Quş Ailələri

Carolina Warbler / Acrocephalus syrinx

Pin
Send
Share
Send
Send


Əsl döyüş quşu quş quşlarına aiddir və müxtəlif ölkələrdə olur. Bu quşları əhatə edən qamış ailəsinin 35 növü var. Quşun adı maraqlıdır, çünki fərqli yazım və tələffüz görə bilərsiniz: böcəkbaz, döyüşçü. Bəs hansısı doğrudur? "O" və ya "e" hərflərindəki fərq stresdən asılıdır. Üçüncü hecaya düşərsə, "o" hərfi, ikinci yerə düşsə - "e" yazılır.

Nəyə bənzəyir və harada yaşayır

Warblers əvvəllər Warbler ailəsinə aid olan və daha sonra Warblers ailəsinə ayrılan kiçik mahnı quşlarıdır. Avropada, Asiyada, Afrikada yayılmışdır.

Quşun ölçüsü kiçik, uzunluğu 10-18 sm, qanadlarının genişliyi 20 sm-ə qədərdir. Çox növün çəkisi 15-20 qramdır. Bədən uzanmış, quyruq basılmış, alnı meylli sivri baş, gaga incə və iti.

Rəngi ​​gözə dəyməz, qəhvəyi-boz, ağ döşlüdür. Yetkinlik yaşına çatmayanların tüyü daha parlaqdır (qəhvəyi, zeytun, bej).

Mahnı yüksək səslə eşidilir, lakin növlər arasında fərqlər var.

Bu ad quşa bir səbəbdən verildi. Yaşayış yeri su hövzələri, bataqlıqlardır. Sazlarda, kollarda, qamışlarda yuva qurmağı sevir, orada konusvari yuvalar yaradır. Cütləşmə dövrlərində kişi nümayəndələr hər gün aramsız mahnı oxuyurlar. Warblers qış üçün isti ölkələrə uçur.

Qamış qaqqaşığının əsəbi, səs-küylü mahnısı və qulluq vərdişləri səbəbi ilə əsirlikdə saxlanıla bilməyəcəyinə inanılır. 35 növ arasında xoş bir səslə quşlar seçə bilsəniz də, qəfəsdə yaşaya bilməzlər.

Döner döymə

  • ƏSAS FAKTLAR
  • Adı: Swirling Warbler (Acrocepbalus paludicola)
  • Paylanması: Şərqi Polşada, Belarusiyada və Rusiyanın bəzi bölgələrində cinslər, Qərbi Afrikada Sahardan cənubda qışlanır
  • Sosial qrupun böyüklüyü: sürülərə yığılmır, lakin əlverişli şəraitdə sərbəst yuva quran icmalar bir neçə on quşa sahib ola bilər.
  • Yumurta sayı: mövsüm başına 4-6, bəzən iki debriyaj
  • İnkubasiya müddəti: 13 gün
  • Civcivləri qidalandırmaq: 14 gün
  • Ərazisi: dəqiq müəyyən edilmiş sərhədlər yoxdur, kişilərin bitişik əraziləri üst-üstə düşür

Su Döyüşçüsünün erkəyi səhnədə yerini aldı (cırtdan sapı) və öz sevgi mahnısını yaratmağa hazırdır. Serenadası ümumiyyətlə sübhdən əvvəl və gün batandan sonra oynanır.

Acrocepbalus cinsinə aid 8 Avropa növündən su böcəyi ən nadir hesab olunur. Yayda Şərqi Avropanın bəzi bölgələrində daşqın çəmənliklərdə və çəmənlik basmış bataqlıqlarda yuva qurur.

Rəngarəng kamuflyaj tüyləri ilə diqqət çəkməyən kiçik bir quş, qəribə gözlərdən gizlənmək üçün böyük bir usta - bu səliqəsiz döyüşçünün təsviri. Avropada bu növə aprel-sentyabr aylarında rast gəlinir. Kişilər, cari uçuşlarının müşahidə edildiyi oxuma dövründə xüsusilə nəzərə çarpır. Döyüşçülər bir sıra səbəblərə görə xüsusi maraq kəsb edirlər - məsələn, digər döyüşçülərdən fərqli olaraq, kişiləri bir neçə qadın ilə cütləşirlər.

Su böcəyinin tüyü qırmızı, saman-sarı və ağ rəngli lələklərin nəzərə çarpmayan bir rəngli birləşməsidir - quyruq və çəmənlik kolluqlarında həyat üçün idealdır. İki qara kənarı olan yüngül uzununa bir zolaq quşun tacında aydın görünür və “qaşlar” gözlərin üstündədir.

