Quş Ailələri

Marabou (Leptoptilos crumenifer) - A kitabından rəsm

Pin
Send
Share
Send
Send


404 səhifəsinə xoş gəlmisiniz! Artıq mövcud olmayan və ya başqa bir ünvana köçürülmüş bir səhifənin ünvanını daxil etdiyiniz üçün buradasınız.

İstədiyiniz səhifə köçürülmüş və ya silinmiş ola bilər. Ünvanı daxil edərkən kiçik bir səhv yazmağınız da mümkündür - bu, hətta bizdə də olur, buna görə də yenidən yoxlayın.

Zəhmət olmasa maraqlandığınız məlumatı tapmaq üçün naviqasiyadan və ya axtarış formasından istifadə edin. Hər hansı bir sualınız varsa, administratora yazın.

İllüstrasiyanın digər istifadələri

Ölçülər santimetrdir yalnız istinad üçündür və 300 dpi çapa uyğundur. Alınan sənədlər formatda təqdim olunur Jpeg.

¹ Standart Lisenziya bir məlumatın İnternetdə və ya çap şəklində (250 min nüsxə qədər tirajla) bir məlumatın məlumat materialı və ya çap nəşrinin üz qabığı üçün bir illüstrasiya şəklində, habelə bir reklam çərçivəsində və ya bir dəfə yayımlanmasına icazə verir; İnternetdə tanıtım kampaniyası,

² Genişləndirilmiş lisenziya reklam, qablaşdırma, veb sayt dizaynı və s. daxil olmaqla digər istifadələrə icazə verir,

³ Lisenziya Şəxsi çap təsvirin xüsusi interyer dizaynında və fərdi istifadə üçün beş nüsxədən çox olmayan bir nəşrdə çap üçün istifadə edilməsinə icazə verir.

* Şəkil paketləri çox sayda əsər alarkən əhəmiyyətli qənaət etmək (daha çox)

Orijinal ölçüsü: 2347 × 2891 piksel. (6,8 MP)

Cədvəldə göstərilən qiymət şəkildən istifadə etmək üçün lisenziyanın dəyərindən (ümumi dəyərin 75% -i) və fotobank xidmətlərinin qiymətindən (ümumi dəyərin 25% -i) ibarətdir. Bu bölmə yalnız hesab-fakturalarda və yekun sənədlərdə (müqavilələr, aktlar, reyestrlər) görünür, fotobankın qalan interfeysində daima tam məbləğlər ödənilir.

Diqqət! Fotobankdan əsərlərin istifadəsi yalnız satın alındıqdan sonra mümkündür. Başqa hər hansı bir istifadə (kommersiya məqsədləri daxilində və foto banka keçid daxil olmaqla) qadağandır və qanunla cəzalandırılır.

Görünüş

Afrika marabuunun boyu 150 sm-ə qədər və 9 kq-a qədər böyüyə bilər. Qanadların uzunluğu 2,5-3,2 metrdir. Uzunluğu, bədənləri 1,2-1,3 metrə çatır. Dişi və erkəklər arasında xarici fərqlər yoxdur, yalnız kişilərin qadınlardan daha böyük olması. Onları leyləklərin digər nümayəndələrindən fərqləndirən xarakterik bir xüsusiyyət, uçuşda boyunlarını uzatmamaları, içərilərinə çəkmələridir. Təmizləyicilərə xas xüsusiyyətlərə malikdir: baş və boyunda lələk yoxdur, yalnız nadir tükə bənzər tüklər və boynunda aşağı var.

Afrika marabu akbabalarla birlikdə nahar edir.

Uzunluğu təxminən 30 sm olan kəskin güclü bir gaga sahibdirlər, boynunda boğaz kisəsi var - bu çəhrayı ətli bir çıxıntıdır. Baş dərisi qara ləkələrlə çəhrayı rəngdədir. Lələyin yuxarı hissəsi qara, alt hissəsi ağ rəngdədir. Marabunun ayaqları uzun, qaranlıqdır. Gənc fərdlərdə tüklü aşağı yaxası boynuna hörülmüşdür. Onların lələkləri donuq və solğun olur, yetkin quşlarda isə daha doymuş və ziddiyyətli rəngli lələk var.

