Quş Ailələri

Qara uçurtma: tarlaların zəhmətkeşi yoxsa oğru yırtıcı?

Pin
Send
Share
Send
Send


Status. 2-ci kateqoriya. Azalan sayları olan kiçik, geniş yayılmış bir növ.

Yaymaq:

Afrika, Avstraliya, Avrasiya, Atlantikdən Sakit Okeana qədər (1). Bütün Moskva bölgəsində yaşayır, lakin qeyri-bərabərdir. Yuvalama Lotoşinsky, Volokolamsky, Klinsky, Sergiev-Posadsky, Yegoryevsky, Voskresensky, Lukhovitsky, Zaraysky and Mozhaisky rayonlarında qurulmuş, eyni zamanda Dmitrovsky, Domodedovsky, Kolomensky, Leninsky, Odintsovsky, Naro-Fominsky və Ruzsky bölgələrində qəbul edilmişdir. Ümumilikdə, son on ildə, növlər yuvalama mövsümündə bölgənin demək olar ki, bütün ərazilərində 120 nöqtədə qeydə alınıb (2).

Dəyişmə sayı və meylləri

XX əsrin əvvəllərinə qədər şəhərətrafı ərazilərdə. ən çox yırtıcı quşlardan biri idi və ümumi sayının təxminən 30-35% -ni təşkil edirdi (3). İyirminci əsrin əvvəllərində. say, xüsusilə 1928-ci ildən bəri sürətlə azalmağa başladı (4). 1960-cı illərdə. yalnız bir neçə, ara sıra paylanmış cütlər sağ qalmışdır (3).

1960-cı illərin sonu - 1970-ci illərin əvvəllərindən başlayaraq yırtıcı quşların vurulmasına qadağa qoyulması və bölgədə su anbarları və balıqçılıq təsərrüfatlarının yaradılması nəticəsində yenidən kifayət qədər yayılmış bir növə çevrildi: 1981-ci ildə 22 yuva cütü yalnız sayılırdı. yeddi balıq təsərrüfatının hovuzları (5) ...

1990-cı illərdə rəqəmlərdə yeni bir azalma qeyd edildi. (5-7). Hal-hazırda, çay sayğaclığında növlərin sayı yüksək olaraq qalmağa davam edir. Lukhovitski bölgəsindəki Oka (6), Verkhneruz su anbarı (Shakhovsky rayonu) (8) və Dubnensky bataqlıq massivi (Taldomsky rayonu) yaxınlığında (9). Hal-hazırda bölgədə 200-300 cüt yuva qurur.

Biologiya və ekologiyanın xüsusiyyətləri

Ümumiyyətlə su hövzələrinə yaxın olan qarışıq iri gövdəli meşələrin kənarları boyunca ağaclarda yuva qurur. Monoqam görünüş. Bir debriyajda ümumiyyətlə 2-3 yumurta olur, inkubasiya təxminən 30 gün davam edir, civcivlər yumurtadan çıxdıqdan təxminən 6 həftə sonra yuvanı tərk edirlər. Polifaq, tullantı balığı, imtina, leş üstünlük təşkil edir (3, 10). Əsasən su hövzələrinin sahillərində qidalanır. Köçəri görünüş.

Məhdudlaşdıran amillər

Son iyirmi ildə narahatlıq amilində kəskin artım və su hövzələri yaxınlığında yuva quran ağacların kəsilməsi, balıq bolluğunun azalması, su obyektlərinin çirklənməsi, həmçinin ot biçininin dayandırılması nəticəsində yem biotoplarının deqradasiyası. sel çayırlarında və hündür alaq otları ilə böyüməsində.

Qara uçurtma nəyə bənzəyir

Əslində quşun tüyü tamamilə qara deyil, olduqca qəhvəyi rəngdədir. Qara uçurtmanın bədən uzunluğu 48-58 santimetrdir, kütləsi 800 ilə 1000 qramdır.

Qanadların uzunluğu 40-50 santimetrdir və aralıqda 145-155 santimetrdir. Bu yırtıcı heyvanların əsas bəzəyi onların möhtəşəm quyruqlarıdır.

