Quş Ailələri

Buruiskaya Oriole / Oriolus buroensis

Pin
Send
Share
Send
Send


Çin Qara başlı Oriole (Oriolus chinensis) - çox gözəl bir orta ölçülü quş (uzunluğu 23-26 sm). Bu oriole qeyri-adi parlaq və parlaq tüyləri ilə asanlıqla tanınır. Qadında sarımtıl-yaşıl və boz-ağ, kişilərdə qızıl və qara rəngdədir. Qara başlı oriole qırmızı, enli gaga sahibdir. Quşlar çox ünsiyyətcil deyillər, olduqca qorxaqdırlar və nadir hallarda bir ağacın tacındakı sığınacaqlarından görünürlər. Ömür müddəti təxminən 15 ildir.

Yaymaq

Paylanmışdır Çin Qara başlı Oriole Asiyada: Çin, Koreya, Java və Filippinlər. Əsasən Cənubi Çin, Cənubi Çin, Myanmar və Malay yarımadasında qışlayan köçəri quşdur. Avropada quşlar yayda da müşahidə oluna bilər, lakin ümumiyyətlə termofildir və temperaturu 22 ilə 30 ° C arasında olan bölgələrdə yaşamağa üstünlük verir. Oriole ümumiyyətlə parklarda ağaclarda qalır və ya yaşayış məntəqələrinə yaxın qarışıq meşələrdə gizlənir. Parlaq rənginə baxmayaraq onu meşədə tapmaq o qədər də asan deyil. Təəssüf ki, meşələr daim məhv edildiyi üçün yaşayış itkisi bu möhtəşəm quşları təhdid edir. Brakonyerlər heyvan populyasiyası üçün də problemdir.

Yemək

Qidalanır Çin Qara başlı Oriole böcəklər (may böcəkləri, çəyirtkələr, tırtıllar və kəpənəklər, cicadas) və meyvələr (albalı, qarağat və digər meşə giləmeyvələri). Meyvələri toxumlardan ayırmaq üçün quş meyvə ətini daşdan asanlıqla ayıra biləcəyi konusvari gaga istifadə edir. Gənc quşlar bu sənəti valideynlərinin hərəkətlərini təqlid edərək öyrənirlər.

Çoxalma

Hər il bir kişi çin qara başlı oriole cütləşmə mövsümünün başlandığını gözəl fleyta səsləri ilə xəbərdar edir, qadınları da özlərinə cəlb edir. Cütləşdikdən sonra cütlər köklərdən və qabıqlardan zərif bir qab şəklində yuva qururlar. Çox vaxt budaqdakı çəngəldə olur. May-iyul aylarında, qadın qırmızı-qəhvəyi ləkələrlə 2 ilə 5 arasında qırmızı yumurta qoyur. Debriyajı inkubasiya edərkən, kişi yuva ərazisini xırıltı və xırıltı səsləri ilə qoruyur. 14-15 gündən sonra hər iki valideyn tərəfindən bəslənən cücələr görünür.

Növlərin mənşəyi və təsviri

Oriole və ya adi oriole, parlaq, rəngli tüyləri olan nisbətən kiçik bir quşdur. Mülayim şimal yarımkürəsində geniş yayılan böyük oriole ailəsinin yeganə üzvüdür. Elmi cəhətdən bu quşa Oriolus deyilir. Bu adın Latınca "qızıl" kimi tərcümə olunan "aureolus" sözündən gəldiyinə dair bir fikir var. Bu səbəbdən quş üçün belə bir adın ortaya çıxması zəngin lələk rəngi ilə izah olunur.

Əyləncəli fakt: Orioles fleyta çalmağa bənzər bir səsi olan mahnı quşlarıdır. Ancaq bu quşların nəğməsi həmişə qulağa xoş gəlmir. Bəzən çox çirkin səslər çıxarır və ya hətta "miyovlayır". "Çiyələk" qohumları üçün təhlükə olması halında bir növ siqnaldır.

Oriole digər quşların müxtəlifliyi arasında asanlıqla tanınır. Kiçikdir, iyirmi beş santimetrə çatır və orta bədən çəkisi yetmiş qramdır. Orioles çox hərəkətlidir, nadir hallarda bir yerdə oturur, amma tamamilə ünsiyyət qurmur. Vaxtını tək və ya cütlüyü ilə keçirməyə üstünlük verirlər. Bu quşların görkəmli bir xüsusiyyəti rəngləridir. Yetkinlərin lələkləri parlaq qızıl, sarı, yaşıl-sarı, qara və ağ rənglərə boyanır.

