Quş Ailələri

Quş robin və ya robin: vəhşi və evdə yaşamaq

Pin
Send
Share
Send
Send


Zaryanka (lat. Erithacus Rubecula) tez-tez robin deyilən bir sərçədən daha kiçik bir quşdur. Yetkinlərdə rəng altı aya qədər meydana gəlir, arxa boz-qəhvəyi, zeytun rəngi ilə, yuxarı quyruq qırmızı parıltı ilə. Sinə və baş piqmentli narıncı və ya sarımtıl-qırmızı, alt üst və alt qarın ağ rəngdədir. Qanadlarda zeytun kənarları və ya sarımtıl çəmənliklər ola bilər. Yetkinlik yaşına çatmayanlarda rəng solğun və ifadəsizdir. Bədən tərkibi baxımından robin bir bülbülə bənzəyir, yalnız quyruğu düzdür, yuvarlaq deyil. Bədən uzunluğu 13-16 sm, çəki - 20 qrama qədər.


foto: Zaryanka, o bir robin


foto: Robin cücə (hələ böyüklər qədər parlaq deyil)

Robin 8 alt növü var, qaranlıq və ya açıq rəngləri ilə fərqlənir.

Yaşayış yeri, çoxalma, robin qidası

Robin dərin və sıx meşələrə üstünlük verir, xiyabanlar və şam meşələrindən qaçır, bəzən su anbarlarının kənarındakı tərk edilmiş bağlarda və kollarda tapıla bilər. Mart ayında isti bölgələrdən gəlir, bahar quşudur. Robin yuvası yerdən aşağıda - boşluqlarda, kötüklərdə, köklərin altında düzəldilir. Tikinti üçün quru yarpaqları, gövdələrini, köklərini istifadə edin. Bir debriyaj qəhvəyi ləkələri olan açıq sarı və ya çəhrayı rəngli qabıqlı 5-7 yumurtadır. Dişi 14 gün ərzində yumurta inkubasiya edir, hər iki valideyn də ev heyvanlarını bəsləyir.


foto: Zaryanka sıx meşələrdə yaşamağı sevir

Robinin əsas pəhrizi qurdlar, böcəklər, kiçik hörümçəklərdir. Payızda giləmeyvə və toxum yeyirlər. Quşların asma yemdən yeməsi daha çətindir, buna görə də yeməyi yerə səpərək robinləri bəsləyirlər.


foto: Zaryanka gözəl melodik bir səsə sahibdir. Mahnısı heyranedicidir.

Əsirlikdə qalmaq asandır, robinlər çox oxuyur, asanlıqla yeni şərtlərə öyrəşirlər. İlk bir neçə gündə yaxalanan robin qəfəsdə mübarizə aparacaq, buna görə qalın bir parça ilə asmağınız məsləhətdir. Yalnız yumşaq yemək verə bilməzsiniz, pəhrizdə yemək qurdları, həşərat, taxıl, giləmeyvə parçaları olmalıdır. Qış dövrü üçün qəfəs pəncərədən uzaqlaşdırılmalıdır - quşlar hipotermiyaya çox həssasdır.

Robin haqqında maraqlı faktlar

  • Robin praktik olaraq bir insandan qorxmur, bunlar çox maraqlı quşlardır,
  • Atlayaraq yerdə hərəkət edir, dayanarkən biraz əyilir, olduqca aşağı uçur,
  • Mahnı oxumaq təmiz düdüyün cızıltılı notlarla əvəzlənməsi, tez-tez quşlar səhər tezdən, sübh vaxtı oxuyurlar, buna görə adlarını aldılar,
  • Robin kişilər ərazidir, yerlərini ölümə qədər qoruyacaqlar,
  • 19-cu əsrdən bəri, robin Böyük Britaniyanın bir simvolu sayılır, tez-tez Milad kartlarında təsvir olunur,
  • Məryəmin körpə İsa isinməsi və atəşin qanadlarını yandıraraq atəşi davam etdirməsi üçün atəş üçün fırça ağacını toplamasına kömək edən robin olduğuna inandıq. Yanan çubuqlardan biri cəsur bir quşun döşünü yandırdı, buna görə parlaq bir nöqtənin həmişə bir robin sinəsində çırpıldığına inanılır.

Bu səhifəyə 76219 dəfə baxılıb

Robin təsviri və quşun görünüşü

Quşun ölçüsü kiçik, yalnız 14 santimetrdir, quş qanadlarının qanadları 20 santimetrə çatır. Robin çəkisi 15 ilə 22 qram arasındadır. Qadınlar, həmişəki kimi, kişilərdən bir qədər kiçikdirlər.