Kişilər və qadınlar eyni rəngdə lələyə sahibdirlər, lakin kişilər ölçülərinə görə qadınlardan bir qədər aşağıdırlar. Bədən tünd qəhvəyi rəngdədir və başın yuxarı hissəsi açıqdır. Sinə və qarın arxadan daha yüngüldür. Quyruğu tünd qəhvəyi, gaga sarı, ucu qara. Ayaqları sarıdır.

Qara uçurtma zərərli böcək və gəmiricilərlə mübarizə aparır.

Qara uçurtma harada yaşayır?

Bu quşlar Asiya, Avropa, Avstraliya və Afrikada yaşayır. Qara uçurtmalar demək olar ki, Avropanın hər yerindədir və Asiyada Qazaxıstanda, Çinin şərq bölgələrində, Monqolustanda və Sibirin cənub bölgələrində yaşayırlar.

Soyuq havanın başlaması ilə bu quşlar Hindistan, Avstraliya və Afrikaya gedir və yerli qara uçurtmalara qoşulur.

Uçurtma həyat tərzi və pəhriz

Bu quşlar bəzən quş əti oğurlayır.

Bu quşlar da yırtıcı və çoxyeyən heyvanlardır. Qara uçurtmalar gəmiricilər, böcəklər, sürünənlər və hətta leşlə qidalanır. Sevdiyiniz yemək - digər quşların cücələri. Qara uçurtmalar, yetkin quşların ölçüsü özlərindən kiçik olduqları təqdirdə də onları ovlayır.

Yaşayış yeri olaraq, bu quşlar su hövzələrinin yaxınlığında yerlər seçirlər, üstünlük su basmış çəmənliklərə verilir. Yaxınlıqda hündür ağaclar olmalıdır, xüsusən də yuvalama dövrünə gəldikdə. Qara uçurtmalar rəvan uçur, qanadlarını biraz əyir.

Qara uçurtmalar torpaq dələ və zərərli böcəkləri məhv etdikləri üçün əkinçilik üçün çox faydalıdır. Ancaq insanlar ördək və toyuq oğurladıqları üçün bu yırtıcılara qarşı mənfi münasibət bəsləyirlər.

Qara uçurtma hər yerdə yaşayan bir yırtıcıdır.

Qara uçurtmalardakı nəsillərin yetişdirilməsi necədir

Bu quşlar Cənubi Asiya və Afrikadan yuva yerlərinə aprel ayında, bəzi yerlərdə hələ də qar yağdığı zaman uçurlar. Qara uçurtmalara yalnız meşəlik ərazilərdə deyil, həm də yaşayış məntəqələrinin yaxınlığında rast gəlmək olar. Hətta kiçik şəhərlərə uçurlar.

Qara uçurtmalar yumurtalarını ya yuvalarında, ya da başqa quşların tərk etdiyi yuvalarda qoyurlar. Yırtıcılar onları təchiz edir, ot, kağız və lələklərlə izolyasiya edir. Bir qayda olaraq, qara uçurtma yuvalarını ağaclarda düzəldir, ancaq onları qayaların üstündə də qura bilər. Yuvalar yerdən 10-15 metr hündürdür. Bir qayda olaraq, yuvalar diametri 1 metrdən çox deyil. Bu ölçülər quşun ölçüsünə nisbətən çox kiçikdir.

Qara uçurtma yuvası.

Mayın əvvəlində dişilər yumurta verir. Debriyaj, bir qayda olaraq, 2-4 yumurtadan ibarətdir, lakin əsasən 2-3 yumurta ehtiva edir, nadir hallarda onların sayı 5-ə çatır. Yumurtalar qəhvəyi ləkələrlə ağ və azca mavimsi çiçəklənir. Yumurta kibrit qutusundan bir qədər böyükdür.

Kuluçka dövrü təxminən 1,5 ay davam edir. Dişi əsasən inkubasiya ilə məşğuldur və kişi bəzən onu əvəz edir. Civcivlər yuvada 40-45 gün qalır, sonra uçmağa başlayırlar. Həyatın 2-ci ilində qara uçurtmalar cinsi yetkinliyə çatır. Təbiətdə ömür 23-25 ​​ildir.