Oriolların bir çox yaxın qohumları var. Bunlara starling, corvids, drongovyh, yarpaqlı nümayəndələri daxildir.

Oriole, tüklərin rənginin xüsusiyyətlərindən asılı olaraq ümumiyyətlə iki alt növə bölünür:

  • o. kundoo Sykes. Bu alt növlər Qazaxıstanın bəzi bölgələrində, Orta Asiyada, Əfqanıstanda yaşayır. Bir neçə ümumi xarici xüsusiyyəti var: ikinci uçuş lələyi beşinci ilə eynidir, gözün arxasında qara ləkə var, quyruq lələkləri xaricində də qara rəngə boyanır,
  • o. oriolus Linnaeus. Bu quşlar yuvalarını Avropa, Qazaxıstan, Sibir, Hindistan, Afrikada qururlar. Onların ikinci uçuş tüyü beşinci hissədən bir qədər böyükdür və gözün arxasında qara nöqtə yoxdur. Çöldə quyruq lələkləri qara rəngə boyanır.

Görünüşü və xüsusiyyətləri

Şəkil: Bird Oriole

Oriollarda insanlar ən çox maraqlı görünüşlərinə, xüsusən də lələklərin gözəl, rəngarəng rənglənməsinə dəyər verirlər. Rənginə görə, bu quşlar yalnız alt növlərə bölünmür, həm də cinsinə görə fərqlənir. Bu quşların dişi və erkəkləri fərqli rəngdə lələklərə sahibdirlər. Beləliklə, kişilərin ən təəccüblü görünüşü var. Bədənləri parlaq sarı rənglidir, qara qanadları olan qızıl rənglidir. Belə təəccüblü bir görünüş, kişilərin qadınları tez və asanlıqla cəlb etməsinə kömək edir.

Dişi qadınlar isə daha təvazökar bir görünüşə sahibdirlər, eyni zamanda çox gözəldirlər. Bədənləri bataqlıq rənglidir. Dişi döşdə və qarında qara ləkələr görünür və qanadlarda boz-yaşıl rəng var. Oriole ailəsinin bu nümayəndələrinin tüyləri olduqca parlaqdır, buna görə onları digər quşlarla qarışdırmaq olmaz. Bu quşlar həmişə gözü cəlb edir, digərlərindən fərqlənir.

Video: Oriole

Əks təqdirdə, qadınlar və kişilər oxşar parametrlərə sahibdirlər. Onlar olduqca kiçikdirlər. Boyu iyirmi beş santimetrdən çox deyil və yalnız müstəsna hallarda çəki yüz qrama çatır. Orta hesabla quşların çəkisi yalnız yetmiş qramdır. Qanadların uzunluğu əlli santimetrdir. Yetkinlərin bədəni bir qədər uzanan bir forma malikdir. Gaga çox güclü, möhkəm, qırmızı-qəhvəyi rəngə malikdir.

Bu quşlar bir yerdə oturmağı sevmirlər, buna görə qanadları kifayət qədər güclüdür. Oriole'nin uçuşu dalğalı və çox sürətli. Bu kiçik quş saatda yetmiş kilometrə qədər sürət əldə edə bilər. Belə mükəmməl uçuş performansına baxmayaraq, oriole nadir hallarda açıq havada görülür. Meşənin qalınlığında, ağacların arasında uçmağa üstünlük verirlər. Quşların fərqli bir xüsusiyyəti də səsləridir. Orioles unikal bir tembrə malikdir, müxtəlif səsləri çoxalda bilər - xoş və çox xoş deyil.

Oriole harada yaşayır?

Foto: Oriole uçuşda
Müəllif: Medvedeva Svetlana (@ msvetlana012018)

Orioles çox yayılmış bir növdür. Təbii yaşayış yerlərində quşlar böyük populyasiyalarda yaşayırlar. Belə quşlar yaşayış mühiti üçün bir sıra tələblər irəli sürürlər. Yalnız mülayim iqlimlərə üstünlük verirlər. Çox yüksək temperatur və ya soyuq onlar üçün kontrendikedir. Bu səbəbdən quşlar ekvatorun şimal tərəfində, məqbul temperatur olan bölgələrdə məskunlaşırlar.