Qıvrım döyüşçüləri yalnız açıq, sıx böyüdülmüş bataqlıq çəmənliklərində çökəklikdə məskunlaşır, iris yığınlarında və yerdən 0,5 m-dən çox olmayan çökəkliklərdə yuva qurmağı üstün tuturlar. Çox məhdud yuvalama sahəsinə baxmayaraq, yayda yetişdirilməsi üçün uyğun şəraiti olan yerlərdə əhəmiyyətli dərəcədə quş konsentrasiyası müşahidə olunur. Çayın daşqını su döyüşçüləri tərəfindən xüsusilə populyardır. Ob (Rusiya) və Zvanets qoruğu (Belarus) və hər il Bialistok (Polşa) yaxınlığındakı Biebrza bataqlıqlarında 3500-ə qədər kişi (1 kvadrat başına 120 oxuyan kişi) toplanır.

İsti torpaqlardan çətinliklə qayıtdıqdan sonra kişilər sevgililərini yüksək mahnılarla cazibə etməyə başlayırlar. Onların sevgi serenadları aprel-avqust aylarında eşidilir - ən çox sübhdən əvvəl və axşam qaranlıqdan qaranlığa qədər. Döyüşçünün iddiasız mahnısında qəribə notlar və başqalarının "səs nömrələrindən" qoşmalar eşidilir. Mövcud uçuş zamanı kişi səssizcə 30 m-ə qədər yüksəklik qazanır və dik bir dalışa sürüşərək səsinə enənə qədər səsinin üstündə oxuyur.

Döner fırıldaqçı, yaxınlarının heç birinin sahib olmadığı tacdakı qara və ağ zolaqlı başlığı ilə asanlıqla tanınır. Quru saman rənginin rəngli lələyi ətrafa mükəmməl qarışır.

Bir yoldaş tapan digər quş növlərinin kişiləri dərhal susurlarsa, su döyüşçüsünün erkəkləri bütün bahar və yay gündən-günə mahnı oxuyaraq mümkün qədər çox dost cəlb etməyə çalışır. Bu döyüşçülərdə evli cütlüklər haqqında danışmaq çətindir, çünki bir kişi, hər biri öz yuvasını erkək ərazisində yerləşərək ayrı bir yuvada böyüdən bir neçə tərəfdaşla cütləşə bilər. Yuvalama mövsümündə, bir çox quş rəqiblərini qovaraq, saytlarını həvəslə qoruyur, lakin səliqəsiz döyüşçülər bunu etmirlər.

Kişilər arasında düşmənçilik təzahürləri çox nadirdir. Üstəlik, həyat üçün əlverişli yerlərdə quşlar mehriban qruplarda yaşayırlar. Bütün qeyri-adi olmasına baxmayaraq, bu fenomen (poligeniya) yalnız su döyüşçülərində müşahidə olunmur.

Neçə yumurta?

Acrocepbalus cinsinin digər quşlarından fərqli olaraq, su böcəklərinin erkəkləri inkubasiya debriyajlarında (4-6 yumurta) və ya cücələrin yemlənməsində iştirak etmirlər və həqiqətən də nadir hallarda yuva yaxınlığında görünürlər. Bununla birlikdə, yay dövründə qadının iki balası ola bilər. Yalnız cücələri hörümçəklər, caddisflies, kəpənəklər və digər kiçik heyvanlarla bəsləyir. Yetkin quşların menyusu demək olar ki, yalnız inkişafda qalmış bitki örtüyündə toplanan böcəklərdən ibarətdir. İsti, gözəl günlərdə döyüşçülər hərdən daha yüksəklərə dırmaşır və kolların budaqlarında böcək tuturlar.

Görünməyən miqrantlar

Bir çox həşərat quşu kimi, su döyüşçüləri də payızda Avropadan isti bölgələrə uçurlar. Su böcəyinin qış evləri zəif öyrənilmişdir. Yalnız ilin bu vaxtında Saharanın cənubundakı Qərbi Afrikada olduqları bilinir. Kişilərin əksəriyyəti yuva qurduqları yerləri iyul ayının sonunda tərk edir, ardınca cənuba tələsirlər və qanadda qalxmağa vaxtı az olan cavanlar və yalnız qadınlar payızın ortalarına qədər doğma bataqlıqlarında otururlar. Miqrasiya yolları qərbi Orta Avropadan keçir və daha sonra İber Yarımadası üzərindən Şimali Afrikaya uzanır. Bəzi əhali sentyabr ayında Cənubi İngiltərədən uçur.
Su böcəyinin sağ ayağındakı üzük onun həyat tərzi və hərəkəti haqqında daha çox məlumat əldə etməyinizə kömək edəcəkdir. Bu nadir və müşahidə edilməsi çox çətin olan quşun biologiyası bu günə qədər az öyrənilib.