Çoxalma və ömür uzunluğu

Marabou 4-5 yaşında cinsi olaraq yetkinləşir. Yuvalar dal və budaqlardan tikilir. Ağacların taclarında yerə qədər təxminən 15-25 metr yüksəklikdədirlər. Bəzi hallarda yuvalar şəffaf qayalıqlarda ola bilər. Marabou yuvasının diametri təxminən bir metr, dərinliyi 30-40 sm-dir, debriyaj 2-3 yumurtadan ibarətdir. Həm dişi, həm də erkək yumurtadan çıxır. İnkubasiya müddəti təxminən bir aydır. Civcivlər yuvada 4 ay keçirir, sonra uçmağa başlayırlar. Marabou böyük koloniyalarda yuva qurur. Bu quşların vəhşi həyatı 22-25 il, əsirlikdə 30-32 ildir.

Marabou çox təmiz bir quşdur. Heç vaxt çirkli yemək yeməyəcək. Onu yuyacaq.

Davranış və bəslənmə

Bu quşların pəhrizinin əsası leşdir, lakin eyni zamanda ovun ölçüsü dərhal udulmasına imkan verirsə, canlı yeyə bilər. Bunlar digər quşların, qurbağaların, qurbağaların, sürünənlərin, balıqların, yumurtaların cücələri ola bilər. Civciv yuvada olarkən, valideynlərinin gətirdiyi canlı qidalarla qidalanır.

Bu növün nümayəndələri son dərəcə təmizdir, çirkli qida parçaları əvvəlcə quşlar tərəfindən yuyulur və yalnız sonra yeyilir.

Afrika marabularının özləri də çimməkdən çəkinmirlər.

Təbiətdəki bu quş növü çox vacib bir vəzifəni yerinə yetirir: cəsədləri yeyir, bununla da yer üzünü təmizləyir və xəstəliklərin və epidemiyaların başlanmasının qarşısını alır.

Güclü iti gaga sahib olan marabou asanlıqla istənilən ölü heyvanın dərisini deşə bilər. Çox sayda zibilçi nümayəndəsinin poliqonlarda topladıqları, yeyə biləcəkləri hər şeyi yeyən şəhərlərdə də faydalıdırlar. Ümumiyyətlə qürbətlərlə birlikdə yemək yeyirlər.

Yeməyin birgə "yuyulması".

Afrikalı marabu uçur və ov axtarır. Bu, ümumiyyətlə, quşlu heyvan sürülərinin otlaq yerlərində baş verir. Heyvanlardan biri ölən kimi zibilçilər dərhal onun üstünə toplaşırlar. Ayrıca, bu quşlar balıq tutur: marabou dayaz suda dayanır və açıq gagasını suya buraxır, bir balıq içəri girən kimi dimdik yumulur və marabou ovunu udur. Bu populyasiya davamlı olaraq çox sayda olduğu üçün məhv olma təhlükəsi altında deyil.

Dişi və kişi Afrika marabu.

Bir səhv taparsanız, xahiş edirəm bir mətn parçası seçin və basın Ctrl + Enter.

Təsviri və xüsusiyyətləri

Quşun uzun ayaqları və boynu var, 1,5 metr hündürlüyə çatır. Güclü qanadları və küt bir dimdiyi var. Qanadlar 2,5 metrə qədər uzanır. Ən böyük fərdlərin çəkisi 8 kq-a çatır. Hər növ çöpçülər üçün tipik olan əla görmə qabiliyyətinə malikdir.

Rəngi ​​iki rənglidir. Bədənin alt hissəsi ağ rəngdədir. Üst hissəsi tünd boz rəngdədir. Gaga çirkli sarı rəngə malikdir və uzunluğu 30 sm-ə çatır, boyun narıncı və ya qırmızı rənglidir. Gənc yaşda quşlar daha solğun bir rəngə sahibdir və növlərə görə fərqli ola bilər.

