Quş Ailələri

Cins: Caloenas Maned göyərçinlər

Pin
Send
Share
Send
Send


Quşlar

Şansınız heç bir şey eşitməmisiniz Nicobar göyərçin (Caloenas nicobarica) kimi tanınan Göyərçin... Bununla birlikdə, bu növün nümayəndələri, göyərçinlər ailəsindən bilinən bütün növlər arasında ən gözəl göyərçinlər hesab olunur. Bundan əlavə, onsuz da tükənmiş uçmayan Dodo quşlarının ən yaxın yaşayan qohumudur. Nicobar göyərçinlərinin fərqli bir xüsusiyyəti, inanılmaz dərəcədə gözəl göy qurşağı lələkləri və parlaq rəngli lələklərdən ibarət uzun bir lələkdir. Bu ecazkar quşlarda belə rəngarəng bir rənglənmənin səbəbi onların yaşayış yerləri idi - növlərin min illərdir təcrid olunmuş şəkildə inkişaf etdiyi və təbii yırtıcıların praktik olaraq olmadığı Nicobar adalarının sahil bölgələri.

Maned Göyərçin lələklərin inanılmaz parlaq rənginə malikdir.

Bu səbəbdən quşların yırtıcılardan müvəffəqiyyətlə gizlənmək üçün təkamül prosesində gözə çarpan təbii rəngli bir kamuflyaj inkişaf etdirmək məcburiyyətində qalmadı. Beynəlxalq Təbiəti Mühafizə Birliyinə (IUCN) görə, Nicobar göyərçin ekzotik quş və heyvan alverçiləri arasında yüksək tələbat olduğu üçün təhlükə altındadır. Qırmızımsı ayaqları, ağ quyruğu və mavi, mis və yaşıl lələklərlə örtülmüşlər. Maned Göyərçin dişi erkəkdən bir qədər kiçikdir və yetkin kişinin qəhvəyi irisindən fərqli olaraq ağ irisdir. Bundan əlavə, yetişməmiş kişi qaranlıq quyruğu və daşma olmaması ilə seçilir. Nicobar göyərçin də deyilir Şahin göyərçinAğ quyruqlu göyərçin... Yetkin bir kişinin uzunluğu 40-41 santimetrdir və təxminən 613 qramdır.

Nicobar göyərçinlərin yaşayış yeri

Caloenas nicobarica göyərçininə ən çox Andaman və Nikobar adalarında rast gəlinir, eyni zamanda Hindistan, Myanma, Taylandın cənub-qərbindəki kiçik adalarda, Malayziya ətrafındakı təcrid olunmuş adalarda, Cənubi Kamboca və Vyetnam adalarında, Sumatra, Wallace və Papua ətrafındakı adalarda da rast gəlinir. , İndoneziyada, Timor-Leste, Filippin adaları, Papua Yeni Gine'deki adalar və Solomon Adaları boyunca. Yaşayış sahəsi olduqca böyük olmasına baxmayaraq, 1985-ci ildə Nicobar göyərçinlərinin sayı yalnız 1000 quş idi.

kredit: Jaochainoi kredit: John Williams

[irp posts = "15231 ″ name =" Alp sürətli, eniş etmədən altı ay uça bilər "]

kredit: Jim4496 kredit: Sue Demetriou kredit: Kathy Kornak kredit: Silvain de Munck kredit: Laurie Hernandez

Növlər: Caloenas nicobarica (Linnaeus, 1758) = Nicobar [maned] göyərçin

Göyərçinlər ailəsinin ən gözəl nümayəndələrindən biri göyərçin və ya Nicobar göyərçindir. Bu, eyni cinsdən olan göyərçinlərin son və tək qalan nümayəndəsidir. Bir göyərçinin digər növləri arasında bir göyərçin tanımamaq sadəcə mümkün deyil. Zümrüd və azure ilə parıldayan uzun lələkləri boyunbağı və ya çox rəngli bir xalata bənzəyir. Ancaq tüyləri göy qurşağının bütün rəngləri ilə parıldadığı parlaq günəş şüaları altında ən gözəl görünür. Ancaq kölgədə rənglər daha təmkinli olur və quşa daha boz, gündəlik bir görünüş verir və bitki örtüyü arasındakı düşmənlərdən yaxşı maskalanır.

İnək göyərçinlərin çeşidi Cənub-Şərqi Asiyada. Güvercin gövdəsinin vətəni Hindistanın şərqindəki Nicobar və Andamandan, Malayziya, Kamboca, Tayland, İndoneziya və Filippin adaları da daxil olmaqla Solomon və Yeni Gine adalarına qədər olan kiçik adalardır. Nikobar adaları adı ilə bu göyərçinlərə Nicobar deyilir.