Bütün qohumları kimi şıltaq döyüşçülər gecələr ulduzların rəhbərliyində uçurlar və gündüzlər istirahət edirlər. Payızda bu cür "doldurma nöqtələrində" bu quşların kiçik sürülərini görə bilərsiniz. Çox güman ki, su döyüşçüləri qrup halında səyahət edirlər, baxmayaraq ki, doğma yerlərindən ayrıldıqdan sonra davranışları haqqında az məlumat var. Onların köç yolları barədə demək olar ki, hamısı zəng çalmaqla toplanmışdır. Alimlər tərəfindən qoyulan tələlərdə tutulan quşlar pəncələrindəki xüsusi üzüklərə qoyulur. Üzüklü quş yenidən başqa bir yerdə tutulsa, bu, getdiyi yolu mühakimə etməyə imkan verəcəkdir. Afrikadan öz yurdlarına yaz uçuşu Şimali-Qərbi Avropanı atlayaraq birbaşa marşrutla gedən görünür.

Döner fırıldaqçı, bəlkə də Avropada yuva quran bütün quşların ən az öyrənilmiş quşudur. Bunun səbəbi, məxfiliyi, gecə uçuşları və altı ay ərzində sirli bir şəkildə yox olması deyil, növlərin azlığıdır. Su yabanı balığın populyasiyası, yeganə yuva sahəsi olan çəmənliklərin boşalması səbəbindən durmadan azalır. Son hesablamalara görə dünyada bu quşların təxminən 27-42 mini qalıb, bunların 7.3-13 mini Belarusiyada yaşayır. İki böyük populyasiyaya Rusiya və Polşada da rast gəlinir. Çayın daşqınlığında. Ob (Rusiya) 2-11 min su döyüşçüləri və Biebrza bataqlıqlarında - 3-3,5 min yaşayır, nəticədə bu ərazilər ciddi şəkildə qorunur.

Mühafizə təşkilatı Birdlife International, su böcəyini nəsli kəsilməkdə olan bir növ hesab edir. Ölümdən qorumaq üçün bu quşların sürülərinin dayanmaq üçün dayandığı bataqlıqların qorunmasına diqqət yetirilməlidir. Bu vaxt bu barədə bilməyə ehtiyac yoxdur. ”

Davranış, qidalanma, çoxalma

Döyüşkənlərin xarakterini və davranışını birmənalı şəkildə təsvir etmək çətindir, çünki növlər arasında fərqlər var. Ümumiyyətlə bu quşlar tənha, qapalı bir həyat tərzi kimi az uçurlar.

Quş həşəratlar, kiçik mollusks, giləmeyvə ilə qidalanır. Çoxalma ümumiyyətlə ildə bir dəfə baş verir və aşağıdakı kimi davam edir:

  • qadın 6-7 yumurtaya qədər,
  • dişilər və kişilər 14 gün növbə ilə yumurta inkubasiya edirlər,
  • hər iki valideyn də balalarını bəsləyir,

Rahat və yumşaq yuva böyümə zamanı gənc böyüməni etibarlı şəkildə gizlədir. İki həftədən sonra cücələr özlərini uçmağa çalışırlar və bu il yetkinləşirlər.

Warbler bağı və bataqlığı

Fərqli növlər bəzən bir-birindən çox fərqlənir.

Bağçılıq - quş bataqlığa və qamış döyüşçüsünə bənzəyir. Bağlarda və su anbarlarının yerləşməsini sevdiyi üçün ad aldı. Bağ bağçası gözəl oxuyur. Şərqi Avropada, Rusiyada, həm də İran, Əfqanıstan ərazisində tapılmışdır. Qış üçün Hindistana uçur. Bağdakı döyüşçülərin pəhrizi böcəklərdən ibarətdir.

Marsh da ölçüsü kiçikdir. Bataqlıq döyüşçüsünün lələsinin rəngi əsas növlərdən fərqlənmir. Bataqlıqlarda, su basmış ərazilərdə yaşayır. Yemək və həyat tərzi bağçaya bənzəyir. Yerləşmə yerləri - Şərqi və Mərkəzi Avropada, qış üçün gəzən quş Cənub-Şərqi Afrikaya uçur. Yetkinlər iyulun sonlarında, avqustun əvvəllərində cənuba gedirlər (nəsillər gücləndikdən dərhal sonra), lakin yetkinlik yaşına çatmayanlar yalnız sentyabr ayında uçur.

Kişi bataqlıq döyüşçüsü ecazkar bir səsə malikdir və müxtəlif tonlarda oxuyur. Digər quşları mükəmməl təqlid edir, mahnı 75-ə qədər dəyişir.

