvasını tərk edirlər.

Şahinin orta ömrü 15 ilə 20 ildir; əsirlikdə quş daha da uzun yaşaya bilər.

Ailə: Şahin - Accipitridae

Cins: Butastur

Müəllif: Gmelin, 1788

Kateqoriya: 2 - sayları azalmaqda olan növlər. Şərqi Asiya endemik.

Yaymaq: Rus və xarici Uzaq Şərq: müasir sıra haqqında dəqiq bir məlumat yoxdur. Bəzən basda yaşayır. R. Şimalda Ussuri. ən azı səh. Bikin. 40-60-cı illərdə, yüksək bir bolluq dövründə, Güneyin hər yerində yuva qurdu. Basda Primorye. R. Ussuri və çayın vadisi boyunca. Şimal-şərqdə Cupid. çayın ağzına. Gorin və qərbdə, ehtimal ki, çayın ağzına qədər. Bureya.
Yaşayış yeri: Vadilərin və ətəklərin yarpaqlı və qarışıq meşələrinin çəmənliklər, meşə örtükləri, bataqlıqlar və tarlalarla sərhəd olduğu ərazilərdə yaşayır. Uzun məsafəli miqrant. Yuvalar, bir qayda olaraq, böyük ağaclarda özləri tərəfindən tikilir. 3-4 yumurtadan ibarət olan tam debriyaj. Əsas qida maddələri suda-quruda yaşayanlar, sürünənlər və böcəklərdir. Primorye’də payız miqrasiyası demək olar ki, nəzərə çarpmır, çünki quşlar çoxluq təşkil etmir. Koreya yarımadasının cənubunda və xüsusən də cənubunda. Yaponiyada quşlar yüzlərlə, hətta minlərlə fərdi nəhəng sürülərə yığılır. Belə yığılma xüsusilə Ryukyu adaları və Tayvan üçün xarakterikdir. İkincisi, əvvəllər ildə 1 minə qədər fərdin tutulduğu bir gecəlik yığıncaqlarda şahin cırtdanlarının balıq ovu mövcud idi. Vostun sahil bölgələrində uçuşda. Çin heç vaxt çox deyil. Şərqə yaz köçü zamanı. Asiyanın kənarında, quşlar payızdan xeyli az uçur. Bu, qışlama yerlərində, xüsusən də şahin vızıltısının balıq ovunun bir obyekti olduğu Filippinlərdə əhəmiyyətli bir ölüm nisbətini göstərir [6,7].

Nömrə: ... Son 100 ildə rəqəmlərdə ciddi dəyişikliklər oldu [1,8-10]. XIX əsrdə. və 20-ci illərin sonuna qədər. yerli olaraq yalnız Cənubda paylanan çox kiçik bir növ idi. Primorye [8.9]. 30-cu illərin sonundan 60-cı illərin əvvəllərinə. şahin vızıltı Ussuri bölgəsində adi bir yırtıcı quşa çevrildi [1,11]. Səpinə də daxil olmaqla növlərin çeşidi artmışdır. Aşağı Amura. Eyni şey Koreyada da baş verdi [12,13]. Sayıların artması Rusiyanın Uzaq Şərqinin güclü inkişafı ilə üst-üstə düşdü və bu növ üçün son dərəcə əlverişli bir ekoloji mühitin meydana gəlməsinə səbəb oldu: yüksək gövdəli meşələr, polislər və açıq ot icmalarından (pirogen və kəsmə çəmənliklər, çəmənliklər) mozaika , otlaqlar, tarlalar) və eyni zamanda, şahinin əsas qida obyekti olan suda-quruda yaşayanların sayının geniş yayılması. 1970-ci illərin əvvəllərindəki depressiyaya, ehtimal ki, amfibiya sayının azalmasına səbəb olan qışlama ərazilərində aqrokimyanın geniş tətbiqi səbəb oldu. Miqrasiya və qışlama dövründə yırtıcı balıq ovu təsir göstərə bilər.

Tərtib edən: A.A. Nazarenko

Təsnifat

Geniş bir morfoloji və həyat tərzi xüsusiyyətlərinə sahib bir qartal, çovğun, uçurtma, şahin, qürbət görünüşü ilə tipik yırtıcılar. Ölçülər əhəmiyyətli dərəcədə dəyişir.