Kiçik çılpaq başla yanaşı quşun xarakterik xüsusiyyəti də boynun alt hissəsidir, burun deliklərinə bağlı bir çantaya bənzəyən ətli bir böyümədir. Şişirdikdə çanta 30 sm diametrə qədər böyüyür. Əvvəllər marabunun bu çantada qida saxladığına inanılırdı, lakin bu nəzəriyyənin təsdiqini tapmaq mümkün deyildi. Çox güman ki, yalnız cütləşmə oyunları üçün istifadə olunur və istirahət zamanı quş başını bu böyüməyə qoyur.

Boyun və başdakı tüklərin olmaması pəhrizlə əlaqələndirilir. Yarı çürük yemək yeyərkən tüklər çirklənməməlidir. Bundan əlavə, marabou ən təmiz quşlardan biridir. Bir parça yemək ləkələnirsə, onu yalnız suda yuduqdan sonra yeyəcəkdir. Leyla yoldaşlarından fərqli olaraq, marabou uçuş zamanı boyunlarını uzatmır. 4 min metr yüksəkliyə qalxa bilirlər.

Yaşayış yeri

Marabou yaşayır Asiyada, Afrikada, nadir hallarda Şimali Amerikada tapıldı. Afrika savannalarında tapılan su anbarlarının sahillərindəki açıq sahələrə üstünlük verir. Səhralarda və meşələrdə yaşamayın. Bunlar kiçik koloniyalarda yaşayan sosial heyvanlardır. Tamamilə qorxmaz, insanlardan qorxmuram. Onları yaşayış binalarının yaxınlığında, zibilxanalarda görmək olar.

Marabou leylək bu gün üç növdə təqdim olunur:

  • Afrika,
  • Hindistan,
  • Cava.

Leptoptilos robustus nəsli kəsilmiş bir növdür. Quş 126-12 min il əvvəl yer üzündə yaşayırdı. Flores adasında yaşamışdır. Tapılan marabunun qalıqları quşun 1,8 metrə çatdığını və 16 kq ağırlığında olduğunu göstərir. Şübhəsiz ki, pis uçdu və ya heç etmədi.

Leptoptilos robustus, kütləvi borulu sümüklərə, ağır arxa əzalara sahib idi ki, bu da quşun yerdə səmərəli hərəkət etdiyini və uçma ehtimalı olmadığını bir daha təsdiqləyir. Belə böyük bir quş ölçüsünün digər populyasiyalarla qarışa bilməməsi ilə əlaqəli olduğu, çünki təcrid olunmuş bir adada yaşadıqlarına inanılır.

Quş qalıqlarının tapıldığı eyni mağarada bir Flores kişisinin sümükləri tapıldı. Bunlar hündürlüyü 1 metrə qədər olan, yəni bir quşun ovu rolunu oynaya biləcək qısa insanlardı.

Afrika marabu... Bu, bütün növlərin ən böyük quşudur, bədən çəkisi 9 kq, qanadları isə sırasıyla 3,2 metr, gaga isə 35 sm-ə qədər daha uzundur.Növlərin xüsusiyyətləri nadir bir tükə bənzər bir növün olmasıdır. boyun və başdakı lələk. Və çiyinlərdə aşağı "yaxası" var. Tüylü olmayan ərazilərdəki dəri çəhrayı rəngdədir, başın qabağında qara ləkələr və buynuz qalxan var.

Digər bir xarakterik xüsusiyyət göz bəbəyindəki qaranlıq irisdir. Bu xüsusiyyəti sayəsində yerli sakinlər quşun şeytan görünüşünə sahib olduğunu düşünürlər. Bu leylək növü qarışıq koloniyalar yaradaraq pelikanlarla yaşaya bilər. Afrika növləri yox olmaq təhlükəsi ilə üzləşmir, insanların və zibil atılan yerlərin yaxınlığında məskunlaşanlardır.

