Quş Ailələri

Dusky Tern / Onychoprion fuscatus

Pin
Send
Share
Send
Send


Plan Giriş 1 Təsvir2 Çoxalma3 alt növ4 Şəkillərİstinadların siyahısı

Tünd tern (Onychoprion fuscatus) tern fəsiləsinin dəniz quşudur. Əvvəllər növlər terns (Sterna) cinsinə aid edilmişdir.

Qara tern ölçüyə görə ləkəli ternə (Sterna sandvicensis) bənzəyir. Uzunluğu 33 ilə 36 sm arasındadır və qanadları 82 ilə 94 sm arasındadır, qanadları və dərin çəngəl quyruğu uzundur. Yuxarı boz, alt isə ağ rəngdədir. Gaga və ayaqları qara rəngdədir. Gənc quşlarda solğun boz lələk var. "Ker-vak-a-vak" və ya "kvaark" kimi deşərək yüksək səsli çağırış.

Tünd tern kiçik qəhvəyi qanadlı tern (Onychoprion anaethetus) ilə qarışdırıla bilər. Arxa oxşar bir rəngə sahibdir, yalnız tünddür.

Ekvator zonasında adaların hər yerində yuva quran tropik dəniz quşudur. Tropik dənizlərdə qışlayan köçəri quşdur. Qara tern Qərbi Avropaya son dərəcə nadir gələn bir qonaqdır.

2. Çoxalma

Amber Tern, Yüksəlmə Adası və Seyşel adaları kimi qayalı və ya mərcan adalarındakı koloniyalarda yuva qurur. Yuva yerdəki bir çuxurdur. Debriyajda 3-ə qədər yumurta var. Qara tern dənizin səthində tutduğu balıqlarla qidalanır. Üstəlik, böyük sürülərdə də müşahidə oluna bilər. Yuvalama dövrü xaricində, 3 ildən 10 ilə qədər dənizdə keçirə bilər.

Qaranlıq ternin iki alt növü var: O. f. Karib dənizi, Atlantik və Qərbi Afrikadan fuscatus ağ dibə, O. f. Qırmızı dənizdən cənub-şərqi Asiyaya yuva qoyan nubilosus qanadlarının və qarnının alt tərəfində boz rəngdədir.

4. Şəkillər

Yuva koloniyası Uçuşdakı avtomobillər Tutulan qaranlıq çöl cücəsi ilə böyük bir fırkateyn Qaranlıq quyruğu və yuvası Bir qaranlıq quş sürüsü

İstinadların siyahısı:

Boehme R.L., Flint V.E. Heyvan adlarının beş dilli lüğəti. Quşlar. Latın, Rus, İngilis, Alman, Fransız. / Acad-ın ümumi redaktorluğu altında. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - S. 92. - 2030 nüsxə. - ISBN 5-200-00643-0 Bridge et al., 2005

Hər şeyi bilmək istəyirəm

Mavi Planet II okeanlarındakı həyat haqqında sənədli filmin ilk bölümündən bu çərçivədə nəhəng bir karanks (Caranx ignobilis) ovunu - uçan bir terni tutmaq üçün sudan sıçradı. Cənubi Afrikalı balıqçılar bu balıqların bu davranışı barədə artıq bir dəfədən çox danışmışlar.

İndi Seyşellərdəki bənzərsiz çəkiliş sayəsində söz-söhbətlər təsdiqləndi.


Əvvəlcə nəhəng karapas suyun üzərində dayanan bir tern tutur. Əyləncə 1: 25-də başlayır, balıq havaya atılmadan və ovlarını nəhəng ağzını açmadan əvvəl suyun altında suyunu qovur. Çəkilişlər yalnız su altında deyil, həm də sahildən, karakşaların çimərliyə qədər üzdüyü yerdə aparılıb.

Balıqların bəzən quşları yeyə bilməsi çoxdan bəri bilinirdi. Bu fəaliyyət zamanı köpək balıqları, piranalar, gürzlər, balıqçılar və digər yırtıcı balıqlar görülür. Ancaq suyun üstündə dayanan və ya sahildə suyun kənarında dayanan quşları tuturlar. Uçan quşları ovlayan balıqlara çox az rast gəlinir. Fotoşəkil və ya video daha nadirdir.