Taksonomik qaydada növlərin siyahısı

  • Moustached warbler, Acrocephalus melanopogon
  • su böcəyi, Acrocephalus paludicola
  • porsuq Acrocephalus schoenobaenus
  • darı böcəyi, Acrocephalus sorghophilus
  • ala böcək, Acrocephalus bistrigiceps
  • Hindistan döyüşçüsü, Acrocephalus agricola
  • Mançu döyüşçüsü, Acrocephalus tangorum
  • Küt qanadlı döyüşçü, Acrocephalus concinens
  • qamış böcəyi, Acrocephalus scirpaceus
    Caspian Reed Warbler,
    Acrocephalus (scirpaceus) fuscus
  • Mangrove Reed Warbler, Acrocephalus (scirpaceus) avicenniae
  • Afrika qamış böcəyi, Acrocephalus baeticatus
  • bağ döyüşçü Acrocephalus dumetorum
  • bataqlıq böcəyi, Acrocephalus palustris
  • balqabaq Acrocephalus arundinaceus
  • Şərq böcəyi, Acrocephalus orientalis
  • Parlaq döyüşçü, Acrocephalus stentoreus
  • böyük qanadlı döyüşçü, Acrocephalus orinus
  • Bəsrə böcəyi, Acrocephalus griseldis
  • Avstraliya müharibəçisi, Acrocephalus australis
  • Bülbül böcəyi, Acrocephalus luscinia
      Aguiguan Bülbül Warbler, Acrocephalus luscinia nijoi
      - şübhəsiz fərqli, tükənmiş (c. 1997)
  • Astrolabe Nightingale Warbler, Acrocephalus luscinia astrolabii
    - nəsli kəsildi (19-cu əsrin ortalarında?)
  • Pagan Nightingale Warbler, Acrocephalus luscinia yamashinae
    - şübhəsiz fərqli, nəsli kəsilmiş (1970-ci illər)
  • caroline warbler, Acrocephalus sirinx
  • Nauru döyüşçüsü, Acrocephalus rehsei
  • Hawaiian warbler, Acrocephalus tanış
      laysan warbler, Acrocephalus tanışdır
      - tükənmiş (1910-cu illərin sonları)
  • nihoa warbler, Acrocephalus tanış olanlar
  • Milad adası Warbler, Acrocephalus aequinoctialis
  • Tahiti döyüşçüsü, Acrocephalus caffer
      Huahine warbler, Acrocephalus caffer garretti
      - tükənmiş (19-cu əsr?)
  • Raiatea warbler, Acrocephalus caffer musae
    - tükənmiş (19-cu əsr?)
  • Tuamot warbler, Acrocephalus atyphus
  • Rimatara böcəyi, Acrocephalus rimatarae
  • pitcairn warbler, Acrocephalus vaughani
  • Henderson Adası Warbler, Acrocephalus taiti
  • Marquesan warbler, Acrocephalus mendanae
  • Cook adalarının qamış böcəyi, Acrocephalus kerearako
  • Böyük bataqlıq döyüşçüsü, Acrocephalus rufescens
  • Cape Verde Bataqlıq döyüşçüsü, Acrocephalus brevipennis
  • Kiçik Bataqlıq döyüşçüsü, Acrocephalus gracilirostris
  • Madaqaskar Bataqlıq döyüşçüsü, Acrocephalus newtoni
  • Qalın baqajlı, Acrocephalus aedon
  • rodriguez warbler, Acrocephalus rodericanus
  • seyşel adaları, Acrocephalus sechellensis

    Bunun üçün su döyüşçülərinə ləqəb qoyuldu

    Digər quş növləri də var.

    Nauruan - Nauru adasında yaşayır (ekvatorda yerləşir) və ona endemikdir. Bu adadakı yeganə mahnı oxuyan növdür. Quşlar, hətta qonşu adalarda da tapılmadıqlarında oturaq vəziyyətdədirlər. Quşlar 2 ilə 8 m hündürlükdə yuva qurur, mövsümdə çoxalma üçün heç bir məhdudiyyət yoxdur. Bu növ nadirdir, təxminən 5 min quş qalıb və Qırmızı Kitaba salınmışdır.

    Darı nadir və zəif tədqiq olunmuş bir təmsilçidir. Quşlar Cənubi Sibirdə, Çində, Cənubi Yaponiyada və Filippin adalarında yaşayır. Təsvir standartdan az fərqlənir.

    Qıvrım - bu döyüşçü bir kriketi xatırladan özünəməxsus bir hərəkət tərzinə malikdir. Şərqi Avropada, Rusiyada yaşayır, Qərbi Afrikada qışlayır. Oxumaq monoton, monotondur. Rəng fərqləri mövcuddur:

    • qara zolaqlar şəklində rəngləmə,
    • başın tacında geniş ağ və ya sarı zolaqlar var,
    • yetkinlik yaşına çatmayanlarda daha çox sarı lələk var.

    Bu növ polyandry var. Dişi bir neçə kişi ilə cütləşir, bundan sonra cücələri tək inkubasiya edir və bəsləyir.