Vokal əzələləri yaxşı inkişaf etmişdir; şahinlər müxtəlif məsafələrdə yaxşı eşidilən yüksək səs tembri ilə müxtəlif səslər çıxara bilər.

Gaga yanlardan sıxılır, gaganın silsiləsi zirvəyə yaxın aşağıya doğru kəskin şəkildə əyilir, çənə düzdür.

Gözlər böyükdür (bədən çəkisinin təxminən 1% -i), nəzərəçarpacaq dərəcədə irəli yönəldilmişdir və bu, böyük bir binokulyar görmə sahəsi təmin edir. Görmə kəskinliyi insanın görmə kəskinliyini təxminən 8 dəfə üstələyir.

Tüyü yaxşı inkişaf etmiş aşağı hissəsi və yan mili ilə sərt, konturlu lələklərdir.

Demək olar ki, bütün növlər ətyeyənlərdir. İstisna Afrika qartalının qartalı və ya xurma tünd qızıdır (Gipohierax angolensis

) əsasən bir neçə növ xurma ağacının meyvələri ilə qidalanır. Bir çox növ ixtisaslaşmışdır. Arı yeyənlər, kiçik şahinlər və dumanlı uçurtmalar entomofaglardır, qartallar ichthyophages, bir çox cırtdan, "yüngül" balıqlar, çöl qartalı, dəfn yeri, herpetofaglar - ilan qartalları və buffun qartalları, ornitofaglar - iri şahinlər, bataqlıqlar miyofajlardır; Ancaq əksəriyyəti geniş bir qidalanma olan polifajlardır. Yemək üsulları müxtəlifdir.

Həzm olunmamış qida qalıqları - sümüklər, yun, lələk, xitin - qranul şəklində xaric olunur.

Təsnifat

Bütün şahinlər əsasən morfoloji xüsusiyyətlərinə görə bir neçə alt ailəyə bölünür. Bununla birlikdə, bu qruplardakı bəzi taksonlar əsas kütlədən əhəmiyyətli dərəcədə uzaqlaşdı və bu qrupların altına düşməyə ən yaxın olduqları üçün yenə də indiki mövqelərini tuturlar. Şahin filogenezi və taksonomiyası elmi mübahisələrin mövzusudur.

Beynəlxalq Təbiəti Mühafizə Birliyinə görə, ailəyə aşağıdakı 14 alt ailəyə aid 70 cins daxildir:

Şahin şahinin xarici əlamətləri

Şahin şahzərinin ölçüsü təxminən 46 sm, qanadlarının uzunluğu 101 - 110 sm, çəkisi 375 - 433 qramdır.

Şahin vahşi (Butastur indicus)

Bu orta ölçülü lələkli yırtıcı, bədənin aşağı əyriliyi, uzun qanadları, kifayət qədər uzanan quyruğu və incə ayaqları ilə cılız bir formalı çox xarakterik bir siluetə malikdir. Yetkin quşların lələsinin rəngi yuxarı hissədə tünd qəhvəyi rəngdədir, lakin işıq şüalarında qırmızı rəngdə görünür. Qara və müxtəlif ölçülü iri ağ maarifləndiricilərin kiçik damarları ilə lələyin üstündə. Alın ortası, başlıq, baş qanadları, boyun və mantiyanın yuxarı hissəsi daha çox boz rəngdədir. Quyruq rəngi üç qara zolaqlı qəhvəyi ilə boz-qəhvəyi arasında dəyişir. Bütün əsas tüylər qara rəngdədir.

Başın arxasında dalğalı ağ yamaq var, alnın kənarında bir az ağ var. Boğaz tamamilə ağ, lakin orta və yan zolaqlar qaranlıqdır. Sinə, qarın, böyrək və budda geniş ağ və qəhvəyi zolaqlar var. Bütün quyruq tükləri demək olar ki, ağ rəngdədir. Gənc şahin böcəklərinin lələklərində daha çox boz və qırmızı rəngli qəhvəyi zolaqlar var. Aln yanaqların üstündəki ağ, tüklü qaşlar və tüklü nəzərə çarpan astarlardır.

Yetkin quşlarda iris sarıdır. Mum sarı-narıncı, ayaqları açıq sarı rəngdədir. Gənc şahinlərdə gözlər qəhvəyi və ya açıq sarıdır. Mum sarıdır.