Sümüklü göyərçinlər, meşədə kiçik sürülər və ya cütlər halında yaşayır, yaşayış olmayan adaları üstün tuturlar. Təbii düşmənlərinin olmadığı uzaq adalarda tənha bir həyat tərzi, göyərçin görünüşündə iz buraxdı. Təxminən qırx santimetr uzunluğunda böyüyən, altı yüz qrama qədər olan bu ağır quş uçmağı çox sevmir. Qoyun göyərçin sürüləri adalar arasında yemək axtararkən gəzərkən tez-tez görülə bilər, vaxtlarının çoxunu yerdə keçirirlər. Təbiət bu quşlara güclü, möhkəm ayaqları bəxş edib, təcrübəli gəzintilər bəxş edib. Yalnız yaxınlaşan təhlükə göyərçinləri həmişəki torpaqlarını tərk etməyə və ağacların budaqlarına sığınmağa məcbur edə bilər.

Gün ərzində bir neçə on nəfərlik sürülərdə birləşən göyərçinlər, toxum, giləmeyvə, meyvə, qoz-fındıq və böcək axtarmaq üçün Cənub-Şərqi Asiyanın materik hissəsini tərk etmədən bir adadan digərinə uçurlar. Mədənin xüsusi quruluşu, qoz-fındıqları bir qabıqla o qədər həzm etməyə imkan verir ki, yalnız çəkiclə qırılsın. Digər növlərdən fərqli olaraq, Nicobar göyərçinləri sütun şəklində uçur və ağ quyruqlar bir sürüdə gəzməyə kömək edir və arxadan uçanlar üçün bir növ mayak rolunu oynayır.

Çiftleşmə mövsümünün başlaması ilə, göyərçinlər sıx tropik bitki örtüyü ilə örtülü, uzaq məskunlaşmamış adalardan birinə uçurlar. Əksər göyərçinlər kimi, onlar da monoqamdırlar və həyat üçün bir tərəfdaş seçirlər. Bununla birlikdə, köhnə bir tanışlıq, bir neçə gün davam edə biləcək tanışlıq və cütlük rəqslərini qətiyyən istisna etmir. Evlilik mərasiminin əsası, qaldırılmış mantiyanın parlaq çalarları ilə bəzədilmiş hər cür səcdədir. Təntənəli hissənin sonunda cütləşmə vaxtı gəlir - kişi yerdən bir neçə metr məsafədə yuva üçün uyğun bir yer seçir və dişi rahat və dayanıqlı bir yuva qurduğu ağac ağacını yığır.

Dişi yumurta qoyduqda, hər iki valideyn növbə ilə onları inkubasiya edir və hər biri bu dərsi təxminən iki həftə keçir. Yumurtadan çıxan cücələr, digər göyərçinlər kimi, zəif və müdafiəsizdirlər. Buna görə, gənc həyatlarının ilk üç ayında yetkin valideynlərinin himayəsindədirlər.

Oxford Universitetinin genetik alimləri 2004-cü ildə bir DNT analizi edərək, göyərçinin 17-ci əsrin ortalarında nəsli kəsilmiş uçuşsuz quru quşu dodonun ən yaxın qohumu olduğunu və ya olduğu kimi rəsmi olaraq təsdiqlədilər. dodo da deyilir.

Harada yaşayır

İnək göyərçinlərin məskəni Nikoar və Andaman Adaları, İndoneziya, Myanmar, Filippinlər və Yeni Qvineyadır. Bundan əlavə, bu yaxınlarda elm adamları bu quşların DNT-sinin çoxdan tükənmiş olan dodo quşlarının, Liverpool göyərçininin və Rodriguez dodosunun DNT-sinə bənzər olduğunu kəşf etdilər. Bu növün nümayəndələrini kiçik adalarda görüşə bilərsiniz.

Görünüş

Adi göyərçinlərdən quşa mantiya və ya boyunbağı qoyulduğunu hiss edən parlaq rəngli lələkləri ilə fərqlənir. Günəşin parladığı gün ərzində quş ən cəlbedici görünür - bu vaxt tükləri qırmızı, narıncı, yaşıl və digər rənglərlə parıldayır. Axşam saatlarında quş tüyü daha təmkinli və boz rəng alır.