Hindistan marabu... Kambocada və Assamda yaşayır, baxmayaraq ki, əvvəllər yaşayış sahəsi daha geniş idi. Qış üçün Vyetnam, Myanma və Taylanda gedir. Əvvəllər quş bu adın gəldiyi Burma və Hindistanda yaşayırdı. Quşların örtük lələkləri aşağıda boz, qara rəngdədir. Növlərin başqa bir adı argala.

Hindistanlı marabu Qırmızı Kitaba salınmışdır. Son sayma görə, indi bu növ 1 mindən çox fərd deyil. Heyvandarlıqda azalma, yumurtaların daim toplanması və ərazinin pestisidlərlə becərilməsi səbəbindən bataqlıqların qurudulması və uyğun yaşayış yerlərinin azalması ilə əlaqədardır.

Cavamarabou. Hansı qitədə yaşayır? Bu ecazkar quşu Hindistanda, Çində, Java adasına qədər görə bilərsiniz. Həmkarları ilə müqayisədə, bu, 120 sm-dən çox olmayan, 210 sm-ə qədər qanad açan kiçik bir quşdur, qanadın yuxarı hissəsi qara lələklərlə örtülmüşdür. Bu növdə boğaz dəri çantası yoxdur.

Cava leyləyi insanlarla qonşuluğu sevmir, bir insanla görüşməkdən çəkinir. Əsasən balıq, xərçəngkimilər, kiçik quşlar və gəmiricilər, çəyirtkə yeyir. Yalnızdır və yalnız cins yetişdirmə mövsümü üçün bir cüt yaradır. Bu növün sayı durmadan azalır, buna görə də “həssas növ” kimi təsnif edilir.

Həyat tərzi

Marabou gündəlikdir. Səhər quş yemək axtarmağa gedir. Yuvanın üstündən qalxaraq, yüksələn hava cərəyanlarının köməyi ilə qalxaraq, uzun müddət dalğalanır və boynunu uzadaraq planlayır. Beləliklə, quş leş aşkar etməyə çalışır. Bir heyvanın cəsədini görəndə qarnını cırır və başını içərisinə yapışdırır, içərini oradan çıxarır.

Bir neçə şəxs cəsədin üstünə uçur və yalnız ziyafət üçün deyil, həm də qidanı qəsbkarlardan qorumaq üçün uçur. Doymadan sonra boğaz kisəsi quşda şişir. Sürüdən gələn quşlar ayrı-ayrılıqda ovladılarsa, yaşayış yerlərinə qayıtmazdan əvvəl bir yerə toplaşıb evlərinə getdilər.

Marabou canlı bir heyvanı ovlayırsa, qurban seçirsə, onu dimdiyinin zərbəsi ilə öldürür və hamısını udur. Böyük rəqiblərindən belə qorxmur, asanlıqla bir sümbül və bir çaqqalla döyüşə girir. Döyüşdə quş çox aqressivdir və həmişə qalib gəlir. Leylek ailənin bütün nümayəndələri kimi, marabou da bir ayağında donmuş vəziyyətdə uzun müddət dayana bilər.

Yemək

Quş marabu leşlə qidalanır. Ancaq bu cür qida yoxdursa, kiçik heyvanlara və quşlara xor baxmazlar. Böyük bir fərd flaminqonu və ya bir ördəyi problemsiz öldürür. Quşun gündə təxminən 1 kq yemə ehtiyacı var. Gənc kiçik heyvanları, kərtənkələləri və qurbağaları yeyir. Heyvanların yumurtalarını yeyir. Kiçik yırtıcılardan da ov götürə bilər.

Vəhşi təbiətdə rəqib olmalarına baxmayaraq tez-tez qartallarla cütlükdə yemək yeyirlər. Daha cəlbedici bir akbaba tapılan yırtmanın cəsədini parçalayır və marabou sonra yeməyə başlayır. Birgə nahardan sonra cəmdəkdən yalnız skelet qalır. Leylek bir dəfəyə 600 qram ağırlığında bir ət parçasını yuta bilər.

