Quş Ailələri

Seneqallı Dırnaqlı Guguk / Centropus senegalensis

Pin
Send
Share
Send
Send


BAHAR CUCKOO (Centropus sinensis)

ya da Hindistan kukalı adını arxa barmaqdakı uzun pençədən aldı. Qarğa boyda böyük bir ququşudur: bədən uzunluğu 50 sm-ə çatır, böyük, enli, yuvarlaq bir quyruq bütün uzunluğunun təxminən yarısı, qanadları qısadır.

Bu quşun üstünlük təşkil edən rəngi qəhvəyi kürək və qəhvəyi qanadları olan parlaq qara rəngdədir, başında mavi rəng və bədənin alt hissəsində yaşıl rəngdədir. Gözlər tünd qırmızı, güclü ayaqları qara. Gaga tünd, sonunda əyri. Civcivlər yuxarıdan qəhvəyi və sarımtıl eninə zolaqlar ilə örtülmüşdür.

Bu guguk Hindistan və Seylonda geniş yayılmışdır. Ağac dallarında, həmişə sıx və tikanlı kolluqlar arasında, ümumiyyətlə tikan kolları arasında, yerdən yüksək olmayan bir yuva qurur. Xarici olaraq, ölçüsü kiçik (binanın diametri 45 sm) olan kiçik (quşun özünə nisbətən) bir dam ilə təchiz edilmiş qaba sferik bir quruluşdur. Binanın yan girişi var, oradan bir quş bir debriyajı inkubasiya etdikdə və ya balalarını qızdıranda yuvaya sığmayan bir quyruq çıxır. Debriyaj ümumiyyətlə 3-5 ağ rəngli yumurtadan ibarətdir. Bu quşların tapıldığı çoxaltma mövsümündə (iyun-sentyabr ayları arasında davam edir) onların özünəməxsus, ulamaq kimi fəryadını eşidə bilərsiniz. Pençeli guguklar cüt-cüt saxlayır, həyatın ilk ilində yalnız gənc quşlar tək gəzir.

Bu quşun hərəkətləri ağırdır, ölçüsü, vərdişləri və görünüşü baxımından bir quş ətinə çox oxşayır.

Spur gugusu meşədən qaçınır, lakin asanlıqla sulu otlu bitki örtüyünə sahib sıx skrub kolluqlarında tapıla bilər. Həm gənc, həm də yetkin quşlar vaxtlarının çoxunu yerin yaxınlığında keçirir, bitki dallarının ən sıx və tez-tez tikanlı pleksuslarından məharətlə dırmaşır. Yalnız ara sıra bir yerdən bir yerə uçan bir quş görə bilərsiniz. Ümumiyyətlə caynaqlı guguklar yerdə gəzməyə və ya ağac və kol kollarına dırmaşmağa üstünlük verirlər. Bu sakit, sakit, kiçik gözəçarpan quşlar qaçma, tullanma və dırmaşmaqda son dərəcə çevik olsalar da daima çox gizli qalırlar.

Hindistan kukalı böyük həşəratlarla (arı böcəkləri, böcəklər, tırtıllar, ortoptera), kiçik kərtənkələlərə və ilanlara, kiçik gəmiricilərə və göründüyü kimi digər quşların yumurta və cücələrinə yeyir.

Pin
Send
Share
Send
Send