Quş Ailələri

And qağayı

Pin
Send
Share
Send
Send


And qağayı (lat. Chroicocephalus serranus) qağayılar ailəsindən (Laridae) bir quş növüdür. Əvvəllər elm adamları cinsə aid idilər Larus... Argentina, Boliviya, Çili, Kolumbiya, Ekvador və Peruda And dağlarında yayılmışdır. Qağayılar üçün qeyri-adi olan dağlıq ərazilərdə cinslər.

Təsvir

Bədən uzunluğu 45-48 sm-dir ki, bu da And qağayılarını Amerikadakı ən böyük qara başlı qağayıya çevirir. Həm də cinsin ən böyük növüdür. Xroceosefali... Quş rəngi: tünd başlıq, solğun boz arxa, qara və ağ lələk naxışı.

Dağıtım və davranış

Dağlarda, dəniz səviyyəsindən 3000 m yüksəkliklərdə cinslər. Şiddətli qışı olan bölgələrdə qağayılar qış üçün aşağı yerlərə, bəzən dəniz sahillərinə qədər köç edirlər. And qağayıları qruplarına tez-tez Perunun cənubunda və Çilinin şimalında rast gəlinir, lakin bu quşların yuva qurmadığı yerlərdə. Altiplano yaylasında dəniz səviyyəsindən 4000 m, Argentinanın cənubunda isə dəniz səviyyəsindən 2000 m yüksəklikdə yuva qururlar. Kiçik qruplarda, bəzən yalnız cütlükdə yuva qururlar, kiçik su sahillərinin sahillərinə üstünlük verirlər. Bənzər ölçülü digər qağayılardan fərqli olaraq, cinsi yetkinliyə üç ildə deyil, iki yaşında çatırlar.

Pəhrizin əsasını böcəklər və qurdlar təşkil edir. Qağayılar uçan böcəkləri tuta bilər və varsa, zibil ilə qidalana bilər.

Pin
Send
Share
Send
Send