Şahin vahşi, geniş yarpaqlı iynəyarpaqlı və ağacların qarışıq meşələrində yaşayır

Şahin cırtdanının yaşayış yeri

Şahin vahşi, geniş yarpaqları olan iynəyarpaqlı ağacların qarışıq meşələrində və bitişik açıq meşələrdə yaşayır. Çaylar boyunca və ya bataqlıq və torf bataqlıqlarının yaxınlığında baş verir. Kobud ərazidə, təpələr arasında, alçaq dağların yamaclarında və vadilərdə qalmağa üstünlük verir.

Düyü tarlalarında, meşə örtüyü zəif olan ərazilərdə və seyrək meşə dayaqları olan düzənliklərdə qışlayır. Alçaq ərazilərdə və sahil boyunca görünür. Dəniz səviyyəsindən 1800 metrə və ya 2000 metrə qədər yayılır.

Şahin vızıltılarının yayılması

Şahin-şahin Asiya qitəsinin yerli sakinidir. Yazda və yazda Şərqi Palaearktika adlanan coğrafi ərazidə yerləşir. Rusiyanın Uzaq Şərqində Mançurya qədər (Çin əyalətləri Heilongkiang, Liaoning və Hebei) yaşayır. Yuva sahəsi Koreya yarımadasının şimalında və Yaponiyada (Honshu adasının mərkəzində, həmçinin Shikoku, Kyushu və Izushoto) davam edir.

Şahin vızıltıları yuvalama mövsümünün əvvəlində uzun dairəvi uçuşlar edir.

Şahin şahin, Tayvan, Cənubi Çin, Burma, Tayland, Malay yarımadası, Böyük Sunda adaları da daxil olmaqla Sulawesi'ye və Filippinlərə qədər olan ölkələrdə qışlayır. Geniş yayılma ərazisinə baxmayaraq, bu növ monotipik hesab olunur və alt növlər yaratmır.

Şahin şahin davranışının xüsusiyyətləri

Şahin vızıltıları yuvalama mövsümündə və ya qış dövründə tək və ya cüt olaraq yaşayır. Yeri gəlmişkən, Cənubi Yaponiyada, rooslarda və ya istirahət yerlərində toplanan bir neçə yüz, hətta minlərlə quşdan ibarət yaşayış məntəqələri təşkil edirlər. Şahin vızıltıları yazda kiçik qruplara, payızda isə böyük qruplara köç edir. Bu quşlar sentyabrın ortalarından noyabr ayının əvvəllərinə qədər yuva yerlərini tərk edərək Cənubi Yaponiya, Nansei arxipelaqı və birbaşa Tayvan, Filippin və Sulawesi'yə uçurlar. Şahin şahininin çoxalması.

Yuvalama mövsümünün əvvəlində şahin böcəkləri tək və ya cüt olaraq uzun dairəvi uçuşlar edir.

Havadakı hərəkətləri davamlı qışqırıqlarla müşayiət edirlər. Bu yırtıcı quş növündə digər manevrlərə rast gəlinmir.

Şahin vızıltı yerdən 5 ilə 12 metr arasında bir yuva qurur

Şahin vızıltıları maydan iyul aylarına qədər çoxalır. Diqqətsiz şəkildə yığılmış budaqlardan, budaqlardan və bəzən qamış saplarından təvazökar bir yuva qururlar. Binanın diametri 40 ilə 50 santimetr arasında dəyişir. İçərisində yaşıl yarpaqların, otların, şam iynələrinin, qabıq zolaqlarının bir astarlığı var. Yuva yerdən 5 ilə 12 metr arasında, ümumiyyətlə iynəyarpaqlı və ya həmişə yaşıl yarpaqlı bir ağac üzərində yerləşir. Dişi 2 - 4 yumurta qoyur və 28 ilə 30 gün arasında inkübe edir. Gənc quşlar yuvanı 34 və ya 36 gündən sonra tərk edirlər.

