Quş Ailələri

Vəhşi Türkiyə Cinsləri - Növlər | Təsvir | Davranış | Yaşayış yeri

Pin
Send
Share
Send
Send


Bənzərsiz xarakteristikaları, davranışları, produktivliyi və dəyərləri ilə populyarlaşan bir neçə vəhşi hinduşka cinsi var. Bu arikdə yabanı hinduşka cinslərinə ümumi bir baxış verəcəyəm.

Vəhşi hinduşka cinsləri

Vəhşi hinduşka (Meleagris gallopavo) Şimali Amerikaya məxsus bir dağlıq quşdur, hinduşka mövcud olan hər iki növdən biri və müxtəlif Galliformların ən ağır üzvüdür.

Bənzər bir növdür, çünki əvvəlcə Meksikanın cənub bir Meksika alt növündən bəhs edilməmiş hinduşkadan (əlaqəli ocellated hinduşka deyil) əldə edilmişdir.

Yerli Şimali Amerikada olsa da, hinduşka, ehtimal ki, Levantdan İspaniyaya gələn gəmilərlə İngiltərəyə gətirilən evcil seçim nəticəsində öz adını qazandı.

İngilislər vaxtında bu həqiqət səbəbiylə vəhşi hinduşkanın milləti Türkiyə ilə əlaqələndirildi və unvan üstünlük qazandı.

Alternativ bir fikir, başqa bir quşun, Madagaskarda doğulan bir türk quşunun İngiltərəyə Türk perakendecileri tərəfindən başladıldığı bir quşun, bənzərsiz bir qaynaq olduğunu və daha sonra bütün müstəmləkəçilər tərəfindən İngilis müstəmləkəçiləri tərəfindən Yeni Dünya quşuna köçürüldüyünü iddia edir.

Yabanı hinduşka Alt Növləri yetişdirir

Vəhşi hinduşka cinslərinin tamamilə fərqli alt növlərinin rənglənməsi, yaşayış sahəsi və vərdişləri daxilində incə dəyişikliklər var. Vəhşi hinduşka cinslərinin altı növü bunlardır:

1. Gouldun vəhşi hindi (M. g. Meksika)

Mərkəzi vadilərdən Meksikanın şimal dağlarına və Arizona və Nyu Meksikonun ən cənub hissələrinə qədər yerli.

Gouldun çöl hinduşkaları yaxından qorunur və nəzarət altındadır. Alt növlər ilk dəfə 1856-cı ildə təsvir edilmişdir.

ABŞ-da az sayda mövcuddur, lakin Meksikanın şimal-qərb hissələrində çoxdur.

Arizona'nın cənubunda kiçik bir sakin quruldu. Gould's altı alt növün ən böyüyüdür.

Uzun ayaqları, daha böyük futu və daha uzun quyruq tükləri var. Fiziki lələklərin əsas rəngləri mis və yaşıl-qızıldır. Bu alt növ, qəribə təbiəti sayəsində yaxından qorunur və dayanmaqla təhdid edilir.

2. Cənubi Meksika yabanı hindi (M. g. Gallopavo)

Cənubi Meksika yabanı hinduşkası, namizəd göstərilən alt növ və ABŞ-da və ya Kanadada olmayan növü nəzərə alınır.

Mərkəzi Meksikada arxeoloji M. gallopavo sümükləri, eramızdan əvvəl 800-100-cü illər arasında müraciət edən veb saytlarda tanınmışdır.

Bu erkən nümunələrin vəhşi və ya ev insanlarını simvolizə edib-etməməsi aydın deyil, buna baxmayaraq ev hinduşkaları zahirən Orta Meksikada Əsas İntervalın əsas yarısı tərəfindən qurulmuşdur (təqribən AD 200-1000).

Gec Preklassik (Miladdan əvvəl 300-AD 100) hinduşka, El Mirador (Petén, Qvatemala) arxeoloji yerində tanınır, cənub Meksika çöl hinduşkasının (Meleagris gallopavo gallopavo) ənənəvi Maya dünyasına ixracının ən erkən sübutunu simvollaşdırır.

Cənubi Meksikanın vəhşi alt növləri, M. g. gallopavo, həm Meksikada, ya da Mesoamerika'daki Klassik xalqlar tərəfindən əhliləşdirilərək ev hinduşkası meydana gəldi (M. g. domesticus).