Lələklərin rəngindən danışırıqsa, fərdin cinsi ilə heç bir əlaqəsi yoxdur. Bədənin üstü qırmızı-zeytundur, dibi ağdır. Quşun boynu yanlarına mavi lələklərlə hörülmüşdür. Robinin fərqli bir xüsusiyyəti, döşdəki ziddiyyətli narıncı ləkədir.

Robin mahnıları haqqında bir hekayə olmadan, quşun təsviri kifayət qədər tam olmayacaqdır. Mahnıları qeyri-adi, safdır. O ucadan az qala fasiləsiz cingildəyir və fit verir... Trilllər səhər tezdən eşidilir, ilk oxuyanlardan biridir. Konsert axşam şəfəqində, hətta bəzən gecə də başa çatır. Məşhur mahnıda bu mahnının oxunmasına həsr olunmuş sözlərin müəllifi: "Robinlər bir səs eşidib."

Xarakter və davranış

Quş ağaclarda qönçələr görünməmişdən əvvəl də erkən yazda görünür. Dərhal trillləri ilə özünü xatırladır. Bütün gün günəş doğandan gün batana kimi mahnılar eşidilir. Zaman keçdikdən sonra ilk yarpaqlar ağac budaqlarında görünəndə robin yalnız səhər və axşam oxumağa başlayacaq.

Bu quş bir adamla dostdur və ondan qətiyyən qorxmaz tez-tez robins bir yaşayış binasının yanında yaşayır və soyuq hava başlayanda, hətta içəri də uça bilərlər... Quşun yoldaşları ilə yaxınlığına gəlincə, burada vəziyyət fərqlidir. Robin yuvasını şiddətlə qoruyan tək bir quşdur. Kişi qohumlarına qarşı inanılmaz dərəcədə aqressiv ola bilər. Evlərini qorumaq üçün bir döyüşdə, quşlar o qədər şiddətli bir şəkildə mübarizə apara bilər ki, quşların yüzdə onuna qədər bir qarşıdurmada ölür.

Robin quş yemi

Robin qidasının əsasını böcəklər, qurdlar və qırxayaqbaşlar təşkil edir. Yarpaqları və otları cıraraq yerdə yemək tapır. Zaryanka olduqca sürətlə hərəkət edir, əsasən yerə tullanır. Həm də quş giləmeyvə ilə bayram edə bilər:

  • qarağat,
  • böyürtkən,
  • ağsaqqal,
  • Rowan.

Payızda robin bəslənməsinin əsasını təşkil edən meyvələrdir.

Çoxalma

Robin, bu arada bütün köçəri quşlar kimi, yalnız yazda bizimlə görünür. Robin ərazimizə gələn kimi dərhal yuvasını qurmağa başlayır. Bir kişi ümumiyyətlə gələcək mənzil üçün bir sahə axtarır. Əvvəlcədən gəlir və yerə qərar verərək, dişi gələnə qədər onu digər kişilərdən qoruyur.

Dişi kiçik bir yuva qurur, diametri təxminən yeddi santimetr... Dişi robin paslı nöqtələrlə örtülmüş təxminən yeddi yumurta qoyur. Quşlar təxminən iki həftə yumurtadan çıxır. Hər ikisi də növbə ilə dəyişərək edirlər.

Cücələr yumurtadan çıxanda çılpaq və qaradırlar. Yeni doğulmuş balalar doğulduqdan sonra on beş gün daha yuvada otururlar. Valideynlər cücələri daim bəsləyirlər. Yemək gündə üç yüz dəfə baş verir.

Yetişmiş cücələr, yuvadan ayrılaraq, bir neçə həftə valideynlərindən uzaqda yaşayırlar və əksər hallarda yalnız yerdə qaçırlar. Təhlükə yarandıqda, yetkin quşlar uşaqlara siqnal verir və dərhal təcrid olunmuş bir yerə qaçırlar. Robin civcivlər çox sadəlövh və maraqlandırıcıdırlar. Meşədə gəzən bir insanı asanlıqla izləyə bilərlər.

Robin və ya robin yumurta qoyur Mövsümdə 2-3 dəfə... Ancaq buna baxmayaraq, nəsillər tez-tez ölürlər. Civcivlər üçün ən vacib vəzifə ilk ildə sağ qalmaqdır, daha sonra yetkin və təcrübəli bir quş kifayət qədər vaxt yaşayacaqdır. Ancaq bir quşun orta ömrünün iki ildən çox olmadığını söyləmək lazımdır.