    Böyük fiqurlu döyüşçü


    İnsanın amansız təzyiqi altında dünyamızda getdikcə daha çox heyvan növü yox olur. Bununla birlikdə, nəsli kəsilmiş sayılan bir növün illər sonra diri-diri tapılması da olur. Bu yaxınlarda yenidən kəşf edilmiş quş növlərinə yaxşı bir baxış Pavel Smirnov tərəfindən verilmişdir (bax Mavi gözlü torpaq göyərçin). Tədqiqat qrupumuz iri qanadlı döyüş quşunun tədqiqatının bir hissəsi olmaq qismət oldu (Acrocephalus orinus

    ) - 130 ildən çoxdur nəsli kəsilmiş siyahıya alınan bir növ.

    Fotoşəkildə 2011-ci ilin yazında Pamirdə mənim toruma düşən iri qanadlı bir döyüşçü görünür. Bir səbəbdən tutduq, ancaq intravital bir qan testi aparmaq üçün - xüsusi bir zərərsiz texnika istifadə edərək kiçik bir damla - mitokondrial DNT analizindən istifadə edərək növləri etibarlı şəkildə təyin etmək. Qan götürüldükdən sonra quşlar yenidən təbiətə buraxıldı və sağ-salamat quş qayğılarına qayıtdılar. İri bıçaqlı döyüş quşu, zahirən ərazimizdəki ümumi bağ bıçağı ilə fərqlənmir (A. dumetorum

    ), köç yolları birincisinin sahəsi ilə kəsişən. Bu səbəbdən, doğru növləri araşdırdığımıza dair molekulyar təsdiq almalı idik, çünki əvvəlki 2010-cu ildə Hisar silsiləsində iri ucu uçan bir zınqırov əvəzinə bir bağ bıçağı tapdıq.

    Axtarışa başlamazdan əvvəl, iribuynuzlu döyüş quşunun kəşfinin və yenidən kəşfinin inanılmaz dərəcədə maraqlı tarixini ətraflı araşdırdıq. O dövrdə Əfqanıstanın şimal-şərqindəki sirli quşun mümkün yeri barədə ən son (lakin təəssüf ki, çox parçalı) məlumatlarla silahlanaraq Pamirə getdik.


    Tədqiqatımızın aparıldığı yerin yaxınlığındakı Pyan çayı. Tacikistan bizim tərəfimizdə, Əfqanıstan qarşı tərəfdədir. Foto © Veronica Samotskaya

    2011-ci ildə uzunmüddətli axtarışımız uğurla başa çatdı və yuva biologiyasını ətraflı araşdırmağı bacarmışıq və ilk dəfə ümumiyyətlə tükənməyən, lakin çay boyunca uzun müddət sabit yaşayan toqay kolları yaşayan bir növün yuvasını təsvir etdik. Tacikistan və Əfqanıstan sərhədindəki vadilər.


    İşləmək asan deyildi: sahil meşəsi dəniz taxtası və qızılgül itburnusunun sıx tikanlı kollarından ibarətdir. Tez-tez qaban yolları boyunca dörd tərəfə getmək məcburiyyətində qaldıq - fotoşəkildə tələbəmiz Yulia kimi. Foto © Veronica Samotskaya

    Beləliklə, ornitoloqların heç birinin yuvasını görmədiyi, o dövrdə olduqca zəif öyrənilmiş bir quşun yayılması və biologiyası barədə məlumat əldə edə bildik. Hekayəmiz, onurğalı heyvanlar zoologiyasındakı böyük kəşflər dövrünün bitdiyini və günümüzdə tükənmiş sayılan bir çox növün hələ də bir şansa sahib olduğunu sübut edən bir çox oxşar hekayələrdən biridir. Böyük qanadlı döyüş quşu, onun yaşayış yerlərinin hələ insanlar tərəfindən məhv edilmədiyi üçün şanslıdır. Ancaq nəsli kəsilməkdə olan bir çox növün diqqətimizə və qorunmasına ehtiyac duyduğunu unutmamalıyıq.

    Foto © Veronika Samotskaya, Panj Çayı Vadisi, Dağ-Bədəxşan Muxtar Bölgəsi, Qərbi Tacikistan.

    Böyük baqajlı döyüşçünün mahnısı ciddi şəkildə sifariş edilmiş bir quruluşa sahibdir, "Elements", 04.07.2016.

    Veronika Samotskaya

    Ən böyük növ nədir

    İncə gagalı - ad doğrudur - quşun çox nazik gagası var. Bu baxımdan oxuması daha melodikdir, bülbülü xatırladır. Döyüşən Avropa və Asiyanın cənubunda yaşayır. Pakistana, Əfqanıstana qışa gedir.

    Drozdovidnaya döyüşçülərin ən böyük nümayəndəsidir. Bədənin ölçüsü 20 sm-ə qədər və 40 qrama qədərdir. Yaşayış yeri - Avropa, Orta Şərq, qışlama -Afrika. Oxumaq digər növlərlə müqayisədə sadələşdirilmiş, lakin yüksək səslidir. Erkəklər eyni anda iki dişi ilə bir "cüt" yarada bilər.