İspanlar 16-cı əsrin ortalarında bu əhliləşdirilmiş alt növü özləri ilə yenidən Avropaya təqdim etdilər; İspaniyadan tez-tez imkanlılar üçün bir ziyafətin mərkəzinə çevrilən bir tarla heyvanı olaraq Fransaya və daha sonra İngiltərəyə açılır.

1620-ci ilə qədər Massachusettsdəki hacı məskunlaşanların hinduşkalarının İngiltərədən özləri ilə birlikdə Massachusettsin meşələrini işğal edən daha böyük bir qohumunun olduğunu bilmədən İngiltərədən gətirə bilməsi üçün tez-tez kifayət idi.

Şübhəsiz ki, ən kiçik alt növlərdən biridir və ən yaxşısı, Aztek mənşəli guajolote adından İspan dilində müəyyən edilmişdir.

Bu vəhşi hinduşka alt növü, 2010-cu il tarixindən bəri kritik bir təhlükə altında hesab olunur.

3. Rio Grande yabanı hindi (M. g. İntermedia)

Rio Grande yabanı hinduşkası Texas üzərindən Oklahoma, Kanzas, New Mexico, Colorado, Oregon, Utah-a qədər uzanır və bəzi şimal-şərq əyalətlərinin tərkib hissələrinə əlavə olaraq Kaliforniyanın mərkəzi və qərb bölgələrinə göndərilir.

Rio Grande yabanı hinduşka cinsləri əlavə olaraq 1950-ci illərin sonlarında Havay adalarına çıxarılmışdır. Sakinlərin bu alt növ üçün təxminləri 1.000.000-dir.

Mərkəzi düzənliklərə məxsus olan bu alt növlər ilk dəfə 1879-cu ildə təsvir edilmiş və çöl yaşayış mühitinə daha yüksək uyğunlaşdırılmış nisbətən uzun ayaqları vardır.

Bədən lələklərində ümumiyyətlə yaşıl-mis rəngli bir parıltı olur. Kuyruğun məlumatları və yenidən tüklərin azalması çox yumşaq bir qaralma rəngidir.

Yaşayış yeri çaylar, çaylar və ya mesquit, şam və palıd meşələrindən sonra fırça sahələridir. Rio Grande hinduşkası acgözdür.

4. Şərqi vəhşi hinduşka (Meleagris gallopavo silvestris)

Bu, Avropalıların vəhşi təbiətdə ilk dəfə qarşılaşdıqları hindistan növü idi: Purestanlar, Jamestown'un qurucuları, New Yorkda yaşayan Hollandiyalılar və Acadians tərəfindən.

Fərqli olması, şübhəsiz, ABŞ-ın bütün yarı yarısını Maine-dən şimaldakı Florida’ya qədər maskalamaqla Minnesota, Illinois və Missouri-yə qədər qərbə qədər artmaqda olan bütün alt növlərdən biridir.

Kanadada bu dəyişikliklər Cənub-Şərqi Manitoba, Ontario, Cənub-Qərbi Kvebek (Pontiac, Quebec və Qərbi Kvebek Seysmik Bölgəsinin azalma yarısı ilə) və Dəniz Əyalətlərinə qədər uzanır.

5,1 milyondan 5,3 milyona qədər quş. İlk dəfə 1817-ci ildə 'meşə hinduşkası' adlandırıldı və 1,2 m hündürlüyə qədər inkişaf edə bilər.

Daha yüksək quyruq örtükləri şabalıdı qəhvəyi rənglə örtülmüşdür. Kişilər 30 lb (14 kq) ağırlığa sahib ola bilərlər.

Şərq yabanı hinduşka, Jap ABŞ-da yaxından ovlanır və ehtimal ki, ən çox yabanı hinduşka alt növüdür.

5. Osceola yabanı hinduşka və ya Florida yabanı hindi (M. g. Osceola)

Florida yarımadasında ən çox yayılmış, miqdarı 80.000-100.000 quş. Bu toyuq, tanınmış Seminole şefi Osceola'ya çağırılır və ilk dəfə 1890-cı ildə təsvir edilmişdir.

Jap çöl hinduşkasından daha kiçik və qaranlıqdır. Qanad lələkləri fərqli tünd növlərdə görülən daha az miqdarda ağ barmaqlıq ilə çox qaranlıqdır.