Sayı

Qara uçurtmalar sənaye tərəqqisinin qurbanlarıdır.

Əhalinin sayı son illərdə əhəmiyyətli dərəcədə azaldı, ən ciddi vəziyyət isə Rusiyanın Avropa hissəsində inkişaf etdi, digər bölgələrdə isə əhali azaldı.

Bu azalma əkinçilik fəaliyyətində pestisidlərin istifadəsi ilə izah olunur. Məsələn, Çində ölü qara uçurtma cəsədlərində kritik bir civə tərkibi tapıldı. Çox güman ki, civə kimya sənayesi nəticəsində təbii mühitə daxil olur.

Belə çıxır ki, bəşər sivilizasiyası bir vaxtlar çox olan əhalini tədricən məhv edir və mövcud vəziyyəti düzəltmək son dərəcə çətindir.

Bir səhv taparsanız, xahiş edirəm bir mətn parçası seçin və basın Ctrl + Enter.

Təhlükəsizlik tədbirləri alındı

Növlər CITES Konvensiyasına Əlavə II-də verilmişdir. Moskvanın Qırmızı Kitabına salınmışdır (2001). 1978-ci ildən bəri Moskva bölgəsində xüsusi mühafizə altındadır (11). Moskva Bölgəsinin Qırmızı Kitabının ilk nəşrində (1998) Əlavə 1 siyahısına daxil edildi. Bu nəşrdə Moskva Bölgəsinin Qırmızı Kitabının əsas siyahısına daxil edilmişdir. Bəzi yuva qrupları Taldomsky, Lotoshinsky, Shakhovsky, Shatursky and Lukhovitsky rayonlarında, həmçinin Zavidovo Dövlət Kompleksində regional əhəmiyyətli qoruq ərazilərindədir.

Təbii şəraitdə növlərin qorunması üçün tövsiyələr

Mühafizə olunan ərazilərin sonrakı təşkili ilə növlərin konsentrat yuva qurma yeni yerlərinin müəyyənləşdirilməsi. Yırtıcı quşların qanunsuz vurulmasına qarşı mübarizənin gücləndirilməsi.

Tövsiyə olunan və istinad olunan ədəbiyyat

Moskva Bölgəsinin Qırmızı Kitab 1. Stepanyan, 2003, 2. "Moskvanın və Moskva Bölgəsinin Quşları" proqramı üçün məlumat bazası, 3. Ptuşenko, Inozemtsev, 1968, 4. Belyaev, 1938, 5. Mishchenko, 1985. 6. Məqalə müəllifinin məlumatları, 7 Zubakin, 2001, 8 I.V. Sokolov, davamı. komün., 9. "Zhuravlinnaya Rodina" rezervinin faktlar kitabı (əllər.), 10. Dementyev, 1951b, 11. İcra komitələrinin qərarı ..., 1978. Tərtib edən A.L. Mişenko.

Qara uçurtma harada yaşayır

Qara uçurtma tip alt növlərinin nümayəndələri Avropanın əksər hissəsində yayılmışdır və çoxdur, Asiyada Pakistana qədərdirlər.

Qara qulaqlı uçurtma Volqanın şərqində, Sibirdə, Çinin cənub bölgələrindəki Hind Çinində yaşayır.

Pakistanın şərqində, Hindistanın tropik meşələrində və Şri-Lanka adasında kiçik Hindistan uçurtmaları yaşayır.

Adı "çəngəl quyruqlu uçurtma" kimi tərcümə olunan başqa bir alt növün nümayəndələri, Papua Yeni Qvineya və Şərqi Avstraliyada, Sulawesi adasında yaşayırlar.

Beşinci alt növ, Tayvanlı uçurtma, Çinin Hainan əyalətində və Tayvan adasında yaşayır.

Avropa ərazisinin sakinləri qışı Afrikada keçirir, qara uçurtma tropik alt növləri oturaq hərəkət edir.