Şahin vızıltı sayının azalmasının səbəbləri

Şahin cırtdanlarının sayı xeyli dəyişdi. Keçən əsrdə bu yırtıcı quş növü Cənubi Primoryedə son dərəcə kiçik sayılırdı. Sonra şahin şaqqaltı tədricən Aşağı Amur hövzəsindəki Ussuri bölgəsində və Koreyada yayılır. Ədədlərin böyüməsi Rusiyanın Uzaq Şərqinin intensiv inkişafına təsadüf edir ki, bu da şahin vızıltılarının çoxalması üçün əlverişli şəraitin yaranmasına səbəb olur. Buna suda-quruda yaşayanların sayının artması və yuva üçün uyğun yerlərin - polislər, çəmənliklər, otlaqlar və otlaqlar olan yüksək meşələr kömək etdi.

70-ci illərin əvvəllərində pestisidlərin istifadəsi nəticəsində yırtıcı quşların sayında geniş bir azalma baş verdi.

Bəlkə də köç dövründə quşların yırtıcı atəş etməsi də təsir etdi.

Bununla birlikdə, şahin vızıltılarının biologiyası ilə bağlı çox tədqiqat aparıldığı Yaponiyada belə, növlərin fərdlərinin sayı və müxtəlif populyasiya qrupları haqqında məlumat itkindir.Oktyabrın əvvəllərində Kuyshu-nun cənub hissəsində tapılan bir neçə min quşun konsentrasiyası. Təmizlənməmiş məlumatlardan sonra yaşayış yerinin ölçüsü 1.800.000 kvadrat kilometrdir və ümumiyyətlə quşların sayı azalsa da, 100.000 fərddən çoxdur.

Şahin cırtdanı CITES Əlavə 2-də verilmişdir. Bu növ Bonn Konvensiyasının Əlavə 2 ilə qorunur. Bundan əlavə, Rusiyanın köçəri quşların qorunmasına dair Yaponiya, Koreya Respublikası və KXDR ilə imzaladığı ikitərəfli müqavilələrin Əlavəsində də qeyd olunur. Materik əhalisi depressiya vəziyyətindədir; Yaponiyada şahin vahşi həyatı firavan vəziyyətdədir.

Kateqoriya və status

Kateqoriya 3. Silsilənin ətraf ərazilərində yuva quran nadir növ. 2-ci kateqoriyada Rusiyanın Qırmızı Kitabına daxil edilmişdir.

Qısa Təsvir

Şahin şahin (Butastur indicus) orta ölçülü bir yırtıcı quş (çəkisi təxminən 340 g, qanadları təxminən bir metr). Arxanın rənglənməsi qəhvəyi, başı boz rənglidir. Döş qəhvəyi-qəhvəyi rənglidir; qarında, yanlarında, qanadların alt tərəfində ağ və buffey eninə zolaqlar bir-birini əvəz edir və ağ boğazın ortasında tünd uzunsov vuruş fərqlənir. Quyruqda üç qaranlıq bant görünür. Gənc quşlarda alt qaranlıq uzununa zolaqlar ilə yüngüldür. Gözlər, mum və pəncələr sarı rəngdədir.

Yaşayış yerləri və biologiya

Açıq ərazilərlə həmsərhəd olan ərazilərdə yarpaqlı və qarışıq vadi meşələrində şahin cüyür yuvası. May ayında gəlir.

Quşlar böyük ağacların üstündə kiçik yuvalar qurur, onları taclarda yaxşı maskalayır. Tepsi yaşıl ot və yarpaqları ilə örtülmüşdür. Debriyaj iki-dörd yumurtadan ibarətdir. İnkubasiya dövrü 28-30 gün, cücələrin bəslənməsi isə 34-38 gündür. Cücələr iyul ayının ortalarından uçmağa başlayır və avqustun ikinci yarısında özləri ov etməyə başlayırlar.

Yeyinti suda-quruda yaşayanlar, sürünənlər, bəzən quşlar, iri böcəklər və siçan kimi gəmiricilər tutulur.

Sentyabr ayında qışlama yerlərinə köç edirlər.

Əhali, məhdudlaşdıran amillər və təhdidlər

Azaldılmış bolluğu olan nadir bir cins miqrasiya növüdür [2-5]. Amur bölgəsindəki rəqəmlə bağlı dəqiq bir məlumat yoxdur. R boyunca Bureinsko-Khingan ovalığında cinslər. Bureya Aşağı Bureisk su anbarına qədər [2, 6-8] və çayın daşqın hissəsindəki Zeya-Bureya düzənliyində. Tom. Səh. Nora və Selemdja, lakin burada status qurulmamışdır [10-12].