Oriolların ən çox populyasiyası Avropada yaşayır. İsveç, Finlandiya, Polşa, Belarusiya, Rusiyada yaygındır. Ayrıca, bu cür quşlara İngiltərənin cənub sahillərində, Skilli Adalarında rast gəlinir. Bəzən oriole Madeira və Azor adalarında tapıla bilər. Ancaq oradakı əhalisi çox qeyri-sabitdir. Həm də bu quşlar Britaniya adalarında nadir qonaqdır.

Yaşayış yeri Asiyanı da əhatə edir - bütün qərb hissəsini. Banqladeş, Hindistan, Qərbi Sayan Dağları, Yenisey Vadisi, oriolların ən populyar yaşayış yerləridir. Yaşayış ərazisindən asılı olmayaraq Oriole köçəri quşdur. Soyuq havanın başlaması ilə və ya yemək olmadığı üçün quşlar yaşayış yerlərini dəyişdirirlər. İstisnalar hind quş populyasiyalarıdır. Yalnız kiçik uçuşlarda uça bilərlər.

Təbii aralığında, oriollar kifayət qədər seçicidir. Əsasən yüksək nəmlikli yarpaqlı meşələrdə ağaclarda yüksək yaşamağı sevirlər. Kavaq, ağcaqayın, söyüd bağlarına üstünlük verirlər. Yüksək temperaturlu ərazilərdə bu cür quşlar çay qalaları boyunca sıx qalınlıqlar olan yerləri seçərək yaşayırlar. Bu cür quşların nəhəng populyasiyasına kimsəsiz adalarda rast gəlinir. Daha az vaxt, orioles insanlara çox yaxın bağlarda, parklarda, dağlarda tapıla bilər.

Oriole nə yeyir?

Foto: Köçəri quş Oriole

Orioles olduqca maraqlı bir pəhriz var. Bu bir çox amillərdən asılıdır: quş bölgəsi, fəsil, günün vaxtı, alt növlər. Bəslənmələrdə hər zaman böcəklər birinci yerdədir. Üstəlik, böcəklər siyahısına yalnız oriole və guguklar tərəfindən yeyilən növlər daxildir.

Böcəklər arasında ən sevilən yeməklər bunlardır:

  • tırtıllar,
  • kəpənəklər,
  • kiçik və orta ağac böcəkləri,
  • hörümçəklər,
  • ağcaqanadlar,
  • qaz.

Maraqlı fakt: Oriolların insanlara və meşəyə böyük faydası olduğunu az adam bilir. Ağaclar üçün çox təhlükəli olan tüklü tırtılları yeyirlər. Bu cür böcəklərin digər quşları ətraflarında uçurlar, çünki bədənlərinin çox hissəsini zəhərli tükləri əhatə edir.

Quşlar bu böcəkləri iki yolla əldə edirlər. Naharlarını ağacların başlarında və ya havada tuta bilirlər. Qabıq altından böcəklər kəskin, güclü bir gaga köməyi ilə əldə edilir. Bəzən böcəklər gündəlik pəhrizin yüzdə doxsan faizini təşkil edir. Məhsul vaxtı gəldikdə, bu quşlar qidalarına müxtəlif giləmeyvə və meyvələr daxil edirlər.

Bu siyahıya aşağıdakılar daxildir:

  • armud,
  • albalı,
  • qarağat,
  • üzüm,
  • gilas,
  • ərik,
  • əncir,
  • quş albalı,
  • qarağat.

Kiçik orioles bu qədər yemir. Onların iştahası yalnız aktiv çoxalma dövründə artır. Sonra quşların diyeti çox miqdarda çox qidalandırıcı protein qidaları daxil etməyə başlayır. Çiftleşmə dövründə, orioles qulaq pərdələri, meşə böcəkləri və daha böyük iri cırcıramalar üzərində ziyafət verirlər. Eyni zamanda, quşlar kiçik quşların yuvalarını məhv edə bilər. Lakin, bu o qədər də tez-tez edilmir.

Maraqlı fakt: Orioles-un yemək prosesi qısa müddətə və çox vaxt yalnız səhərlərə təsadüf edir. Günün qalan hissəsi, Orioles digər "işlərinə" diqqət yetirir, yalnız ara sıra qəlyanaltı edirlər.

Xarakter və həyat tərzinin xüsusiyyətləri

Şəkil: Bird Oriole

Oriole ən dinc və mehriban quşlardan biri adlandırıla bilər. Boşluğu sevmirlər. Sakit, hətta flegmatik bir həyat tərzi sürürlər. İnsanlar qorxusuz davranırlar, özlərini digər quş növlərinə məcbur etməyi sevmirlər, buna görə daima kənarda qalırlar. Çox vaxt Orioles günlərini tək, budaqdan digərinə atlayaraq keçirir. Çiftleşmə dövründə quşlar cüt-cüt saxlayır, yuva tikməklə məşğuldurlar. Yalnız bəzən Orioles təcavüzkarlıq göstərir. Cücələrini narahat etmək və ya yuvalarını qırmaq istəyən digər quşlara hücum edə bilərlər.