    İraq - ad yaşayış mühitini göstərir - İraq, İsrail. Bu savaşçı, Nauru kimi endemikdir.

    Saz - görünüş, əksər növlərdə olduğu kimi, məskunlaşma yeri Afrikada qışa uçmaqla Avropadır. Bu fərdlərdəki fərq sürət və çeviklikdə, bacakların möhkəmliyindədir.

    Bağ döyüşçü

    Bio-ensiklopediya »

    Quşlar
    »
    Ailələr
    »Slavkov:

    Warbler Warbler-porsuq Warbler bataqlığı Warbler Aquatic Warbler Blackbird Warbler Garden warbler Reed warblerWillow Warbler Green Warbler Chiffchaff Warbler Cırcır Warbler Green Warbler Common Cricket River CricketBülbül Cricket Kiçik Ağ Boğaz Bağı Slavka Boz Chernogolovka Chernogolovka Slavka Hawk

    Slavkova da baxın (qısa inşa + foto)

    Bağ bağırtığı, su ilə əlaqəsini zəiflədən kol çəmənliyindən daha kəskin olaraq, döyüşçülərimizin ekoloji cəhətdən ən plastik növlərindən biridir. Mənzili digər döyüş cəngəlliklərinin çeşidindən kəskin şəkildə fərqlənir və yaşıl döyüş bıçağının çeşidinə bənzəyir. Qərbi Himalay boyunca ensiz bir zolaqda uzanır, Hindu Kuşdan Orta Asiya dağlarına çatır və şərqdən Aral-Xəzər çöllərinin massivini dövr edir, lakin Şərqi Qazaxıstanın səhra və çöllərinin böyük hissəsini tutur. iki geniş qanad, bir tərəfdən Şərqi Avropanın meşə sahələrini, digər tərəfdən Qərbi və Şərqi Sibirin bir hissəsini Yeniseyə qədər olan çöl, meşə çöl və cənub taiga bölgələrini əhatə edir. Avropanın əksər hissəsində bu böcəyin olmaması onun Asiya mənşəyinə dəlalət edir və bu qədər geniş bir ərazidə aydın şəkildə müəyyən edilmiş alt növlərin olmaması növlərin sürətlə dağılmasının göstəricisidir. Bu döyüş quşunun Asiya mənşəyi, əksər Avropa döyüşçülərində olduğu kimi Afrikada deyil, Hindistanda qışlaması ilə də ifadə olunur. Şübhə yoxdur ki, bağ bıçağı həm qərbdə, həm Avropada, həm də şərqdə, Sibirdə daha çox məskunlaşmaq üçün böyük potensiala malikdir. Bu quşun dağılmasının intensivliyini yaşayış yerinin şimal və qərb bölgələrində hər il yeni ərazilərə yiyələnən çox sayda cinsi gəzən kişinin müşahidə olunması da sübut edir.

    Bağ bıçağı tez-tez meşə növü sayılsa da, rus adı biologiyasının xüsusiyyətlərini daha dəqiq əks etdirir. Bahçeci, geniş bir ərazidə, müxtəlif yaşayış və mənzərələrdə yaşayır. Taiga və yarpaqlı meşələrdə çaylar, çaylar, göllər, bataqlıqların kənarları boyunca kol və çəmənliklərdə, bəzən də taiga çayları boyunca qamış çalılıqlarında, çay kənarındakı çaylarda və daşqın meşə meşələrində, qızılağac bitkiləri içərisində yuva qurur. , seyrək və yüngül çiy qarışıq və yarpaqlı meşələrdə, böyük örtüklü və sıx çəmənliklərdə, gicitkən və çəmən şirniyyatı ilə böyümüş meşə boşluqlarında və yarğanlarda, iynəyarpaqlı və yarpaqlı meşələrdə böyümüş ərazilərdə, çiy ladun meşələrinin kənarları boyunca moruq kolluqlarında, yüngül donuz arasında ayrı kollar və hətta yığın ağacları. Meşə çölündə bağ yağı, həm yaş, həm də quru bağlarda huş ağacı kolları ilə böyümüş ağcaqayınlarda yaygındır. Cənub açıq mənzərələrində - açıq su güzgüsü olan qamışla örtülü kiçik göllər boyunca, kollar və ya qamışla hörülmüş çayların sahilləri boyunca, çaylar və çaylar boyunca söyüd və qızılağac meşələrində və nəhayət quru yataqlar boyu daraq kollarında. çöl və səhra çaylarının. Dağlarda təpələrin və vadilərin yamaclarında yabanı gül və yabanı albalı cəngəllikləri tutur. Yüksək sıxlığa malik mədəni bir mənzərədə baxımsız bağlarda, parklarda, meşələrdə, alaq otları ilə böyümüş tərəvəz bağlarında, kanallar boyu kolluqlarda və suvarma arxlarında yaşayır. Orta Asiya dağlarında, dağ çayları və kolları boyunca dəniz səviyyəsindən 1000-1200 m yüksəkliyə qalxır.