Evdə bir ev heyvanı kimi bir robin saxlamaq

Bu quş ram etmək çox asandır... Bu sadəlövh quşun bir insan qorxusu yoxdur və çox yaxın bir məsafədə ona yaxınlaşa bilər. Buna görə də bu gözəl mahnı quşunu evdə saxlamaq dəb halına gəldi.

Zaryanka tez mənimsənilir, lakin yenə də xüsusi diqqət və özünə qulluq tələb edir. Bu kiçik quş su prosedurlarını çox sevir, buna görə qəfəsə çox tez-tez dəyişdirilməsi lazım olan su ilə kiçik bir qab qoymaq lazımdır. Quşçuluq həm də çöl quşlarını oxuyur. Sahib trilləri erkən eşitmək istəyirsə, pəhrizə həşərat quşları əlavə etməlidir.

Təbiətdə robin əkinləri yeyən, ağacları korlayan və s. Həşərat buludlarını məhv etmək üçün çox zəruri bir tapşırıq yerinə yetirir.

Müvafiq qayğı və lazımi şəraitin yaradılması, robin sahibinin əldə edilməsindən sevinməsinə kömək edəcək və quş özü minnətdarlıq və gözəl bir mahnı ilə cavab verəcəkdir.

10.02.2018

Robin və ya robin (Latın Erithacus rubecula), Flycatcher ailəsinin (Muscicapidae) ən çox təmsilçilərindən biri olan kiçik bir mahnı quşudur.

Ümumi əhalinin 137 - 332 milyon fərdi olduğu təxmin edilir, bunların təxminən 80% -i Avropada yaşayır.

1920-ci illərdə robin Avropada quş mahnısı həvəskarlarının saxladığı ən populyar quşlardan biri idi. Əsirlikdəki məzmuna asanlıqla dözür, səsli bir səsə və mehriban, etibarlı bir xarakterə sahibdir.

Qədim Keltlər və Alman tayfaları robinləri şəfəq carçısı və günəşin simvollarından biri hesab edirdilər və daha sonra qırmızı saqqallı İskandinaviya göy gurultusu və fırtına tanrısını simvollaşdırmağa başladılar.

İnsan məskənləri yaxınlığında yuva quran quşların onu oddan, şimşəkdən və digər bəlalardan qoruyaraq sahiblərinə xoşbəxtlik gətirdiyinə inanılırdı. Yuvalarını məhv etmək eşitməmiş bir fədakarlıq kimi qiymətləndirildi və mümkün qədər sərt şəkildə cəzalandırıldı.

19-cu əsrin ikinci yarısında İngiltərədə robin şəkilləri olan poçt kartları populyar idi.

O dövrdə əfsanələr yaraşıqlı quşların çarmıxda çarmıxa çəkilmiş Məsihi təsəlli etməyə və bədəninə yapışmış bir tikan tacının tikanlarını götürməyə çalışdıqları barədə əfsanələr ortaya çıxdı. Bu hadisənin xatirəsinə Xilaskarın bir damla qanından qırmızı ləkə əbədi olaraq sinələrində və boynunda qaldı.

Bir çox İngilis robini ölkələrinin qeyri-rəsmi simvolu hesab edir.

Yaymaq

Robinlər Avropada, Kiçik Asiyada və qərbi Sibirdə yaygındır. Təcrid olunmuş əhali Cezayir, Tunis və Kanar adalarında yaşayır. Bu növ İslandiyada, Skandinaviyanın şimalında və Rusiyanın bir sıra bölgələrində müşahidə olunmur.

Silsilənin cənub sərhədi Türkiyədən, Krım yarımadasının cənubundan, Qafqazdan, Azərbaycanın cənub-şərqindən və İranın şimalından keçir.

Avropa əhalisi Cənubi və Qərbi Avropada, Afrikada və Yaxın Şərqdə qışlayır. Bəzi quşlar Mərkəzi və Qərbi Avropada qışlamaq üçün qalır. Britaniya adalarında robinlər oturaq vəziyyətdədirlər.

Bu günə qədər Erithacus rubecula'nın 9 alt növü bilinir. Quşlar düzənliklərdə və ovalıqlarda yerləşən qarışıq yarpaqlı, iynəyarpaqlı meşələrdə məskunlaşır. Onları çox sıx olmayan ot bitkiləri və zəngin torpaq faunası olan nəmli sahələr cəlb edir.