Yava marabusu, balıq ovu etdiyinə görə tez-tez başını suya endirərək görülə bilər. Quş biraz açıq olan gagasını suyun altına batırır və balıqlar gaga toxunan kimi gaga dərhal çırpılır.

Bir çox insanın marabu ilə bağlı müəyyən bir nifrəti olmasına baxmayaraq, o, həqiqi bir qaydadır. İnsanların yanında belə, kanalizasiya kanallarını təmizləyirlər, zibil qutularının və abattoirsxanaların yanında zibil yığırlar. Marabou, iqliminin isti olduğu bölgələrdə epidemiyaların qarşısını alır, buna görə insanlara heç bir şəkildə zərər verə bilməzlər - yalnız faydalanırlar.

Cüt oyunlar

Əksər quşlardan fərqli olaraq, kişi digər yarısını seçir. Hər şey bir neçə dişi kişinin yanına gəlib öz gözəlliklərini nümayiş etdirməsindən başlayır. Ən inadkar diqqəti cəlb edəcəkdir. Bundan sonra ər-arvad gəzintiyə çıxır, boynundakı torbaları şişirdirlər, müdaxiləni qorxutmaq üçün.

Cinsi yetkinlik 4-5 yaşında olur. Çiftleşmə oyunları yağışlı mövsümdə başlayır və quru mövsümdə cücələr meydana çıxır. Bunun səbəbi sadədir - quraqlıq dövründə heyvanların çoxu ölür, buna görə də körpələrə yemək vermək daha asandır.

Yalnız cütləşmə mövsümündə quş səssiz səslər çıxarır, çünki səs telləri də yoxdur. Marabou səsi fit və ulama ilə qarışıq bir qədər mooing xatırladır. Bu cür səslərlə quşları və heyvanları qorxudurlar.

Maraqlı faktlar

Marabunun isti iqlimi olan ölkələrdə yaşamasına baxmayaraq, bəzən nəm olduğu yerlərdə, su hövzələrinin yaxınlığında məskunlaşırlar. Müsəlmanlar bu quşa hörmət edir və onu bir hikmətin simvolu hesab edirlər. Bir versiyaya görə, quşa bu adı verən müsəlmanlar idi və "müsəlman ilahiyyatçısı" mənasını verən "mrabut" sözündən gəlir.

Buna baxmayaraq, Afrika ölkələrində bu günə qədər quş gözəl lələklərinə görə ovlanır. Bəzi Avropa ölkələrində marabu tükü barmaq izlərini aşkarlamaq üçün toz tətbiq etmək üçün polis tərəfindən istifadə olunur.

Nairobi və Keniyada quşlar tez-tez kəndlərdə və qəsəbələrdə yaşayırlar. Fotoşəkildə Marabou mülki və sənaye binaları ilə əhatə olunmuşdur. Evlərin üstündəki ağaclarda yuva qururlar, ətrafdakı səs-küy və hay-küydən tamamilə xəbərsizdirlər. Sanitariya funksiyasına baxmayaraq, əksər Afrika ölkələrində quş pis və iyrənc hesab olunur.

Uzun ayaqları üzərində təntənəli yeriş üçün marabouya köməkçi quş da deyilir. Quşun başqa bir adı da təşəbbüskardır. Kruger Parkında (Cənubi Afrika) işçilərin apardığı müşahidələrə görə, marabu ayaqlarına nəcis edir və buna görə daima israf edirlər. Bunu öz bədən istiliyini tənzimləmək üçün etdiyinə inanılır.

Marabou 37 il Leninqrad Zooparkında yaşayırdı. Onu 1953-cü ildə gətirdilər, gənc yaşlarında vəhşi vəziyyətdə tutuldu. Marabou iyrənc görünüşünə baxmayaraq ekosistemdə vacib bir əlaqədir. Quş, yaşadığı ərazidə xəstələnmə riskini azaltmağa, isti ölkələr üçün çox vacib olan ətraf mühiti təmizləməyə imkan verir.

Pin
Send
Share
Send
Send