Quş Ailələri

Caspian Tern Faktlar - Yumurta | Menzil | Yeniyetmə | Yuva

Pin
Send
Share
Send
Send


Xəzər tern, elmi adı Hidroprogne caspia bir tern növüdür, sub-kosmopolit, lakin dağınıq yayılmışdır. Dərinliyindən asılı olmayaraq, cinsinin monotipidir və qəbul edilmiş alt növü yoxdur.

Caspian Tern faktları

Cins adı Tarixi Yunan hudrosundan, “su” və Latınca “qaranquş” dan gəlir. Dəqiq caspia Latın dilindəndir və İngilis dilində olduğu kimi yenidən Xəzər dənizinə aiddir.

Caspian Tern Təsviri

Caspian Tern, ölçüsü 48-60 sm (19-24 in), qanadlarının uzunluğu 127-145 sm (50-57 in) və çəkisi 530-782 g (18.7-27.6 oz) olan dünyanın ən böyük ternidir.

Grownup Caspian Ternin qara ayaqları və kiçik qara ucu ilə uzanan qalın qırmızı-narıncı fakturası var. Qara papaqlı və ağ boyun, mədə və quyruqlu ağ bir başları var.

Xəzər dənizinin yuxarı qanadları solğun boz rəngdədir; alt qanadları tünd rəngli böyük lələklərlə solğun olur. Uçuşda, quyruq alt tərəfdəki qara terns və qanad fikirlərindən daha az çəngəldir.

Qışda qara qapaq mövcud olmağa davam edir (çox fərqli terns kimi deyil), bununla birlikdə qaşda bir az ağ zolaq var. Qərar yüksək səs balığına bənzər bir xırıltıdır.

Paylanması və yaşayış sahəsi

Onların yetişdirmə mühitləri Şimali Amerikadakı nəhəng göllər və okean sahilləridir (Gözəl Göllərlə birlikdə) və regional olaraq Avropada (ilk növbədə Baltik dənizi və Qara dəniz boyunca), Asiya, Afrika və Avstraliya (Avstraliya və Yeni Zelandiya).

Şimali Amerika quşları cənub sahillərinə, Qərbi Hindistana və ən şimal Cənubi Amerikaya köç edir.

Avropa və Asiya quşları çoxalmayan mövsümü Köhnəlmiş Dünya tropiklərində keçirirlər. Afrika və Australasian quşları məskunlaşırlar və ya sürətli məsafələrdə dağılırlar.
2016-cı ildə, Alyaskanın şimal-qərbindəki Cape Krusenstern Milli Anıtı içərisində, əvvəllər görüldüyündən 1000 mil əlavə şimalda, Xəzər dənizinin bir yuvası tapıldı.

Caspian Tern-in bu yaxşılaşması Alyaskada şimala ötürülən növlərin normal istiliyinin bir hissəsi idi və dünya istiləşməsinə bükülmüşdür.
Xəzər Terninin dünya sakinləri təxminən 50.000 cüt; əksər ərazilərdə saylar etibarlıdır, lakin Baltik dənizi sakinləri (1990-cı illərin əvvəllərində 1400-1475 cüt) azalır və qorunma problemidir.
Xəzər yosunu, ehtimal ki, Afrika-Avrasiya Köçəri Su Quşlarının Qorunması Qəsəbəsinin (AEWA) tətbiq olunduğu növlərdən biridir.

Yemək

Caspian Tern, ilk növbədə daldıqları balıqlarla qidalanır, sonra suda həddindən artıq dalır.

Bundan əlavə, bəzən nəhəng böcəkləri, daha kiçik və fərqli quşların və gəmiricilərin yumurtalarını yeyirlər.

Caspian Tern, balıq yetişdirmək üçün yetişdirmə koloniyasından 60 km (37 mil) qədər uça bilərdi; adətən dənizdən əlavə şirin su göllərində balıq tuturlar.

Yetişdirmə

Caspian Ternin yetişdirilməsi bahar və yay mövsümündədir, bir-bir neçə solğun mavi təcrübəsiz yumurta, ağır qəhvəyi tanıyaraq qoyulur.

Caspian Tern həm kollektiv olaraq koloniyalarda, ya da fərqli olaraq müxtəlif tern və martı növlərinin qarışıq koloniyalarında yuva qurur.

Xəzər dənizinin yuvası dibdə çınqıl və qum arasında və ya ümumiyyətlə bitki örtüyündə; inkubasiya 26-28 gün davam edir.

Civcivlər solğun kremdən tünd boz-qəhvəyi rəngə qədər lələk nümunəsində dəyişkəndir; bu dəyişiklik, yetkinlərə koloniyaya qayıdarkən öz cücələrini tanımaqda kömək edir. Qaçmaq 35-45 gündən sonra baş verir.

Videoya baxın: 9 14 2020 Caspian Terns (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send