Onların ümumi bədən tükləri iridescent yaşıl-bənövşəyi rəngdir. Ümumiyyətlə palmettonun skrab yamalarında olurlar və nadir hallarda bataqlıqlara yaxındır, amfibiya yırtıcısının yeri çoxdur. Osceola hinduşkaları 16 ilə 18 kilo (7-8 kq) ağırlığında olan ən kiçik alt növlərdir.

6. Merriamın vəhşi hindi (M. g. Merriami)

Merriamın yabanı hinduşkası, Rocky Dağları və qonşu Wyoming, Montana və Cənubi Dakota çayırları arasında, Nyu Meksiko, Arizona, Cənubi Utah və The Navajo Nation kimi həddindən artıq mesa millətindən əlavə 334.460 344.460 quşa. Alt növlər əlavə olaraq Oregon-a göndərildi.

1961-ci ildə Merriam hinduşkalarının ilkin buraxılışları, Merriam hinduşkalarının dağ sakinlərinin dağın şərq yamacında olması ilə nəticələndi. Idaho'dan başlıq və hinduşkaların təmiz köçü, Merriamın sürülərini Oregon'un sərhəd sərhədləri yanında qurdu.

Merriamın çöl hinduşkaları ponderosa şamında və dağlıq ərazilərdə yaşayır. Alt növlər 1900-cü ildə ABŞ Üzvi Tədqiqatının əsas rəisi Klinton Hart Merriamın şərəfinə adlandırılmışdır.

Quyruq və yenidən azalma lələklərinin ağ fikirləri, bənövşəyi və bürünc əksləri var.

Vəhşi hinduşka cinslərinin təsviri

Böyüyən yabanı hindtoyuğunun qırmızı-sarıdan boz-yaşıl ayaqları uzun olur.

Vəhşi hinduşka cinsi bədən lələkləri ümumiyyətlə qara və tünd rəngdədir, ümumiyyətlə böyümüş kişilərdə daha inkişaf etmiş bir mis parıldayan boz-qəhvəyi rənglidir.

Toms və ya gobblers kimi tanınan böyüyən kişilərin boğazında və boynunda iri, tüklü, qırmızımsı bir baş, qırmızı boğaz və çəhrayı dalğalar var.

Üst hissədə caruncles olaraq bilinən ətli böyümələr var. Yetkinlik yaşına çatmayan kişilər jak kimi tanınır; yetkin bir kişi ilə yetkinlik yaşına çatmayan şəxs arasındakı fərq, jakenin həqiqətən qısa bir saqqalı olması və quyruq pərəstişkarının mərkəzdə daha uzun tüklü olmasıdır.

Yetişmiş yabanı hinduşka cinsi kişilərin quyruq fanatı lələkləri eyni ölçüdə ola bilər. Kişilər həyəcanlandıqda, hesab-fakturada ətli bir qapaq genişlənir və bu, wattles və çılpaq məsamələr və üst və boyun dərisi hamısı gözləri və fakturanı gizlədərək qanla qarışacaq qədər böyüyür. Bir kişinin dimdiyinin üstündəki uzun ətli bir cisimə bir snood deyilir.

Hər ayağın girişində üç barmağı var, daha qısa, arxaya baxan bir barmağı var; kişilərdə azalma ayaqlarının hər birinin arxasında təkan var.
Kişi hinduşka uzanan, qaranlıq, fanat şəklində quyruq və parlaq bürünc qanadlara sahibdir. Galliformların bir çox fərqli növündə olduğu kimi hinduşkalar da möhkəm cinsi dimorfizm nümayiş etdirirlər.

Kişi yabanı hinduşka cinsləri qadın cinsindən xeyli böyükdür və tükləri qırmızı, bənövşəyi, təcrübəsiz, mis, bürünc və qızıl iridescence sahələrə malikdir.

Preen bezi (üropigial vəzi), erkək hinduşkalarda qadınlara nisbətən daha böyük ola bilər. Fərqli quşların böyük əksəriyyətindən fərqli olaraq, fəaliyyət göstərməyən bakteriyalar (Corynebacterium uropygiale) tərəfindən kolonizasiya olunur.