Bu quş növü sakit, ölçülü bir həyat tərzini sevir. Rahat yaşamaları üçün hündür ağacların üstünlük təşkil etdiyi meşələri seçirlər. Ümumiyyətlə bunlar ağcaqayın, qovaq bağlarıdır. Quru ərazilərdə bu quş nadir hallarda olur. Orada yalnız çay vadilərinə və qaranlıqlara yaxınlaşan kiçik əhali yaşayır. Yaşayış yerindən asılı olmayaraq, vəhşi təbiətdə belə bir quş görmək olduqca çətindir. Qaranlıqlarda, ağac tacında gizlənməyi üstün tutur.

Oriole bütün gününü hərəkətdə keçirir. Ağacın bir budağından digər budağına tullanır. Yaxınlıqda bir çay və ya su anbarı varsa, quşlar mütləq oraya uçub çiməcəklər. Suyu sevirlər. Su nəinki soyuyur, həm də bu heyvanlara böyük zövq verir. Bu baxımdan onlar adi qaranquşlara çox oxşayırlar.

Vəhşi meşələrdə və sıx meşələrdə oriolları görmək demək olar ki, mümkünsüz olsa da, parklarda və bağlarda parlaq görünüşlərinə heyran ola bilərsiniz. Orioles insanın yaxınlığından çəkinmir. Bir çox ölkədə yaxınlıqda nəhəng əhalidə məskunlaşırlar. Bu quşlar üçün əsas şey suyun və yemin mövcudluğudur.

Sosial quruluş və çoxalma

Şəkil: Oriole civcivləri

Ümumi oriole monogamous quşdur. Çiftleşmə mövsümü olduqca gec başlayır, çünki quşlar köç etdikdən sonra yalnız ilk yaşıllıq göründükdən sonra yuva yerlərinə gəlirlər. Əvvəlcə erkəklər yuvalara, sonra dişilərə uçurlar. Orioles ildə bir dəfə çoxalır. Yetişdirmə müddətini aydın şəkildə adlandırmaq çətindir, çünki quşların yaşayış yerindən və alt növlərindən asılıdır.

Çiftleşmə dövründə kişi ən aktiv və inadkar davranır. Bütün görünüşləri ilə özünü qadınlara göstərməyə çalışır. Kişilər budaqdan budağa aktiv şəkildə tullanır, seçdikləri ətrafda uçur, gözəl və parlaq "geyimlərini" göstərirlər. Bəzən kişilər qadını qovmağa məcbur olurlar. Flört zamanı oriollar gözəl oxuyur, fit verir və cingildəyir. Kişilər arasında bir mübahisə vəziyyətində, hətta döyüşlər də ola bilər. Orioles ərazilərini və qadınları çox canfəşanlıqla qoruyur.

Maraqlı fakt: Kişilər çox oxuyurlar, cütləşmə dövründə praktik olaraq heç dayanmırlar. Qalan vaxtlarda bu quşların nəğməsi daha az eşidilir. Beləliklə, cütləşmə mövsümü xaricində kişilər bir mahnıya yalnız nəm səviyyəsində əhəmiyyətli bir artım ilə başlayırlar. Beləliklə, insanlar yağışları proqnozlaşdırmağa başladılar.

Orioles yuvalarını yerin üstünə qoyurlar. Xarici olaraq, "evlər" kiçik bir asma səbətə bənzəyir. Quş yuvaları otun quru saplarından, bast zolaqlarından, huş ağacı qabığından toxunur. Evlərin içərisində tüklər, hörümçək torları, yarpaqlar ilə izolyasiya edilir. Bəzən, orioles yuvasının tikintisi üçün meşədəki insanlardan sonra qalan müxtəlif zibildən istifadə edirlər. Hər iki gələcək valideyn yuvanın inşasında iştirak edir. Kişi uyğun material gətirir, qadın qoyur.

Dişi cütləşdikdən bir müddət sonra yumurta qoyur. Bir debriyajda təxminən dörd yumurta var. Yumurtalar çəhrayı və ya krem ​​rənglidir və bir neçə parlaq qırmızı ləkə var. Dişi yumurta təxminən iki həftə inkubasiya edir. Yalnız bəzən kişi onu "postda" əvəz edə bilər. Civcivlər doğulduqdan sonra on beş gün ərzində valideynləri tərəfindən bəslənir.