    Yazda, yuva yerlərində, may ayının ortalarında görünür. Yaz uçuşu və gəlişi çox uzadıldı. Bu döyüşçülərin son yuvalama populyasiyası mayın sonu - iyun ayının əvvəlində formalaşır. Kişilərin oxuması adətən gəliş vaxtından iyunun sonunadək eşidilir. Digər döyüşçülər kimi, mahnı da sonsuz mahnıların sinfinə aiddir. Ancaq bataqlıqdan fərqli olaraq, bağda, mahnıda səslərin bir-birinə sərbəst şəkildə qarışdığı sonsuz formasız cingiltidən əlavə, açıq şəkildə tərtib edilmiş misralar və ifadələr var. Ən yaxşı müğənnilərdə bu ifadələr çox ola bilər. Onların özəlliyi ondadır ki, fərqli mahnılardan və fərqli günlərdə eyni kişidən götürülmüş eyni tipli ifadələrin vizual şəkillərini üst-üstə qoysanız, onda bir-biri ilə birləşəcəklər - performanslarında dəyişkənlik və sərbəstlik yoxdur. Bağ döyüşçülərinin mahnısı özünəməxsusdur və olduqca asanlıqla tanınır. Ayrı-ayrı qışqırıqlardan və hecalardan ibarətdir, hər birinin ardınca ikiqat və ya üçlü "yoxlama ... yoxla" və ya "yoxlama-yoxlama-yoxlama". Mahnı çox axıcıdır. Bəzən içəridə çox cingiltili səslər olur, amma ən yaxşı müğənnilər arasında bir çox saf və melodik dizləri, dolğun, səsli, sanki yuvarlaq, tələsməmiş misralar var. Fərdi mahnılar təkan və aydın şəkildə fərqlənən fasilələrlə başa çatır. Digər quşların mahnılarından yeni çağırışlar və hecalar bu uzun mahnıya davamlı olaraq daxil edilir. Çiftleşmə mövsümünün ən yüksək dövründə gecə-gündüz oxuyan kişilər eşidilir. Ancaq gündüz və gecə mahnılarının xarakteri tamamilə fərqlidir. Bağ döyüşçüləri ümumiyyətlə gündəlik fəaliyyətlərini kəsmədən və oxuduqları yeri daim dəyişdirmədən gün mahnısını oxuyurlar. Bahçeli döyüşçü gün ərzində tələsik oxuyur, sanki anlaşılmazdır, tez-tez mahnını qırır və kəsir. Belə oxumaq bir alt mahnının ifasına bənzəyir. Gecə mahnıları müəyyən bir yerdən, kolun yuxarı hissəsindən və ya kənara çıxan bir budaqdan səslənir. Daha yüksək, sakit, yavaş, daha çox ölçülü misraları və fasilələri var. Kişilər sakit ay işıqlı gecələrdə xüsusilə çox və yaxşı oxuyurlar. Bataqlıqdan daha tez-tez, bağçalı döyüşçü, davamlı mahnılarını belə bir çox gürültülü, cingiltili və xırıltılı səslərlə, özünün və digər quş növlərinin açıq-aşkar tələffüz etdiyi açıq misralarla pozur. Bataqlıq döyüşçüsü kimi, bağ səsi də ən yaxşı təqlid edənlərdən biridir. Onun mahnısında və qışqırıqlarında meşə və kol növlərinin mahnıları və parçaları var: qaraguşlar, qırıcılar, döyüşçülər, qırmızı başlanğıc, finch, döşlər, bunings, sərçələr, chaffinches, siskins, shrike shrike, bülbül, konki, həmçinin wagtails, qaranquşlar, ağacdələnlər, kabuslar, mərciməklər, zəncirbəndləri, qumdələnlər və s. Bağ bağçası, bataqlıq böcəyi ilə eyni şəkildə öz və digər növlərin erkəkləri ilə koordinasiyalı bir səs əlaqəsi qurur.