Könüllü olaraq kollarda, bitkilərin və çəpərlərdə məskunlaşırlar, şam meşələrindən, gənc və çox yüngül meşələrdən çəkinirlər. Ən çox onlar çam və qızılağac bağlarını sevirlər.

Davranış

Quşlar gündüz və qaranlıqda, dolunayda isə gecə aktivdirlər. Ümumiyyətlə günəş doğmazdan bir saat əvvəl yemək axtarır və gün batandan bir saat sonra qayıdırlar.

Bir qayda olaraq, robin gecəni yalnız yoğun kolların budaqları arasında gizlənərək keçirir. Qışda soyuqdan ağacların oyuqlarında və ya mümkünsə tərk edilmiş evlərin, göyərçinlərin və toyuq yuvalarının damlarında gizlənir. Bəzən küçə lampalarının elektrik lampalarının yanında isinir.

Robinlər su prosedurlarını sevirlər və səhər lələklərini yarpaqlardakı şeh və ya yağış damlalarında yuyurlar.

Nahara yaxın, təmiz quşlar qarışqa yuvasında üzürlər. Bəzən qanadlarına dimdikləri ilə diqqətlə qarışqa əkirlər, beləliklə sinir bozucu parazitləri məhv edirlər.

Təmizləmə prosedurları günəş vannaları ilə başa çatır. Quşları yerdə və ya geniş açıq gaga ilə ağac budaqlarında yatmağı xoşbəxtliklə qəbul edirlər. Axşam dəstəmazı bir çayın və ya çayın kənarında gəlir. Qışda buzda və ya qar tozlarında yuyulmalısınız.

Robin populyasiyada, qadınlardan 20% daha çox kişi var. Cütlənməmiş kişilər, bir qayda olaraq, müəyyən bir ev sahəsini tutmur və ya sərhədlərini çox tənbəlliklə qoruyurlar.

Gün ərzində ayrı-ayrılıqda ov edirlər və qaranlıq başlayanda bir gecədə üçə qədər quşun iştirak edə biləcəyi ortaq bir bakalavr üçün toplaşırlar. Bəzən qonaqpərvər, lakin evlənməmiş bir kişinin ərazisində yatırlar və səhər tezdən fərqli istiqamətlərdə bir neçə kilometrə uçurlar.

Ov sahələrinin sahəsi 250 ilə 800 kvadratmetr arasındadır. Oxumaq, tərpənən və fitli, müxtəlif tempdə və açarda olan uzun melankolik melodiyalardır. İçərisində söyüd qığılcımının (Phylloscopus trochilus), quş quşunun (Turdus philomelos) və quş quşunun (Turdus merula) repertuarından bir çox doğaçlama və açıq borclar var.

Xarakterik cəhət ondan ibarətdir ki, hər dəfə xor biraz dəyişdirilmiş və bir az fərqli səslənir. Müğənni ariyalarını bir sığınacaqda və ya işıqlı bir yerdə oturarkən nümayiş etdirir. Meşə quşları arasında çox nadir olan mahnı bütün gün boyunca eşidilir. Yazda, xüsusilə melodikdir və yuva yaxınlığında eşidilir.

Robin vaxtının çox hissəsini torpağın səthində keçirir, qanadları endirilərək üzərinə tullanır. Tez-tez quyruğunu əyir və başını əyir. Yuvalama mövsümünün xaricində, quş cəsarət möcüzələri göstərir, yadları işğal etdiyi ərazidən qovur.

Debriyajın inkubasiyasının başlanğıcı və civcivlərin bəslənməsi ilə çox diqqətli və qorxaq olur. Robinlər qışlamadan mart və ya aprel aylarında qayıdır və sentyabr-noyabr aylarında isti bölgələrə uçurlar. Mövsümi köçlər yalnız gecə baş verir.

Bir robini xarici əlamətlərinə görə necə tanımaq olar?

Arxasında bu kiçik quşların boz-yaşıl lələkləri var. Qarın ağ. Yanlarda, alnda, boğaz və sinə nahiyəsində quş qırmızı bir kölgə ilə boyanır. Bu quşun ayaqları bədən ölçüsü üçün nisbətən uzundur. Yetkinlərin uzunluğu 15 santimetrə qədər böyüyür.

Robin quş harada yaşayır?

Aralığı Afrikanın şimal hissəsini, demək olar ki, bütün Avropanı və Asiyanın qərb hissəsini əhatə edir. Robini Fas, Tunis, Cezayir, Finlandiya, İtaliya və digər ölkələrdə tapa bilərsiniz. Bu quş da dövlətimizin ərazisində yaşayır.