Quş, yaşayış mühitinin bu növün nümayəndələrinin praktik olaraq heç bir düşməni olmadığı, ən çox yaşayış olmayan adalar olması səbəbindən belə bir görünüş aldı. Buna görə də, göyərçinlərin kamuflyajına ehtiyac yoxdur. Düşmən çatışmazlığı səbəbindən bu quşlar uçmağı belə bacarmırlar, baxmayaraq ki. Kişilərin uzunluğu 20 sm-ə qədər böyüyür və bədən çəkisi çox vaxt 500 qramı aşır. Dişi dişlər daha kiçikdir, lakin tükləri daha qaranlıqdır.

Həyat tərzi və qidalanma xüsusiyyətləri

Yemək axtarmaq üçün göyərçinlər kiçik sürülərə yığılır və sonra adaları bir neçə saat dövr edirlər. Qalan vaxt quşlar yerdə keçirir. Bu göyərçinlərin qeyri-adi dərəcədə sərt bacakları var, bunun sayəsində qanadsız asanlıqla mövcud ola bilirlər. Sümüklü göyərçinlər ümumiyyətlə yalnız yaxınlaşan bir yırtıcı görüncə uçur.

Bu quşların mədəsinə diqqət yetirməyə dəyər. Həqiqət budur ki, bir insanın çəkic istifadə etmədən qıra bilməyəcəyi qoz-fındıqları həzm edə bilir.

Uçuşlar üçün bu quşlar ağ quyruqlarının köməyi ilə özlərini istiqamətləndirdikləri sütunlara yığılır.

Əhali statusu

İnək göyərçinlər üçün ovçuluq populyarlaşır. Bu quşlar həm satış, həm də istehlak üçün ovlanır.

Eyni zamanda, təbii yaşayış yerlərinin sayı sürətlə azalır. Bunun səbəbi indi kiçik adalarda meşələrin sürətlə kəsilməsi və ətraf mühiti çirkləndirən sənaye müəssisələrinin tikilməsidir.

Bu gün bu növün ümumi sayılmasına baxmayaraq, bəzi yerlərdə demək olar ki, nəsli kəsilib. Beynəlxalq Təbiəti Qoruma Birliyi, güvercinlərin populyasiyasının tezliklə həssas olacağına inanır.

Bizə çox kömək edəcəksən, məqaləni sosial şəbəkələrdə paylaşırsınızsa və bəyənirsinizsə. Bunun üçün təşəkkür edirəm.

Kanalımıza abunə olun.

Evdə Bird veb saytında daha çox hekayə oxuyun.

Adam göyərçinlərin vətəni - Hindistanın şərqindəki kiçik adalar: Nicobar və Andaman'dan Solomon və Yeni Gine adalarına.

Malayziya, Kamboçya, Tayland, İndoneziya və Filippinlərdə yaşanmamış adaları üstün tutaraq, ormanda kiçik sürülər və ya cütlər halında yaşayırlar.

Təbii düşmənlərinin olmadığı uzaq adalarda tənha bir həyat tərzi, göyərçin görünüşündə iz buraxdı.

Təxminən qırx santimetr uzunluğunda böyüyən, altı yüz qrama qədər olan bu ağır quş uçmağı çox sevmir.

Qoyun göyərçin sürüləri adalar arasında yemək axtararaq seyr halında görülə bilsə də, vaxtlarının çoxunu yerdə keçirirlər.

Təbiət bu quşlara güclü, möhkəm ayaqları bəxş edib, təcrübəli gəzintilər bəxş edib. Yalnız yaxınlaşan təhlükə göyərçinləri həmişəki torpaqlarını tərk etməyə və ağacların budaqlarına sığınmağa məcbur edə bilər.

Mədənin xüsusi quruluşu, qoz-fındıqları bir qabıqla o qədər həzm etməyə imkan verir ki, yalnız çəkiclə qırılsın.

Digər növlərdən fərqli olaraq, Nicobar göyərçinləri sütun şəklində uçur və ağ quyruqlar bir sürüdə gəzməyə kömək edir və arxadan uçanlar üçün bir növ mayak rolunu oynayır.

Bununla birlikdə, köhnə bir tanışlıq, bir neçə gün davam edə biləcək tanışlıq və cütlük rəqslərini qətiyyən istisna etmir.

Evlilik mərasiminin əsası, qaldırılmış mantiyanın parlaq çalarları ilə bəzədilmiş hər cür səcdədir. Təntənəli hissənin sonunda cütləşmə vaxtı gəlir - kişi yerdən bir neçə metr məsafədə yuva üçün uyğun bir yer seçir və dişi rahat və dayanıqlı bir yuva qurduğu fırça ağacını yığır.

Pin
Send
Share
Send
Send