Toyuqlar kimi tanınan dişilərin qəhvəyi və boz çalarlarında daha ümumi ümumi ola biləcək tükləri var. Parazitlər hər cinsin rənglənməsini maraqsız edə bilər; kişilərdə rəngləmə rifah əlaməti olaraq işləyə bilər. İlk qanad lələklərində ağ çubuqlar var. Türkiyədə 5000 ilə 6000 arasında tük var.
Quyruq lələkləri yetkinlərdə eyni ölçüdədir, yetkinlik yaşına çatmayanlarda tamamilə fərqli uzunluqlardadır.

Kişilər, ümumiyyətlə, “saqqal”, göbələyin ortasından qalın qalın saçlar (dəyişdirilmiş lələklər) tapırlar. 230 mm (9.1 düym) ölçülü ümumi saqqallar.

Bəzi populyasiyalarda qadınların 10-20% -i saqqallıdır, əksər hallarda kişininkindən daha qısa və nazikdir.
Yetkin kişi (və ya "tom") ümumiyyətlə 5 ilə 11 kq (11 ilə 24 lb) arasındadır və 100-125 sm (39-49 inç) ölçüdədir.

Yetkin qadın (və ya “toyuq”) 2,5-5,4 kq (5,5-11,9 lb) olduqda çox kiçik olur və 76 ilə 95 sm (30 - 37 inç) uzunluqdadır.

İki nəhəng tədqiqata görə, böyüyən kişilərin ümumi çəkisi 7.6 kq (17 lb) və böyüyən qadınların ümumi çəkisi 4.26 kq (9.4 lb) təşkil edir.

Qalliform sırasına xas olduğu kimi qanadlar nisbətən kiçikdir və qanadların genişliyi 1,25 ilə 1,44 m arasındadır (Dörd fut 1 ilə Dörd fut 9 in).

Qanad akkordu sadəcə 20 ilə 21. Dörd sm-dir (7.9 - səkkiz. Dörd daxil).

Qanun nisbətən kiçik ola bilər, çünki yetkinlər culmen ölçüsündə 2 ilə üç,2 sm (0,79 - 1,26 inç) arasında ölçürlər.

Vəhşi hinduşunun tarusu bir növ uzun və davamlıdır, ölçüsü 9,7 ilə 19,1 sm (3 ilə 7,5 düym) arasında dəyişir. 24,5 ilə 50,5 sm (9,6 ilə 19,9 inç) arasında başlayan quyruq nisbətən uzun ola bilər.
Ümummilli Vəhşi Türkiyə Federasiyasına əsaslanan rekord ölçülü yetişən erkək yabanı hinduşkanın çəkisi 16,85 kq (37,1 lb), tom hinduşkalarının məlumatları isə 13 kiloqramdan (30 lb) çox qeyri-adi, lakin qeyri-adi deyil.

Trompeter quğundan (Cygnus buccinator) sonra tez-tez su quşlarından bir qədər yüngül olduğu halda, hinduşka Şimali Amerikalı toyuqların ən ağırlığına görə ikinci yerə sahibdir.

Amerikalı ağ pelikan (Pelecanus erythrorhynchos), tundra qu quşu (Cygnus columbianus columbianus) və çox nadir rast gəlinən California condor (Gymnogyps californianus) və boğaz durna (Grus americana) ilə birlikdə ümumi kütlə, qitədə bir sıra fərqli quşlar olur. ) hinduşkaların nəzərdə tutulan çəkisini üstələyin.

Yabanı hinduşka Habitat cinslərini

Vəhşi hinduşka cinsləri otlaqlara, tarlalara, meyvə bağlarına və mövsümi bataqlıqlara bənzər səpələnmiş açıqlıqları olan sərt və qarışıq iynəyarpaqlı meşələri arzulayır.

Görünən odur ki, qoruma və açıq yerlərə geniş çatmaq şərtilə, hər hansı bir sıx yerli bitki qrupuna uyğunlaşa bilərlər.

Ağac növlərinin geniş bir çeşidinə sahib olan açıq, yetkin meşə ən populyar kimi görünür. Şimali Amerikanın şimal-şərqində hinduşka ən çox meşə palıd hickory ağacından (Quercus-Carya) və çəhrayı palıd meşələrindən (Quercus rubra), fıstıqdan (Fagus grandifolia), albalıdan (Prunus serotina) və ağ küldən (Fraxinus) çoxdur. Amerika).

Sahil düzənliyi və Piedmont hissəsindəki hinduşka üçün ən böyük çeşidlər, əsas çaylarla yanaşı sərv (Taxodium distichum) və tupelo (Nyssa sylvatica) bataqlıqlarında ən məşhur yaşayış mühiti olan təmizlənmələr, təsərrüfatlar və əkin sahələrinin kəsişməsinə malikdir.