Robin, bütün passerin quşları kimi, su və toz hamamları qəbul etməyi də istəmir.

Robin quşun həyat tərzi və davranışı

Robin quşları yalnızlığı çox sevirlər. Bu, tamamilə hər şeydə özünü göstərir. Tək yaşayırlar, özləri mövsümi köçlər edirlər və sürülərdə deyil, təkbaşına qida alırlar. Robin, qış aylarından sonra yuva yerlərinə qayıdan ilk şəxslərdən biridir.

Bir insan yaxınlaşdıqda bu kiçik quşun davranışını müşahidə etmək çox maraqlıdır: insanlardan tamamilə qorxmur və təhlükəsiz bir şəkildə toxuna bilərsiniz. Ona yaxınlaşanda nəinki uçmur, əksinə özü də maraqla sizi araşdırmağa başlayır.

Təbii yaşayış yerləri arasında əsasən kar və zibil olan meşələri seçir. Rütubətli yerləri sevir. Heç bir külək və ya ölü ağac olmadığı yerdə bu quşa rast gəlinmir. Bəzən robins bağlarda yuva qura bilər.

Ümumiyyətlə, robinlərin üçdən beşə qədər cücəsi olur.

Robin quşunun pəhrizi

Onlar üçün əsas qida müxtəlif xırda heyvanlardır: qurdlar, hörümçəklər, millipedes, mollusks və müxtəlif böcəklər. Payızın gəlişi və giləmeyvələrin yetişməsi ilə bu quş böyürtkən, qarğıdalı, qarağat və ya dağ külünü qida olaraq yeyə bilər. Həm də ladin konusları kimi müxtəlif toxumlarla qidalanır.

Repolov quşlarında nəslin yetişdirilməsi necədir

Erkən yazda, ümumiyyətlə mart ayında, kişi robins qışlamadan qayıdır. Və dərhal səs-küylü bir mahnı eşidilir, bu cür səslərlə "ailə ocağı" yaratmağa və nəsil yetişdirməyə hazır olduqlarını bildirirlər. Dişi bir az sonra gəlir. Gələn kimi yuvaların intensiv tikintisinə başlayırlar. Yerlərini yüksək olmayan gələcək cücələr üçün "yaşayış yerlərini" tikirlər, bunu kötüklərdə, böyük ağacların gövdəsindəki çatlarda edirlər. Bəzən yerdə və ya kolların yanında düz yuva tapa bilərsiniz.

Robin cücə qayğıkeş əllərdə yuvadan düşdü.

Bir qadın robin təxminən 5-6 yumurta, bəzən 7 yumurta qoya bilər. İki həftə ərzində quş balalarını inkubasiya etməklə məşğuldur. Bütün bu müddətdə kişi gələcək "ana" ya diqqətlə baxır, yeməyini gətirir və yuvanı düşmən təcavüzlərindən qoruyur. Körpələr dünyaya gələndə çox kiçik və tamamilə asılıdırlar. İlk iki həftə kiçik cücələr yuvadan ayrılmadan yuvada keçirirlər. Ancaq bu müddətdən sonra valideyn evlərindən ilk uçuşu həyata keçirirlər. Təxminən bir həftə ərzində valideynlərinin yanında qalırlar və sonra tamamilə müstəqil bir həyata başlayırlar. Gənc heyvanların bu cür sürətli olgunlaşması, robinlərin bəzən ildə iki debriyajı inkubasiya etməsini müəyyənləşdirir.

Robinlərin düşmənləri

Bayquşlar və şahinlər bu kiçik quşları ovlayırlar.Robinlərin yumurta və cücələrini sınayan yırtıcılar da var, bunlar tülkülər, siçanlar, vəhşi pişiklər, gəlinciklər, minalar, süzənəklərdir.

İqtisadi dəyər

Balaca balaca sehrli oxuması ilə insanlara çox sevinc bəxş edir.

Robinin səsinə qulaq as

https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/malinovka-ili-zaryanka-erithacus-rubecula_32.mp3
https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/malinovka-ili-zaryanka-erithacus-rubecula.mp3
https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/american-robin.mp3
Bəzən bu quşlar ecazkar oxumaları sayəsində ev heyvanlarına çevrilirlər. Bir insana tez alışırlar və həvəslə evdə yaşayırlar. Yalnız bir robin başlamaq qərarına gəldiyiniz təqdirdə, həftəsonları da daxil olmaqla səhərlər səsli trilllərə hazır olun!

Bir səhv taparsanız, xahiş edirəm bir mətn parçası seçin və basın Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send