Geniş mənzillərində quşlar oxşar biotopları seçirlər: su mənbələri yaxınlığında seyrək meşələr - çaylar, göllər və ya bataqlıqlar. Belə yerlərdə qara uçurtma şəkillərinin mükəmməl şəkillərini çəkə və səsini eşidə bilərsiniz: yüksək melodik triller "yurl-yurrl" və həyəcan vəziyyətində tez-tez təkrarlanan "ki-vi-ki-ki".

Yırtıcılar açıq mənzərələrdən çəkinirlər, sıx meşələrdə də yoxdur. Ancaq yaşayış məntəqələrinin yanında bunlar tanış quşlardır, tez-tez yırtıcıların qazanacağı bir şey olduğu böyük şəhərlərdə qara uçurtmalar müşahidə olunur.

Qara uçurtma, Altay Respublikası, Ulagansky rayonu, Teletskoye gölünün cənubunda.

Qara uçurtma nə yeyir

Zəif ayaqları və dimdikləri olan bu quşlar sözdə ixtisaslaşmış olmayan toplayıcılara aiddir. Buna görə qara uçurtma pəhrizinin əsası müxtəlif növ leşdir. Çay sahillərində quşlar çox sayda ölü balıq götürür, tez-tez zibil atılan yerləri, şəhər zibilxanalarını və müxtəlif tullantıları yedikləri qırğın məntəqələrinin yaxınlığını ziyarət edirlər.

Canlı yırtıcı yırtıcıların pəhrizində daha az dərəcədə mövcuddur. Qara uçurtmalar kiçik gəmiriciləri, bəzən ilan və qurbağanı tutur, dayaz suda xərçəng və mollyusk toplayır, qurd və böcək ovlayır, cücələr və kiçik quşlar yeyir.

Qidalanma zamanı qara uçurtmalar doğuşa dözümlüdür; böyük miqdarda quş konsentrasiyası yerlərdə bəslədikləri və ya ucaldıqları şəhər zibilxanalarında görülə bilər. Uçuşda, yırtıcılar qanadlarını bədənlə eyni müstəvidə saxlayır, "barmaqlar" aydın görünür - uçuş lələklərinin üstləri güclü şəkildə ifadə edilir, lakin yayılmır.

Qara uçurtmalar tez-tez və uzun müddət uçur, bəzən salto və çətin manevrlərlə real hava şouları təşkil edirlər. Çəngəl quyruğu quşları idarə etməyə kömək edir.

Avropada yırtıcı populyasiyanın sıxlığı o qədər yüksəkdir ki, bəzi yerlərdə qara uçurtmalar öz ərazilərində yerləşə bilmir. Sonra quşlar xarici ərazilərdə bəslənməyə və torpaqsız cütlərin kiçik qruplarında yuva qurmağa məcbur olurlar.

Çoxalma

Əksər yırtıcı quşlardan fərqli olaraq, qara uçurtma tez-tez kiçik koloniyalarda məskunlaşır. Qara uçurtmalar meşələrdə, çaylar və bataqlıqların yaxınlığında yuva qurur. Yumurtalar aprelin sonu - mayın əvvəlində qoyulur. Debriyajda qəhvəyi ləkələri olan 4-ə qədər ağ yumurta var. Dişi yumurta bir aydan bir az çox inkubasiya edir və kişi bu anda yeməyini alır.

Tez-tez yuvalarını digər ağacların yaşıl budaqları, çiçəklər, parlaq cır-cındır və ya butulkalarla bəzəyirlər, ehtimal ki, ərazilərini qeyd etmək və digər quşları yuvaya hücum etməkdən çəkindirmək üçün.

Yemək

Pəhriz son dərəcə müxtəlifdir: müxtəlif növ heyvan qidaları (kiçik məməlilər, quşlar, sürünənlər, amfibiyalar, xərçəngkimilər, böcəklər). Meyit və zibil ilə qidalana bilər.

Uçurtmanın orta ömrü 25 ildir.

Pin
Send
Share
Send
Send