Appalachi və Cumberland yaylalarında quşlar cənub və qərb yamaclarında qarışıq palıd və şam meşələrini tutur, əlavə olaraq müxtəlif hekayələrlə hickory edir.

S-nin keç sərv və konfet saqqızı (Liquidambar styraciflua) bataqlıqları. Florida; əlavə olaraq şimal-mərkəzi Florida ərazisindəki Cliftonia (ağac) və palıd ağacları.

Lykes Fisheating Creek sahəsi. Florida% 51-ə qədər sərv,% 12-si ağacdan hazırlanmış hamaklar, 17% -i məsafədə məskunlaşmış palıd (Quercus virginiana) ilə qısa ot otları; qonşu çöllərdə yuva qurmaq.

Buradakı orijinal yaşayış sahəsi əvvəlcə hinduşka palıdı (Quercus laevis) ilə uzunqulaq çam (Pinus palibris) və şlam çəməyi (Pinus caribaea) “yastıq ağacları” idi, indi əsasən şlam əkinləri tərəfindən dəyişdirilmişdir.

Vəhşi hinduşka davranış tərzi yaradır

Uçuş

Ağırlığından asılı olmayaraq, yabanı hinduşka, evcil həmkarları kimi deyil, çevik, sürətlə uçurlar. Açıq meşəlik və ya meşəli çəmənliklərin ən yaxşı yaşayış yerində örtüyün altından uçub tündləri kəşf edə bilirdilər. Tez-tez dibin yaxınlığında 400 m-dən (1/4 mil) çox uçurlar.
Vəhşi hinduşka üstün görmə qabiliyyətinə sahibdir, lakin axşam saatlarında xəyalpərəst və güvənli ola bilər.

Çox gec olana qədər bir yırtıcı görməyəcəklər. Alacakaranlıqda hinduşkaların əksəriyyəti taxta tərəf yola çıxacaq və 16 metr qədər dibdən effektiv şəkildə qovrulacaq: axşam saatlarında ov edən yırtıcı heyvanlara əziyyət vermək təhdidindən çox orada yatmaq daha təhlükəsizdir.

Vəhşi hinduşkaların köç etməməsi nəticəsində, növlərin məskunlaşma yerlərinin daha qarlı komponentlərində olduğu kimi, Şimal-şərq, Rockies, bir çox Kanada və Orta Qərbdə bu toyuğun nəhəng iynəyarpaqlı ağacları seçməyi öyrətməsi son dərəcə vacibdir. budaqlara uçacaqları yer və fırtınalardan sığınacaq.

Vəhşi hinduşka Vokalizasiyanı yetişdirir

Türklərin bir çox səsləri var: “qarışıqlıqlar”, “qarışıqlıqlar”, “qarmaqarışıqlar”, “xırıltılar”, “yelpslər”, “kəsiklər”, “xırıltılar”, “cackles” və “kee-kees”. Erkən yazda, 1 yaşından böyük kişilər (ümumiyyətlə gobler və ya tomlar kimi tanınır) və daha az dərəcədə, 1 yaşından kiçik kişilər (ümumiyyətlə jakes kimi tanınır) qadınlara olduqlarını bildirmək üçün gobble edir və rəqabət edən kişilər.

Vəhşi hinduşka yemlik

Vəhşi hinduşka cinsləri hər tərəflidir, dibində yem yeyir və ya yem üçün dırmaşan kollar və kiçik ağaclardır.

Müxtəlif toxumlardan, ardıc və ayı meyvəsinə bənzəyən meyvələrdən, köklərdən və böcəklərdən əlavə fındıq, şabalıd, hicori və pinyon şamı ilə birlikdə meşə palçıqlarını, qoz-fındıqları və müxtəlif ağır ağac kollarını istehlak etməyi sevirlər.

Türkiyələr ayrıca kərtənkələ və kiçik ilanlara bənzəyən amfibiləri və kiçik sürünənləri yeyirlər. Poultların böcək, giləmeyvə və toxum istehlak etdikləri görülmüşdür.

Vəhşi hinduşka adətən inək otlaqlarında bəslənir, ümumiyyətlə yenidən həyətdəki toyuq yemləyicilərinə gedir və məhsul yığdıqdan sonra altındakı toxumları təmizləmək üçün əkin sahələrinə üstünlük verir.