Oriolların təbii düşmənləri

Şəkil: Songbird Oriole

Təvazökar ölçülərinə və yüksək görünən görünüşlərinə baxmayaraq, orioles nadir hallarda təbii düşmənlərin qurbanı olur. Bu, onların həyat tərzinin xüsusiyyətlərindən irəli gəlir. Bu quşlar ünsiyyətsizdirlər, vaxtlarının çox hissəsini yüksəkliklərdə olan ağaclar arasında, qaranlıq yerlərdə keçirməyə üstünlük verirlər. Ayrıca, gün ərzində bu quşların yemək axtararaq yemək yeməsi demək olar ki, mümkün deyil. Gündəlik pəhrizlərinin çoxunu səhər tezdən yeməyi üstün tuturlar.

Oriole-a hücum halları epizodikdir. Onlar üçün ən təhlükəli təbii düşmənlər sərçə, şahin, qartal və uçurtmadır. Yanaşmanı bilən və oriole sürətlə yaxalanıb naharda ziyafət edə bilən tüklü yırtıcılardır. Digər iri quşlar ümumiyyətlə oriole yuvalarını dağıdır. Lakin, nadir hallarda bir döyüş olmadan edir. Orioles öz nəsillərini diqqətlə qoruyur. Cücə və ya yumurta yeməyə qərar verən quşlarla qorxmadan mübarizə aparırlar.

Digər heyvanlar nadir hallarda oriole hücum edir, belə hallar nadirdir. Bu, ümumiyyətlə giləmeyvə, meyvə və ya üzgüçülük axtararkən olur. Orioles, yuvalama dövründə yırtıcılara qarşı xüsusilə həssasdır. Yemək və ya buxar tapmaqda çox həvəslidirlər, buna görə də sayıqlıqlarını itirirlər. Lakin yuvanı uğurla tamamlayaraq, onların təhlükəsizlik səviyyəsi artır. Yuvalar həmişə yaxşı kamuflyaj olunur və çatmaq çətin olan yerlərdə yerləşir.

Növlərin populyasiyası və vəziyyəti

Şəkil: Oriole
Müəllif: Medvedeva Svetlana (@ msvetlana012018)

Orioles olduqca kiçik bir təbii yaşayış mühitinə malikdir, lakin orada böyük populyasiyalarla təmsil olunurlar. Rəsmi məlumatlara görə, Oriollar çoxdur və yaxın illərdə onların sayı təhdid edilmir. Orioles LC olaraq təsnif edilir və ən az narahatlıq qorunma statusuna malikdir.

Növlərin sabit populyasiyasının qorunması bir neçə təbii faktorla müəyyən edilir.Birincisi, orioles uzun müddətdir mövcuddur. Elm adamları böyüklərə zəng vurur və orta ömürlərinin səkkiz il olduğunu tapdılar. İkincisi, bu quşlar kifayət qədər məhsuldardır və övladlarının sağ qalma nisbəti yüksəkdir. Dişi oriole hər dəfə təxminən dörd-beş yumurta qoya bilər. Üçüncüsü, Orioles çox ehtiyatlı bir həyat tərzi sürür. Təbii mühitində xəstəliklərə və ya yırtıcıların hücumlarına görə olduqca nadir hallarda ölürlər.

Sabit statuslarına baxmayaraq, Oriole populyasiyası, digər quşlar kimi, bir qədər azaldı. Bu, nəzarətsiz meşələrin qırılması ilə ümumi ekoloji vəziyyətin pisləşməsi ilə əlaqədardır. Məhz meşə, oriole'nin əsas yaşayış yeridir. Vaxt keçdikcə bu cür amillər bu quşların populyasiyasında daha əhəmiyyətli bir azalmaya səbəb ola bilər.

Oriole - xoş səs tembri ilə diqqəti cəlb edən parlaq rəngli lələkli kiçik bir quş. Nadir hallarda insanların diqqətini çəkirlər, amma bu baş verərsə, oriole ilə görüş uzun müddət unudulmayacaqdır. Gözəlliklərindən və möhtəşəm oxumasından başqa, orioles olduqca faydalı quşlardır. Ağaclara böyük ziyan vuran tüylü tırtılları məhv edən bir gugukla birlikdə yalnız onlardır.

Pin
Send
Share
Send
Send