Nəhəng karvan at skumbriya ailəsinin ən böyük növüdür. Şərqi Afrikadan Havaya və Marquesalara qədər Hind-Pasifik bölgəsində geniş yayılmışdır. Mərcan reef ekosistemində əsas yırtıcıdır. Nəhəng karanks müxtəlif yollarla, əsasən alt və pelagik balıqlarda, həmçinin sefalopod və xərçəngkimilərdə qidalanır. İndi açıq şəkildə quşlar onun pəhrizinə daxil edilə bilər.

Caranx tək yaşayır və ov edir və ya sahil yaxınlığında maksimum 100 m dərinliyə çatan bir neçə yüzə qədər fərdi məktəblər təşkil edir.Yuxarıdakı süjetdən olan balıqqulağı ovunda bu balıqların yalnız bir məktəbi iştirak edir. Onları suyun üzərində uçan çox sayda gənc quş cəlb etdi. Seyşel adalarında hər il iki növün tırtılları koloniyalarda yuva qurur: qara tern (Onychoprion fuscatus) və daha az axmaq terns və ya kiçik noddies (Anous tenuirostris). Tırtıllar kiçik balıqlarla, böyük balıqlar tırtıllarla qidalanır ... Eynək nəfəs kəsəndən daha çoxdur: uzunluğu 1,7 m-ə qədər və 80 kq-a qədər olan karanks dənizdən havaya qalxır və uğursuz quşu nəhəng heyvanı ilə tutur. çənələr.

Səsini filmdə eşitdiyimiz məşhur teleaparıcı və təbiətşünas Sir David Attenborough, bu epizodu belə şərh edir: "Şaşırtıcı bir şəkildə bu balığın beyni bir quşun sürətini, hündürlüyünü və trayektoriyasını hesablaya bilir." Bu, həqiqətən təsir edicidir.

Cənubi Afrikadakı Northwestern Universitetinin alimləri uçan quşlar üçün balıq ovu prosesini daha ətraflı araşdırdılar. Anbar qaranquşları (Hirundo rustica) qışlamaq üçün hər il Afrikaya uçur. Həm də hamı yuva yerlərinə qayıtmır. Bəziləri adi və ya afrikalı bir pələng balığının (Hydrocynus vittatus) dişlərində ölür. Bu şirin su balıqlarının quşları uçuşda tuta biləcəyi barədə şayiələr 1940-cı illərdən bəri yayılmışdır. Ancaq yalnız Cənubi Afrikadakı Mapungubwe Milli Parkındakı (Botsvana və Zimbabve ilə sərhəddə) Shroda su anbarındakı müşahidələr bu fərziyyəni təsdiqlədi.


Afrika pələng balığı uçuşda bir qaranquş tutur

15 gün davam edən müşahidələr zamanı elm adamları hər gün qaranquşlara 20-yə qədər uğurlu balıq hücumunun olduğunu, ümumilikdə 300-ə yaxın quş tutulduğunu gördülər! Qaranquşlar susuzluqlarını ovlayaraq və ya susduraraq suyun üstündən aşağı uçurlar. Pələng balığı ya suyun səthinə yaxın olan quşları qovdu və ya təyyarədə onları tutaraq çölə atıldı və ya dərinlikdən havaya qalxdı. Aşağıdakı rəqəm bu iki strategiyanı göstərir.


Afrika pələng balığı ilə qaranquşları tutma strategiyaları. Sol - suyun səthində təqib. Strategiya, ehtimal ki, işığın qırılması səbəbindən görüntünün təhrifini kompensasiya edə bilməyən balıqlar tərəfindən istifadə edilmişdir (bucaq θ). Sağda dərinlikdən birbaşa tullanma var. Bu strategiya quşları tutmaqda daha uğurlu oldu.

Əvvəllər az miqdarda araşdırma apardığına görə elm adamları Afrika şirin su balığında bu davranışı müşahidə etməmişlər. Ümumiyyətlə Afrika pələng balığı digər balıqlarla qidalanır və qaranquşlar, ehtimal ki, su anbarında qida çatışmazlığı səbəbindən ovlanır.

Bütün bunlar çox maraqlıdır, ancaq tısbağaların quşları da ovladığını bilirsinizsə, o qədər də təəccüblü deyil:

Sonra sərçə qağayı yedi:

Budur, tamamilə dəhşətlidir - at cücəni yedi:

Pin
Send
Share
Send
Send