Quş Ailələri

Qaya qaranquş, tüklü alpinist

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Afrika qaya qaranquşu (Latın Ptyonoprogne fuligula) qaranquş ailəsindən (Hirundinidae) kiçik passerin quşlarının bir növüdür.

Afrikada və Pakistandan şərqdə Cənub-Qərbi Asiyada yaşayırlar. Əsasən dağlarda, həm də aşağı hündürlüklərdə, xüsusən də qayalıq ərazilərdə və şəhərin yaxınlığında çoxalır və əksər qaranquşlardan fərqli olaraq, çox vaxt sudan uzaqlaşır. Quşun uzunluğu 12-15 sm-dir və əsasən qəhvəyi lələk, yuxarı sinədə ton daha solğun və altındakı lələk var. Kişilər və qadınlar oxşardırlar.

Qaya yutanın xarici əlamətləri

Qaya qaranquşunun bədən uzunluğu 140 - 150 mm-dir. Qanadların genişliyi 32.0 - 34.5 sm-ə çatır, çəkisi 17-30 qramdır. Arxadakı lələyin rəngi boz-boz rəngdədir. Başın yuxarı hissəsi qəhvəyi rəngdədir. Yuxarı quyruq qırmızıdır. Quyruq qəhvəyi, enli, kənar boyunca kiçik bir çentiklidir.

Qaya qaranquş (Ptyonoprogne rupestris).

Bəzi quyruq lələklərində oval ağ ləkə var. Bədənin alt tərəfi oxra tonu ilə yüngül olur. Boğaz qaranlıq ləkələrlə ağ rəngdədir. Döşün yuxarı hissəsi tünd ləkələrlə qəhvəyi-boz rəngdədir.

Qaya qaranquş, qəhvəyi rəngli bir lalə ilə sahil qaranquşuna bənzəyir.

Uçuşda, qaya qaranquşu qanadları altındakı qəhvəyi ilə qaranlıq bir alt tərəfindən müəyyən edilir. Kişilər və qadınlar praktik olaraq lələyin rəngləri ilə fərqlənmirlər.

Qaya qaranquşun yayılması

Qaya qaranquşa Avrasiyada rast gəlinir. Paylama sərhədi 48 ° şimal enliyində uzanır. Rusiyada Altayda, Qafqazda, Tuvada yaşayır. dəniz səviyyəsindən 3500 m yüksəkliyə. m Aralıq dənizi və Şimali Afrikadan paylanan ərazinin cənubunda qış keçirir.

Qaya qaranquşunun yaşayış yeri

Qayalı Qaranquş günəşli, meşəsiz yamaclarda dağlıq ərazilərdə yaşayır. Dəniz sahillərində yaşayır. 1.8 - 2 min metr hündürlüyə qalxır. Dərələrdə, yeraltı qalereyalarda, körpülərin, viyadüklərin altında, evlərin damının altındakı kəndlərdə yaşayır.

Qaya qaranquşunun gözə çarpan lələk rəngi var.

Qaya qaranquşunun yuvalanması və yetişdirilməsi

Qaya qaranquşların yetişdirmə mövsümü may-iyul aylarıdır. Fevral ayının sonunda yuva yerlərinə gəlirlər. Daşlı qaranquşlar yuvalarını quru, günəşli yerlərdə küləkdən qorunur. Şimali və Şərqi Alplərdə geniş bir vadinin altındakı yuva.

Cənubi və Qərbi Alplərdə daha yüksək yerlər seçir, lakin həmişə şimal yamaclarından çəkinir. Qaya qaranquş koloniyaları kiçikdir, ümumiyyətlə 2-5 cinsdir. 15 və ya daha çox quş ailəsindən ibarət çoxluq tapmaq son dərəcə nadirdir.

Quşlar, bəzən şəhərin sıx bir küçəsindəki bir binanın silsiləsi altında, kornişlərin, körpülərin, qaya çıxıntılarının altında bir yuva qururlar. Bir-birinə möhkəm yapışan gil parçaları bir tikinti materialı kimi xidmət edir. Giriş yuxarı tərəfdədir. Lələklər, heyvan tükləri, at tükləri, ağac lifləri astar rolunu oynayır. Dişi hər biri bir gündə 3 - 4 yumurta qoyur.

Onlar eliptikdir. Kabuk rəngi boz və qırmızı zolaqlarla ağ rəngdədir, səthə seyrək səpələnir və yalnız küt uclarında qruplar əmələ gətirir. İnkubasiya təxminən 2 həftə davam edir. Yalnız dişi debriyajı qızdırır; kişi öz yeməyini belə gətirmir. Civcivin inkişafı 24 - 28 gün davam edir.

Dağ qaranquşları çoxsaylı koloniyalar əmələ gətirmir.

Növbəti iki həftə ərzində valideynlər övladlarını böcəklərlə bəsləyirlər. Əlverişli hava şəraitində ikinci bir döşəmə mümkündür. Sonra bala balaları oktyabrın əvvəlində yuvanı tərk edirlər. Gənc qaranquşlar görünüşlərindən 24-25 gün sonra uça bilirlər.

Səliqəsiz yuvalar və tullantılar daim yıxılır, toplu kirlər şəhər və qəsəbələrdə binaların görünüşünü pozur, divarları ləkələyir, evlərə və binalara səliqəsiz bir görünüş verir. Bundan əlavə, yağış zamanı suda əriyən çöplər, qədim binaların divarlarını aşındıran birləşmələr meydana gətirir. Buna görə də tarixi əhəmiyyətə malik memarlıq abidələri, hörmətli qaranquşların yuva qura bilməyəcəyi xüsusi torlarla qorunur.

Daşlı qaranquşun yuvası üçün üstünlük verilən yer, evin dam örtükləridir.

Qaya qaranquşunun davranış xüsusiyyətləri

Rocky Swallow çox səs-küylü bir quş deyil; böyük sürülər meydana gətirmir. Tezlikdə həşəratları tutur, qayaların səthi boyunca müxtəlif istiqamətlərdə davamlı hərəkətlər edir. Qaya qaranquş nadir hallarda havada yüksəklərə qalxır və uçuş zamanı aşağıya doğru kəskin bir dalğıc ilə yuxarıya doğru şaquli qalxışlar növbə çəkir.

Bu quş növü demək olar ki, həmişə dağların dik yamaclarında saxlayır. Bir insan görünəndə qorxu əlamətləri göstərmir, bəlkə də nadir hallarda qayalıq səthlərinə çıxan insanlara rast gəlmədiyi üçün. Qışda əlverişsiz şərtlərə dözür, dəhşətə düşür. İstiliyin başlanğıcı ilə aktivləşir və daim havada qidalanır.

Dağ qaranquşunun debriyajı 3-5 açıq xallı yumurtadan ibarətdir.

Qaya qaranquşunun bəslənməsi

Qaya qaranquşlar böcəkləri tutur: ağcaqanadlar, milçəklər, kəpənəklər. Yırtıcı dərhal uçur. Yerdə oturmurlar.

Qaya qaranquşunun qorunma vəziyyəti

Qaya qaranquşu Bern Konvensiyası ilə qorunur (Əlavə II).

Bir səhv taparsanız, xahiş edirəm bir mətn parçası seçin və basın Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send