Quş Ailələri

Qısa quyruqlu ametist starling

Pin
Send
Share
Send
Send


Universal Rusca-Almanca lüğət. Academic.ru. 2011.

  • xain
  • elektro-yağlama hidravlik pres
11.10.2018

Qısa quyruqlu ametist ulduz (Latın Cinnyricinculus leucogaster) Passeriformes sırasından Starling ailəsinə (Sturnidae) aiddir.

Bu növün kişilərinin günəş işığındakı lələkləri həqiqi bir ametistə bənzəyən bənövşəyi, bənövşəyi və yasəmən çalarlarında oynayır.

Dişi dişlər daha az zərif görünür və zahiri baxımdan adi starlings (Sturnus vulgaris) bənzəyir, lakin qarınları yüngül ləkəlidir və xarakterik metal parıltısından məhrumdurlar.

Bu növ ilk dəfə 1783-cü ildə Hollandiyalı təbiətşünas Peter Boddert tərəfindən təsvir edilmişdir. Afrika qitəsində Cinnyricinclus cinsinin ən çox yayılmış üzvüdür.

Yaymaq

Yaşayış yeri Sahel səhrasının cənubunda, Sahel zonasının cənubundakı Qərbi və Mərkəzi Afrikada yerləşir. Ametist starling də Ərəbistan yarımadasının cənub-qərbində tapılmışdır.

3 alt növ var.

Nominativ alt növlər Senegal, Qambiya, Efiopiya, Tanzaniya və Keniyada yayılmışdır. Alt növ C.l. arabicus, Sudanın şərqindən Somali və Ərəbistanın şimal-qərbinə qədər uzanır. C.l. arabicus verreauxi Cənubi Afrikada Cənubi Konqodan və Qərbi Tanzaniyadan Botsvanaya, Cənubi Afrikanın şimal-şərqinə və Mozambikə qədər yaşayır.

Quşlar kol, park, bağ və savanaya üstünlük verir.

Tropik və subtropik meşələrdə müşahidə edilmir. Dağlıq ərazilərdə dəniz səviyyəsindən 1600 m yüksəkliklərdə məskunlaşırlar.

Davranış

Qısa quyruqlu ametist starlings aktiv gündəlik həyat tərzinə səbəb olur. Əhalinin əksəriyyəti məskunlaşmışdır və quru savanlarda yaşayanlar quraq mövsümündə müvəqqəti yuva yerlərini tərk edirlər.

Quşlar ünsiyyətcil bir dostu ilə seçilir və yuva mövsümü xaricində çox sayda koloniya meydana gətirir.

Torpaq səthində nadir hallarda görülür. Əsasən kol və ağacların budaqlarında qida axtarırlar. Bir çox əlaqəli növ kimi, digər quşların da səsini təqlid edə bilirlər.

Quşlar ortaqlardan birinin ölümünə qədər sağ qalan monogam ailələr yaradırlar. Erkən yazda, cütləşmə mövsümündən əvvəl, evli cütlüklər tez-tez kiçik sürülərə yığılır və gələcək yuvalama üçün ən əlverişli yerləri axtarırlar.

Ulduzlu ametist, həvəslə yetişmiş meyvə və giləmeyvə, xüsusilə də tut (Morus) və yabanı əncir (Ficus carica) yeyir.

Bitki mənşəli qidaya əlavə olaraq gündəlik menyuda müxtəlif uçan böcəklər də yer alır. Havadakı quşlar sürünərkən kəpənəklər, cırcırama, arılar, arılar, çəyirtkə və termitləri tuturlar.

Çoxalma

Çiftleşmə mövsümü yağış mövsümünə az qalmış başlayır. Quşlar yerdən 4-6 m yüksəklikdə ağac çuxurlarında yuva qururlar. Adətən boşluğun diametri 15-20 sm-dir, üst-üstə bir neçə il istifadə edilə bilər.

Yarpaqlar, saman və fil tezizi yuva qurmaq üçün istifadə olunur.

Dişi qırmızı-qəhvəyi ləkələrlə 2-3 mavi-yaşıl yumurta qoyur. Onları ərinin təklifləri ilə kifayətlənərək özü 13-14 gün inkubasiya edir. Bəzən qanadlarını uzatmaq üçün qısa ekskursiyalar edir. Quş olmadığı müddətdə hörgünü yaxınlıqdan cırılmış yarpaqlar ilə örtür.

Yumurtadan çıxan civcivlər yuvada təxminən 3 həftə qalırlar. Hər iki valideyn də onları kiçik böcəklər və sürfələri ilə bəsləyir. 21-22 həftəlik cücələr qanadlanır, ancaq təxminən bir həftədir valideyn himayəsində qalırlar.

Cinsi yetkinlik təxminən 11-12 ayda baş verir. Bu vaxta qədər boz-qəhvəyi lələkləri yetkin bir rəng alır.

Təsvir

Bədən uzunluğu 17-19 sm.Çəkisi 45 qr.Təsdiq olunan cinsi dimorfizm var. Dişi dişlər boz-qəhvəyi və qara quşlara (Turdus merula) çox oxşardır. Kişilərdə, arxa və başdakı lələklərin rəngi metal bir parıltı ilə bənövşədən az qala qara rəngə qədər dəyişir.

Bədənin alt hissəsi ağ və ya sarımtıl rəngdədir. Qara şagirdlər sarı və ya qəhvəyi rəngli bir irislə əhatə olunmuşdur.

Gaga və əzalar qaraldır. Üç ayaq irəli və bir geri.

Qısa quyruqlu ametist ulduzlarının vəhşi təbiətdəki ömrü 10-12 ilə çatır.

Pin
Send
Share
Send
Send