    Bülbül kimi oxuyan bir kişi tez-tez o qədər aparılır ki, yaxın adamını buraxsın. Narahat olub, budaqlarda gizlənir, amma oxumağa davam edir. Bir qadın gün ərzində birdən-birə oxuyan bir kişiyə yaxınlaşırsa, mahnısının tempini sürətləndirir, qarşısında oturur, bədənini əyir, uçları eyni anda titrəyən qanadlarını açar. Bu anda qadın tez-tez qopur, kollar və ağaclar arasından sürətlə uçur, budaqlar arasında manevr edir və tərəfdən o yana kəskin atışlar edir. Onu təqib edən kişi, bütün hərəkətlərini tez bir zamanda təkrarlayır. Kişi tez-tez qadından asılı olmayaraq cütləşir. Belə anlarda yerdən aşağı dalğalarla uçur. Dalğanın “təpəsində” qanadlarını açıb “resessiya” sına bükür. Eyni zamanda, cəsəd bir az meylli vəziyyətdə qalır və hər zaman uçuşu ləngidir, yayılmış quyruğu aşağı salır, bu da zəif bir səs-küyə səbəb olur. Növlərinin digər kişilərinin yuva yerinə girməsinə icazə vermir. Bağ döyüşçülərinin cütləşmə dövründəki mövcud davranışı da maraqlıdır. Xüsusi bir sürüşmə uçuşu ilə erkək bir yerdən sıx budaqlardan çıxır və dik bir yayda uçurumun kənarındakı gözə çarpan yerdə bir yerdə dayanan bir ağacın alçaq budağına uçur. Sonra tez-tez şaquli bir duruş götürərək qanadlarını endirərək oxuyur, tullanır, düyündən düyünə atlayaraq zirvəyə yaxınlaşır. Dəvət etdiyi mahnıya cavab olaraq bir qadın gəlir. Həm də qonşu bir ağacın və ya kolun hündür düyünlərindən birinə qədər uçur və görünüşü barədə erkəkləri döyüşçülərə xas olan “yoxlama” işarəsi ilə xəbərdar edir. Kişi dalını qırır və dalğa bənzər bir trayektoriya boyunca tacı ilə yuxarıya doğru uçur və ya tacı ilə yüksəlir, “dalğa” nın hər tənəzzülündə mütəmadi olaraq havada “sütunda” şaquli bir duruş alır və qanadlarını Bədən. Erkək dişi tərəfə uçan kimi ziqzaq trayektoriyası boyunca hər iki quş bir-birinə paralel olaraq cütləşmə baş verən alçaq bir kolun dalına düşür.

    Bağ böcəyi sudan müxtəlif məsafələrdə, bəzən ondan xeyli məsafədə, gicitkən, viburnum, baxımsız və otlu giləmeyvə kollarında, yasəmən, hanımeli, yasəmən, gül itburnu, quş albalı, vəhşi kollarda yuva qurur. gilas, şerbetçiotu, qaranquş, sıx at qığılcımı və digər alaq otlarında. Bütün hallarda yuva sahələrinin seçilməsində ən vacib amil sıx bitki örtüyünün (kol və otların) birləşməsi və ətrafındakı işıq bolluğudur. Yuvalar yerdən 15-80 sm hündürlükdə onları dəstəkləyən gövdə və budaqlar arasında asılır. Dəstək sapları və budaqları tez-tez yuvanın divarlarına toxunur. Yuva 3-4 gün ərzində dişi tərəfindən tikilir. Xarici divarlar nazik quru saplardan və dənli bitkilərin yarpaqlarından, bitki tükünün yumrularından toxunur və tez-tez hörümçək baramaları və gicitkən qabıq lifləri ilə birlikdə hörümçək torları tərəfindən tutulur. Tepsi, ən yaxşı saplarla, bəzən at tükünün qarışığı ilə düzülmüşdür. May - iyun aylarında qəhvəyi ləkələri olan 4-6 çəhrayı və ya ağ yumurta bir debriyaj, 13 gün ərzində kişinin bu anda oxuduğu kimi, görünür, bir qadın tərəfindən inkübe edilir. 11-13 günlük cücələr hər iki valideyn tərəfindən bəslənir. Eyni zamanda, kişi getdikcə daha az oxuyur və cücələr yuvadan ayrılana qədər ümumiyyətlə oxumağı dayandırır. Moskva bölgəsindəki cücələrin kütləvi çıxışı iyulun əvvəlindən ortalarına qədər davam edir. İlk günlərdə yuvanı tərk edən civcivlər burada ən yaxın budaqlarda qalır və daha sonra tədricən köç sahəsinə doğru irəliləyirlər, sel sahələrində, bağlarda, mətbəx bağlarında görünürlər.

    Bağ döyüşçüləri yeməkləri əsasən kol və alaq otlarında toplayırlar. Yeməklər milçəklər, xırda böcəklər (sünbüllər, yarpaq böcəkləri), tırtıllar və xırda kəpənəklərin özləri, kaddis milçəkləri, hörümçəklər, at kəpənəkləri, kəpənəklər, kiçik molyuskalardır. Quşlar yuva yaxınlığında cücələr üçün yem yığırlar. Kütləvi gediş - Avqustun sonunda.

    Saytın materiallarından istifadə edərkən istifadəçilər və axtarış robotları tərəfindən görünən bu sayta aktiv keçidlər qoymaq lazımdır.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send