Mozaik bir mənzərənin meydana gəldiyi, yəni hündür gövdəli meşələrin açıq sahələr ilə növbələşdiyi insan fəaliyyətinin mülayim təsiri şahin vızıltı üçün əlverişlidir. Bəzən sayların azalmasının əsas səbəbinin şahin vızıltılarının əsas qidası olan amfibiyaların sayının azalmasına səbəb olan aqrokimyanın tətbiqi olduğu iddia edilir.

Başqa bir versiyaya görə, növlərin populyasiyası qışlama zamanı, xüsusən Tayvan adasında və Filippin adalarında məhv edilməsindən təsirləndi.

Alınmış və lazımi təhlükəsizlik tədbirləri

Şahin şahin (Butastur indicus) Rusiya, Primorsky və Xabarovsk Bölgələri, Yəhudi Muxtar Bölgəsi, CITES-in Əlavəsi 2, Rusiyanın Yaponiya, Koreya Respublikası və KXDR ilə köçəri quşların qorunması ilə bağladığı ikitərəfli müqavilələrin əlavələrinə daxil edilmişdir.

Miqrasiya dövründə və qışlama dövründə quşların yaşayış yerlərini qorumaq lazımdır.

Məlumat mənbələri

1. Nazarenko A. A. Yastrebiniy sarych / Kitabda: Rusiya Federasiyasının Qırmızı Kitabı. Heyvanlar. M .: AST, Astrel, 2001.S. 430-431.

2. Pankin N.S., Dymin V.A. Zeisko-Bureya düzünün faunası və yırtıcı quşların yayılması // Uzaq Şərqin heyvanlar aləmi. Blagoveşchensk, 1975. Sayı. 1. S. 55-62.

3. Dugintsov V.A., Pankin N.S. Amur bölgəsinin inzibati sərhədləri içərisində Yuxarı və Orta Amur bölgəsi quşlarının siyahısı // Yuxarı Amur bölgəsinin ekologiya problemləri: Elmi məqalələr toplusu. Blagoveşchensk, 1993.S. 120-140.

4. Babenko V.G. Aşağı Amur Bölgəsinin Quşları. M.: Prometey, 2000.725 s.

5. Antonov A.I., Parilov M.P. Amur bölgəsinin şərqindəki qorunan quş növlərinin mövcud vəziyyətinin qiymətləndirilməsi haqqında // Amur zooloji jurnalı. 2009. I (3). S. 270-274.

6. Pankin NS Zeisko-Bureinskaya düzünün yırtıcı quşları və bayquşları (paylanması, bolluğu, biologiyası, iqtisadi əhəmiyyəti): Dis .... Cand. biol. elmlər. Blagoveşchensk, 1976. 224 s.

7. Antonov A.I., Parilov M.P. Xingan təbiət qoruğunun və Bureinsko-Xhingan (Arxarinskaya) ovalığının quş kadastrı. Xabarovsk: IVEP FEB RAS. 2010.104 s.

8. Antonov A.I., Dugintsov V.A. Amur bölgəsindəki quş növlərinin izahlı siyahısı // Amur zooloji jurnalı. 2018.X (1). S. 11-79.

9. Stein A.C. Rusiya Federasiyası, Amur vilayətinin Tom çayı boyunca, boz üzlü vızıltı, Butastur indicusun yuva qeydləri. Amuriya zooloji jurnalı. 2011. Cild III (2). S. 201.

10. Kolbin V.A. Norsky qoruğunun Avifauna // Rus Ornitoloji Jurnalı. 2005. Express Edition 277. S. 39-48.

11. Kolbin V.A. Komsomolsk və Norsk qoruqlarının timsalında Şimali Amur bölgəsinin nadir və ov quşlarının vəziyyəti haqqında // Rus ornitoloji jurnalı. 2008. Express Edition No. 447. S. 1602-1611.

12. Kolbin V.A. Norsk qoruğunun Avifauna və Oryol qoruğu // Coll. Norsk qoruğunun 20 illiyi üçün məqalələr. Blagoveşchensk-Fevralsk. 2018.S. 72-104.

Pin
Send
Share
Send
Send