Türkiyələr əlavə olaraq hər növ otları yeyəcəkləri müəyyən edilir.
Türkiyə əhalisi, bir neçə növ yemək yeyə bilmək bacarığı sayəsində kiçik bölgələrdə nəhəng rəqəmlərə qovuşa bilər.

Səhər erkən və günortadan sonra istehlak üçün göstərilən hallardır.

Sosial tikinti və cütləşmə

Kişilər çoxbucaqlıdırlar, nə qədər toyuq varsa, cütləşirlər. Kişi çöl hinduşkaları tüklərini şişirdərək, quyruqlarını uzadıb qanadlarını sürünərək qadınlara göstərir.

Bu vərdişlər daha çox gəzinti kimi tanınır. Başları və boyunları çəhrayı, ağ və mavi rənglərlə parlaq şəkildə rənglənir.

Rəngi ​​hinduşkanın xasiyyəti ilə dəyişə bilər, sabit ağ bir baş və boyun, ehtimal ki, ən həyəcanlıdır.

Sosial dominantlığın göstəriciləri və qadınları çəkmək üçün gobbling, davul / partlama və tüpürmədən istifadə edirlər.

Müraciət mart və aprel aylarında başlayır, yəni hinduşka qış bölgələrində toplu şəkildə axın edir.
Kişilər, ümumiyyətlə dominant kişi gobbling, quyruq lələklərini yaymaq (çömçələmək), təbil çalma / çiçəkləmə və tüpürməklə komandalar halında avlanaraq görülə bilərdi.

Araşdırmalarda, bir cüt kişinin bir hissəsi olaraq müraciət edən ümumi dominant kişi, tək başına müraciət edən kişilərdən altı əlavə yumurta atası oldu.

Kollektiv şəkildə xəyanət edən cüt cütlüklərin genetik qiymətləndirməsi, onların genetik materiallarının yarısı bənzər olmaqla ailə üzvləri olduqlarını göstərir.

Komanda görüşməsinin arxasındakı spekülasyon, daha az dominant olan kişinin paylaşılan genetik materialların yanında keçmə ehtimalının təkcə kuruş etməsindən daha yaxşı olmasıdır.
Çiftleşmə başa çatdıqda, qadınlar yuva veb saytları axtarırlar.

Yuvalar meşəli bitki örtüyünə bürünmüş dayaz çirkli çökəkliklərdir.

Tavuklar gündə bir dəfə 10-14 yumurta bir debriyaj qoyurlar.

Yumurtalar ən azı 28 gün inkübe edilir. Toxumalar əvvəlcədən və nififdir, yuvanı təxminən 12-24 saat ərzində tərk edirlər.

Vəhşi hinduşka sıra və sakinləri yetişdirir

1957-ci ildə ABŞ-da yabanı hinduşka Arizonadan Oklahoma'nın cənub-şərqinə və oradan Tennessee, West Virginia və New Yorkdan, cənubdan Florida və Texas'a qədər uzanırdı.

Əvvəllər şimaldan cənub-şərqdə Cənubi Dakota, cənub Wisconsin, cənub Ontario və cənub-qərb Maine arasında dəyişirdi.

A.O.U. Təlimatlarda ayrıca Kanzasdakı Yüksək Pliyosen fosilləri və New Mexico-dan Pennsylvania və Florida-ya qədər Pleistosen fosilləri əlavə olaraq təsvir edilmişdir.

Kaliforniyalı hinduşka, Meleagris california, Kaliforniya ştatının Pleistosen və erkən Holosen dövrünə aid yerli nəsli kəsilmiş hinduşka növüdür. Keçmişdə təxminən 10.000 il içində nəsli kəsildi.

Mövcud Kaliforniya yabanı hinduşka sakinləri, 1960 və 70-ci illər arasında oyun məmurları tərəfindən fərqli bölgələrdən yenidən gətirilən vəhşi quşlardan qaynaqlanır.

2000-ci ildən sonra 2015-ci ilə qədər Şərq Körfəzi daxilində nizamlı bir mənzərə olaraq böyümək üçün çoxaldılar.

Mənbə

Videoya baxın: DİM-in test toplusundan tabeli mürəkkəb cümlədə baş və budaq cümlə (Sentyabr 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send